Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 17

Θέμα: Σ.Ο.Σ.

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2011
    Θέση
    ΔΡΑΜΑ, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    21

Σ.Ο.Σ.

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Γεια σας.Είμαι νέο μέλος και προσπαθώ να βρω λύση σε πρόβλημα που έχω με τα ζ.ν. χ . Έχω μονοκατοικία (150 τ.μ, με εξωτερική μόνωση και ενδοδαπέδια) και φέτος εγκατέστησα σύστημα ηλιακής υποβοήθησης (8 επιλεκτικούς συλλέκτες χ 2 τ.μ έκαστος με 500άρι θερμοδοχείο). Το boiller 120 λιτ. που είχα και ήταν πιο πριν συσδεδεμένο με τον λέβητα τον συνέδεσαν με το θερμοδοχείο (συγκεκ/να στην έξοδο και πριν την τρίωδη της ενδοδαπέδιας) ,αλλά έχω πάντα μια διαφορά θερμοκρασίας 10-12 βαθ. πιο κάτω από το θερμ/χείο, οπότε δεν έχω στην ουσία ζ.ν.χ.Μου πρότειναν διάφορες λύσεις , είτε ν' αλλάξω θερμοδοχείο (να βάλω 750άρι ή 1000άρι, ή τύπου ΤΑΝΚ ΙΝ ΤΑΝΚ και να παίρνω κατευθείαν από εκεί ζ.ν.χ), είτε να αλλάξω την συνδεσμολογία περνώντας τα νερά από τα ηλιακά, πρώτα από το 120 άρι boiller για ζ.ν.χ και το επιπλέον να πηγαίνει στο θερμοδοχείο για την ενδοδαπέδια (δεν γνωρίζω και κατά πόσο είναι τεχνικά εφικτό αυτό). Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει παρακαλώ ας μου πει την άποψή του γιατί από όσα διάβασα δεν μπόρεσα να βγάλω ξεκάθαρο συμπέρασμα, καθότι είμαι σχετικά αδαής με το θέμα. Ευχαριστώ.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2010
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,621
    Απο οσα λες, λιγο πολυ αναμενομενα ειναι αυτα που συμβαινουν.

Εαν εχω καταλαβει καλα, το 120ρι boiler τροφοδοτειται με το ζεστο νερο απο το θερμοδοχειο που πηγαινει στην ενδοδαπεδια.
    Η πραξη λεει οτι η θερμοκρασια που θα παρεις στο boiler θα ειναι παντα 8-10 βαθμους χαμηλοτερη (σε λογικους χρονους..).
    Επισης δεν ξερω αν υπαρχει αυτοματισμος που να προστατευει το boiler απο το να κρυωνει στην ενδοδαπεδια.
    Αν δεν υπαρχει ακομα χειροτερα.
    Ως παρατηρηση, το 120ρι boiler ειναι μαλλον μικρο για αποθηκευση ζνχ ωστε να φτανει και το χειμωνα.

Αν συμφωνησουμε οτι το ΖΝΧ ειναι πιο πολυτιμο απο την υποβοηθηση της ενδοδαπεδιας, θα προτεινα εναν αυτοματισμο με μια τριοδη ωστε οι ηλιακοι συλλεκτες να ζεσταινουν το boiler πρωτα, και αφου φτασει σε καποια θερμοκρασια, να συνδεονται με το θερμοδοχειο, και οτι περισσευει να πηγαινει εκει.
    Επιπλεον, θα αλλαζα το 120ρι boiler με κατι μεγαλυτερο, (αναλογα και με το ποσα ατομα εξυπηρετουνται και τι απαιτησεις υπαρχουν..) ωστε να υπαρχει παντα ζνχ απο τον ηλιο. Κατι μεταξυ 200 και 300 λιτρα θα ελεγα.
    Με την προυποθεση οτι οι συλλεκτες ειναι συνδεδεμενοι σωστα απο πλευρας προσανατολισμου και ροης, ολο και κατι θα περισσευει και για τη θερμανση. Τωρα εισαι ευχαριστημενος απο την αποδοση της ενδοδαπεδιας?

Burn baby, burn

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2011
    Θέση
    ΔΡΑΜΑ, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    21
    Φίλε stom κατ' αρχήν ευχαριστώ για την ανταπόκριση.
    Για τον αυτοματισμό που ρωτάς μάλλον δεν υπάρχει αφού το boiller παίρνει με απλή σύνδεση ζεστά νερά από την έξοδο του θερμοδοχείου. Αν μπορείς γίνε λίγο πιο σαφής για τι είδους αυτοματισμό μιλάμε. Πάντως η λύση που προτείνεις μου φαίνεται απ' όσο μπορώ να κρίνω πιο λογική. Για την αλλαγή του boiller σκέφτομαι να περιμένω πως θα πάει το σύστημα μετά την αλλαγή μιας και εως τώρα επαρκούσε ως χωρητικότητα για τετραμελή οικογένεια.
    Για το δεύτερο θέμα που ρωτάς δεν μπορώ να βγάλω ακόμα ασφαλή συμπεράσματα.Παρατηρώ και σημειώνω. Οι συλλέκτες είναι τοποθετημένοι προς τον νότο και με κλίση ~45 μοιρών.Με πλήρη ηλιοφάνεια όπως σήμερα, το σύστημα δούλευε έως την 15.30 . Χονδρικά και χωρίς να κάνω ιδιαίτερες μετρήσεις βλέπω ότι μου κάνει συντήρηση μέχρι το απόγευμα. Έχω όμως κάποιους ενδοιασμούς όσον αφορά την χωρητικότητα και το είδος του θερμοδοχείου. Είδομεν.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2010
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,621

Αφου δεν υπαρχει αυτοματισμος, τοτε πολυ απλα εχεις ενα δοχειο 500 λιτρων και αλλο ενα 120 λιτρων. Το περιεργο θα ηταν να ειχες και ζνχ.

Το οτι δουλευε μεχρι τις 15:30 ειναι λογικο για το σημερινο ηλιο, αλλα δεν μας λεει και πολλα για την αποδοση του συστηματος...
    Τι θερμοκρασιες πιανει το θερμοδοχειο? Ποσες ωρες μετα τη δυση λειτουργει το θερμοδοχειο ?
    120 λιτρα, για τετραμελη οικογενεια ωστε να δουλευει με ηλιο τουλαχιστον ενα 70% του ετους δεν φτανει ουτε για πλακα...
    (εκτος αν η σχεση με το μπανιο ειναι.... πλατωνικη.)
    Αν αυξησεις τη χωρητικοτητα του θερμοδοχειου, μετα θα πρεπει να δεις και κατα ποσον επαρκουν οι συλλεκτες.
    Να κανω μια γενικοτερη ερωτηση?
    Μελετη υπαρχει? Πως φτιαχτηκαν ολα αυτα?

Burn baby, burn

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Σώτο,

Ο διαφορικός θερμοστάτης που έχεις, λογικά υποστηρίζει την λειτουργία με μία τρίοδη και δύο δοχεία.
    Θα βάλεις μια τρίοδη βάνα και θα συνδέσεις ένα αισθητήριο στο boiler ΖΝΧ.
    Θα ορίσεις ως προτεραιότητα το ΖΝΧ, θα σου το θερμαίνει και μόλις ικανοποιηθεί αυτό, θα δουλεύει με τα ηλιακά για την ενδοδαπέδια (δηλαδή για το θερμοδοχείο).

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2011
    Θέση
    ΔΡΑΜΑ, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    21
    Μελέτη δεν υπάρχει και αυτό γιατί αφενός δεν γνώριζα την χρησιμότητά της , αφετέρου σε όσα μαγαζιά ρώτησα κανείς δεν μου ανέφερε τίποτα περί μελέτης. Μου λέγανε μάλιστα κάποιοι, συμβουλευόμενοι σχετικές εταιρείες , για 12 τ.μ συλλέκτες ( σύμφωνα με την επιφάνεια του σπιτιού μου),και 800άρι θερμοδοχείο αλλά έβαλα τελικά 16 τ.μ και 500άρι θερ/χείο για πιο σίγουρα. Το σύστημα εγκαταστάθηκε από συνεργείο υδραυλικών-σκεπατζήδων και αυτός που είχε το γενικό πρόσταγμα ασχολείται και με την τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για παραγωγή ζ.ν.χ.Για το πρόβλημά μου δεν μπόρεσαν να μου βρουν λύση γι' αυτό άρχισα να αναζητώ λύσεις.
    Όσον αφορά το θερμοδοχείο μετά την 09.30 -10.00 ανοίγουν τα ηλιακά και κατεβάζουν ζ.ν 47-55 βαθμούς.Με ανοιχτή την ενδοδαπέδια διατηρεί το θερμοδοχείο στα επίπεδα των 40-37 βαθμών για αρκετή ώρα (μέχρι την 13.00)και βαθμιαία μετά την 14.00 πέφτει στους 34-32β (περίπου στις 15.30).

mechatron
    το σύστημα υποστηρίζεται από διαφορικό θερμοστάτη TDC 3 χωρίς τρίοδη.
    Ευχαριστώ για τις συμβουλές.
    Μόλις ολοκληρώσω τις αλλαγές για το ζ.ν.χ θα επανέλθω.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2010
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,621
    O tdc3 μοιαζει να εχει προγραμμα για υποστηριξη τριοδου και boiler.

Με 16τμ συλλεκτες σε 120ρι boiler το νερο θα φτασει ψηλα, αρκετα γρηγορα.
    Ρυθμιση ροης στα ηλιακα υπαρχει?
    Μιας και θα κανεις την αλλαγη, βαλε και μια ρυθμιστικη θερμοστατικη στην εξοδο του boiler. Θα κανει τα 120 λιτρα, τουλαχιστον 200.

Burn baby, burn

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2009
    Θέση
    Amsterdam
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    585
    Σωτο,

Το έχω δουλέψει πολύ το TDC3. Εγώ είχα κάνει μετάφραση στα Ελληνικά το πρόγραμμα που έχει ενσωματωμένο στις άλλες γλώσσες. Έχει πρόγραμμα για να κάνεις αυτό που θέλεις. Μελέτη θέλει οπωσδήποτε. Στο έχει ρυθμίσει κανένας το σύστημα?

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2011
    Θέση
    ΔΡΑΜΑ, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    21
    Την ρύθμιση στο TDC 3 την έκανε αυτός που το εγκατέστησε, "μετά κόπων και βασάνων" γιατί το εγχειρίδιο ήταν στα αγγλικά. Επειδή παρουσίασε πρόβλημα στην λειτουργία του , έψαξα στο internet , αγκάρεψα και μια αγγλικού και πιστεύω τα βασικά τα γνωρίζουμε. Τώρα έχω Τmin = 46, ΔT R1= 5/2, T set S3= 42 με Hysteresis= 5 βαθμ.

stom
    Ρύθμιση ροής στα ηλιακά δεν υπάρχει. Για την ρυθμιστική θερμοστατική στο boiller , πιστεύω να καταλάβει ο υδραυλικός ,γιατί εγώ δεν το γνωρίζω.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2010
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,621

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Δεν γινεται δουλεια ετσι... Πρεπει να παρεις την κατασταση στα χερια σου. Σε πια περιοχη γινονται ολα αυτα?

Αν η ρυθμιση ενος διαφορικου θερμοστατη γινεται μετα κοπων και βασανων, λογω αγγλικων, σκεψου τι γινεται παρακατω.

Και ποιος θα ρυθμισει το συστημα να δινει προτεραιοτητα στο boiler?
    Το βασανο?

Θερμοστατικες αναμεικτικες υπαρχουν σε διαφορες μαρκες.
    Κατι σε μιση ιντσα η 3/4 ειναι μια χαρα και με κοστος κατω απο 150 ευρω σιγουρα.
    Οι περισσοτεροι υδραυλικοι εχουν μεσανυχτα απο θερμοστατικες παντως.
    Για πες μας και τι κυκλφορητη εχεις στα ηλιακα, (και τη ρυθμιση του επισης)

Burn baby, burn

Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία

Δικαιώματα απάντησης