Φαση, ουδετερο γαι τη τροφοδοσια, και μια μικρη γεφυρα της φασης στη μεταγωγικη του ρελε ωστε να δινει εντολη στην ηλεκτροβανα.
Δοκιμασμενο
Burn baby, burn
Γειά σας,
Να συστηθώ πρώτα, λέγομαι Νίκος και είμαι ιδιώτης. Ενδιαφέρομαι να αλλάξω τους παλιούς (δύο, εναν σε κάθε όροφο) θερμοστάτες χώρου που έχω (IMIT προγραμματιζόμενους) με καινούργιους PID.
Κοιτάω τον Siemens REV24RF/SET ο οποίος αποτελείται από τηνασύρματη μονάδα θερμόμετρου/προγραμματισμού/πομπου RVF24RF και τον δέκτη/ρελε RCR10/868.
Ο RCR10/868 τροφοδοτείται με ρεύμα 220V και όχι με μπαταρία. Η συνδεσμολογία του φαίνεται στην σελίδα 16/18 αυτού http://www.uk-plumbing.com/brochure/...REV24RFSET.pdf
Οπως φαίνεται η συνδεσμολογία απαιτεί Φάση (L) και Ουδέτερο για την τροφοδοσία, και φάση (Lx) και εξοδο από το ρελέ (Νormally Οpen) για την σύνδεση με τον καυστήρα. H συσκευή έχει 5 ακροδέκτες. 2 αριστερα για την τροφοδοσία (L,N) 230VAC και τρείς δεξιά για τον έλεγχο (Lx, L1/NO, L2/NC) (24-250VΑC)
Η καλωδίωση που υπάρχει για τους παλιούς θερμοστάτες είναι Φάση, Ουδέτερος και σήμα για τον καυστήρα.
Η ερώτηση είναι, μπορεί να συνδεθεί ο Siemens με την υπάρχουσα καλωδίωση? Και αν ναί πως? Με γεφύρωση από την φάση τροφοδοσίας (L στο σχήμα) με την φάση ελέγχου (Lx στο σχήμα)? Είναι περίεργο αλλά δεν αναφέρεται τίποτα στο εγχειρίδιο.
Δεν θα ήθελα να αγοράσω κάτι που θα απαιτούσε τράβηγμα καινούργιας καλωδίωσης.
Αν δεν γίνεται η εγκατάσταση με τα υπάρχοντα καλώδια, τότε θα πάω στον απλό REV24 που τροφοδοτείται με μπαταρία και απαιτεί μόνο φάση και επιστροφή πρός τον καυστήρα από το Νormally Open.
Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια.
Φαση, ουδετερο γαι τη τροφοδοσια, και μια μικρη γεφυρα της φασης στη μεταγωγικη του ρελε ωστε να δινει εντολη στην ηλεκτροβανα.
Δοκιμασμενο
Burn baby, burn
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, όπως το φανταζόμουνα δηλ.
BTW Εχεις προσωπική άποψη για τον θερμοστάτη αυτό?
Εχω..
Αντικατεστασησα πριν λιγες μερες εναν rev23rf με εναν 24rf.
Πιο ευχρηστος, αν και θελει το χρονο του για να μαθει το χωρο.
Τις πρωτες μερες ειχε πολυ μεγαλη υστερηση. Στη πορεια, εφτιαξε αρκετα.
Εκτιμω οτι θελει καμμια 10ρια μερες με κρυο για να ερθει το pid του.
Burn baby, burn
Τον παλιό τι τον έκανες;quote:Αντικατεστησα πριν λιγες μερες εναν rev23rf με εναν 24rf.
I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...
Ο συγκεκριμένος REV24, εκτός από τις γνωστές ρυθμίσεις για το PID (learning mode, 6λεπτο, 12λεπτο, fixed) και τη ρύθμιση του διαφορικού, έχει και ρύθμιση αβάνς! Το έχει δοκιμάσει κανείς αυτό? Εχει έννοια και πότε?
Optimization advances the switch-on point P.1 to ensure that the selected setpoint is
reached at the desired time. The setting depends on the controlled system, i.e., on heat
transmission (piping system, radiators), building dynamics (building mass, insulation),
and heat output (boiler capacity, flow temperature).
DIP switches 7 ON and 8 ON: 1 h/°C For slow controlled systems.
DIP switches 7 ON and 8 OFF: #188; h/°C For fast controlled systems.
DIP switches 7 OFF and 8 ON: ½ h/°C For medium controlled systems.
DIP switches 7 OFF and 8 OFF: OFF Off, no effect (factory setting).
Τον εδωσα σε ενα γνωστο μου στη Κρητη, ανταλλαγη με τσικουδια...quote:Originally posted by dipoli
Τον παλιό τι τον έκανες;quote:Αντικατεστησα πριν λιγες μερες εναν rev23rf με εναν 24rf.
Γενικοτερα τους χτυπαω στο ebay, (αν και οι εγγλεζοι δυστροπουν τελευταιως.) Αμα θες , να εχω το νου μου.
Δεν προλαβα να παιξω με τη ρυθμιση του "gain", αλλα παρα ειναι λεπτομερειες..
Ισως στη πραξη να συγκλινει το συστημα γρηγοροτερα.
Burn baby, burn
Καλησπερα,
προσπαθω να συνδεσω το θερμοστατη αλλα εχω χασει την μπαλα
Λοιπον εχω τα εξης¨
Μαυρο καλωδιο - Φαση
Γκρι -||- - Ουδετερος
Καφε -||- - Αγνωστο
Κιτρινο-Πρασινο - Αγνωστο
Εχω βαλει μαυρο (φαση) στο L / γκρι (ουδετερο) στο N..Απο εκει και περα ομως τι???
Ο παλιος που ειχα (rev23) χρησιμοποιουσε απλως το μαυρο και το καφε.
Ευχαριστώ.
Το κιτρινο-πρασινο λογικα ειναι γειωση.
Οποτε αφου πριν δουλευε μαυρο-καφε, το καφε στη normaly open επαφη
και τη φαση με γεφυρα στη μεταγωγικη του ρελε.
Burn baby, burn
Παιδια γεια σας.
Με λενε Γιωργο, ειμαι απο Καβαλα και η δουλεια μου (ποια δουλεια μου, ανεργος ειμαι τωρα, η ειδικοτητα μου εν πασει περιπτωσει) ειναι ασχετη με το αντικειμενο του site, ομως το μαστοριλικι ειναι η δευτερη φυση μου..
Εχω καιρο που σας διαβαζω, απο τοτε ακομα που το σπιτι (μονοκατοικια) ειχε λεβητα αεριου. Περισυ αντικατασταθηκε απο εναν λεβητα στερεων καυσιμων.
Εδω και 12 χρονια χρησιμοποιουσα ενα ψηφιακο αλλα απλο κατα τα αλλα θερμοστατη χωρου Landis & Staeffa Rev22 πανω στον τοιχο, που ελεγχε τον κυκλοφορητη, στο κεντρο του σπιτιου.
Αυτος ο θερμοστατης οταν πχ τον εβαζα πχ στο 22, πεφτοντας η θερμοκρασια, εκανε εκκινηση στο 21,6 και στο 21,8 σταματουσε, μετα ξανα εκκινηση στο 21,6 και σταματημα στο 21,8 κ.ο.κ.
Με αυτον τον θερμοστατη δεν γινοταν αντιληπτη η μεταβολη της θερμοκρασιας λογω της αυξημενης ευαισθησιας του, οποτε με ικανοποιουσε απολυτα.
Ελα ομως που ηρθε η ωρα ο θερμοστατης αυτος να μας αφησει χρονους, οποτε σκεφτηκα να δοκιμασω εναν Siemens REV23RF που τον ειχα αγορασει κανα δυο χρονια πριν αλλα δεν τον χρησιμοποιησα ποτε.
Βαζοντας τον πειραματικα στην εργοστασιακη ρυθμιση (που ειναι με τους μικροδιακοπτες 4 και 5 στο OFF) αλλα διαφορικο διακοπης 0,1 παρατηρησα οτι ηταν τελειως αναισθητος, βαζοντας τον πχ στο 22, επαιρνε μπρος στο 21,4 και σταματουσε στο 22,5 (ενω μετα απο λιγο η θερμοκρασια του σπιτιου ανεβαινε μεχρι 22,8) με αποτελεσμα μια να κρυωνουμε και μια να ζεσταινομαστε.
Διαβασα στο forum για την ρυθμιση με αυτοεκπαιδευση αλλα δεν νομιζω να με ικανοποιησει, δεδομενου οτι ο θερμοστατης θα μετακινειται..
Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι, απο τις αλλες δυο ρυθμισεις που εχει ο θερμοστατης (pid 6 η pid 12) δεν ειναι καμμια που να συμπεριφερεται σαν τον παλιο μου? Να ειναι ευαισθητος τοσο ωστε να μην αισθανομαστε στο σπιτι μια ζεστη και μια κρυο?
Συγνωμη αν σας κουρασα με την πολυλογια μου.
Ευχαριστω