Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 20

Θέμα: Απορία με τους συντελεστές θερμικής διαπερατότητας

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2012
    Θέση
    Chania, , Greenland.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3

Απορία με τους συντελεστές θερμικής διαπερατότητας

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλημέρα σε όλους και καλώς σας βρήκα.

Είμαι καινούριος μηχανικός και έχω αναλάβει να κάνω μια μελέτη θέρμανσης. Για την καθοδήγηση μου αγόρασα το βιβλίο "Μελέτες συστημάτων κεντρικής θερμανσης" όμως έχω κολλήσει στο πως θα υπολογίσω τον συντελεστή θερμικής διαπερατότητας δαπέδων που κάθονται πανω στο έδαφος και ημιυπογειων τοίχων. Ο πινάκας που έχει το βιβλίο είναι αυτός

Μήπως θα μπορούσε κάποιος πιο έμπειρος να με διαφωτίσει για το πως θα υπολογίσω το συντελεστή μέσω του πίνακα.
    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Αν είσαι νέος μηχανικός:
    Καλοσόρισες και:
    Do
    Διάβασμα τα θέματα του forum
    until false
    (που σημαίνει δεν σταματάς ποτέ...)

Θεωρώ ότι και τους δύο πίνακες τους έχει ανάγει στο Δθ που δουλεύεις την μελέτη σου και που σημαίνει πόσο θερμότερο θέλεις να διατηρείς τον αέρα του χώρου όταν μεσολαβεί ο υπόγειος τοίχος ή το υπόγειο δάπεδο. τώρα:
    1. Ας αρχίσουμε πρώτα από τον δεύτερο πίνακα που είναι ευκολότερος:
    Το Κ αφορά τον συνολικό συντελεστή θερμοπερατότητας του υπογείου τοίχου σου δίχως να προσμετράται ο εξωτερικός συντελεστής αο. Το h αφορά το βάθος του υπογείου. Ο συντελεστής που παίρνεις πολλαπλασιάζεται επί την επιφάνεια του τοίχου και επί το Δθ μεταξύ εσωτερικου αέρα και εξωτερικού αέρα. Το γινόμενο είναι η απώλεια θερμότητας που ψάχνεις από τον τοίχο ανά ώρα.
    2. Ο πρώτος πίνακας αδιαφορεί για τον τρόπο κατασκευής του δαπέδου (γιατί αλήθεια και επηρεάζεται από τρεις παράγοντες:
    2.1. Το βάθος του υπογείου δαπέδου από την επιφάνεια
    2.2. Την επιφάνεια του υπογείου δαπέδου. Ασχέτως του ότι εσύ θα την υπολογίσεις στη συνέχεια αφού αποφασίσεις ποιον συντελεστή θέλεις εντούτοις θεωρείται από πολλούς ότι μια μικρή επιφάνεια στο βάθος της γης έχει πολύ περισσότερες απώλειες ανά τ.μ. απ' ότι μία μεγαλύτερη. Σύγκρινε τον χώρο των 10 τ.μ. με αυτόν των 500 τ.μ. και δες την διαφορά.
    3.3. Τώρα τα πιάσαμε τα λεφτά μας.... Αυτό το πηλίκο: Ι/αο μπορεί να είναι είτε 1,0 είτε 2,0 είτε 3,0 ...και βλέπουμε. Το αο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο γνωστός εξωτερικός συντελεστής αο που συνηθίζουμε να τον εκλαμβάνουμε στην θέρμανση σαν αο=~23 W/m²K. Τελειώσαμε με τον παρανομαστή και πάμε να βρούμε τι διάολο κουβαλάει μέσα του αυτό το Ι!!
    Αυτό το Ι είναι ίσο με ε Χ ΔR όπου (κάνε υπομονή):
    ε==> Ο συντελεστής ημισφαιρικής εκπομπής του εδάφους στην ευρύτερη περιοχή.
    ΔR==> Η διαφορά ακτινοβολίας μεταξύ αυτής που απορροφήθηκε από το έδαφος εκ του ουρανού (καθαρού ουρανού) ή από παρακείμενες αντανακλούσες επιφάνειες και της εκπομπής πάλι προς τα πίσω ενός θεωρητικά μέλανος σώματος... Τέλος πάντων μετά όλη αυτή την ταλαιπωρία (...) μας λένε ότι αυτό το ΔR για οριζόντιες επιφάνειες είναι ίσο με 63 W/m². Τώρα αν το έδαφος στην περιοχή έχει ένα συντελεστή εκπομπής ~0,9 που είναι κοινότατος, τότε εΔR/αο = 2,5. Αν η ευρύτερη περιοχή γιαλίζει που σημαίνει ε=0,4 τότε εΔR/αο = 1,0. Τέλος πάντων όσο μεγαλώνει το κλάσμα Ι/αο τόσο σημαίνει ότι η Γη είναι ψυχρότερη στην ευρύτερη περιοχή άρα και το έδαφος εσωτερικά.

Ερώτηση:
    Το βιβλίο που έχεις στα χέρια σου δεν γράφει τι ακριβώς είναι τα I & αο;

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2012
    Θέση
    Chania, , Greenland.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3
    Ευχαριστώ παρά πολύ για τις διευκρινίσεις.

Το αο είναι ο συντελεστής συναγωγής θερμότητας εξωτερικού αέρα. Άλλα έχει έναν τύπο για το πως υπολογίζεται το Κ που φαίνεται σε αυτήν τη σελίδα
    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/580/006ype.jpg/]
    Επίσης υπάρχουν δύο πινάκες με την τιμή του 1/α οι οποίοι φαίνονται εδώ
    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/4/005zvp.jpg/]

Όσον αφορά το Ι δεν αναφέρει τίποτα το βιβλίο.

Πως θα υπολογίσω το ε και το ΔR?

Το Η στο πίνακα από το πρώτο post τι συμβολίζει?

Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια, σας είμαι ευγνώμων.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Επίσης υπάρχουν δύο πινάκες με την τιμή του 1/α οι οποίοι φαίνονται εδώ
    Το αi αναφέρεται στην εσωτερική (προς το δωμάτιο) πλευρά του τοίχου ή δαπέδου ή οροφής και όντως είναι ο συντελεστής συναγωγής θερμότητας από τον εσωτερικό αέρα προς τον τοίχο και οι τιμές είναι αυτές του πίνακα.
    1. Το αο αναφέρεται στην εξωτερική (προς το περιβάλλον) πλευρά του τοίχου ή δαπέδου ή οροφής και όπως βλέπεις είναι αυτός που σου παρέθεσα κι εγώ.
    2. Το ΔR ήδη σου έγραψα ότι για οριζόντιες επιφάνειες που είναι και η επιφάνεια της Γης θεωρείται ότι ισούται με 63 W/m². Το ε είναι ένας απλός συντελεστής και παραθέτω ένα πινακάκι από την ASHRAE:
    Hemispherical emittance
    Black nonmetallic surfaces such as asphalt, carbon, slate, paint,paper____ 0.90 to 0.98
    Red brick and tile, concrete and stone, rusty steel and iron,
    dark paints (red, brown, green,etc.)_______________________________________ 0.85 to 0.95
    Yellow and buff brick and stone, firebrick_________________________________0.85 to 0.95
    White or light cream brick, tile, paint or paper, plaster, whitewash_______0.85 to 0.95
    Window glass_____________________________________________ _______________________0.90
    Bright aluminum paint; gilt or bronze paint________________________________0.40 to 0.60
    Dull brass, copper, or aluminum; galvanized steel; polished iron___________0.20 to 0.30
    Polished brass, copper, monel metal________________________________________0.02 to 0.05
    Highly polished aluminum, tin plate, nickel, chromium______________________0.02 to 0.04
    Selective surfaces
    Stainless steel wire mesh______________________________________________ ____0.23 to 0.28
    White painted surface___________________________________________ _______________0.92
    Copper treated with solution of NaClO2 and NaOH_____________________________0.13 — 0.87
    Copper, nickel, and aluminum plate with CuO coating_________________________0.09 to 0.21

Συνεπώς, συνήθης τιμή για το εΔr/αο = 2,5

Το Η είναι η υποπερίπτωση 2.1. Είναι για ποιο βάθος υπογείου δαπέδου μιλάμε.
    Στο ξαναγράφω!

Το σημερινό μου post επαναλαμβάνεται. Αν το προσέξεις γράφει τα ίδια πράγματα εκτός από το πινακάκι που σου παρέθεσα.

quote:Όσον αφορά το Ι δεν αναφέρει τίποτα το βιβλίο.
    Αν είναι δυνατόν!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2012
    Θέση
    Chania, , Greenland.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3
    Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    Pirate πριν από 2 ώρες περίπου ξύπνησα με μια αγωνία. Στην συνέχεια οι χειρότεροι από τους φόβους μου επαληθεύτηκαν.
    Ούτε στο βιβλίο που συμβουλεύομαι υπάρχει επεξήγηση του Ι !!!!!!!!
    Συγκεκριμένα εμφανίζεται σε ένα πίνακα με τίτλο:
    "Συντελεστής θερμικής διαπερατότητας δαπέδων που κάθονται πάνω στο έδαφος w/m2K" ως Ι/αο.

Στην συνέχεια, στην ενότητα "Απώλειες από είσοδο νωπού αέρα", εμφανίζεται ξανά το Ι ως Ιεξ: Ολικό μήκος από χαραμάδες ( εξωτερικές ) του χώρου (m) και πιο συγκεκριμένα στον συντελεστή διεισδυτικότητας R σε ένα σύνθετο κλάσμα με αριθμητή τον 1 και παρανομαστή ένα κλάσμα όπου το Ιεξ είναι αριθμητής και το Ιεσ παρανομαστής.

Τι να κάνω; Είναι και Κυριακή.

Κλείνοντας θα ήθελα να αφιερώσω μια μνημειώδη φράση στον Γρηγόρη παραφράζοντάς την:
    "Τα προβλήματα με την κοινόχρηστη θέρμανση αρχίζουν πάντα όταν τελειώνουν τα χρήματα των άλλων".

Κώστας.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    1ον. Κατάλαβες τι ώρα πόσταρες; Και μάλιστα Κυριακάτικα!
    2ον. Και ξύπνησες και πριν δυο ώρες;
    3ον. Δηλαδή κοιμήθηκες ή δεν κοιμήθηκες καθόλου

Να μου πεις: Διαπιστώνω τέτοια παράλειψη στα βιβλία που αδιάκοπα διαβάζω και συ μου λες να κοιμηθώ;
    Απ' όσο σε ξέρω, όντως δικαιολογείται πάσα αϋπνία μπρος σε τέτοιες διαπιστώσεις.

Έχουν περάσει 37 ολάκερα χρόνια από τότε που έταξα στον εαυτό μου να μη διαβάσω ποτέ ελληνικό βιβλίο που να έχει σχέση με την Μηχανολογία αλλά ούτε και μεταφρασμένο στα ελληνικά που να έχει σχέση με φυλλάδιο οδηγιών από αυτοκίνητο έως κατσαρόλα...
    Τα αγγλικά μου δεν είναι και τόσο τέλεια αλλά έχω εξασκηθεί στο διάβασμα όχι των αγγλικών εφημερίδων αλλά όλων των άλλων εκδόσεων που αφορούν τα κομπιουτερο-μηχανολογικά. Ο λόγος που το έκανα είναι ότι κατάλαβα από τότε ότι ο ένας αντέγραφε τον άλλον. Αυτό είναι για μένα το κόκκινο πανί. Στο παρόν forum έχω γράψει κάπου 2500 posts. Σε κανένα από αυτά δεν γκούγκλαρα για να απαντήσω. Αν το κατείχα το θέμα απάνταγα, αν όχι ή το κατείχα και ναι και όχι τότε δεν απάνταγα καθόλου.

Το βιβλίο ή η συγγραφή κάποιου άρθρου είναι κι αυτό ένα μεράκι. Μία εσωτερική δύναμη σε κάνει να τακτοποιήσεις τις γνώσεις σου και να τις δώσεις στη νεώτερη γενιά που πάντα ψάχνεται ώστε να εμπλουτισθεί η γνώση γύρω από το αντικείμενο. Κάτω από αυτό το πρίσμα αυτό που θα γραφθεί έχει μεγάλες πιθανότητες να πετύχει τον σκοπό αυτόν.
    Αν όμως μοναδικό κίνητρο στην συγγραφή ενός άρθρου είναι να δημιουργήσουμε εντυπώσεις ή ενός τεχνικού βιβλίου είναι τι «θα κουνουμήσουμι» τότε αυτό το άρθρο ή το βιβλίο θα βγει μάπα! Δεν θα κουρασθεί καθόλου ο συγγραφέας. Διά της πανάρχαιας μεθόδου της αντιγραφής θα συντάξει το άρθρο ή το βιβλίο, θα του φτιάξει ένα σινιέ εξώφυλλο και θα το ρίξει στην αγορά.
    Εν κατακλείδι: Η μέθοδος της αντιγραφής ελλοχεύει πολλούς κινδύνους και ένας εξ' αυτών είναι ότι αν υπάρξει ένα λάθος στο «πρωτότυπο» τότε αυτό πολλαπλασιάζεται, είναι κάτι σαν την μόλυνση!

Υ.Σ.
    Το Ι των αερισμών είναι ελληνικό σύμβολο (μπορεί και Γερμανικό) κι έχει να κάνει με το μήκος των χαραμάδων των κουφωμάτων. Τώρα από πού κι ως πού Ι, δεν το ξέρω.
    Το άλλο Ι που έχει να κάνει με τους συντελεστές απωλειών θερμότητας των επίγειων ή υπόγειων δαπέδων προέρχεται από την αγγλική λέξη: Irradiation που σημαίνει στην περίπτωσή μας «ανακλώμενη εκπεμπόμενη ακτινοβολία». Η Γη ακτινοβολείται την ημέρα από τον ήλιο. Ένα μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας αυτής απορροφάται από το έδαφος και ένα μικρό μέρος ανακλάται. Από την απορροφούμενη αυτή θερμότητα ένα μεγάλο μέρος εκπέμπεται πάλι προς το περιβάλλον. Το Ι εκφράζει την διαφορά της θερμότητας που παραμένει τελικά στη Γη και αυτή της ανάκλασης η οποία εκπέμπεται προς το περιβάλλον ως προς τον συντελεστή ε. Όσο μικρότερος είναι αυτός τόσο το έδαφος παραμένει θερμότερο και αντίστροφα.

edited 31/1/2012
    Γράφτηκε το κείμενο ακριβέστερα και οι άτοπες λέξεις διαγραμμίστηκαν παρά του συντάκτη του.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2011
    Θέση
    ΧΑΝΙΑ, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    163
    Αυτές οι πληροφορίες που θέλεις υπάρχουν στη ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010 ΘΕΡΜΟΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ.
    Εάν δεν μπορείς να την βρεις στείλε μου email και θα στην στείλω.
    Η ροη θερμότητας από ένα δομικό στοιχείο που βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος εξαρτάται για μεν κατακόρυφο δομικό στοιχείο από τον U του στοιχείου και το βάθος που βρίσκεται αυτό, για μεν οριζόντιο (πλάκα) από τον U του στοιχείου ,το βάθος του και την χαρακτηριστική διάσταση της πλάκας Β΄=2*Α/Π
    Όπου
    Α = εμβαδόν πλάκας σε m²
    Π =περίμετρος εκτεθειμένη της πλάκας σε m
    Αν την διαβάσεις πολύ καλά θα μπορείς να υπολογίζεις αυτά που θέλεις σε προειδοποιώ μία και δύο φορές δεν φτάνει. Είναι πολύ συμπυκνωμένη γνώση και θέλει πολύ προσοχή.
    Πρόσεξε την λέξη που σου έκανα Bold και πώς υπολογίζεται το βάθος των δομικών στοιχείων και ειδικά της πλάκας.
    Αφού βρεις τα στοιχεία που πρέπει σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πίνακες και με γραμμική παρεμβολή βρίσκεις τα ισοδύναμα U΄ που πρέπει να χρησιμοποιήσεις.
    Για οτιδήποτε απορία σου εδώ είμαστε.

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2011
    Θέση
    ΧΑΝΙΑ, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    163
    quote:Originally posted by Pirate
    [
    Έχουν περάσει 37 ολάκερα χρόνια από τότε που έταξα στον εαυτό μου να μη διαβάσω ποτέ ελληνικό βιβλίο που να έχει σχέση με την Μηχανολογία αλλά ούτε και μεταφρασμένο στα ελληνικά που να έχει σχέση με φυλλάδιο οδηγιών από αυτοκίνητο έως κατσαρόλα...
    Τα αγγλικά μου δεν είναι και τόσο τέλεια αλλά έχω εξασκηθεί στο διάβασμα όχι των αγγλικών εφημερίδων αλλά όλων των άλλων εκδόσεων που αφορούν τα κομπιουτερο-μηχανολογικά. Ο λόγος που το έκανα είναι ότι κατάλαβα από τότε ότι ο ένας αντέγραφε τον άλλον.

Το βιβλίο ή η συγγραφή κάποιου άρθρου είναι κι αυτό ένα μεράκι. Μία εσωτερική δύναμη σε κάνει να τακτοποιήσεις τις γνώσεις σου και να τις δώσεις στη νεώτερη γενιά που πάντα ψάχνεται ώστε να εμπλουτισθεί η γνώση γύρω από το αντικείμενο. Κάτω από αυτό το πρίσμα αυτό που θα γραφθεί έχει μεγάλες πιθανότητες να πετύχει τον σκοπό αυτόν.
    Αν όμως μοναδικό κίνητρο στην συγγραφή ενός άρθρου είναι να δημιουργήσουμε εντυπώσεις ή ενός τεχνικού βιβλίου είναι τι «θα κουνουμήσουμι» τότε αυτό το άρθρο ή το βιβλίο θα βγει μάπα! Δεν θα κουρασθεί καθόλου ο συγγραφέας. Διά της πανάρχαιας μεθόδου της αντιγραφής θα συντάξει το άρθρο ή το βιβλίο, θα του φτιάξει ένα σινιέ εξώφυλλο και θα το ρίξει στην αγορά.
    Εν κατακλείδι: Η μέθοδος της αντιγραφής ελλοχεύει πολλούς κινδύνους και ένας εξ' αυτών είναι ότι αν υπάρξει ένα λάθος στο «πρωτότυπο» τότε αυτό πολλαπλασιάζεται, είναι κάτι σαν την μόλυνση!

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
    Συμφωνώ 1000% μαζί σου όμως μερικές φορές αυτό είναι πολύ δύσκολο. Τις τεχνικές οδηγίες και τα ISO ο μηχανικός πρέπει να τα ξέρει και να τα εφαρμόζει. Τώρα εάν υπάρχουν λάθη ή διαφωνεί με κάτι στις τεχνικές οδηγίες πρέπει να προσπαθεί για να τα αλλάξει. Σήμερα με το internet μπορείς να κοινοποιήσεις την διαφορετική σου άποψη για το οτιδήποτε φτάνει να υποστηρίζεται από πάρα πολύ ισχυρή τεκμηρίωση.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Originally posted by Pirate
    1ον. Κατάλαβες τι ώρα πόσταρες; Και μάλιστα Κυριακάτικα!
    2ον. Και ξύπνησες και πριν δυο ώρες;
    3ον. Δηλαδή κοιμήθηκες ή δεν κοιμήθηκες καθόλου
    Pirate το κατάλαβα για τα καλά. Ξύπνησα και δεν είχα τι να κάνω οπότε αποφάσισα να τακτοποιήσω λίγο την βιβλιοθήκη στις 5:30πμ!!! Έτσι βρήκα το βιβλίο και θυμήθηκα το ερώτημα στο φόρουμ. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι έχω το ίδιο βιβλίο!!! με αυτό που ποστάρει ο Άδωνις? ή Αντώνης?. Εκείνο που δεν είναι αστείο είναι πως διαπίστωσα 2 πράγματα, 1 τεχνικό και 1 ψυχολογικό. Η τεχνική διαπίστωση είναι πως θέλω μεγαλύτερη βιβλιοθήκη. Η ψυχολογική διαπίστωση πως νιώθω την ανάγκη και πρέπει να βρώ χρόνο για διάβασμα. Άχ αυτή η μυρωδιά των βιβλίων....[V]

Basilhat καλώς ήρθες στο φόρουμ. Την ΤΟΤΕΕ την έχω υπ΄όψιν μου και πολύ περισσότερο απο εμένα την έχει ο μηχανολόγος μου. Λάβε σοβαρά υπ΄όψιν σου πως ούτε στην ταβέρνα δεν πηγαίνω εάν δεν έχω μαζί μου τον μηχανολόγο, τον υδραυλικό και τον υπεύθυνο των αυτοματισμών μου. Ευτυχώς για όλους τους συνανθρώπους μου δεν προβλέπω ότι θα χρειαστεί να προβώ σε αναλυτικούς υπολογισμούς.

Κώστας.

Δικαιώματα απάντησης