Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 2 από 2

Θέμα: FAN COIL ΑΙΣΘΗΤO-ΣΥΝΟΛΙΚΟ

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2009
    Θέση
    athens, , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    1

FAN COIL ΑΙΣΘΗΤO-ΣΥΝΟΛΙΚΟ

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλησπέρα,
    Έχω την εξής απορία, γιατί οι μονάδες fan coil έχουν δύο αποδόσεις για την ψύξη; Την αισθητή και την συνολική. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος κάνω μια μελέτη για ένα φροντιστήριο με μηχανικό εξαερισμό και το αισθητό φορτίο του χώρου μου βγαίνει σχεδόν ίδιο με το λανθάνον. Αν για παράδειγμα σε έναν χώρο έχω 1Kwatt αισθητό φορτίο έχω και 1Kwatt λανθάνον. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πρέπει να χρησιμοποιήσω μονάδα fan coil που να καλύπτει και τα δύο, σωστά; Ψάχνοντας στα τυποποιημένα μοντέλα της daikin βρήκα ότι μονάδα με 1Κwatt λανθάνον αποδίδει 3Kwatt αισθητό! Δηλαδή είμαι υποχρεωμένος να τοποθετήσω γουρούνια μηχανήματα, υπερ-διαστασιολογημένα μόνο και μόνο για να καλύψω το λανθάνον φορτίο; Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι γιατί τα διαχωρίζει σαν αποδόσεις το αισθητό με το λανθάνον. Η συνολική απόδοση ενός fan coil δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και το αισθητό και το λανθάνον μαζί;; Δηλαδή για την περίπτωση που ανέφερα, σε έναν χώρο με 1Kwatt αισθητό φορτίο και 1Kwatt λανθάνον, αν εγκαταστήσω fan coil με 2Kwatt συνολική απόδοση δεν καλύπτεται; Και αν όχι γιατι! Ευχαριστώ!

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Εφόσον έχεις κατανοήσει τι ακριβώς είναι το αισθητό φορτίο και τι το λανθάνο, τότε μπορείς να κατανοήσεις τι εννοούμε αισθητή απόδοση και τι λανθάνουσα απόδοση ενός fan-coil.
    1. Ο ψυχρομετρικός χάρτης θα σου δώσει την ποσότητα του νερού που αναγκαστικά θα συμπυκνωθεί, ώστε να μπορέσεις να παραλάβεις από τον αέρα ένα συγκεκριμένο θερμικό φορτίο. Για παράδειγμα να τον ψύξεις από τους 27° & 55% σχ. υγρασία στους 9° & 100%. Επίσης ο ίδιος ο ψυχρομετρικός χάρτης θα σου δώσει το έργο που χρειαζόμαστε για όλη αυτή τη διεργασία το οποίο τυγχάνει να είναι το λεγόμενο ολικό φορτίο (εξαιρώ το έργο του ανεμιστήρα).
    2. Ο κατασκευαστής του fan-coil θα σου δώσει στοιχεία για το συγκεκριμένο τύπο που κατασκευάζει ότι με τα συγκεκριμένα δεδομένα αέρα εισόδου, νερού εισόδου, παροχής αέρα & παροχής νερού, ο τύπος αυτός αποδίδει τόσο αισθτό, τόσο λανθάνο και άρα τόσο ολικό.
    3. Εσύ ο designer γνωρίζεις ότι αν αλλάξει για παράδειγμα η σχετική υγρασία του αέρα εισόδου κι από π.χ. 48% γίνει 58% τότε η αισθητή απόδοση επηρεάζεται λίγο (μειώνεται) αλλά η λανθάνουσα απόδοση «έχ ξυφφίγγγ» δηλαδή έχει ανέβει κατά 70% περίπου. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο fan-coil, εκεί που ζήταγε π.χ. 6 kJ/sec από τον εξατμιστή, τώρα ζητάει 7 kJ/sec με αποτέλεσμα το σήμα αυτό να μεταφέρεται στον εξατμιστή της κεντρικής μονάδας κι αυτός με τη σειρά του να μεταβάλλει το COP αυτής και όλα αυτά να γίνονται ένα ωραίο μνημόνιο το οποίο πέφτει στις πλάτες του φουκαρά του συμπιεστή ο οποίος ήδη τρομπάρει ήτοι τραβάει κουπί. Η συνέχεια μετά είναι απρόβλεπτη διότι τη Φύση δεν μπορεί να την κλέψει κανένας μα κανένας τεχνοκράτης. Το πιο πιθανό είναι να πέσει όλο το σύστημα και από εκεί που το νερό εισόδου στα fan-coils το έβγαζε η μονάδα στους 7°, τώρα, με την νέα κατάσταση να το παρέχει στους 8° οπότε έπεσαν όλες οι αισθητές αποδόσεις όλης της πτέρυγας που εξυπηρετεί η κεντρική μονάδα κατά κατά 17% κι εκεί αρχίζουν τα κλάμματα!

Αφού κατανοήσει κάποιος όλον αυτό τον μηχανισμό γύρω από τις δύο ψυκτικές αποδόσεις ενός fan-coil, τότε μπορεί να πάει παρακάτω και να τα τοποθετήσει στο χώρο του:
    1. Εφόσον βγάζει μεγάλο λανθάνο φορτίο στο χώρο (γυμναστήριο, πολλά άτομα, συσκευές που βγάζουν ατμούς όπως καφετιέρες, σιδερωτήρια κλπ, θα πρέπει να εφαρμόσει κάποιες τεχνικές που η εμπειρία στον κλιματισμό επιβάλλει. Για παράδειγμα να ελαττώσει την θερμοκρασία σχεδιασμού του ξηρού βολβού και να αυξήσει αυτήν του υγρού βολβού έτσι ώστε να μη προκαλεί αίσθημα δυσαρέσκειας στον άνθρωπο. Κάθε βαθμό που αυξάνει την θερμοκρασία του υγρού βολβού, βλέπει ότι (γράφτηκε και παραπάνω) το fan-coil αρχίζει να αυξάνει κατά πολύ την απόδοση σε λανθάνο ενώ μειώνει ελαφρά αυτήν την αισθητή.
    Η όλη αυτή διαδικασία δεν είναι εύκολη διότι δεν μπορεί εύκολα ο μηχανικός να βρίσκει τις νέες αποδόσεις κάτω από διαφορετικές συνθήκες του αέρα εισόδου σε ένα fan-coil. Εγώ μεν το κάνω εύκολα λόγω των συναρτήσεών μου που κάποτε νέος και ακούραστος ξενύχταγα για να βγάλω αλλά δίχως αυτές πρέπει να ομολογήσω ότι το πράγμα δυσκολεύει. Θα πρέπει κάποιος που θέλει να κάνει σωστή δουλειά να ζητήσει από τον κατασκευαστή των fan-coils να του δώσει πίνακες με τις αποδόσεις σε διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασιών εισόδου αέρα και δη σε περιοχή υγρασιών από 35% έως 65%.
    2. Θα πρέπει το σημείο του εσωτερικού χώρου να επιλεχθεί έτσι ώστε όση ποσότητα νερού εισέρχεται μέσα στον αέρα του χώρου από εσωτερικές πηγές υγρασίας, τόση και να φεύγει υπό μορφή συμπυκνωμάτων, άρα ενεργειακή ποσότητα τόση όση αποκαλούμε «λανθάνο φορτίο fan-coil».
    3. Αν δεν μπορεί να συμβεί αυτό (σε σπάνιες περιπτώσεις) διότι το σημείο του χώρου τίθεται εκτός του comfort chart, τότε δεν μας μένει άλλο τι παρά να βάλουμε έναν ειδικό αφυγραντήρα στον χώρο ώστε να μας παίρνει ένα μεγάλο κομμάτι του παραγόμενου νερού οπότε θα μείνει ένα μικρό για αυτά τα ίδια τα fan-coils. Πάλι όμως εδώ χρειάζεται ακριβής προσέγγιση δεδομένου ότι οι αφυγραντήρες αφενός είναι πανάκριβα μηχανήματα και αφετέρου υπάρχει κίνδυνος να ξηραίνουν πολύ την ατμόσφαιρα του χώρου όταν οι πηγές υγρασίας δεν είναι στο 100% της δυναμικότητάς τους αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό.

Όλα αυτά λίγο πολύ απαιτούνται ώστε ο μηχανικός να υπολογίσει με ακρίβεια το νέο σημείο ισορροπίας.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Δικαιώματα απάντησης