Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 17

Θέμα: Ερώτηση για εγκατάσταση επιτοίχιου λέβητα

Ερώτηση για εγκατάσταση επιτοίχιου λέβητα

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλήμερα αγαπητά μέλη,
    Διαβάζω αρκετό καιρό το φόρουμ και ευχαριστιέμαι απόλυτα όλα τα σχόλια και τις πληροφορίες.

Λοιπόν μετακόμησα σε νεο σπιτι περίπου 110τμ και πήρα την αποφασή να αποκοπώ από την κεντρική θέρμανση (μετά την συμφώνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών). Κύριος λόγος ήταν οτι λόγω οικονομικών προβλημάτων η πολυκατοικία άναβε τον κεντρικό λέβητα μόνο για 2 ώρες και με δεδομένο οτι το διαμερισμά μου είναι στον 4ο όροφο (ρετιρε) δυστυχώς οι αναγκές μου σε θέρμανση δεν καλύπτονται. Με αυτά τα δεδομένα αποφάσισα να πάω στην λύση φυσικού αερίου για τν παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και θέρμανσης.
    Κάποιες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαμέρισμα -->
    έτος κατασκευής 1996
    εμβαδον 110 τμ
    κουφώματα ξυλινα με διπλά τζάμια
    Μόνωση τοίχων (σύμφωνα με τον πρωην ιδιοκτήτη ) διπλή μόνωση
    Μόνωση ταράτσας - άγνωστη
    Καλοριφερ τυπου panel
    Υπαρξη ηλιακου

Κάλεσα 2 μηχανολόγους ώστε να μελετήσουν το υπάρχων σύστημα και μου ετοιμάσουν μια μελέτη και οικονομική προσφορά -->
    το αποτέλεσμα ήταν και οι 2 να καταλήξουν σε λέβητα 24KW επιπλέον και οι 2 προτείνουν την κατασκευή εξωτερικού δικτύου (οι σωλήνες θα τρέξουν σε εξωτερικούς τοίχους της βεράντας) για την σύνδεση του λέβητα με τα υπάρχων panel - σώματα. Και τώρα το ενδιαφέρον κομμάτι ==>
    Ο πρώτος μηχανικός πρότεινε
    Απλο λέβητα chappe
    Συνδεση λέβητα με τα καλοριφέρ μεσω 2 κεντρικων Φ32 σωλήνων με διακλαδώσης Φ16 σωληνες.
    Όλες οι σωλήνες είναι πολυστρωματικές και μάρκας Henco (με μόνωση 9mm).
    Επισης ο λέβητας θα συνδεεται με τον ηλιακο μέσω τριοδης για να μπορώ χειροκίνητα να διαλέγω την πηγή παραγωγης ζεστού νερού χρήσης.

ο δευτερο μηχανικός πρότεινε
    Λέβητα Συμπυκνωματων vailant ecoTec
    Συσκευη αντισταθμισης VRC 400 vaillant
    Πολυστρωματικες Valsir (με μόνωση 9 mm)
    Συνδεση λέβητα με τα καλοριφέρ μεσω 2 collecter συγκεκριμενα ο λέβητας θα συνδεεται με τα κολεκτερ με σωλήνα φ22 και απο τα κολεκτερ καθε σωμα θα συνδεεται με φ16 σωληνα. οποτε καθε σωμα θα εχει το δικο του κυκλωμα.

Επιπλεον καθε σωμα θα εχει θερμοστατικες κεφαλες
    Τελος ο λέβητας θα συνδεεται με τον ηλιακο μέσω αυτοματισμου για να την αυτοματη εναλλαγη απο τον ηλιακο, στον λεβητα κτλπ. Ο αυτοματισμος ειναι της Vaillant kitSolare.

Με βάση τα παραπάνω κατελήξα στην δεύτερη προτεινόμενη προσφορά διότι

α> απο ότι καταλαβάινω το δικτυο θα ειναι πλήρως ισσοροπημένο οπότε θα αποφύγουμε προβλήματα το ενα καλοριφερ αν ειναι πιο ζεστο κτλπ (υποθετω?)
    β> μέσω του λέβητα συμπυκνωσεως και αντισταθμισης θα γλυτώσω κάποια χρήματα (υποθετω?)
    γ. Με οικονομικά κριτήρια οι 2 προσφορές ειναι πολύ κοντά και μάλιστα η πρώτη ειναι ελαφρως πιο αυξήμενη (συμφώνα με τον 1ο μηχανολογο ο λόγως είναι οτι η Henco ειναι πολυ ακριβη, επισής θα χρησιμοποιήσει οχι ρολό αλλά ευ8υγραμμα κομμάτια).

Με βάση τα παραπάνω και φυσικα την εμπειρία σας θα εκτιμούσα την αποψη σας και τις παρατηρησεις σας. Με δεδομένο οτι το έξοδο δεν ειναι μικρό και τις δύσκολες εποχές που ζούμε θα ήθελα να κάνω την δυνατόν καλυτερη επιλογή.

Θεωρείται οτι έκανα την σωστή επιλογή ? Βλεπεταί κάποιο λάθος στις ποιο πάνω προτασείς?
    Επίσης μου προτείνα για λόγους αισθητικούς (διαφορετικά δεν θα κοιμηθω για 2 εβδομαδες λόγω γκρινιας[B)]) (μια που οι σωλήνες θα ειναι στο μπαλκόνι αλλα και για λόγους απωλειών) να κλείσω τις σωλήνες με τσιμεντοσανίδα με εσωτερική επιπλέον μόνωση πετροβαμβακα. Νομιζετε οτι χρειαζεται?

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Καλως ήρθες αγαπητέ,

quote:Με βάση τα παραπάνω κατελήξα στην δεύτερη προτεινόμενη προσφορά διότι
    α> απο ότι καταλαβάινω το δικτυο θα ειναι πλήρως ισσοροπημένο οπότε θα αποφύγουμε προβλήματα το ενα καλοριφερ αν ειναι πιο ζεστο κτλπ (υποθετω?)
    β> μέσω του λέβητα συμπυκνωσεως και αντισταθμισης θα γλυτώσω κάποια χρήματα (υποθετω?)
    α> Αφού υπάρχει μηχανολόγος στο έργο θα φροντίσει να εξισορροπήσει το μονοσωλήνιο, οπότε δεν θα πρέπει να σε απασχολεί.
    β> Οντως θα έχεις οικονομία

Αν οι τιμές είναι ίδιες, και οι επαγγελματίες σου φαίνονται το ίδιο αξιόπιστοι, τότε η δεύτερη επιλογή είναι, κατα τη γνώμη μου, η καλύτερη γιατί θα έχεις και πιο οικονομική λειτουργία και αυτοματισμό στη χρήση του ηλιακού.
    Η τσιμεντοσανίδα καλό είναι να μπεί μόνο σαν αλεξιπαντόφλιο, καθώς ο κανονισμός δεν το επιβάλλει. Βέβαια η επιλέον μόνωση των σωληνώσεων δεν κάνει κακό, το αντίθετο μάλιστα...

EDIT: Μολις είδα οτι αναφέρεις πως ολο το μηκος των σωληνωσεων προς τα σωματα θα ειναι στη βεράντα. Τότε καλό είναι να μονώσεις όσο καλύτερα μπορείς, οπότε θα έλεγα να κάνεις οποσδήποτε την όδευση μεσα στο μονωμένο κανάλι. ετσι θα προστατέψεις και το μόνωση της σωλήνωσης απο τη φθορά.

I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

Αγαπητέ Dipoli,

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση.
    Φυσικά εννοείται ότι θα μπει τσιμεντοσανίδα για αποφυγή ρίψης αντικειμένων νούμερο 38 .

Έχω κάποιους ενδοιασμους για την δεύτερη λύση (στην οποία είμαι και πιο κοντά).
    Βασικά κάποιο αρνητικό που βλέπω είναι ότι θα τρέχουν πολλές σωλήνες στους εξωτερικούς τοίχους (μικρό θέμα) λαμβάνωντας υποψίν την καλυψή τους με τσιμεντοσανίδα. όσων αφορά τις απώλειες, απλά σκεπτομενος ότι θα έχω 14 σωλήνες και οχι 2 Φ32 υποψιάζομαι ότι θα έχω περισσότερες απώλειες. Είναι σωστός ο συλλογισμός μου ?

Ευχαριστώ πολύ!

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Ναι, 14Φ16 έχουν επιφάνεια 1.4 μέτρα για κάθε μέτρο, ενώ 2Φ32 μόλις 0.4 μέτρα ανα μέτρο.
    Δεν είναι εύκολο να προσωμοιωθεί το πρόβλημά σου γιατί έχεις απο τη μια τη μόνωση του πετροβάμβακα και απο την άλλη τη θερμογέφυρα με τον πίσω τοίχο, τα κενά μεταξύ των σωληνώσεων κλπ.
    Αν υποθέσουμε οτι πετυχαίνεις με 5αρη πετροβάμβακα μια μόνωση ισοδύναμη με 3εκ τότε οι 2Φ32 χάνουν 30W/m (με μέσο ΔΤ περιβάλλοντος-νερού 60 βαθμούς),
    ενώ οι 14Φ16 90W/m (με μέσο ΔΤ περοβάλλοντος-νερού 40 βαθμούς λόγω αντστάθμισης), με προχειρους υπολογισμούς. Η διαφορά σου είναι 60w/m σωλήνωσης (οχι σωλήνα πρόσεξε έχω ήδη πολ/σει με 2 και 14 αντιστοιχα).

Ισως με τα παραπάνω δεδομένα και αν η απλούστευση του μοντέλου κρίνεται επαρκής, μπορείς ίσως να κρίνεις.

I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...

Ευχαριστώ και πάλι,
    Μια αρχική ερώτηση οι απώλειες αυτές είναι υπολογισμένες παρόλο τα 9mm μόνωσης που έχουν οι πολυεστερικές σωλήνες?

Σύμφωνα με τους υπολογισμους και λαμβάνωντας υπόψιν οτι το σύστημα ειναι δισωληνιο τοτε εχουμε -->
    2Φ32 30 W/m
    2Φ16 13 W/m
    Λαμβάνοντας υποψιν τα μέτρα που θα πρέπει να τρέ3ει καθε σωλήνα -->
    1. 2Φ32 --> 25 μετρα αρα απωλειες 30*25= 750 Watt
    2. 2Φ16 --> (σε σχεση με τα καλοριφερ)
    α> 3*13 = 39
    β> 6*13 = 78
    γ> 8 *13= 104
    δ> 14*13= 182
    ε> 25*13 = 325
    συνολο= 725 watt
    'Αρα πάνω κάτω την ιδια απώλεια θα έχω. Πιθανόν να πρέπει να βάλω και μονωση πίσω απο τις σωλήνες εκτος του πετροβάμβακα που θα βάλω απο πάνω (πετροβαμβακα η το γνωστο μπλε μονωτικό).

Γενικώς είναι πολλες οι απώλειες αυτες? (προσωπικα υπολογιζοντας ότι ο λέβητας ειναι 14KW μπορω να πω οτι θα χάνω 6-7% της μέγιστης απόδοσης του λέβητα)? από οικονομικής απόψεως είναι εύκολο να υπολγιστεί ποσα λεφτά θα χάνω λόγω αυτών των απωλειών?

Φιλικα και ευχαριστώ πολύ!

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2010
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,621
    Να κανω μια χαζη ερωτηση. Η πολυκατοικια του 96 ειχε κεντρικη θερμανση χωρις αυτονομια?

Burn baby, burn

Καλησπερα,

Με το δίκιο σου η ερώτηση. Απλώς ο συγκεκριμένος όροφος κατασκευάστηκε το 96.
    Τα πιο κάτω διαμερίσματα (όροφοι) κατασκευάστηκαν το 70 νομίζω..

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2010
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,621
    Καταλαβα. Απλα επεκτειναν το παλιο.

Γενικοτερα εισαι ο χαμενος της υποθεσης γιατι στη θεωρια η θερμανση του τελευταιου οροφου επιδοτειται.
    Τωρα, αν ειναι του 70 και δεν υπαρχει καν πινακας κατανομης δαπανων, και σε αφησαν να αυτονομηθεις.. Μην το πεις ουτε του παπα.

Προχωρα ακαθεκτος.

Υποθετω οτι δεν θα ξηλωσεις πατωματα ε?
    Γιατι αν τα ξηλωνες, μια ενδοδαπεδια θα ταιριαζε μουρλια με τον συμπυκνωματων. Οχι οτι δεν θα εισαι καλα ετσι, προς θεου.
    Απλα εχθρος του καλου ειναι το καλυτερο.

Burn baby, burn

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    ATHENS
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,376
    quote:Originally posted by stom
    Υποθετω οτι δεν θα ξηλωσεις πατωματα ε?
    Γιατι αν τα ξηλωνες, μια ενδοδαπεδια θα ταιριαζε μουρλια με τον συμπυκνωματων. Οχι οτι δεν θα εισαι καλα ετσι, προς θεου.
    Απλα εχθρος του καλου ειναι το καλυτερο.

Burn baby, burn
    Ας όψεται η κρίση που άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους κατεβάζει στα τάρταρα.
    [Ακριβώς στο 3:00 λεπτό ο τεχνίτης βιδώνει ένα ρακόρ στο κολλεκτέρ. Η απορία που έχω είναι η εξής: Στα υλικά της εγκατάστασης έχει υπολογιστεί και το πολύγωνο; ]

Κώστας.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Και γιατί ο δεύτερος θέλεις να κάνει μονοσωλήνιο στην βεράντα;
    To δισωλήνιο τον χαλάει...
    Τι να σου βρε φίλε... Άκου μονοσωλήνιο στην βεράντα.

http://udravlikos.gr

Δικαιώματα απάντησης