-
Εξέχον μέλος
Έχω μια απλή ερώτηση, στο σώμα που φαίνεται στις φωτογραφίες ποιός σωλήνας φέρνει το ζεστό νερό και ποιός το επιστρέφει στο λέβητα;
Φαίνεται ότι στο σώμα ο ένας σωλήνας είναι με κόκκινο προστατευτικό, αλλά στους συλλέκτες σου βλέπω σωλήνα με κόκκινο προστατευτικό να πηγαίνει στον κάτω συλλέκτη (ο προ τελευταίος), αλλά και στον πάνω συλλέκτη (αρκετοί σωλήνες).
Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί πέρα; Τα μπέρδεψε ο μάστορας;
Η εξίσωση είναι σωστή γιατί είναι όμορφη. - Dirac
-
Νέο μέλος
Υπάρχει τρόπος να καταλάβω αν υπάρχουν σε κάποιο σώμα μπερδεμένοι σωλήνε; Εγώ αυτό που πρόσεξα είναι ότι στον κάτω συλλέκτη εκεί όπου υπάρχουν τα κρύα νερά υπάρχουν τρεις σωλήνες οι οποίοι είναι πιο κρύοι σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τόσα όμως έίναι και τα σώματα τα οποία έχουν πρόβλημα. Σημαίνει κάτι αυτό;
-
Διαχειριστής
Διαφωνώ σε μερικά πράγματα σ αυτό το post
Πρώτον ναι μεν το νερό ακολουθεί τον εύκολο τρόπο διαδρομής αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τους νόμους της φύσης (που για μένα εκεί στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής θέρμανσης) Το ζεστό νερό λοιπόν "ανεβαίνει" προς τα πάνω και το αναγκάζουμε μηχανικά (με κυκλοφορητή) να κατέβει προς τα κάτω) είτε φυσικά (αν έρθει πιο ζεστό νερό τότε το προηγούμενο θα κατέβει λόγω φύσης (αρχή πριν την τοποθέτηση κυκλοφορητών βλέπε (πρόσφατο παρελθόν))Για μένα λοιπόν και για κάποιους κατασκευαστές ισχύει η διαγώνιος σύνδεση αν το σώμα είναι πάνω από 2.2 μέτρα
Δεύτερον. Το συγκεκριμένο σώμα που φαίνεται στην φωτογραφία είναι εσωτερικού βρόγχου και ο κατασκευαστής το έκανε έτσι ώστε να μας δείχνει ότι δεν είναι απαραότητη η διαγώνιος σύνδεση και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικός διακόπτης (αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσει απόλυτα σωστά και έτσι όπως φαίνεται στην εικόνα )
Αν ένα σώμα μήκους 1.2 μέτρου το συνδέσουμε διαγώνια και έχουμε ένα "μεγάλο" σε σχέση με το δίκτυο κυκλοφορητή νομίζω ότι θα συμβεί το παρακάτω: Αν υποθέσουμε οτι η προσαγωγή είναι απ΄αριστερά και η επιστροφή από κάτω δεξιά τότε δεν θα θερμανθεί ικανοποιητικά το κάτω αριστερό μέρος του σώματος. Αντίθετα αν και οι δύο παροχές είναι από αριστερά με την λογική του φίλου andronoglou θα θερμανθεί σε όλο του το ύψος έστω και το μισό σώμα. Η φύση όμως λέει άλλα Δηλάδη το θερμό νερό της προσαγωγής θα απλωθεί πρώτα στην κορυφή του σώματος και σε όλο του το μήκος όσο και αν είναι αυτό και μετά είτε λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας είτε λόγω του κυκλοφορητή θα αρχίσει να κατεβαίνει προς τα κάτω ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΗΚΟΣ
Φίλε gianniskar εγώ θα σε συμβούλευα να μην κάνεις άλλα πειράματα. Και έτσι όπως εξελίσεται το post νομίζω οτι δεν θα βρεις λύση. Και γι αυτό δεν φταίνε όσοι σου δείνουν απαντήσεις εδώ. Είναι σαν να παίρνεις τηλέφωνο σ ένα γιατρό και να του λες "ξέρεις φταιρνίζομαι τί έχω γιατρέ μου?" Αν θα σου απαντήσει θα σου δώσει χίλιες απαντήσεις. Από το ότι είσαι αλεργικός μέχρι ότι μπήκε πιπέρι στην μύτη σου
http://levitostasia.com
-
Εξέχον μέλος
Καλά τα λες Μάστορα, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι ένας άνθρωπος με αρκετά μεθοδική σκέψη και επιμονή, στο τέλος θα καταφέρει να εντοπίσει την όποια κακοτεχνία γιατί διαθέτει και ένα στοιχείο που είναι δυσεύρετο σήμερα, δηλαδή πολύ χρόνο για παρατήρηση και κίνητρο για να το φτιάξει σωστά.
Τώρα όσο αφορά την εξεταζόμενη περίπτωση, σε κάθε σώμα πρέπει να μπαίνει το ζεστό νερό στην πάνω πλευρά του σώματος. Επειδή η διαφορά θερμοκρασίας των σωλήνων είναι αισθητή με το χέρι, ειδικά τα πρώτα λεπτά που ανάβει το σύστημα, είναι εύκολο να γίνει πρακτική επαλήθευση αν όντως το ζεστό πάει στο πάνω μέρος του σώματος.
Για το φαινόμενο να έχεις εμφανώς πιο κρύο νερό σε κάποιους σωλήνες επιστροφής, συνιστώ να κλείσεις όλα τα "μη προβληματικά" σώματα και να κάνεις δοκιμή με τα τρία που έχουν πρόβλημα. Επειδή στους συλλέκτες δεν έχουν τοποθετηθεί βανάκια εξισορόπησης (για οικονομία
και σίγουρα κάποιες διαδρομές είναι πιο κοντινές και πιο εύκολες για το νερό, μπορεί σε ένα μακρυνό και μεγάλο σώμα, άρα με μεγάλη απόδοση και άρα πτώση θερμοκρασίας στο νερό, να πηγαίνει "λίγο" νερό και αφού δεν έχεις βανάκια εξισορόπησης δεν μπορείς να ρυθμίσεις το πόσο νερό θα πηγαίνει εκεί.
Αυτό αντιμετωπίζεται περιορίζοντας σε κάποιο ποσοστό όλα τα μικρά και εύκολης διαδρομής σώματα ώστε να αναγκαστεί το νερό να πάει και στις δύσκολες διαδρομές. Αυτό θα το έκανες από τα βανάκια στους συλλέκτες, τώρα που αυτά δεν υπάρχουν, θα το κάνεις από τους διακόπτες των σωμάτων.
Φυσικά αν έχει συνδεθεί και ανάποδα σωλήνας, πρέπει να διορθωθεί κι αυτό.
Όσο για τη διαγώνια σύνδεση, πιστεύω ότι έχει να κάνει με το λόγο ύψος προς μήκος και όχι με απόλυτους αριθμούς. Δηλαδή ένα σώμα ύψους 90 εκ. και μήκους 160 μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά (ίσως) και χωρίς διαγώνια σύνδεση, όμως το ίδιο σώμα αν έχει ύψος 40 εκ. και μήκος 160 δεν θα λειτουργήσει το ίδιο ικανοποιητικά.
-
Νέο μέλος
Λοιπόν ίσως ο dimis να έχει δίκιο στο ότι σωστή διάγνωση εξ αποστάσεως είναι αρκετά δύσκολο να γίνει. Εγώ όμως ξέρω ότι έχω δώσει σχεδόν 1.500.000. γι' αυτήν την εγκατάσταση θέρμανσης, δεν είχα κάνει κανένα παζάρι με τον εγκαταστάτη και του έιχα πει να κάνει ότι νομίζει αυτός σωστό σαν επαγγελματίας που είναι. Και μου φαίνεται αδιανόητο να μην μπορώ να ζεσταθώ καλά. Όσο και αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρω κάποιον άνθρωπο όμως να ασχοληθεί με το πρόβλημα, και σημειώνω εδώ ότι εγώ δεν έχω πει σε κανένα ότι θα έρθει να ασχοληθεί και να σπαταλήσει τον πολύτιμο χρόνο του χωρίς να πληρωθεί. Όσους κατάφερα να πείσω να έρθουν να δουν την εγκατάσταση μετά την πρώτη επίσκεψη εξαφανίζονταν. Έτσι με αφορμή αυτό το forum και κάποιους ανθρώπους που έχουν διάθεση να ασχοληθούν με το δικό μου πρόβλημα αποφάσισα να ασχοληθώ εγώ με το πρόβλημα και ότι ήθελε προκύψει. Στο κάτω κάτω χειρότερα από ότι είναι τώρα τα πράγματα δεν πρόκειται να γίνουν.
Τώρα τα νέα από την εγκατάσταση έχουν ως εξής, άρχισα να κλείνω ένα ένα τα σώματα που δουλεύουν σωστά. Ξεκίνησα από την πετσετοκρεμάστρα στο μπάνιο αλλά δεν υπήρξε καμμία διαφορά. Κλείνοντας όμως το επόμενο σώμα ζεστάθηκαν αμέσως όλα τα σώματα που είχαν πρόβλημα. Τι θέλει να πει άραγε ο ποιητής;[?]
-
Εξέχον μέλος
Μια χαρά τα πας, και θα το χαρείς που θα το φτιάξεις μόνος σου.
Κάνε στο μυαλό σου ή στο χαρτί μια κάτοψη του σπιτιού και φαντάσου τις διαδρομές των σωλήνων της θέρμανσης από τους συλλέκτες μέχρι τα σώματα. Έτσι μπορείς να καταλάβεις αν μια διαδρομή είναι πιο σύντομη και πιο εύκολη από μια άλλη. Το σώμα που φαίνεται να παίρνει πολύ νερό και είναι κοντά θα το κλείσεις τόσο ώστε να ζεσταίνεται καλά αλλά να μην περνάει παραπάνω νερό από όσο πρέπει. Μετά το ίδιο θα κάνεις και για όλα τα σώματα που στο σχέδιό σου φαίνονται κοντά στους συλλέκτες και με εύκολες διαδρομές.
Αυτή η διαδικασία, που λέγεται εξισορόπηση και γίνεται από βανάκια μέσα στο ντουλάπι που έχεις τους συλλέκτες σου, είναι εργασία που την κάνει ο εγκαταστάτης υποχρεωτικά πριν παραδώσει το έργο, και περιλαμβάνεται στην τιμή που έχεις πληρώσει, για να πάρεις ένα σύστημα "με το κλειδί στο χέρι".
Βέβαια εδώ δεν βάλανε ούτε τα βανάκια, πόσο μάλλον να ασχοληθούνε με το θέμα αυτό...
Δε βαριέσαι, ότι μαθαίνεις σε αυτή τη ζωή, κέρδος είναι. Τέλος καλό, όλα καλά!
-
Μέλος
Ας με διορθώσουν εάν κάνω λάθος οι εμπειρότεροι, αλλά θεωρώ ότι η "εμπειρική" εξισορρόπηση στους κλάδους εντός ενός "κλασικού" διαμερίσματος, θα πρέπει να γίνεται κυρίως με βάση τις θερμίδες των σωμάτων και δευτερευόντως με την απόστασή τους από τον συλλέκτη.
Φίλε gianniskar, να σου κάνω και μία τελευταία χαζή ερώτηση.
Πόσα σώματα έχεις?
Πρόσεξε μόνο τι θα απαντήσεις, γιατί με οποιαδήποτε άλλη απάντηση εκτός από 8, θα σε στείλουμε πάλι για φωτογραφίες
.
-
Εξέχον μέλος
Συμφωνώ και μάλιστα θα πρέπει να πετύχουμε με την εξισορρόπηση να έχουμε ίδια πτώση θερμοκρασίας σε όλα τα σώματα, π.χ. 20 βαθμούς.
Εμπειρικά τώρα, την πληρώνουν συνήθως τα σώματα που είναι μακρυά, ενώ σχεδόν πάντα οι διακόπτες των σωμάτων είναι τέρμα ανοιχτοί "για να ζεσταίνουν πολύ τα σώματα" και μιλάω και για παλιές εγκαταστάσεις, προ της εποχής των συλλεκτών, ή ακόμα και για εγκαταστάσεις με εξωτερικές χαλκοσωλήνες όπου το τελευταίο σώμα στη γραμμή σπάνια λειτουργεί σωστά.
-
Νέο μέλος
Τα σώματα είναι 8, δεν υπάρχει καμμία διακλάδωση πουθενά.
Το ότι μόλις έκλεισα δύο σώματα (που δούλευαν σωστά) ζεστάθηκαν καλά όλα τα υπόλοιπα σώματα τι μπορεί να σημαίνει;
-
Εξέχον μέλος
Φτιάξε μια πρόχειρη κάτοψη του σπιτιού με τις θέσεις του συλλέκτη και τις θέσεις και διαστάσεις των σωμάτων και πες μας ποιά έκλεισες για να γίνει τεχνική ανάλυση.
Πρακτικά τώρα, είσαι πολύ κοντά στο να βρεις τη σωστή ρύθμιση για εξισορρόπηση του δικτύου, όμως αν στείλεις το σχέδιο θα βηθηθούν κι άλλοι με παρόμοια προβλήματα.
Δικαιώματα απάντησης