Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 6 από 6

Θέμα: Λέβητας στερεών καυσίμων με δοχείο αδρανείας

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    35

Λέβητας στερεών καυσίμων με δοχείο αδρανείας

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλησπέρα,

έχωντας επιστρέψει στην επαρχία, βλέπω ότι πολλοί σκέφτονται σοβαρά για να το γυρίσουν στο ξύλο.

Μια μεγάλη απορία που έχω είναι σχετικά με την απόδοση των λεβητών αυτών.

Από όσο γνωρίζω για να πιστοποιηθεί η απόδοση τους στο εργαστήριο καίνε κοκ, του οποίου η θερμογόνος δύναμη είναι 7,5Mcal/kg (δεν το έχω εξακριβώσει αυτό, το γνωρίζει κανείς σίγουρα?) και στην τελική καίμε ξύλο, το οποίο ανάλογα με την υγρασία του μπορούμε να πούμε ότι έχει θερμογόνο δύναμη 3,5Mcal/kg.

Συνεπώς ένας λέβητας στερεών καυσίμων, ο οποίος στο φυλλάδιο δηλώνει απόδοση 80~100 Mcal/h (πες μέση 90) όταν θα κάψει ξύλο, η απόδοση του θα είναι 7,5/3,5*90 = 42Μcal/h.

Σωστό?

Κάνω μια μελέτη για ένα γνωστό μου και δεν ξερω με τι ισχύ να διαστασολογήσω τα εξαρτήματα - σωληνώσεις - παρελκόμενα.

Επίσης σκέφτομαι για το σπίτι του (200m2 περίπου), το οποίο κατέγραψα τα σώματα με ονομαστική ισχύ 41,2 Mcal/h και διορθωμένη ισχύ σε θερμοκρασίες Τin=75o, Tout=60o που (εκτιμώ ότι θα δουλέψει το σύστημα) 30MCal/h να παρεμβληθεί δοχείο αδρανείας. Την διαστασολόγηση την εκανα με 30lt/kw. Για kw όμως πήρα την διορθωμένη ισχύ των Θ.Σ. των 30Mcal/h (θερμικές απώλειες στο σπίτι του δεν προλαβαίνω να κάνω) και έβγαλα ένα δοχείο αδρανείας 1000lt περίπου (35kw*30lt/kw=1050lt). Αυτό το δοχείο από την αλλη σκέφτομαι να τον συνδέσω με τον παραπάνω λέβητα ξύλου ονομαστικής ισχύος 90Mcal/h.

Την γνώμη σας για τα παραπάνω νούμερα.

(ανεβάζω και 2 σχεδιάκια που έκανα. Αν δεν ειναι καλή η αναλυση πείτε μου να το προσπαθήσω καλύτερα.)

Υφιστάμενη εγκατάσταση

Εγκατάσταση Ξυλολέβητα με δοχείο αδρανείας

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
    Αργύρης.

Aργύρης

Edit: Θα ανεβάσω καινούργια καλύτερα σχέδια
    <div align=\"right\">Aργύρης</div id=\"right\">

Συντονιστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2011
    Θέση
    kerkyra, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    415
    Τα σώματα δεν νομίζω να δούλεψαν ποτέ με μεγαλύτερες θερμοκρασίες από αυτές που υπολόγισες,άρα είσαι καλυμένος. Για το δοχείο αδρανείας έχω διαβάσει ότι το υπολογίζουν με 50lt/kw,αλλά δεν ξέρω να σου πώ τι διαφορά θα έχεις. Κάποιος πιο ειδικός θα μπορούσε να διαφωτίσει και τους δύο.

Καλησπέρα, ως επί το πλείστον τα προς συζήτηση θέματα σ' αυτό το φόρουμ είναι ξένα χωράφια γι' αυτό θα περιοριστώ στα της εγκατάστασης καθώς είναι κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει κεκτημένο εμπειρίας στους συγκεκριμένους λέβητας.
    Περαιτέρω, και σχετικά με το δοχείο αδράνειας, γιατί καταφεύγετε στην εγκατάσταση δοχείου αδρανείας και όχι απλά στον άμεσο έλεγχο της θερμοκρασίας του αποδιδόμενου προς την εγκατάσταση νερού μέσω τρίοδης στον λέβητα ; Κάθε ποσό παραγώμενης ενέργειας αποδίδεται στο χώρο δημιουργώντας παράλληλα ένα σύστημα μεταβαλλόμενης λειτουργίας, το οποίο προσαρμόζεται διαρκώς στις ανάγκες, τις οποίες θα καθόριζε με τον πλέον αποδοτικό τρόπο μια αξιόλογη αντιστάθμιση. Ο λέβητας απλά "χορεύει τον χορό" των αναγκών μένοντας σε ετοιμότητα και γεμάτος με ξύλα.
    Ωστόσο, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο τύπος του λέβητα, πυρόλυσης ή απλός. Με τον πρώτο δεν είναι υποχρεωτική η χρήση του δοχείου με τον δεύτερο είναι επιβεβλημένη. Ο μέν πρώτος μπορεί με απόλυτη ακρίβεια μπορεί να προσαρμόσει την θερμοκρασία του μειώνοντας την πιθανότητα παρείσφρησης αστάθμιτου παράγοντα, εν αντιθέσει με τον δεύτερο. Πάντως, με την απουσία δοχείου αδρανείας η όποια διαφορά στο κόστος καλύπτεται.

Σε οποιδήποτε περίπτωση ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην θερμοκρασία επιστροφής προς αποφυγή υγροποιήσεων !

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    35
    Καλησπέρα και πάλι.

Εκανα edit το αρχικό ποστ μου και θα ανεβάσω καινούργια σχέδια της εγκατάστασης.

@Τhanosjp
    Το δοχείο αδρανείας, ήταν στον αρχικό σχεδιασμό γιατί ηθελε λέβητα αεριοποίησης (πυρολύσης, ανάστροφης φλογας....). Εγώ οταν απέτρεψα γιατί από όσα εχω πληροφορηθεί θέλει στεγνά ξύλα (2-3 χρόνια) για να μην καταστραφεί, αλλα και για να μην έχει προβλήματα κατά την καύση (δεν θα ήθελα με τπτ, να με πέρνει τηλ ο γνωστός μου, που πλήρωσε αρκετα περισσότερα λεφτά για τον "καλό τον λέβητα", το βράδυ των χριστουγέννων και να μου λέει "ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ!!", επείδη τα ξύλα που του είπαν ότι ήταν στεγνά, τελικά ΔΕΝ ήταν...)

Από εκει και πέρα, εφόσον πάει για λέβητα ξύλου (απλο), εγώ του πρότεινα να το κρατήσει το ΔΑ, έτσι ώστε να μειώσει τα γεμίσματα και να έχει καλυτερο βαθμό απόδοσης στο συστημα (λόγω καλύτερης διαχείρισης της ενέργειας).

Ερωτήσεις.

Εστω ότι βρήκα την πραγματική ισχύ του λέβητα (περι αυτού, σκέφτομαι να βάλω θερρμιδόμετρο στο πρωτεύον, και να βάλω τον χρήστη να μετράει θερμίδες και τα kg που ταίζει τον λέβητα), και θέλω να διασταλογήσω τον καπνόδοχο. Η μεθοδολογία διαστασολογήσης είναι η ίδια με τους λέβητες πετρελαίου[?]

Επίσης σκέφτομαι ο έλεγχος κυκλοφορητών - λέβητα να γίνει με διαφορικό θερμοστάτη (ή logoειδές δεν εχω τεραστια πείρα από αυτα), γιατί πρώτον θέλει να βάλει συλλέκτες του χρόνου, καθώς μέχρι τώρα για ΖΝΧ το καλοκαίρι εκαιγε πετρέλαιο.
    Εκτός από αυτό το δοχείο αδρανείας σκέφτομαι να είναι με 2η σερπατίνα για ΖΝΧ ή tank in tank.

Ακόμη μια ερώτηση για τα δοχεία αδρανείας. Ηρθε ενας υδραυλικός και πρότεινε το δοχείο αδρανείας του (εκ βουλγαρίας, με 10cm μόνωση, 45kg/m3) το οποίο είναι φοβερό βεβαίως βεβαίως, να είναι ουσιαστικά ενας τεραστιος υδραυλικός διαχωριστής. Ενα καζάνι χωριτηκότητας 1000lt δλδ, που θα βαράνε πάνω οι κυκλοφορητές από όλα τα κυκλώματα. Μετά μου είπε το θεικό, οτι αφού υπάρχει ήδη ΚΔΔ 80lt, γιατι προσθεσα αλλα 100lt ΚΔΔ, στο πρωτεύον...

Εσας, πως σας φαίνεται αυτό το δοχείο[?]

Aργύρης

Καλησπέρα σου,

Υπάρχει ένα μελανό σημείο στην όλη λογική των στερεών καυσίμων και δεν έχει σχέση τόσο με την ίδια την τεχνολογία ή την καύση ή την χρήση της παραγόμενης ενέργειας, αλλά με την λογική των χρηστών τους. Χρειάζεται εντελώς διαφορετικό σχέδιο διαχείρισης από εκείνο της λογικής πετρέλαιο ! Και πρώτο βήμα αυτού του σχεδίου είναι η αποθήκη καυσίμων ήδη από το τέλος της άνοιξης. Ο μέρμηγκας μπορεί να μας διδάξει την πρακτική αυτή...

Η συγκομιδή ξύλων ήδη από την άνοιξη σημαίνει στεγνά ξύλα τον Οκτώβρη, αυτό βέβαια θέλει χρόνο και κόπο, αλλά ο καθείς έχει γνώση πριν καταφύγει στην αγκαλιά των στερεών καυσίμων. Αν δεν γνωρίζει αυτή την πολύ σημαντική παράμετρο καλύτερα να το σκεφτεί. Σ' αυτά τα καύσιμα η συνθήκη μηχάνημα - μελετητής - εγκαταστάτης κατέχουν δευτερεύων ρόλο, πρωτεύων ρόλο κατέχει ο χρήστης και η λογική του, αυτός δείχνει τον δρόμο.
    Ένα καλοκαίρι αρκεί για να στεγνώσουν τα ξύλα, η φύση θα κάνει με τον καλύτερο τρόπο την δουλειά της, σου μιλώ εξ' ιδίας πείρας καθώς πάω ήδη για τον δεύτερο λέβητα ξύλου.
    Όσο για τον μύθο περί υγρών ξύλων δεν αφορά μόνο τον πυρόλυσης, ο απλός λέβητας εξίσου δεν καίει υγρά ξύλα γιατί πολύ απλά δεν ανάβουν. Ας εξαιρέσουμε το γεγονός ότι έχει χαμηλή απόδοση και υψηλές υγροποιήσεις. Επιπλέον, ο πυρόλυσης μπορεί να κάνει ακριβή ρύθμιση θερμοκρασίας εν' αντιθέσει με τον απλό, είτε με κλαπέ είτε με ανεμιστήρα.

Εφόσον έχουμε προσπελάσει την ως άνω σημαντικότατη παράμετρο και έχοντας ως δεδομένο ότι μιλάμε για λέβητα πυρόλυσης πάμε να δούμε τι λέει η εμπειρία από την χρήση του λέβητα ξύλου.

Στην εγκατάστασή μου έχω ένα απλό λέβητα ξύλου Saturn 45 Mcal. Τι έχω αποκομίσει από την συχνότατη επαφή μου μαζί του ; Πρώτον ότι έπρεπε να επιλέξω πυρόλυσης... Πολύωρη λειτουργία, Υψηλές θερμοκρασίες λέβητα τόσο λειτουργίας όσο και επιστροφής, Χαμηλές θερμοκρασίες σωμάτων. Πως επιτυγχάνεται αυτό ; Με αντιστάθμιση και ή δύο τρίοδες ή μία τετράοδη. Εγώ κάνω χρήση μίας τετράοδης. Αν υπολογίσεις την ισχύ των σωμάτων σε θερμοκρασία 50 βαθμών θα δεις ότι έχεις απόκλιση από τις λογιζόμενες θερμίδες της τάξεως τουλάχιστον 40%. Τι σημαίνει ένας υπερδιαστασολογημένος λέβητας ; Σημαίνει υψηλή κατανάλωση ή πολλές ώρες στο λεβητοστάσιο, κοινώς Willy o μαύρος θερμαστής.

Σχετικά με το δοχείο αδράνειας, για του οποίου ακόμα την αξία δεν έχω πεισθεί, θα γνωρίσεις περισσότερα και θα ήθελα την γνώμη σου επ' αυτού. Η εμπειρία μου όμως τι λέει ; Όταν έχεις έναν λέβητα ο οποίος αποθηκεύει μέσα του το μεγαλύτερο ποσοστό νερού του δικτύου θέρμανσης έχεις στην ουσία μια αποθήκη, ένα δοχείο αδράνειας δηλαδή (125 λίτρα νερό στην περίπτωσή μου). Αυτή η αποθήκη - λέβητας είναι σε θέση να απορροφήσει τις όποιες διακυμάνσεις. Και σε πιθανή περίπτωση πάλι υψηλής διακύμανσης, μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, την καλύπτει με το καύσιμο που βρίσκεται μέσα του πάντα σε ετοιμότητα.

Βέβαια, έχεις προνοήσει την απουσία διακυμάνσεων μέσω της αντιστάθμισης και της συνεχούς λειτουργίας.

Σχετικά με τον διαφορικό στον κυκλοφορητή θα τον χρειαζόσουν σε μια εγκατάσταση η οποία δεν είχε ούτε τετράοδη ούτε δοχείο αδράνειας. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεσαι καθυστερημένη έναρξη του κυκλοφορητή προκειμένου ο λέβητας να "προλάβει" να ζεσταθεί.

Συνοψιζοντας, δεν υποστηρίζω τίποτα περισσότερο παρά την άποψή μου και την μέχρι τώρα εμπειρία μου, θα χαρώ να διαψευσθώ από ειδικούς και το περιμένω πως και πως. Αλλά θεωρώ άσκοπο να ζεσταίνω 1000 λίτρα νερό, και κατ΄ επέκταση να πετάω στο λεβητοστάσιο επιπλέον θερμότητα, και όχι κατ' ευθείαν το σπίτι μου. Η σύνεση και η εγκράτεια εξαλείφουν την ανάγκη ύπαρξης δοχείου αδρανείας.

Εξάλλου πάμε να φτιάξουμε μια φθηνή και αποδοτική εγκατάσταση όχι ξεπαραδιαστούμε... Ελπίζω να σε βοηθάω πραγματικά

Υ.Γ. Αφήστε τους Βούλγαρους και πιάστε τίποτα ελληνικό ! Μια χαρά δοχεία έχουν τόσοι έλληνες κατασκευαστές και στα φτιάχνουν και όπως θέλεις.

Συντονιστής nkx's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2009
    Θέση
    Αθήνα-Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    974

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

...και παρέχουν και υποστήριξη σε ότι χρειαστείς.Βουλγάρικη σόμπα-καλοριφερ έσταζε μαύρα καταλοιπα όταν δουλευε.
    Συμφωνώ απόλυτα με τα περι χρήσης ξύλων και παρόμοια κατάσταση είναι και τα pellets Ξέρω εργσστάσιο στη Β.Ελλάδα που εμεινε το χειμώνα απο πρώτη ύλη. Υπήρχαν επίσης περιπτώσεις έλλειψης καυσόξυλών μέσα στο καταχείμωνο.
    Αλλα ξέρεις κάτι; ΚΑΛΑ να πάθουν.
    Οταν μένει σε πλοικατοικία και αγοράζει κασέτα ενεργειακού αερόθερμου τζακιου για να ζεστανει όλο το σπίτι του,θέλωντας να κάνει τη διαφορά στους γείτονες, ε τότε, εξαιρετικα αφιερωμένο
    http://www.youtube.com/watch?v=u3fLx1rRoJc

Η αλήθεια δεν είναι στα προσπέκτους. Είναι στη γνωση,στην εμπειρία και στο σεβασμό.

kx13578 @ yahoo.gr

Δικαιώματα απάντησης