Δε βλέπω να έχει σχολιαστεί κάπου ή εμένα μου διέφυγε. Γιατί 80.000kcal/h? Έχεις πολλά τετραγωνικά να θερμάνεις ή έχεις και καμιά πισίνα?
Τις εχει στο κομπιουτερ του ο μηχανολογος που μιλω. Το ειδα γιατι συζηταγαμε τι γινεται σε περιπτωση που πρεπει να αντικατασταθει καποιο σωμα και μου ειπε οτι δεν υπαρχει προβλημα συμφωνα με αυτους τους πινακες και βαση διαστασεων μπορουμε να προσδιορισουμε τη θερμικη του αποδοση και να το αντικαταστησουμε με κατι αντιστοιχο.
Δε βλέπω να έχει σχολιαστεί κάπου ή εμένα μου διέφυγε. Γιατί 80.000kcal/h? Έχεις πολλά τετραγωνικά να θερμάνεις ή έχεις και καμιά πισίνα?
110 υπογειο + 190 ισογειο + 167 οροφος = 467m συνολο + μποιλερ 300lt.quote:Originally posted by ziko
Skiace....
Θα πάρεις την Biosol τηλέφωνο στο 2106633360-2106633366 και θα τους ζητήσεις να σου στείλουν το τεχνικό εγχειρίδιο για Runtan σώματα.
Και εγώ το ίδιο έκανα και μάλιστα μου το έφερε ο μηχανολόγος τους σπίτι μου.
Μέσα σε αυτό θα βρεις τα πάντα που σε ενδιαφέρουν για αυτά τα σώματα.
Αλλιώς πολλαπλασιάζεις την απόδοση του σώματος σε Q60X0.83 και κάπου εκεί είναι η απόδοση τους σε συνθήκες 80-65-20.
http://udravlikos.gr
Πάντως ρε παιδιά έτρεξα αυτό το προγγραμματακι υπολογισμού απωλειών της Buderus εδώ http://www.buderus.gr/bgbr/index.html# δίνοντας έτσι στα τυφλά κάποια δεδομένα...
Έδωσα. Λέβητα προ του 85.
Ισχύς λέβητα 80.000 Kcal/h
Κατανάλωση 3000 λίτρα
Απώλειες στα καυσαέρια 15%.
Και μου έβγαλε ένα τρελό νούμερο.
Τα 2000 λίτρα από τα 3000 χάθηκαν λέει σε απώλειες του λέβητα στον χώρο του λεβητοστασίου....[:0]
Kάτι δεν μου πάει καλά ή κάνω εγώ κάποιο λάθος;
Τι λέτε;
http://udravlikos.gr
Κάτι γίνεται με το πρόγραμμα (προφανώς με τα δεδομένα που συγκρίνει),γιατί και με είκοσι χιλιάδες λίτρα κατανάλωση βγάζει τις ίδιες απώλειες.
Διαβαζοντας αλλα θεματα στο φορουμ, αντιληφθηκα οτι δεν επιτρεπεται να προτεινονται ευθεως υλικα, τεχνιτες, τιμες, κτλ. Ζητω συγγνωμη αν σας εφερα σε δυσκολη θεση, αλλα πραγματικα δεν το γνωριζα. Απο την αλλη σας ευχαριστω για την διακριτικοτητα σας. Αν και θα πρεπει να παραδεχθουμε πως αφου καλυφθει η τεχνικη ανασφαλεια το επομενο που αναρωτιεται κανεις ειναι αν το πηρε σε καλη τιμη.
Εν αναμονη της ολοκληρωσης καποιων διαδικασιων θα ηθελα να σας περιγραψω την εικονα του λεβητοστασιου για την παροχη ενδεχομενως συμβουλων η/και διορθωσεων μια και θα γινουν αναγκαστικα εργασιες.
Η αρχικη εγκατασταση περιλαμβανει το λεβητα + καυστηρα και 4 θερμοστατες χωρου με τις αντιστοιχες ηλεκτροβανες και ενα πινακα αυτοματισμων με 4 κουμπωτα ρελε (ελπιζω να τα περιγραφω καλα), ενα για το καθενα. Ενα στο υπογειο, ενα στο ισογειο και 2 στον οροφο.Καποια στιγμη προστεθηκε στην εγκατασταση ενα μποιλερ buderus 300lt πετρελαιου/ρευματος το οποιο κατα τη ν διαρκεια του χειμωνα ζεσταινει νερο καθε φορα που ειναι ανοικτη η θερμανση ενω το καλοκαιρι με ενεργοποιημενο το θερμοστατη του στους 50ο ο καυστηρας επαιρνε μπροστα.
Οταν πηρα εγω το σπιτι προσθεσα εναν ηλιακο 160λτ στην ταρατσα με το σκεπτικο αφενος να μην δουλευει το πετρελαιο το καλοκαιρι, αφετερου το χειμωνα να ενισχυσω οσο μπορω την θερμοκρασια του μποιλερ ετσι ωστε τις "ζεστες" μερες του χειμωνα να μην αναβει υποχρεωτικα η θερμανση για να ζεστανει το ΖΝΧ (εμαθα και ορολογια !!!!). Στην εξοδο του ζεστου του ηλιακου τποθετηθηκε ενα ταφ οπου η μια του πλευρα γινεται εισαγωγη στο μποιλερ και η αλλη με βανα δινει στο δικτυο του σπιτιου. Επισης τοποθετηθηκε μια βανα στην εξοδο του ζεστου του μποιλερ προς το δικτυο. Το καλοκαιρι λοιπον ανοιγω τη βανα τηου ταφ του ηλιακου (=ΖΝΧ στο δικτυο απο τον ηλιακο) και κλεινω αυτη της εξοδου του μποιλερ. Το χειμωνα κανω το αναποδο δηλαδη το μποιλερ τροφοδοτει το δικτυο. Αν παραμεινουν και οι 2 βανες ανοιχτες δημιουργειται μιξη των νερων και των θερμοκρασιων τους και ανοιγει το ασφαλιστικο του δοχειου διαστολης. Ετσι το μποιλερ τροφοδοτειται μονιμα απο το ζεστο νερο του ηλιακου χειμωνα-καλοκαιρι. Επισης εχω συνδεση και την ηλεκτρικη αντισταση του ηλιακου. Μπορω δηλαδη να ζεστανω το νερο με ρευμα ειτε απο το μποιλερ ειτε απο τον ιδιο τον ηλιακο.
1.- Συζητωντας με φιλους ισχυριζονται πως κατα κανονα το χειμωνα τους καλυπτει ο ηλιακος και καποιες φορες μονο χρειαζονται τη βοηθεια του ρευματος. Στην δικη μου περιπτωση αυτο δεν συμβαινει. Απο τα μεσα Νοεμβριου μεχρι τα μεσα Μαρτιου περιπου, νομιζω πως ο ηλιακος δεν φθανει. Ποιος θεωρειτε πως ειναι ο οικονομικοτερος τροπος ζεσταματος του νερου ; μεσω του καυστηρα η μεσω του ρευματος ; Και οσον αφορα στο ρευμα ειτε ζεσταθει απο τον ηλιακο ειτε απο το μποιλερ ειναι το ιδιο ενεργοβορο ;
2.- Μιλωντας με τον καυστηρατζη που θα αναλαβει την εγκατασταση μου προτεινε την αλλαγη του πινακα αυτονομιων με πιο συγχρονο που θα περιλαμβανει και ωρομετρητες με αποτελεσμα τον καλυτερο ελεγχο του συστηματος και τυχον προληψης καποιας ανωμαλιας η ζημιας. Αν εχω καταλαβει καλα οσοι θερμοστατες τοσες οι αυτονομιες δηλαδη θα θελει πινακα 4 αυτονομιων συν το μποιλερ. Τι λετε ;
3.- Στην πιο πανω περιγραφη συνδεσμολογιων και λειτουργιας, υπαρχουν καποιες προτασεις αλλαγης διορθωσης η βελτιωσης της υπαρχουσας καταστασης ;
4.- Ποιες ειναι οι βελτιστες τιμες ρυθμισης θερμοκρασιας λειτουργιας του θερμοστατη του καυστηρα και ποια του νερου (που θα ανοιγει ο κυκλοφορητης και θα στελνει νερο στα σωματα) ;
Ζητω συγγνωμη αν σας κουρασα και σας ευχαριστω εκ των προτερων για τις απαντησεις σας.
Κατι δεν παει καλα εδω. Το δοχειο διαστολης δεν θα επρεπε να ανοιγει ουτε τοτε.quote:Originally posted by skiace
Αν παραμεινουν και οι 2 βανες ανοιχτες δημιουργειται μιξη των νερων και των θερμοκρασιων τους και ανοιγει το ασφαλιστικο του δοχειου διαστολης.
Λαγος νο 2. Γιατι κανετε τετοια παλαβα?quote:
Ετσι το μποιλερ τροφοδοτειται μονιμα απο το ζεστο νερο του ηλιακου χειμωνα-καλοκαιρι.
Ποσα ατομα και τι ηλικιας εξυπηρετουνται απο τον ηλιακό?quote:
1.- Συζητωντας με φιλους ισχυριζονται πως κατα κανονα το χειμωνα τους καλυπτει ο ηλιακος και καποιες φορες μονο χρειαζονται τη βοηθεια του ρευματος. Στην δικη μου περιπτωση αυτο δεν συμβαινει. Απο τα μεσα Νοεμβριου μεχρι τα μεσα Μαρτιου περιπου, νομιζω πως ο ηλιακος δεν φθανει.
Υπαρχει ανακυκλοφορία?
Υπαρχει νυχτερινο τιμολογιο ρευματος?
Το ρευμα κοστιζει το ιδιο ειτε ζεστανει το boiler ειτε τον ηλιακο (φτανει οι αντιστασεις να εχουν την ιδια επικαθιση αλατωνquote:
Ποιος θεωρειτε πως ειναι ο οικονομικοτερος τροπος ζεσταματος του νερου ; μεσω του καυστηρα η μεσω του ρευματος ; Και οσον αφορα στο ρευμα ειτε ζεσταθει απο τον ηλιακο ειτε απο το μποιλερ ειναι το ιδιο ενεργοβορο ;)
Ολα αυτα σε μια ιδιοκτησια? Αν ειναι ετσι ο καυστηρατζης σου χωνει αχρηστα πραγματα...quote:
2.- Μιλωντας με τον καυστηρατζη που θα αναλαβει την εγκατασταση μου προτεινε την αλλαγη του πινακα αυτονομιων με πιο συγχρονο που θα περιλαμβανει και ωρομετρητες με αποτελεσμα τον καλυτερο ελεγχο του συστηματος και τυχον προληψης καποιας ανωμαλιας η ζημιας. Αν εχω καταλαβει καλα οσοι θερμοστατες τοσες οι αυτονομιες δηλαδη θα θελει πινακα 4 αυτονομιων συν το μποιλερ. Τι λετε ;
Οσο για τον ωρομετρητη στο boiler, αυτα ειναι της δεκαετιας του 90.
Που ειναι αντισταθμιση? Ο διαφορικος θερμοστατης για το boiler?quote:
3.- Στην πιο πανω περιγραφη συνδεσμολογιων και λειτουργιας, υπαρχουν καποιες προτασεις αλλαγης διορθωσης η βελτιωσης της υπαρχουσας καταστασης ;
Εχουμε ξαναγραψει οτι ο οικονομικοτερος τροπος ειναι η ηλεκτρικη υποβοηθηση του ηλιακου με νυχτερινο ρευμα στο τελος του ηλιακου κυκλου.
Απαντησε στα παραπανω ερωτηματα, προσπαθησε να κανεις και ενα σχεδιαγραμμα της εγκαταστασης (θα σε βοηθησει να την κατλαβεις καλυτερα) και το συνεχιζουμε.
Burn baby, burn
Stom, σε ευχαριστω για τον χρονο σου και τις απαντησεις σου.
Δεν γνωριζω κατι παραπανω επ'αυτου. Αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι ενωνωμενες οι 2 εξοδοι (μποιλερ και ηλιακο) ταυτογχρονα και δεν εχω σωστο ζεστο νερο (αναμιγνυονται οι θερμοκρασιες εχοντας σαν αποτελεσμα μια μεση) αλλα και ανεβαινει η πιεση του δικτυου με αποτελεσμα να ανοιγει το ασφαλιστικο.quote:Originally posted by skiace
Αν παραμεινουν και οι 2 βανες ανοιχτες δημιουργειται μιξη των νερων και των θερμοκρασιων τους και ανοιγει το ασφαλιστικο του δοχειου διαστολης.
--------------------------------------------------------------------------------
Κατι δεν παει καλα εδω. Το δοχειο διαστολης δεν θα επρεπε να ανοιγει ουτε τοτε.
Δεν γνωριζω γιατι το βρισκεις παλαβο. Εχεις την καλωσυνη να μου εξηγησεις η καλυτερα να μου προτεινεις το σωστο ;quote: Ετσι το μποιλερ τροφοδοτειται μονιμα απο το ζεστο νερο του ηλιακου χειμωνα-καλοκαιρι.
--------------------------------------------------------------------------------
Λαγος νο 2. Γιατι κανετε τετοια παλαβα?
5 ατομα. Απο 7 εως 65 χρονων.quote: 1.- Συζητωντας με φιλους ισχυριζονται πως κατα κανονα το χειμωνα τους καλυπτει ο ηλιακος και καποιες φορες μονο χρειαζονται τη βοηθεια του ρευματος. Στην δικη μου περιπτωση αυτο δεν συμβαινει. Απο τα μεσα Νοεμβριου μεχρι τα μεσα Μαρτιου περιπου, νομιζω πως ο ηλιακος δεν φθανει.
Ποσα ατομα και τι ηλικιας εξυπηρετουνται απο τον ηλιακό?
Υπαρχει ανακυκλοφορία?
Υπαρχει νυχτερινο τιμολογιο ρευματος?
Νομιζω πως ναι. Θα λειτουργουσε το συστημα αν δεν υπηρχε ;
Ναι απο τις 23:00 εως τις 7:00
Επειδη ο ηλιακος ειναι 160λτ και το μποιλερ 300λτ φανταστηκα πως ενδεχομενως το ενα θα ειναι πιο ενεργοβορο απο το αλλο.quote: Ποιος θεωρειτε πως ειναι ο οικονομικοτερος τροπος ζεσταματος του νερου ; μεσω του καυστηρα η μεσω του ρευματος ; Και οσον αφορα στο ρευμα ειτε ζεσταθει απο τον ηλιακο ειτε απο το μποιλερ ειναι το ιδιο ενεργοβορο ;
Το ρευμα κοστιζει το ιδιο ειτε ζεστανει το boiler ειτε τον ηλιακο (φτανει οι αντιστασεις να εχουν την ιδια επικαθιση αλατων )
Το ρευμα ομως σε σχεση με το πετρελαιο ;; Τι απο τα 2 ειναι οικονικοτερο ;
Οι ωρομετρητες αφορουσαν (αν καταλαβα καλα) στους 4 θερμοστατες. Απλως ο πινακας αυτοματισμων θα περιελαμβανε και το μποιλερ. Αληθεια το 90 ειναι τοσο μακρυα ;;;;quote: 2.- Μιλωντας με τον καυστηρατζη που θα αναλαβει την εγκατασταση μου προτεινε την αλλαγη του πινακα αυτονομιων με πιο συγχρονο που θα περιλαμβανει και ωρομετρητες με αποτελεσμα τον καλυτερο ελεγχο του συστηματος και τυχον προληψης καποιας ανωμαλιας η ζημιας. Αν εχω καταλαβει καλα οσοι θερμοστατες τοσες οι αυτονομιες δηλαδη θα θελει πινακα 4 αυτονομιων συν το μποιλερ. Τι λετε ;
Ολα αυτα σε μια ιδιοκτησια? Αν ειναι ετσι ο καυστηρατζης σου χωνει αχρηστα πραγματα...
Οσο για τον ωρομετρητη στο boiler, αυτα ειναι της δεκαετιας του 90.
Στην Παρο οπου βρισκεται το ακινητο, δεν εχω αντιμετωπισει την συμπεριφορα που οριζεται απο τον ορισμο της αντισταθμισης. Επισης με το μηχανολογο που μιλησα μου ειπε πως εδω δεν εχουμε τετοιες διακυμανσεις θερμοκρασιας και κατα κανονα δεν χρειαζεται.quote: 3.- Στην πιο πανω περιγραφη συνδεσμολογιων και λειτουργιας, υπαρχουν καποιες προτασεις αλλαγης διορθωσης η βελτιωσης της υπαρχουσας καταστασης ;
Που ειναι αντισταθμιση? Ο διαφορικος θερμοστατης για το boiler?
Ο διαφορικος θερμοστατης προφανως δεν υπαρχει αλλα και δεν γνωριζω τιποτα σχετικα με αυτο. Εχεις την καλωσυνη να μου εξηγησεις τι κανει και αν χρειαζεται στην εγκατασταση μου.
Ευχαριστω και παλι.
Το 90 ειναι οντως πολυ παλιο οταν μιλαμε για λεβητοστασια.
Εχουμε αναλυσει στο παρελθον διαφορα μεταμοντερνα συστηματα που συνδιαζουν ηλιακους και boiler. Προσφατα ειχε περιγραψει ενα πολυ ωραιο ο Pirate, με κυκλοφορητη που μετεφερε το νερο του ηλιακου στο boiler, αν θυμαμαι καλα.
Υαρχουν διαφορα πραγματα που δουλευουν, καμμια ομως απο τις "πατεντες" που γενικα γινονται κατα κορο βαζωντας λεβητες, boiler ηλιακους κλπ σε διαφορους παραλληλους και σε σειρα συνδιασμους.
Οσο για το πινακα αυτονομιας για να δουλευει το boiler και οι θερμοστατες χωρου σε ενα σπιτ, αυτο ειναι το ανεκδοτο της ημερας. Sorry but ο καυστηρατζης σου δεν το χει.
Ψυχανεμιζομαι οτι ολο αυτο το καλαμπουρι το θελει για να μενει η τελευταια ηλεκτροβανα ανοιχτη για καλυψει την υπερθερμανση.
Αλλα με εκνευριζει που μπερδευει και το boiler.
Για στειλτον κατα δω να διαβασει λιγο..
Το ασφαλιστικο για να ανοιγει, κατι ασχημο γινεται.
Αλλα δεν εχει σημασια, ετσι κιαλλιως ολα αυτα ειναι αχρηστα.
Τωρα, για την περιπτωση σου.
Τα 160 λιτρα ηλιακος για 5 ατομα ειναι λιγακι οριακα για χειμωνα..
Εξαρταται ΠΟΛΥ απο τις συνηθειες.
Εαν το εκανες απο την αρχη, θα σου ελεγα να βαλεις 300 ρι ηλιακο και τιποτε αλλο.
Συνεχιζω.
Οπως διαμορφωνεται η τιμη του πετρελαιου, ΖΝΧ με πετρελαιο δεν συμφερει σε καμμια περιπτωση, ουτε οταν αναβει η κεντρικη θερμανση.
Με τη προυπόθεση οτι ο ηλιακος λειτουργει σωστά, η οικονομικοτερη προσεγγιση ειναι να συμπληρωνει κανεις με φτηνο νυχτερινο το νερο που ηδη ζεσταθηκε απο τον ηλιο (ή εστω εσπασε ως θερμοκρασια).
Στη Παρο εχετε συνεχες ή διακοπτομενο ωραριο το χειμωνα?
Αν υποθεσουμε οτι εχετε διακοπτομενο, απο 1ης νοεμβριου με ενα απλο ηλεκτρονικο χρονοδιακοπτη, αναβει αντισταση στις 15:30.
Οτι ειναι να γινει απο τον ηλιο, εχει γινει.
Η αντισταση συμπληρωνει το νερο μερχι ας πουμε τους 60 βαθμους.
Αυτο σε συνδιασμο μιας θερμομικτικης θερμοστατικης στην εξοδο του ηλιακου (κατα προτιμηση solar για να μην την παρουμε στο χερι το καλοκαιρι)
αυξανει τα λιτρα κατα 33% στα 200 οποτε το νερο λογικα θα φτανει χωρις υπερβολες.
Αν δεν εχετε δισκοπτομενο, μηπως γινεται να αποκτησετε?
Ψαξε λιγο αυτο το θεμα ρωτωντας στη ΔΕΗ
Ως αναφορα το boiler, δεν υπαρχει τιποτε πιο σπαταλο απο ενα boiler που να δουλευει συνεχως με τη θερμανση.
Χρειαζεται οπωσδηποτε διαφορικος θερμοστατης που ενεργοποιει το κυκλοφορητη του boiler μονο οταν εχει νοημα και οχι συνεχως.
Στη περιπτωση σου θα το καταργουσα τελειως, δεν εχει λογο υπαρξης.
Οσο για την αντισταθμιση, ισχυει ΑΚΡΙΒΩΣ το αντιθετο.
Μιας και εχω βρεθει χειμωνα στη Παρο, γνωριζω απο πρωτο χερι οτι μεσα στη μερα με ηλιο η θερμοκρασια ανεβαινει, ΑΛΛΑ το βραδυ ο συνδιασμος υγρασιας/θερμοκρασιας σε κανει να θελεις θερμανση.
Και καποιες μερες κανει και πραγματικο κρυο.
Εδω ακριβως η αντισταθμιση θα κανει το θαυμα της.
Εκτος αν μου πεις οτι θα κατεβαινεις καθε μερα να ρυθμιζεις θερμοκρασιες στο λεβητα.
Το φτιαχνεις που το φτιαχνεις, φροντισε να ειναι χαμηλων θερμοκρασιων ο λεβητας, φροντισε την καμιναδα και βαλε αντισταθμιση με on/off στο καυστηρα, καταργησε και το boiler, συμπληρωνε με ρευμα στο τελος του ηλιακου κυκλου, και βαλε θερμοστατικη στην εξοδο του ηλιακου να αυξησεις τα λιτρα.
Του χρονου το καλοκαιρι κανεις τη σουμα και κερνας σουμες και γουνες.
Burn baby, burn