Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 14

Θέμα: Συνδεση ηλιακού με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2009
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    7

Συνδεση ηλιακού με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλησπέρα παιδιά.Είμαι μηχανικός αυτοματισμού και ασχολούμαι με διάφορα συστήματα αυτοματισμών κτιριακά και βιομηχανικά.
    Το μικρόβιο όμως του μηχανικού είναι να θέλει να ασχοληθεί με όλα.
    Ενα συγγενικό πρόσωπο μου ζήτησε να ψαξω για ηλιακό ενώ έχει ήδη ηλεκτρ.θερμοσίφωνα.
    Η σκέψη μου είναι κάνω την εγκατάσταση εγώ για λόγους οικονομίας αλλά και δικούς μου να δω στην πράξη κάποια πράγματα.

Θέλω να περάσω το νερό του ηλιακού μέσω μιας τρίοδης στον ηλεκτρικό η οποία τρίοδη θα ενεργοποιείται με το άναμα του διακόπτη από τον θερμοσίφωνα δηλαδή να κλέψω το ρεύμα του ηλεκτρικού για να γυρίσω τα νερά.Οταν είναι ζεστά τα νερά του ηλιακού θα πάνε κατευθείαν στην κατανάλωση και όταν είναι χλιαρά με το άνοιγμα του διακόπτη του πίνακα να γυρνάνε μέσα στον ηλεκτρικό για βοήθεια.

Ο λόγος που το κάνω είναι για να μην τραβήξω καλώδια προς την ταράτσα αλλά και στο ενδεχόμενο ο ηλιακός να είναι πιο φθηνός χωρίς αντισταση.
    Ερώτηματα

Βγαίνουν ηλικακοί χωρίς αντίσταση;

Στον ηλιακό που θα πάρουμε θα περιέχει όλα τα εξαρτήματα ασφαλιστικά κτλ που χρειάζονται ή θα πρεπει να προβλέψω κάτι παραπάνω;

Τι σωλήνα να τραβήξω απότην ταράτσα εώς τον ηλεκτρικό;

Για την εγκατάσταση του ηλιακού θα πρέπει να προβλέψω κάποιο ειδικό εργαλείο;(Ενωση πρωτεύον ηλιακού)

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    quote:Ο λόγος που το κάνω είναι για να μην τραβήξω καλώδια προς την ταράτσα αλλά και στο ενδεχόμενο ο ηλιακός να είναι πιο φθηνός χωρίς αντισταση.
    Εσεις οι αυτοματιστές είστε λίγο τρελαμένοι...
    Βλ Stom.
    Ολα καλά φίλε pyrovo αλλά αφού θα τραβήξεις σωλήνες στην ταράτσα το καλώδιο σε χάλασε;
    Οι ηλιακοί έτσι και αλλιώς έχουν όλοι αντίσταση.

http://udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2010
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,621
    Αντι να βαλεις την τριοδο στη ταρατσα, βαλτην διπλα στο ηλεκτρινο θερμοσιφωνο. Το ιδιο ειναι.
    Θα ανεβουν που θα ανεβουν σωληνες, μαζι με αυτες και μερικα καλωδια δεν ειναι προβλημα.

Ομως δεν βλεπω κανενα νοημα σε ολο αυτό.
    Για να γινει σωστα θες και κυκλοφορητη που να φερνει το χλιαρο νερο του ηλιακού στο θερμοσφωνο για περαιτερω θερμανση.

Οπως εχουμε ξαναπει, η οικονομικοτερη λειτουργια ειναι η συμπληρωση με νυχτερινο ρευμα στο τελος του κυκλου απο την αντισταση του ηλιακου.
    Φτιαξε εκει το σχετικο αυτοματισμο.

Το πολυ πολυ βαλε μια χειροκινητη τριοδο στο εξοδο θεμοσιφωνα-ηλιακου-καταναλωσεων, προεβλεψε και μια βανα προς την παροχη του ηλιακου, και αν ποτε σπασει τιποτε σε καμμια παγωνια, να μπορεις να γυρισεις χειροκινητα στο θερμοσιφωνο.

Υποψιν οτι σε αυτη τη περιπτωση το θερμοσιφωνο καλο ειναι να θερμανθει ηλεκτρικα σε θερμοκρασια ανω των 60 βαθμων και πανω απο μια ωρα πρωτου χρησιμοποιηθει, μιας και ειναι υποψηφιο για λεγεωνελα.

Και βαλε οσο μεγαλυτερο ηλιακο αντεχεις.
    Μια τετραμελης οικογενεια 200 λιτρα τα τρωει ευκολα.
    Τα 300 δεν ειναι υπερβολη.

Burn baby, burn

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    quote:Originally posted by pyrovo
    Θέλω να περάσω το νερό του ηλιακού μέσω μιας τρίοδης στον ηλεκτρικό η οποία τρίοδη θα ενεργοποιείται με το άναμα του διακόπτη από τον θερμοσίφωνα δηλαδή να κλέψω το ρεύμα του ηλεκτρικού για να γυρίσω τα νερά.Οταν είναι ζεστά τα νερά του ηλιακού θα πάνε κατευθείαν στην κατανάλωση και όταν είναι χλιαρά με το άνοιγμα του διακόπτη του πίνακα να γυρνάνε μέσα στον ηλεκτρικό για βοήθεια.
    Οχι πολύ καλή ιδέα. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει πρώτα να αδειάσεις τον ηλεκτρικό από το κρύο νερό που έχει μέσα, για να πάρει χλιαρό νερό από τον ηλιακό και να το ζεστάνει. Δεν μου αρέσει. Εσένα;
    Το καλύτερο είναι αυτό που σου πρότεινε ο stom, συμπλήρωση με νυχτερινό στο τέλος της ηλιακής ημέρας, στον ηλιακό.
    Πάντως καλωσόρισες στο forum, μου αρέσει που ψάχνεσαι κι ας μη συμφωνώ κατ'αρχήν με την ιδέα σου.

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Να βάλει το ηλιακό και να πετάξει τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα στην ανακύκλωση!
    Οποιαδήποτε άλλη διεργασία ανεβάζει το κόστος και χαμηλώνει αφάνταστα το κέρδος.
    Με τις σημερινές μονώσεις οι θερμικές απώλειες ενός ηλιακού δοχείου ανέρχονται σε κάτι λίγα Watt το 24ωρο ακόμα κι αν έξω έχει θερμοκρασίες πολύ χαμηλές.
    Από την άλλη κρατάς ένα θερμοσίφωνο μέσα στο σπίτι το οποίο πιθανότατα να σου βγάλει μεγάλη ζημιά στην περίπτωση που τρυπήσει.
    Συμφερότερο είναι να σκεφθείς πώς μπορείς να ανεβάσεις την θερμοκρασία εισόδου του νερού στον ηλιακό έστω και κατά 5°. Αυτό σου προσδίδει για έναν 200αρη ηλιακό κάπου 25% όφελος σε ζεστό νερό πράγμα που σημαίνει ότι θα ήθελες τουλάχιστον 1 kWh στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για να το πετύχεις.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Συντονιστής nkx's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2009
    Θέση
    Αθήνα-Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    975
    Και εγώ προτείνω ηλιακό διπλής ενέργειας, βε ηλεκτρική αντίσταση.
    Προσοχή στη μόνωση ΟΛΩΝ των σωλήνων του ηλιακού.Προσαγωγή και επιστροφή.

kx13578 @ yahoo.gr

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2009
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    7
    Φίλοι και συνάδελφοι γεια και χαρά!

Από οτι κατάλαβα από τις απαντήσεις αλλά και απο άλλα post που είδα οι περισσότεροι είναι αρνητιικοί σε αυτήν την ιδέα.
    Θα ακούσω την συμβουλή σας μάλλον.Θα το σκεφτώ λίγο ακόμη.

Οσον αφορά το θέμα της εγκατάστασης.

Οι σωλήνες από τον ηλιακό προς την κατανάλωση θα πρέπει να είναι χαλκοσωλήνες ή πλαστικοι;

Σε περίπτωση χαλκοσωλήνα λογικά θα χρειαστώ και εργαλεία για κολλήσεις σωστά;

Πειρατή ...άραγε πως μπορείς να κερδίσει 5 βαθμούς στην προσαγωγή;

Τα ασφαλιστικά και οδηγίες εγκατάστασης τα περιέχει μέσα το κιτ του θερμοσίφωνα ;

Ευχαριστώ

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2010
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    1,621
    quote:Originally posted by pyrovo

Οι σωλήνες από τον ηλιακό προς την κατανάλωση θα πρέπει να είναι χαλκοσωλήνες ή πλαστικοι;
    Σε περίπτωση χαλκοσωλήνα λογικά θα χρειαστώ και εργαλεία για κολλήσεις σωστά;
    Της προσαγωγης μπορει να ειναι και πλαστικοι, της επιστροφης, το καλοκαιρι θα την φερεις στο οριο της. Αν τα μετρα δεν ειναι πολλα, βαλε χαλκο.
    Υπαρχει και η περιπτωση της θερμοστατικης αναμεικτικης στην εξοδο, η οποια ρυθμιζεται να μην κατεβαζει νερο καυτο ποτε και σου κανει και οικονομια. Να αναφερω οτι σε περιπτωσεις πολυ σκληρου νερου, τετοιου ειδους αυτοματισμοι μακροπροθεσμα πιθανον να εχουν θεματα

Υπαρχουν και ρακορ για χαλκο μηχανικης συσφιξης, αλλα η κοληση ειναι ευκολοτερη. Δεν θα επρεπε να σε προβληματιζει.
    Καμινετο, φυαλη, κοφτης, καθαριστικο, ολα μαζι γυρω στα 60-70 ευρω.
    Κανεις και μερικες δοκιμες πρωτα.
    Παντως αν δεν νιωθεις σιγουρος/αιλουρος ειναι λιγο ζορικη δουλεια αυτο που σκεφτεσαι. Μαθε ποσο κανουν τα υλικα και απο κει και περα παρε πρσσφορες απο υδραυλικους (ωστε να εχεις κοινο μετρο συγκρισης)

quote:
    Τα ασφαλιστικά και οδηγίες εγκατάστασης τα περιέχει μέσα το κιτ του θερμοσίφωνα ;
    Ε λογικα οδηγιες σιγουρα θα εχει, απο κει και περα αν εχει ασφαλιστικο, λιγη σημασια εχει. Με την ευκαιρια να πω οτι ο ηλιακος ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ και ενα δοχειο διαστολης στο κυκλωμα του νερου χρησης, ανεξαρτητα αν η ελληνικη "μαγκια" σπανιως το βαζει.

Αν και το να το εγκαταστησεις δεν ειναι δυσκολο καλο ειναι να το χεις δει τουλαχιστον μια φορα πως γινεται. Τετοια εμπειρια δεν μεταφερεται διαβαζοντας σε φορουμ, στο λεω για να αποφυγεις τις κακοτοπιες.
    Στη τελικη, κανε τη χαμαλοδουλεια του κουβαληματος στη ταρατσα, κουβαλα υλικα και κανε και το βοηθο γενικοτερα.

Σε προετοιμασμενη εγκατασταση, η καθαρη δουλεια υδραυλικου ειναι 3-4 ωρες. Ομως συνολικα ενα συνεργιο 2 ατομων, την μερα την τρωει.

Burn baby, burn

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Πειρατή ...άραγε πως μπορείς να κερδίσει 5 βαθμούς στην προσαγωγή;
    Υπάρχουν αρκετοί τρόποι! Εξαρτάται από το κτήριο. Για παράδειγμα:
    1. Αν ήμουν στον 4° όροφο πολυκατοικίας θα έβαζα χαλκό αμόνωτο στην διέλευση αυτού μέσα από τον θερμό φωταγωγό. 50 μέτρα αμόνωτης σωλήνας σε περιβάλλον που έχω Δθ=10° παίρνει κάπου 2500 Watt. Αυτά είναι ικανά να σου ανεβάσουν μία ροή της τάξης των 7 λίτρων ανά λεπτό (ροή ενός ντους) κατά 5°. Τώρα πώς θα εύρισκα τα 50 μέτρα την ώρα που θέλω μόνο 10, το συζητάμε. Μια λύση θα ήταν σχαρίτσα με 5 παράλληλες 10μετρες Φ18.
    2. Αν ήμουν σε μονοκατοικία θα έπαιζα με το λεβητοστάσιο. Υπέρθερμος χώρος που όλη η θερμότητα χάνεται δυστυχώς στο πουθενά!

Βέβαια ακόμα δεν έχουμε φθάσει στο σημείο να μετράμε μέχρι και τα ψιλά οπότε δεν φθάνουμε εκεί. Ελπίζω να μη χρειασθεί να το δούμε το θέμα πιο σοβαρά....

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2009
    Θέση
    , , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    7

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

STOM αναμεικτική δεν είναι και το τηλέφωνο του ντους;
    Το δοχείο διαστολής μπαίνει στην επιστροφή του ηλιακού;Είναι για να παίρνει τις διαστολες του νερού φαντάζομαι.
    Θεωρείς ότι είναι απαραίτητο για έναν μικρό ηλιακό;
    Η απόσταση είναι το πολύ 15-20 μέτρα.
    με τι υλικό μονώνεις τους σωλήνες;

Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία

Δικαιώματα απάντησης