-
Νέο μέλος
Ενεργειακό Υδραυλικό Τζάκι
gia sas eime o dimitris kai eime udrablikos me 0 empiria pano sto udrabliko tzaki ala afto pou me endiaferei amesa eine h epilogh enos a3iopistou energiakou udrablikou tzakiou gia spiti 60tm monokatikia to opio briskete sto stadio twn toublwn akoma den exoun perastei monoseis tis opies akoma den exw diale3ei gt 8elw kati e3wterika twn toixiwn.8a h8ena na mou protinete ena kalo ''tzaki energiako udrabliko ''to opoio na eine olo mademi. euxaristw!
-
Εξέχον μέλος
Φίλε Δημήτρη, καλωσόρισες στο forum. Προσωπικά δεν πρόκειται να σου προτείνω κάτι μια και δεν έχω ιδέα από ενεργειακά τζάκια. Ισως κάποιος άλλος γνωρίζει περισσότερα.
Θα ήθελα όμως να σε παρακαλέσω να γράφεις κανονικά Ελληνικά, αντί βαρβαρικά, σεβόμενος τόσο τη γλώσσα μας (από τα λίγα πράγματα που μας έχουν μείνει), όσο και τα γέρικα μάτια ημών που μεγαλώσαμε χωρίς κινητό και chat 
Νίκος
-
Συντονιστής
Από όσο γνωρίζω τα τζάκια αυτά δεν γίνονται από μαντέμι, για λόγους αντοχής. Στην αγορά υπάρχουν αρκετά μοντέλα,αν ψάξεις λίγο θα βρείς αυτό που σου ταιριάζει. Απόφυγε τα φτηνά βουλγάρικα. Καλή επιλογή.
-
Νέο μέλος
λάθος δικό μου από σινιθια δεν 8α ξαναγίνει . πάντως υπάρχουν μαντεμένια τζάκια απλά κάποια είναι όλο μαντέμι και αλά μικτά
-
Μέλος
Καλησπέρα Δημήτρη. Τι σε οδήγησε στον μονόδρομο του μαντεμένιου και όχι του χαλύβδινου ; Έχεις σκεφτείς να βάλεις ένα απλό τζάκι με ένα πολύ καλό σύστημα κεντρικής θέρμανσης με λέβητα ξύλου πυρόλυσης ; Γενικά, δεν έχω στο νου μου υδραυλικό μαντεμένιο καθώς όλα όσα έχω δει είναι χαλύβδινα, αν τελικά δεν θες λέβητα ξύλου επέλεξε κάποιο καλό χαλύβδινο. Πιστεύω, ότι με τα ίδια χρήματα αγοράζεις κάτι πολύ πιο αποδοτικό σε λέβητα ξύλου πυρόλυσης ή συμβατικό, εισαγωγής ή ελληνικό. Είναι στο χέρι σου... Καλή συνέχεια !
-
Νέο μέλος
ευχαριστω νικο για την σyμβοyλη σοy 8α ψαξw και αyτο
-
Επίλεκτο μέλος
Φίλε Moutro εάν θέλεις αξιόπιστο ενεργειακό τζάκι να κοιτάξεις και κατά Ιταλία. Έχει πολύ καλές μάρκες προσοχή όμως γιατί το όλο εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Θα πρέπει να απευθυνθείς σε κατάστημα που εξειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα και να μπορεί να πάρει πάνω του την ευθύνη της εγκατάστασης. Τώρα θα μου πεις και πώς θα το ελέγξεις αυτό αφού σε αυτήν την χώρα όλοι δηλώνουν ειδικοί;
Στην απορία σου για τα μαντεμένια ενεργειακά τζάκια οι κατασκευαστές τα αποφεύγουν γιατί είναι ποιο βαριά από τα χαλύβδινα (υψηλότερο κόστος μεταφοράς και τοποθέτησης) και επίσης θέλουν πολύ περισσότερα καλούπια για την κατασκευή τους.
Για τα χαλύβδινα υδραυλικά ενεργειακά τζάκια έχω να σου πω τα εξής:
Ως προς την πίεση λειτουργίας θα βρεις με 1,5 Bar και με 3,0 Bar. Περιττό να σου πω εδώ τι να προτιμήσεις και ποιο έχει μεγαλύτερες κατασκευαστικές αντοχές στις πιέσεις που αναπτύσσονται. Στην δεύτερη περίπτωση μπορείς να βάλεις πιο εύκολα και ένα <<νορμάλ>> κλειστό δοχείο διαστολής, για την πρώτη περίπτωση δεν στο συνιστώ.
Όλοι μα ΟΛΟΙ οι σοβαροί κατασκευαστές προτείνουν την χρήση μιας τρίοδης στην έξοδο του υδραυλικού κυκλώματος που να ανοίγει από τους 60~65 C γιατί θέλουν να προστατεύσουν το προϊόν τους από υγροποιήσεις. Εάν αυτό δεν στο πει το κατάστημα ή δεν στο γράψει στην προσφορά του για να βγει ποιο ανταγωνιστικό από τους άλλους απόφυγε το όπως ο διάολος το λιβάνι. Η καμινάδα σου πρέπει να είναι μονωμένη συγκεκριμένης διατομής και ύψους συμφώνα με τον συνδυασμό που προτείνει ο κατασκευαστής. Μέσα στο τεχνικό φυλλάδιο εγκατάστασης του κατασκευαστή υπάρχουν ένα σωρό κατασκευαστικές λεπτομέρειες που πρέπει να τηρηθούν και εδώ κάνει την διαφορά ένα έμπειρο συνεργείο. Για το τέλος σου άφησα και τον εναλλάκτη ψύξης που υποχρεούται να έχει το τζάκι για να δουλέψει με κλειστό δοχείο διαστολής. Στο χώρο του τζακιού πρέπει να υπάρχει νερό δικτύου για να τροφοδοτήσει μία θερμοστατική βαλβίδα ασφαλείας που δουλεύει με μηχανικό τρόπο και ανοίγει στους 95 C.( Εννοείται ότι πρέπει να φροντίσουμε και για την αποχέτευση της ποσότητας του νερού που θα περάσει από τον εναλλάκτη.) Με αυτό τον τρόπο τροφοδοτείται ο εναλλάκτης που σου ανέφερα παραπάνω για να κρυώσει το νερό του τζακιού και να αποφύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις. Φυσικά αυτό το μέτρο είναι το τελευταίο που πρέπει να υπάρχει και πρίν από αυτό πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα συνήθως με την χρήση κάποιου αυτοματισμού που κάποιος πρέπει να προγραμματίσει και προπαντός να ελέγξει.
Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις στο συγκεκριμένο σπίτι όμως είναι άλλο.
Από τα λεγόμενά σου μένεις σε μία μονοκατοικία 60 m2 την οποία θα μονώσεις εξωτερικά και προφανώς θα μονώσεις και το δώμα σου. Η περιοχή που μένεις εάν δεν κάνω λάθος ανήκει στην κατηγορία Α και οι απώλειές σου σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνούν τις 5000 Kcal. Σε νορμάλ συνθήκες οι απώλειές σου θα κυμαίνονται γύρω από τις 2500 με 3000 Kcal. Το μικρότερο ενεργειακό υδραυλικό τζάκι που ξέρω αποδίδει 11,5 Kw (9900 Kcal/h) στο κύκλωμα του νερού και 4,5 Kw (3900 Kcal/h) μέσω ακτινοβολίας στον χώρο. Για αυτές τις αποδώσεις καίει 4,7 Kgr ξύλου με 20% υγρασία κατά τον κατασκευαστή. Ακόμα και 2 Kgr να καίς την ώρα πάλι έχεις μία μεγάλη μηχανή παραγωγής θερμότητας σπίτι σου και την περίσσια θερμότητα δεν θα ξέρεις τι να την κάνεις. Εδώ αναγκαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις δοχείο αδρανείας (750 λιτ για το συγκεκριμένο τζάκι) για να φυλακίσεις αυτή την ενέργεια και να την χρησιμοποιήσεις μετά όποτε θέλεις εσύ για να ζεστάνεις τον χώρο σου . Για τον λέβητα πυρόλυσης ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια από θέματα ασφάλειας με την μόνη διαφορά ότι οι μικρότεροι ξεκινούν από τα 15 Kw και επιτυγχάνουν καλύτερους βαθμούς απόδοσης. Υπερδιαστασιολόγηση πάντως θα έχεις και στις δύο περιπτώσεις, οπότε χωρίς δοχείο αδρανείας θα έχεις πρόβλημα. Εάν εξαιρέσουμε το αισθητικό μέρος (τζάκι) στην δική σου την περίπτωση θα σου πρότεινα μία καλή τζακόσομπα με υδραυλικό κύκλωμα και ισχύ 6~8 Kw το πολύ ή ακόμα και μία αερόθερμη με την ίδια ισχύ. Την δουλεία σου θα την κάνεις άνετα και στοιχίζει πολύ φθηνότερα. Ας μην ξεχνάμε τα ξύλα ακόμα και τζάμπα να τα έχουμε δεν πρέπει να τα κατασπαταλάμε άσκοπα.
-
Νέο μέλος
φιλέ basilhat ευχαριστώ για τα φώτα σου το εχω ψάξει και με την ξυλοσομπα π μου ανέφερες αλά δεν την προτίμησα καθαρά για εμφανισιακους λόγους όσο αφορά το κόστος είναι στο 1/3 ίσως και λιγότερο από το τζάκι αλά πιστεύω πως εν λειτουργία 8α κάψει και το τζάκι οσο 8α καπσει και η σόμπα ίσως και κάτι παραπάνω . επίσης έχω λάβει υπόψιν μου πος η σόμπα έχει πολύ μικρο χορο καύσης και φοβάμαι πως κάθε τρις και λίγο 8α ειμαι από πάνω να βάζω ξύλα ενω το τζάκι έχει πολύ μεγαλύτερο χορο και πιστεύω πως εαν το γεμίσω μια κρυα νυχτα και του αφισω τον αερα ισια ισα για να μην σβήσει 8α με βγάλει ολο το βράδυ ενω η σόμπα πιστεύω πιστεύω πως 8α με ξυπνάει ''για να την ταΐσω''
Δικαιώματα απάντησης
- You may not post new threads
- ΔΕΝ έχετε το δικαίωμα απάντησης
- You may not post attachments
- ΔΕΝ μπορείτε να επεξεργαστειτε τις απαντησεις σας
-
Κανονισμός λειτουργίας