Σελίδα 1 από 4 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 36

Θέμα: BY-PASS ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗ

BY-PASS ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗ

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλημέρα από τη Χαλκίδα,
    Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τους ιδρυτές για την δημιουργία και την πολύ καλή λειτουργία αυτού του υπερπολύτιμου forum, καθώς επίσης και τα έμπειρα μέλη που θυσιάζουν τον προσωπικό τους χρόνο για να «ξεστραβώσουν» εμάς τους υπόλοιπους.
    Χάρις στο forum, καταρχήν διαπίστωσα ένα πρόβλημα στην εγκατάσταση θέρμανσης του σπιτιού μου και δεύτερον όντας ένας από τους πολλούς Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς που ασχολούνται επαγγελματικά με την πληροφορική, μου δόθηκε η ευκαιρία να θυμηθώ τι πραγματικά σημαίνει Μηχανικός.
    Επί του προκειμένου τώρα:
    Η εγκατάσταση αφορά δύο διαμερίσματα και λειτουργεί με αυτονομία με κυκλοφορητές + ωρομέτρηση. Το πρόβλημα που διαπίστωσα χάρις στο forum είναι ότι όταν προστέθηκε τον Οκτώβριο στην εγκατάσταση το 2ο διαμέρισμα (αρχικά λειτουργούσε μόνο το 1ο), ούτε εγώ ούτε ο υδραυλικός μου σκεφτήκαμε ότι πρέπει να μπουν βαλβίδες αντεπιστροφής στα δύο κυκλώματα. Περιμένω λοιπόν τον υδραυλικό μου να προσθέσει τις δύο βαλβίδες. Κατά τα λοιπά η εγκατάσταση είναι όπως αναφέρει ο dimis στη σελίδα http://www.levitostasia.com/aftonomia7/7.htm. Απ’ ότι όμως κατάλαβα από άλλα posts, όταν θα προστεθούν οι δύο βαλβίδες υπάρχει πιθανότητα όταν σταματήσουν οι 2 κυκλοφορητές να «πέσει» το θερμικό του λέβητα.
    Διευκρινίζω ότι ο θερμοστάτης του καυστήρα έχει ρυθμιστεί στους 80 οC και των κυκλοφορητών (+ωρωμετρητών) στους 50 oC
    Σκέφτηκα λοιπόν να υλοποιήσω σύνδεση για by-pass στον τελευταίο κυκλοφορητή.
    Ψάχνοντας στο http://www.telethermansi.gr/ βρήκα σύνδεση για by-pass στην τελευταία ηλεκτροβάνα, σύνδεση για by-pass στον έναν κυκλοφορητή αλλά όχι σύνδεση για by-pass στον τελευταίο κυκλοφορητή.
    Ζητώ λοιπόν τη βοήθεια σας α) για το εάν σωστά σκέφτομαι ότι χρειάζεται να υλοποιηθεί σύνδεση για by-pass στον τελευταίο κυκλοφορητή και εάν ναι, πως είναι η προτεινόμενη ηλεκτρολογική σύνδεση.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Νίκος
    P.S. Ζητώ συγνώμη για την “πολυλογία” μου. Υπόσχομαι σε επόμενα posts να είμαι πιο συνοπτικός.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Sep 2004
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    820
    Επειδή οι εγκαταστάσεις με πολλούς κυκλοφορητές είναι πιο σπάνιες, γι αυτό δεν αναφέρονται, όμως από τους πίνακες προιόντων όπως εδώ,
    http://www.lead-production.gr/autonomypanels.html
    εκεί που λέει για σύστημα με κυκλοφορητές μόνο, και by-pass στην τελευταία ηλεκτροβάνα, στην πραγματικότητα, εννοεί στον τελευταίο κυκλοφορητή που πήρε εντολή να λειτουργήσει, απλά δεν το γράφει για να μην μπερδεύεται ο κόσμος... μη φαντάζεσαι ότι τα βάζουν πολλοί αυτά τα πράγματα...
    Η εξίσωση είναι σωστή γιατί είναι όμορφη. - Dirac

Ευχαριστώ για την απάντηση. Μάλλον όμως ισχύει αυτό που γράφουν, δηλαδή by-pass στην τελευταία ηλεκτροβάνα. Αυτό είναι σχετικά εύκολο να το κάνεις, τροφοδοτόντας την "φάση" στις ηλεκτροβάνες, από την είσοδο του θερμοστάτη του καυστήρα. Έτσι όταν "κόψει" ο τελευταίος θερμοστάτης χώρου "κόβεται" και η φάση στις ηλεκτροβάνες και η τελευταία ηλεκτροβάνα δεν προλαβαίνει να κλείσει (μένει ανοικτή). Με τους κυκλοφορητές όμως δεν είναι το ίδιο απλά τα πράγματα γιατί εάν τους "κόψεις" την φάση αυτομάτως θα "κλείσουν".

Μετά από λίγο ψάξιμο βρήκα και κάποιον που ξεκάθαρα αναφέρει ότι υποστηρίζει by-pass στον τελευταίο κυκλοφορητή http://charmeg.gr/gr/autonomy_gr.html .
    Θα με βοηθούσε πολύ εάν κάποιος μπορούσε να μου πει πως θα είναι το εσωτερικό ηλεκτρολογικό σχέδιο ενός τέτοιου πίνακα, προκειμένου να δω εάν με κάποια ρελέ παραπάνω θα μπορέσω να προσαρμόσω τον δικό μου αυτοσχέδιο πίνακα αυτονομίας. Διαφορετικά θα καταφύγω στα έτοιμα....
    Ευχαριστώ.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Sep 2004
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    820
    Τα συστήματα αυτονομίας που χρησιμοποιούν πολλαπλούς κυκλοφορητές, δεν έχουν ηλακτροβάνες, και ειδικά αυτό που περιγράφεται "μόνο με κυκλοφορητές" σίγουρα δεν έχει ηλεκτροβάνες, καθόσον μπορεί να υπάρχει και κάποιο μικτό σύστημα. Απλά μερικές φορές αυτό δεν αναφέρεται διότι αποτελεί σπάνια περίπτωση και γι αυτό λέει για "by-pass στην τελευταία ηλεκτροβάνα σε σύστημα μόνο με κυκλοφορητές" εννοεί κι αυτός by-pass στον τελευταίο κυκλοφορητή. Στη σελίδα που βρήκες, αυτό αναφέρεται πιο ξεκάθαρα.
    Τώρα, όσο αφορά στον τρόπο που μπορείς να το κάνεις. Θα σου πω τις γενικές αρχές, και αν έχεις λίγες γνώσεις ηλεκτρονικών μπορείς εύκολα να φτιάξεις ένα αυτοσχέδιο σύστημα.
    Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτά είναι με ρελέ που ελέγχουν τον κάθε κυκλοφορητή, όμως τα ρελέ οπλίζονται από άλλο ρελέ και αυτό οπλίζεται από διόδους στις οποίες μεταφέρεται η εντολή από τους θερμοστάτες χώρου.
    Στην ουσία, αν έστω και ένας θερμοστάτης χώρου ζητήσει θέρμανση, τότε οπλίζεται ένα ρελέ το οποίο κρατά οπλισμένα τα ρελέ των αντίστοιχων κυκλοφορητών. Το ρελέ αυτό, το κεντρικό ας πούμε, οπλίζεται και από τον υδροστάτη που συνδέεται για να κάνει το by-pass μέχρι ορισμένη θερμοκρασία. Με αυτόν τον τρόπο μένει ανοιχτός ο τελευταίος κυκλοφορητής. Οι λογικές πράξεις που απαιτούνται για αυτό γίνονται με πίνακα διόδων, γι αυτό θα έχεις δει και να υπάρχει περιγραφή ορισμένων πινάκων αυτονομίας "Με διόδους". Για όσο διάστημα έχεις με την λογική πράξη "OR", το αποτέλεσμα "λογικό 1" στην έξοδο του πίνακα διόδων, τότε έχεις και εντολή προς τον καυστήρα του συστήματος.
    Αν μπορείς να φτιάξεις κάτι τέτοιο, φτιάξτο, αλλιώς πάρτο έτοιμο, είναι πολύ φθηνό και επειδή θα χρειαστείς ρελέ με πολλές επαφές κτλ, μπορεί και να σου στοιχίσει αρκετά το "do it yourself" αν δεν κατέχεις καλά το σπόρ.
    Αν ρωτήσεις για τιμές σε έτοιμα συστήματα με ωρομετρητές ή χωρίς, που είναι και αρκετά φθηνότερα, πες μας σε τι τιμή τα βρήκες.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Sep 2004
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    820
    Έγινα και λοχαγός, επιτέλους!!!!!!!

Διαχειριστής monachus's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,002
    Blog Entries
    1
    Και εις ανώτερα και εις ανώτερα...
    Thank you for your contribution.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Sep 2004
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    820
    Ευχαριστώ Πρόεδρε!

Ευχαριστώ λοχαγέ. Εύχομαι σύντομα να πάρεις και το χρυσό.
    Έκανα μία ερώτηση σε ένα κατάστημα σήμερα το πρωί και μου είπαν ότι έχουν πίνακα αυτονομίας με by-pass στον τελευταίο κυκλοφορητή για δύο διαμερίσματα με ωρομετρητές (τους οποίους ήδη έχω, αλλά μου είπαν ότι πάνε πακέτο με τον πίνακα) και τιμή 250€!!! Μόλις συνέρθω από το σοκ και βρω και χρόνο θα συνεχίσω το ψάξιμο αν και μάλλον βλέπω να καταλήγω στην ιδιοκατασκευή.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Sep 2004
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    820

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Αυτό κι αν είναι είδηση! Προσωπικά, πριν ένα χρόνο αγόρασα πίνακα αυτονομίας χωρίς ωρομετρητές, για τέσσερις ηλεκτροβάνες, με by-pass στην τελευταία ηλεκτροβάνα, από εργαστήριο που φτιάχνει τέτοιες κατασκευές, 100 μέτρα μακρυά από εκεί που δουλεύω, στο city των Αθηνών, το Egaleo city εννοώ για όποιον δεν ξέρει, σε τιμή κοντά στα 30 Ευρώ, (ολογράφως, τριάντα ευρώ) και ήταν παραδοτέος σε δυο μέρες, γιατί τον έφτιαξαν όπως τον ήθελα.
    Θέλεις να ρωτήσω αν υπάρχει αυτό που θέλεις και πόσο πάει; Αν υπάρχει βέβαια το μαγαζί αυτό ακόμη...

Δικαιώματα απάντησης