@admin
Τσάμπα τα ΄χετε εκει τα αστέρια και τα μοιράζετε και στα "ψάρια" με 10 posts?[8D]
@admin
Τσάμπα τα ΄χετε εκει τα αστέρια και τα μοιράζετε και στα "ψάρια" με 10 posts?[8D]
Κατά τη γνώμη μου, και έχοντας δει δουλειά του συγκεκριμένου εργαστηρίου, πολύ καλής ποιότητας πλακέτα, καλό κουτί, ενδεικτικά λαμπάκια, κλειδαριά κτλ, και αν λάβεις υπόψη ότι παρόλο που οι ωρομετρητές δεν υπάρχουν, το κύκλωμα που τους διαχειρίζεται υπάρχει, και είναι σημαντικό, καθόσον, λόγω του by-pass δεν μπορεί να συνδεθούν πράλληλα με τους κυκλοφορητές (ή τις ηλεκτροβάνες αντίστοιχα), η τιμή που το πουλάνε είναι ΤΖΑΜΠΑ κυριολεκτικά. Και χρησιμοποιούν ρελέ με βάση λυχνίας για να μπορείς να τα αντικαταστήσεις εύκολα αν και όταν χρειαστεί.
Ακόμη και με φθηνά ρελέ πλακέτας να το φτιάξεις, ο χρόνος που θα χρειαστείς και η ποιότητα και επισκευασιμότητα του τελικού προϊόντος δεν συγκρίνεται...
Τώρα βέβαια αν το συγκρίνεις με τα 250 Ευρώ που σου ζητήσανε στα μαγαζιά, έ τότε κι εγώ θα τόφτιαχνα μόνος μου...
Η εξίσωση είναι σωστή γιατί είναι όμορφη. - Dirac
Συμφωνώ απολύτως. Εάν δεν είχα ήδη ένα πινακάκι με τα δύο από τα τέσσερα ρελέ δεν θα το συζητούσα. Θα αγόραζα το έτοιμο με κλειστά μάτια.
Διευκρίνηση για μία λεπτομέρεια (μια που το πιάσαμε το θέμα, ας το ....ξετινάξουμε):
Γιατί λόγω του by-pass δεν πρέπει να συνδεθούν παράλληλα ωρομετρητές με κυκλοφορητές? Με ηλεκτροβάνες το καταλαβαίνω γιατί η τελευταία μένει ανοικτή συνέχεια μέχρι την επόμενη ζήτηση. Με τους κυκλοφορητές όμως, δεν είναι πιο τίμιο εφόσον το x κύκλωμα πήρε παραπάνω ενέργεια έστω και για χρόνους της τάξης του λεπτού, αυτή να χρεωθεί? Ή η σωστή προσέγγιση είναι "χρεώνομαι ακριβώς για ότι ζητάω και μόνο" ?
Στο θέμα αυτό δεν έχω σκεφτεί τίποτε μιας και μένω σε μονοκατοικία (παλιά και άθλια, να μην παρεξηγηθώ, φτωχός είμαι!) οπότε δεν μου προκύπτει προσωπικά. Ξέρω όμως από τον πίνακα αυτονομίας που έχω, ότι το κύκλωμα διαχειρίζεται χωριστά τους ωρομετρητές, νομίζω έχει ειδικό ρελέ για αυτούς, το είχα ψάξει όταν εγκατέστησα τον δικό μου πίνακα αυτονομίας γιατί έκανα μια μικρή μετατροπή στο ηλεκτρονικό σχέδιο της πλακέτας.
Αυτοί που φτιάχνουν τους πίνακες αυτονομίας τους σχεδιάζουν έτσι ώστε να λειτουργούν οι ωρομετρητές όση ώρα το διαμέρισμα ζητάει θέρμανση. Από τη μια πλευρά δεν είναι δίκαιο να μην χρεώνεται ο χόνος του by-pass, όμως εκεί για να χρεωθεί αναλογικά πρέπει να υπολογιστεί το ολοκλήρωμα της καμπύλης πτώσης της θερμοκρασίας (τι λέω τώρα...) και από την άλλη πλευρά, δεν είναι δίκαιο να χρεώνεται ο πρώτος που ζητάει θέρμανση με σβηστό λέβητα και προκαλεί τη θέρμανση όλου του συστήματος παρόλο που δεν ζεσταίνεται μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία του νερού, ενώ ο επόμενος που θα ζητήσει θέρμανση και θα το βρει με ζεστό νερό, θα ζεσταθεί αμέσως... και θα χρεωθεί λιγώτερο.
Όπως έχει αναπτυχθεί και αλλού, στις σελίδες του forum, η ωρομέτρηση δεν είναι δίκαιο σύστημα, προφανώς η θερμιδομέτρηση είναι δικαιότερη, και απαντάει ικανοποιητικά στα παραπάνω θέματα, σχετικά με χρόνους by-pass, χρόνο αρχικής θέρμανσης λέβητα και νερού, κτλ.
Μπορείς να μου κάνεις ένα email για αυτό το φτηνό μαγαζί που φτιάχνει πίνακες αυτονομίας; Ευχαριστώ.
Fotopoulos papaki yahoo.com
Έχουν και σελίδα τώρα, είχαν και παλιά αλλά την είχαν κατεβάσει κάποιο διάστημα.
www.oromatic.gr
=================================================
Είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και ασχολούμαι με Η/Μ έργα τα οποία πολλές φορές περιλαμβάνουν το αντικείμενο της θέρμανσης αλλά και αυτοματισμούς. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω κάτι σχετικά με το θέμα.
1) Γιατί πρέπει σε ένα σύστημα θέρμανσης πρέπει να έχουμε by pass στην τελευταία ηλεκτροβάνα (ή κυκλοφορητή). Και τι εννοούμε τελευταίος-α; Αυτόν που έμεινε ενεργός τελευταίος χρονικά;
2) Αυτό το κύκλωμα τι ακριβώς επιτυγχάνει;
3) Η επαφή Θκυκλ>50 ποιον κυκλοφορητή εννοεί από όλους;
4)Από μια μικρή μελέτη που έκανα στο σχέδιο παρατήρησα ότι αν κλείσει η επαφή Θby-pass τότε από τα 2 ρελέ που δίνουν εντολή στους 2 κυκλοφορητές θα ανοίξει πρώτο όποιο προλάβει! (Μέσα από την κλειδτή επαφή του άλλου ρελέ)
Αύριο είναι πολύ αργά, χτές ήταν πολύ νωρίς. Σήμερα είναι η ώρα!
quote:Originally posted by efttax
Είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και ασχολούμαι με Η/Μ έργα τα οποία πολλές φορές περιλαμβάνουν το αντικείμενο της θέρμανσης αλλά και αυτοματισμούς. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω κάτι σχετικά με το θέμα.
1) Γιατί πρέπει σε ένα σύστημα θέρμανσης πρέπει να έχουμε by pass στην τελευταία ηλεκτροβάνα (ή κυκλοφορητή). Και τι εννοούμε τελευταίος-α; Αυτόν που έμεινε ενεργός τελευταίος χρονικά;
Αφορά την αποφυγή της υπερθέρμανσης του λέβητα αφενός και αφετέρου την ωφέλεια της ενέργειας που αυτός έχει συσσωρεύσει και την απόδοσή της σε χρήσιμο χώρο.
Μια ωραία συζήτηση έχει γίνει παλαιότερα στο topic:
http://www.monachos.gr/forum/topic.a...C5%C2%C7%D4%C1
"Τελευταίο", εννοούμε όντως αυτόν τον καταναλωτή που χρονικά έμεινε ενεργός τελευταίος, άσχετα με την σειρά εκκίνησης.
Οι υπόλοιπες ερωτήσεις σου, είναι για μένα σε επόμενα εξάμηνα φοίτησης.
Με εκτίμηση.
1. Οταν και ο τελευταίος ΘΧ ανοίξει και ο καυστήρας σβήσει, το μεταλλικό σώμα του λέβητα έχει αποταμιευμένη θερμότητα που θα αποδώσει στο νερό. Εαν δεν έχει ληφθεί μέριμνα ώστε το νερό να εξακολουθήσει να κυκλοφορεί και να αποδώσει τη θερμότητα κάπου, τότε η θερμοκρασία στο λέβητα θα ανέβει πολύ, με αποτέλεσμα βράσιμο του νερού, αύξηση της πίεσης, διαβρώσεις στο λέβητα και (το λιγότερο, αλλά ενοχλητικό) πέταγμα της θερμικής ασφάλειας στο λέβητα, που απαιτεί χεράτο reset. Για την αποφυγή όλων αυτών χρειάζεται να γίνει με κάποιο τρόπο αποθέρμανση (αν και πολλές φορές στην πράξη παραμελείται δυστυχώς).
Αποθέρμανση μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, π.χ. με by-pass στη στήλη, στη βαλβίδα διαφορικής πίεσης αν υπάρχει (προσωπικά δεν μου αρέσει αυτή η μέθοδος), με κάποιο θερμαντικό σώμα μόνιμα στο (υδραυλικό) κύκλωμα σε κοινόχρηστο χώρο, στην τελευταία (χρονικά) ιδιοτκησία που ζήτησε θέρμανση (αυτή που "έσβησε" τελευταία), ή σε συγκερκιμένη ιδιοκτησία ανεξαρτήτως ποιά "έσβησε" τελευταία. Η κάθε μέθοδος έχει τα υπέρ και τα κατά της, διαφορετική υδραυλική υλοποίηση και κατά περίπτωση ενδεχόμενα διαφορετικές εναλλακτικές αυτοματισμού.
2. Το συγκεκριμένο κύκλωμα αφορά αυτονομία με κυκλοφορητές, και για την αποθέρμανση κρατάει ενεργοποιημένο τον τελευταίο κυκλοφορητή που δούλευε.
3. Η επαφή Θκυκλ>50 ανήκει σε υδροστάτη τοποθετημένο στο λέβητα, ο οποίος όντας σε σειρά με όλα τα ρελέ που ελέγχουν τους κυκλοφορητές, ελέγχει ουσιαστικά όλους.
4.Δεν ισχύει αυτό. Ας υποθέσουμε ότι ο ΘΧ2 "έσβησε" τελευταίος. Εκείνη τη στιγμή, το ρελέ 2 είναι ενεργοποιημένο (όχι όπως στο σχήμα), άρα η αριστερή στο σχήμα επαφή του είναι ανοιχτή, οπότε δεν μπορεί να δώσει εντολή στο ρελέ 1. Αντίθετα, μέσα από την κλειστή αριστερή επαφή του (απενεργοποιημένου) ρελέ 1, εξακολουθεί να παίρνει εντολή το ρελέ 2 (ήδη έπαιρνε πριν την απενεργοποίηση του ΘΧ2), και δεν απενεργοποιείται καθόλου.
Ασάφεια (αποθέρμανση μέσω τυχαίου κυκλοφορητή) μπορέι να προκύψει μόνο κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες: έστω ότι την ώρα που "σβήνει" ο τελευταίος ΘΧ η θερμοκρσία στο λέβητα είναι 67οC. Απενεργοποιούνται όλα τα ρελέ. Λόγω μη αποθέρνασης, ο λέβητας ανεβάζει θερμοκρασία και ξεπερνάει τους 70οC, οπότε κελίνει η επαφή του υδροστάτη αποθέρμανσης (70οC). Εδώ πράγματι το πιο γρήγορο ρελέ κερδίζει. Φυσιολογικά όμως κατά τη λειτουργία το νερό δεν θα είναι κάτω από 70οC, εκτός αν κάποιος ανάψει και σβήσει πριν προλάβει να πιάσει θερμοκρασία λειτουργίας ο λέβητας, και μάλιστα μέσα στα στενά εκείνα όρια που θα σβήσει λίγο κάτω από τους 70oC, και μετά θα τους ξεπεράσει. Αρκετά απίθανο σενάριο, αλλά και να συμβεί απλώς δεν ελέγχεται το ποιός κυκλοφορητής θα αποθερμάνει, ζημιά δεν γίνεται.
Ελπίζω να απάντησα κάποιες απορίες, το σχήμα θέλει καθαρό μυαλό και αυτοσυγκέντρωση για να το αναλύσεις.
Πάντως αν ψάξεις στο forum θα βρεις ενδιαφέρουσες συζητήσεις για αποθέρμανση και σχετικούς αυτοματισμούς.
Νίκος