-
Νέο μέλος
Solar kit ή όχι?
Καλησπέρα στο φόρουμ,
Προ μηνός αλλάξαμε την θέρμανση στην πολυκατοικία από κεντρική πετρελαίου σε 4 αυτόνομες μονάδες υγραερίου.
Ο μηχανικός, εγκαταστάτης μου πρότεινε αντί solar kit που του ζήτησα για εξοικονόμηση χρημάτων να μου περάσει απλά τα ζεστά νερά του ηλιακού μέσα στον καυστήρα υγραερίου. Η αντιπροσωπεία της Vaillant (οι καυστήρες μου), μου είπε ότι δεν δέχονται τα μηχανήματα στην είσοδό τους νερό μεγαλύτερο των 60 βαθμών.
Αν παραβλέψουμε πιθανές βλάβες του αισθητήρα ροής (ο οποίος είναι πλαστικός) πια θα ήταν τα πλεονεκτήματα ενός solar kit στην εγκατάστασή μου?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ηλίας
-
Εξέχον μέλος
Το solar kit είναι ένα σετ από 2 τρίοδες θερμοστατικές βάνες. Το νερό (χρήσης) έρχεται από τον ηλιακό θερμοσίφωνα και μπαίνει στην 1η τρίοδη βάνα. Αν η θερμοκρασία του είναι πάνω από ένα όριο (π.χ. 45οC) τότε δεν διέρχεται από τον εναλλάκτη του επίτοιχου λέβητα αλλά πάει κατευθείαν στην κατανάλωση. Αν η θερμοκρασία του είναι χαμηλή, τότε περνάει μέσα από τον επίτοιχο λέβητα και θερμαίνεται πριν πάει στην κατανάλωση.
Στη 2η τρίοδη γίνεται μίξη με κρύο νερό ώστε αν π.χ. το νερό του ηλιακού έρχεται πολύ καυτό ή βγει από τον επίτοιχο πολύ θερμό, να ρυθμιστεί στη σωστή θερμοκρασία.
Η οικονομία έγκειται στο ότι εκμεταλλεύεσαι στο μέγιστο τον ηλιακό θερμοσίφωνα σε συνδυασμό με τον επίτοιχο λέβητα.
Υπάρχουν solar kits και με ηλεκτροκινητήρα (φαντάζομαι για μεγαλύτερη ακρίβεια).
Το κόστος του είναι σχετικά μικρό απ'όσο ξέρω (περίπου 100-150€ για το μη ηλεκτροκίνητο).
-
Νέο μέλος
Η λειτουργία των solar kit μου είναι γνωστή, αν και όχι με την λεπτομέρεια που την περιέγραψες το θέμα είναι ότι εφόσον ο ηλιακός είναι 2 ορόφους επάνω από εμένα, ακόμα και με solar kit θα ενεργοποιείται ο καυστήρας μέχρι να έρθει το ζεστό νερό, οπότε μάλλον δεν θα έχει διαφορά στην οικονομία
Δηλαδή πρακτικά δεν θα έχω κάποιο όφελος με την προσθήκη solar kit,
παρά μόνο εάν μου δημιουργήσει κάποια βλάβη η εισαγωγή καυτού νερού του ηλιακού στην μονάδα Vaillant, ή κάνω λάθος?
-
Εξέχον μέλος
Βασικά χωρίς κιτ απλά δεν μπορείς να το κάνεις (να συνδέσεις το ζεστό του ηλιακού θερμοσίφωνα στον επίτοιχο)!
Όπως σου είπε και η Vaillant, αν δεν έχεις διάταξη περιορισμού της θερμοκρασίας στην είσοδο του επίτοιχου δεν έχεις κάλυψη στην εγγύησή σου. Δηλαδή 1 θερμοστατική καλό είναι να βάλεις έτσι κι'αλλιώς, μιας και το καλοκαίρι, όταν το νερό στον ηλιακό σου θα είναι πάνω από 60οC, θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα αλάτων στα υδραυλικά σου (ειδικά αν έχεις και καμία θερμομικτική μπαταρία που είναι ευαίσθητες).
Βέβαια με το ζόρι δε γίνεται να σε πείσουμε. Εσύ έχεις το μαχαίρι, εσύ και το πεπόνι
.
-
Νέο μέλος
Οχι ρε παιδιά για αυτό ρωτάω για να μάθω όλες οι γνώμες δεκτές.
Ευχαριστώ πάλι.
Φιλικά
Ηλίας
Δικαιώματα απάντησης