Αρχικά δημοσιευμένο από τον
petbath
Γεια σου Καπετάνιε!
Η ταχύτητα μεταβολής του φαινομένου αντιμετωπίζεται με την σωστή επιλογή της συχνότητας δειγμτοληψίας Τ1 αν δεν μας αρέσουν τα 10 λεπτά γιατί οι συνθήκες αλλάζουν τόσο γρήγορα επιλέγουμε 10msec δεν είναι εκεί το θέμα.
Για να καταλάβω αν το όνειρο μου είναι απατηλό θα ήθελα μερικές διευκρινίσεις...
α) Αν μας δώσουν ένα άγνωστο κομμάτι τοίχου 50cm x 50cm μπορούμε να βρούμε πειραμτικά την θερμική του αντίσταση?
β) Αν μας δώσουν ένα χώρο πχ ένα δωμάτιο και δεν ξέρουμε τίποτα για τα δομικά του στοιχεία δλδ μπορεί να έχει μίσο τοίχο τούβλο μισό μπετό από πανω κεραμίδια από κάτω γη δίπλα άλλο δωμάτιο 3 ανοίγματα κλπ κλπ, πως βρίσκεις τις συνολικές απώλειες αυτού του χώρου? πειραματικά ή θεωρητικά?
γ) ο "ακριβός εξοπλισμός μετρητή ροής θερμότητας" που μου είναι άγνωστος τι έιναι και πως λειτουργεί?
edit:
Μαλλον βιάστηκα να ρωτήσω, ψάχνοντας λίγο, βρήκα απαντήσεις (αν υπάρχει κάποιος που έχει τις ίδιες απορίες ας διαβάσει αυτό
http://www.ornl.gov/sci/buildings/2012/1985%20B3%20papers/071.pdf εμένα με βοήθησε αρκετά)
και άρχισα να καταλαβαίνω την δυσκολία του πράγματος.
Αν έχει την καλοσύνη ας μου περιγράψει κάποιος πως μετράει ένα πραγματικό χώρο με τον μετρητή ροής θερμότητας γιατί αυτός στο παράδειγμα είναι εργαστηριακός ...
Πάντως ακόμα αυτό το όνειρο δεν το διαγράφω και θα προσπαθήσω να εξηγήσω το λόγο...
Έχεις ένα χώρο με άγνωστη μέση θερμική αντίσταση Rx. Με τον μπακαλίστικο τρόπο μου μπορείς να μετρήσεις μόνο Θερμοκρασία μέσα-έξω και μετά να υπολογίσεις την ροή της θερμότητας από την προηγούμενη μέτρηση στην επόμενη.
Αν κατάλαβα σωστά, το λάθος είναι πως αυτή η ροή μπορεί να μην είναι η σωστή γιατί ένα μέρος της ή όλη μπορεί να "αποθηκεύεται" στο ίδιο τον τοίχο που ζεσταίνει πρίν φτάσει να χαθεί και να ζεστάνει το περιβάλλον. Αυτό πότε θα συμβει? μάλλον στην αρχή του κύκλου θέρμανσης άντε τις πρώτες μέρες άν έχουμε 50cm πέτρινους τοίχους...
Αυτό το λάθος όμως δεν θα προκύψει σαν απόκλιση στα πειραματικά δεδομένα? δηλαδή για μία σειρά μετρήσεων μπορεί να βγαίνει ένα Rx=α μία άλλη μέρα Rx=a+3 μία άλλη χρονική περίοδο α-2. Η μέση τιμή όλων αυτών των μετρήσεων (που έτσι όπως το έχω στο μυαλό μου θα γίνεται συνεχώς κάθε στιγμή, αφου θα καταγράφονται συνέχεια κάπου) στατιστικά δεν θα είναι κοντα στην πραγματική?
Δεν θέλω να ξέρω πόσο μένει στον τοίχο και πόσο φεύγει έξω, θέλω να ξέρω πόσο χάνεται από το δωμάτιο για να το αναπληρώσω...