Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνδέσεις συλλέκτη με "κοινό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα".
Χρειάζεσαι μπόιλερ διπλής ή τριπλής ενέργειας.
Έκανα μια μικρή βόλτα στο φόρουμ σας, αλλά και σε άλλα, πριν ανοίξω αυτό το θέμα. Έχω μπερδευτεί πολύ.
Θέλω να μάθω αν μπορώ να φτιάξω ένα δικό μου σύστημα για θέρμανση νερού από τον ήλιο, χρησιμοποιώντας τον υπάρχοντα ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Δηλαδή, να φτιάξω/συνδέσω το ηλιακό συλλέκτη -που θα βρίσκεται στο μπαλκόνι- στην είσοδο/έξοδο του θερμοσίφωνα, και στο δίκτυο. Για να μην λέω πολλά λόγια, το ζωγράφισα (δείτε συνημμένο).
Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Αν γίνεται, δεν μπορώ να φανταστώ πως θα συνδέσω τον συλλέκτη με τον θερμοσίφωνα. Με απλό Τ ή κάτι πιο πολύπλοκο για να απομονώνεται κάπως από την πίεση του δικτύου;
Επίσης, φανταζομαι οτι θα χρειαστεί ένας κυκλοφορητής γιατί οι σωλήνες θα είναι αρκετά μέτρα. Ο οποίος μάλλον θα χρειαστεί και ένα θερμοστάτη ως ελεγκτή ανοίγματος/κλεισίματος, ή τροφοδοσία από φωτοβολταϊκό πάνελ.
Δεν μπορώ να υπολογίσω πόσο μεγάλο συλλέκτη πρέπει να φτιάξω, τι απόδοση θα έχει, αν θα ζεσταίνει ικανοποιητικά τα λίτρα του θερμοσίφωνα, τι απώλειες θα έχω στους σωλήνες, κλπ κλπ. Ψάχνω αρχικά να δω αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ, γιατί δεν θα'ναι κατι απλό κι εύκολο. Συν τοις άλλοις, πρέπει να τρυπήσω 2 τοίχους και σχεδόν όλα τα ντουλάπια της κουζίνας.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνδέσεις συλλέκτη με "κοινό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα".
Χρειάζεσαι μπόιλερ διπλής ή τριπλής ενέργειας.
"Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του είναι εργάτης.Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του και το μυαλό του είναι τεχνίτηςΑυτός που εργάζεται με τα χέρια του, το μυαλό του και την καρδιά του είναι καλλιτέχνης."
― St Francis of Assisi
Είναι λίγη η χωρητικότητα του θερμοσίφωνα σε λίτρα για να άξιζε τον κόπο να το δοκιμάσεις.Για να έχει νόημα η ηλιακή εκμετάλευση ,κατά την γνώμη μου,πρέπει να υπάρχει αρκετή αποθήκη νερού. Από 150 λίτρα και πάνω.
monachus, να υποθέσω ότι το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μόνο μια είσοδος και μία έξοδος; Αν ναι, μήπως μπορώ να κάνω κάποια πατέντα; π.χ. να γυρίζω βάνα/ες και να απομονώνω το δίκτυο όσο θα κυκλοφορεί το νερό μεταξύ θερμοσίφωνα και συλλέκτη, και μόνο όταν θέλω να χρησιμοποιήσω ζεστό νερό να συνδέω με το δίκτυο.
alto, δεν με πειράζει να είναι λίγο το νερό ή/και σε χλιαρή θερμοκρασία. Δεν καταναλώνω πολύ νερό και δεν χρειάζομαι να είναι καυτό.
mo
Το αντιψυκτικό που θα μπει? Με τις πιέσεις τι θα γίνει? Δεν αξίζει τον κόπο κατά την γνώμη μου να ασχοληθείς
Κανένα αντιψυκτικό. Δεν θέλω να φτιάξω κλειστού κυκλώματος.
Θέλω να μάθω πως θα συνδέσω το πάνελ μου με τον τρόπο που είπα παραπάνω: Το νερό θα πηγαίνει στο πάνελ, θα ζεσταίνεται, θα αποθηκεύεται, θα χρησιμοποιείται.
Είδα σε ένα site αυτό:
Νομίζω ότι θέλω κάτι τέτοιο χωρίς τη δεξαμενή πάνω από το πάνελ. Αλλά δεν καταλαβαίνω πως λειτουργεί... (γιατί δεν γνωρίζω τα εξαρτήματα)
Αυτό που φαίνεται στο σχήμα, δεν είναι panel, είναι πλήρης ηλιακός θερμοσίφωνας και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ρώτησες.
Δώσε το σύνδεσμο που βρήκες το σχέδιο αν θέλεις να δούμε τι είναι αυτό που ανέβασες.
"Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του είναι εργάτης.Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του και το μυαλό του είναι τεχνίτηςΑυτός που εργάζεται με τα χέρια του, το μυαλό του και την καρδιά του είναι καλλιτέχνης."
― St Francis of Assisi
Αυτό που δείχνεις είναι ποντιακός ηλιακός θερμοσίφωνας και για να λειτουργήσει σωστά θα σου στοιχίσει πολύ περισσότερο (και σε χρήματα και σε ψυχική οδύνη) από έναν καινούργιο ηλιακό.
Δεν έχει σχέση με θέρμανση.
Last edited by monachus; 16-06-2013 at 18:09:44.
― St Francis of Assisi
http://www.ucsusa.org/clean_energy/o...r-heating.html
Μετά, βρήκα και αυτό:
http://www.builditsolar.com/Projects...osyphonDIY.htm
Που ειναι βασικα το ιδιο σχεδιο.
Εγω ομως δεν θελω να εχω δευτερη δεξαμενη, θελω μονο μια: τον ηλεκτρικο θερμοσιφωνα. Γινεται;