Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 11

Θέμα: Διέλευση καμινάδας φ. αερίου απο φωταγωγό

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121

Διέλευση καμινάδας φ. αερίου απο φωταγωγό

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Προέκυψε ένα πρόβλημα σε μία πρόσφατη μελέτη φ. αερίου.
    Μας βολέυει να περάσουμε καμινάδα συσκέυων φ. αερίου από φωταγωγό. Ψάχνοντας στο ΦΕΚ 963 καθώς και στους κώδικες πρακτικής 2, κατέληξα ότι μπορούμε, εφόσον τηρούμε τις προβλεπομενες απόστάσεις από ανοίγματα κλπ.
    Επίσης κατά τον ίδιο τρόπο μπορούμε να περάσουμε και σωληνώσεις φ. αερίου με τους γνωστούς τρόπους και είναι και λογικό αφού ένας λόγος δημιουργίας των φωταγωγών μέσα στα κτίρια είναι και η διευκόλυνση της εγκατάστασης των κατακόρυφων τμημάτων των δυκτίων.
    Όμως, συνεργάτης μου αρχιτέκτων μηχανικος ισχυρίζεται (από την εμπειρία του) ότι δεν επιτρέπεται αυτό και δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω ένα μηχανικό με 30ετή εμπειρία στον χώρο.
    Επίσης μπόρώ να έχω τα ανοίγματα αερισμού (αυτά, τα 150cm2 κλπ) μέσα σε φωταγωγό; Στην ΕΠΑ μου τα έχουνε δεχθεί, όμως μηχανολόγος της πολεοδομίας μου είπε ότι κανονικά δεν επιτρπέπεται.
    AndreasK
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Super Moderator
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2003
    Θέση
    Αθήνα
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    328
    Οι λόγοι που δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση καμινάδας είναι ουσιαστικά δύο :
    1) Οι ελάχιστες διαστάσεις του φωταγωγού μια να μην προσμετρήσει στον συντελεστή δόμησης πρέπει να είναι 1,20 Χ 1,20 μ., επομένως το να τοποθετήσεις μια καμινάδα εντός του φωταγωγού μειώνεις ουσιαστικά την οφέλιμη διατομή του.
    2) Ο κύριος και σοβαρότερος λόγος είναι ό,τι ο φωταγωγός δημιουργείται για παροχή φυσικού αερισμού και φωτισμού σε "εγκλωβισμένους" χώρους. Απαγορεύεται η τοποθέτηση καμινάδας για την αποφυγή της περιπτώσεως διαρροής καυσαερίων (το ίδιο ισχύει και για τις σωληνώσεις φ. αερίου) τα οποία θα πλήξουν τους προαναφερθέντες χώρους δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους δηλητηρίασης!
    Όσον αφορά τα ανοίγματα αερισμού, δεν υπάρχει πρόβλημα παρά μόνο στην περίπτωση όπου μέσα απο τον φωταγωγό, σου έχουν (εσφαλμένα) εγκρίνει την διέλευση αγωγών φ. αερίου. Σε περίπτωση διαρροής το αέριο που θα πάει; (αν συνυπολογίσεις πως οι περισσότεροι φωταγωγοί είναι κλειστοί άνωθεν με υαλοστάσια!)
    Ο φωταγωγός δεν είναι φρεάτιο διέλευσης η-μ εξοπλισμού (shaft), άσχετα εάν εμείς τον έχουμε μετατρέψει..
    Τι να λέει..

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121
    Πολύ σωστά όλα αυτά και λογικά. Υπάρχει όμως κάποιο συγκεκριμένο σημείο στον κανονισμό που να το λεει; Όσο για τις διαστάσεις του φωταγωγού μπορούμε να συνυπολογίσουμε και την διατομή της καμινάδας στο ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδό του φωταγωγού.
    Επίσης είδα σε νέα οικοδομή στο Παγκράτι, 8ώροφη, που βρισκότανε στο στάδιο των χρωματισμών, περνούσαν σωληνώσεις σε φωταγωγό και από την θέση των συσκευών, από ότι φαινότανε και οι καμινάδες στο μέλλον. Ο φωταγωγός ήταν κλειστός από κάτω και είχε άνοιγμα από πάνω. Σε μία οικοδομή όπως η συγκεκριμένη, που κολάμε δεξία και αριστερά είναι ίσως δύσκολο να βγάλουμε καμινάδες σε προσόψεις, χωρίς ενδεχομένως να υπερβούμε τα 2 μέτρα μέγιστο μήκοσ και τα 3 σπασίματα το πολύ στον καπναγωγό.
    Εξάλλου όταν μιλάμε για φωταγωγό εγώ θεωρώ λάθος να είναι κλειστός στα άκρα πάνω και κάτω και ειδικά πάνω. Ο φωταγωγός είναι το αναγκαίο κακό στη συνεχόμενη δόμηση καθώς και σε περιπτώσεις πολλών διαμερισμάτων σε σχετικά τετράγωνα κτήρια.
    AndreasK

Super Moderator
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2003
    Θέση
    Αθήνα
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    328
    Κοίταξε φίλε Ανδρέα, σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να συγκεντρώσεις "κομμάτια" παζλ από την ισχύουσα νομοθεσία για να βγάλεις (κι άν βγάλεις [B)]) άκρη, με αποτέλεσμα ως συνήθως να "πας" με τα νερά του ελεγκτή πολεοδόμου [] ειδάλλως το μόνο εύκολο που έχει να κάνει είναι να σε παραπέμψει για υπερώτηση στην ΔΟΚΚ (και τρέχα γύρευε τότε..[xx(])
    Όσον αφορά τους φωταγωγούς - αίθρια, λοιπόν μπορώ να σου πώ βάσει νομοθεσίας τί ισχύει:
    - Βάσει του αρθρ. 8 παρ. 2.β. του Ν.2831/00 (ΦΕΚ 140/Α) (ίσως να τον ξέρεις και ως ΓΟΚ 2000) αναφέρονται οι ελάχιστες διαστάσεις που πρέπει να έχει για να μην μετρήσει στον συντελεστή δόμησης και μάλλιστα σε παραπέμπει στο αρθρ. 7 παρ. 1.Α.γ. (κυρίως για το 1,20 x 1,20). Επίσης, ανάλογα με το εάν αερίζει χώρο κύριας ή βοηθητικής χρήσης σε παραπέμπει στον κτιριοδομικό κανονισμό.
    - Βάσει κτιριοδομικού κανονισμού στο αρθρ. 11 στην παρ. 4.2. αναφέρονται οι διαστάσεις που πρέπει να διαθέτουν οι χώροι (εντός κάλυψης όπως ο φωταγωγός) που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για φωτισμό - αερισμό χώρων κύριας και βοηθητικής χρήσης.
    - Βάσει άρθρου 3 του Π.71/88 (Κανονισμός Πυροπροστασίας) παρ. 3.2.11. έχεις του περιορισμούς για τις οδεύσεις σωληνώσεων μέσα από Πυροπροστατευόμενα Φρεάτια (ο φωταγωγός αποτελεί άνοιγμα πατωμάτων βάσει της παρ. 3.2.9. του ίδιου άρθρου.)
    Εάν τώρα έχεις την υπομονή να εξηγήσεις όλα τα παραπάνω ή μάλλον εάν ο άλλος που σε ακούει έχει την υπομονή να ακούσει όλα τα παραπάνω (βάζοντας και τον παράγοντα του "ξερόλα - ελεγκτή" [}]), κι επίσης, εάν κατά τον σχεδιασμό του κτιρίου μπορείς σαν μηχανολόγος να παρέμβεις βάζοντας τις παραπάνω προδιαγραφές (δίχως να πλακωθείς με τον αρχιτέκτονα [B)]), τότε ΝΑΙ μπορείς να περάσεις ότι θέλεις από τον φωταγωγό..
    Τι να λέει..

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    207
    Παιδιά για τους σωλήνες του αερίου δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα αν υπάρχουν μεγαλύτερες από τις ελάχιστες διαστάσεις του φωταγωγού.
    Εγώ έχω περάσει από ΕΠΑ δείχνοντας τους σωλήνες από το φωταγωγό βάζοντας όμως και έναν αεριζόμενο-πυράντοχο μανδύα γύρω από τους σωλήνες που αερίζεται στα δύο άκρα , πιλωτή και δώμα.
    Αυτό το έκανα επιπρόσθετα επειδή ο ελεγκτής κατά πάσα πιθανότητα θα δει παράθυρα στο φωταγωγό , και όχι υαλότουβλα, όπως φαίνεται στη μελέτη και την άδεια.
    Με το μανδύα δεν υπάρχει θέμα επαφής αερίου με τον αεριζόμενο χώρο, το μόνο πρόβλημα είναι ότι αν έχεις τις ελάχιστες διαστάσεις, μειώνεται η ωφέλιμη διατομή του φωταγωγού.
    Νομίζω όμως ότι είναι κυρίως πρόβλημα του αρχιτέκτονα (παθητική γαρ) η παρατυπία αυτή όχι του μηχανολόγου .
    Για την καμινάδα δεν μπορώ να πω σίγουρα, έχω μερικές μελετες προς έγκριση αυτές της μέρες που περνάει η καμινάδα του λέβητα από φωταγωγό. Θα δείξει. Αν όμως μπορείς να τις περάσεις μέσα από το σαλόνι, γιατί να μην μπορείς από το φωταγωγό ?Με τη επιφύλαξη πάλι της ελάχιστης διάστασης, που δεν είναι σίγουρο ότι θα το πάρει και κάποιος χαμπάρι...

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    207
    Και κάτι πρόσθετο που ξέχασα :
    Αφού ο φωταγωγός είναι πυροπροστατευόμενο φρεάτιο βάση της νομοθεσίας για την πυροπροστασία, δεν απαγορεύεται να έχεις παράθυρα- δηλαδή ανοίγματα και πρέπει να έχει υαλότουβλα ? ( Δεν το ξέρω σίγουρα , ρωτάω ).
    Αν είναι έτσι, τρέχα γύρευε....

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    121
    Ναι είναι πυροδιαμέρισμα ο φωταγωγός, αλλά αυτό δεν μας απαγορεύει να έχουμε ανοίγματα (παράθυρα κλπ.) αρκεί τα κουφώματα και τα υαλοστάσια να είναι από υλικά με δείκτη πυραντίστασης τον προβλέπόμενο για το πυροδιαμέρισμα.
    AndreasK

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2005
    Θέση
    Greece. ν φιλαδελφεια
    Ιδιότητα:
    Υδραυλικός
    Απαντήσεις
    85
    παρε 210 3471005 ειναι ο συνδεσμος υδραυλικων.
    ζητησε το κ σουτερ.
    ειναι ο πρωην διευθηντης της εταιριας φωταεριου. ειναι απο τους ανθρωπους συμβουλους που εχει η εταιρια φυσικου αεριου. οτι σου πει ειναι νομος. ειναι σαν να σου το ειπε η εταιρια φυσικου αεριου. αν θελεις πες του οτι εισαι συνεργατης μου. ρουσσος γιωργος λεγωμαι. ειμαι συναιτερος στον συνετεριμο. θα σε εξηπιρετησει αμεσως. αν δεν ειναι εκει ζητησε τον παναγιωτη σιαπερα. ειναι απο τους μηχανολογους εκπεδευτες που κανουν σεμιναρια για φυσικο αεριο στην αθηνα.

Επίλεκτο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    , , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    207
    Σήμερα παρέλαβα εγκεκριμένες τις μελέτες μου από την ΕΠΑ πού έχουν : Καμινάδα κεντρικής θέρμανσης που περνάει μέσα από τον φωταγωγό και
    σωλήνες αερίου μέσα από το κλιμακοστάσιο και από το φωταγωγό για να μπουν στις κουζίνες. Διέρχονται μέσα από πυράντοχο κανάλι αερίζόμενο (μανδύας).Η οικοδομή είναι 4οροφη πολυκατοικία, και δεν μου έκαναν κάποια παρατήρηση για αυτά.

Super Moderator
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2003
    Θέση
    Αθήνα
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    328

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Το θέμα είναι αν θα σου τις περάσουν στην Πολεοδομία τώρα...
    Καλή επιτυχία
    Τι να λέει..

Δικαιώματα απάντησης