καλημερα ,η λυση ειναι αντικατασταση ΟΛΩΝ των διακοπτων των σωματων σε ολα τα διαμερισματα της πολυκατοικιας με θερμοστατικους διακοπτες .
Καλημέρα,
στην πολυκατοικία της μητέρας μου θα προχωρήσουν σε μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης (φυσικό αέριο) σε αυτόνομη χρησιμοποιώντας το σύστημα μετρητών της Brunata. Όλα τα σώματα του διαμερίσματος ανάβουν και κλείνουν ταυτόχρονα από ένα κεντρικό πίνακα ο οποίος λειτουργεί και σαν θερμοστάτης κι εδώ είναι η απορία μου: Καθώς ενα μεγάλο μέρος του σπιτιού (σαλόνι + τραπεζαρία) δεν χρησιμοποιείται παρά μόνον όταν ερχονται επισκέψεις, σκεφτόμαστε να κλείσουμε τα δυο σώματα που βρισκονται εκει (μπλε στο σχήμα) για οικονομία και το πολύ πολύ αν είναι να έρθει κάποιος τα αναβουμε επιτοπου. Μιλάμε για σπίτι 135 τμ οπου ισως και 40 τμ να ειναι μονο του το σαλονι κι ενω χωρίζεται μεν απο την κουζίνα με πόρτα, ενώνεται με το υπόλοιπο σπίτι μ'ενα διάδρομο οπότε σκεφτόμουν οτι με δύο κλειστά καλοριφέρ ίσως ο θερμοστάτης να επηρρεάζεται από το κρύο μέρος του σπιτιου και να προσπαθει με τα υπολοιπα καλοριφερ να ισορροπησει τη θερμοκρασια και στο σαλόνι.
Οπότε, μήπως ο θερμοστάτης / πίνακας ελέγχου πρέπει να μετακινηθεί πιο μέσα στο σπιτι στον διάδρομο προς τα δωμάτια που θα θερμαινονται πιο τακτικα; Στην παρακάτω πρόχειρη κάτοψη βλέπετε με άσπρο τις εξωτερικές μπαλκονόπορτες, με γκρί τις εσωτερικές πόρτες, με κίτρινο την είσοδο, με πράσινο μία συρομενη πόρτα στον διάδρομο και με κόκκινο τα σώματα που θα μένουν ανοιχτά. Καθώς η μητέρα μου θα χρησιμοποιεί κυρίως τα δωμάτια πίσω από την συρόμενη πόρτα (την οποία και θα κλείνει τις πολύ κρύες μέρες) μήπως έχει νόημα ο θερμοστάτης να μεταφερθεί στον διάδρομο εκεί και να μη μείνει στο ταφ που κάνει ο διαδρομος μεταξυ του WC και της κουζίνας; Ευχαριστώ
καλημερα ,η λυση ειναι αντικατασταση ΟΛΩΝ των διακοπτων των σωματων σε ολα τα διαμερισματα της πολυκατοικιας με θερμοστατικους διακοπτες .
εννοείς εκείνη τη βάνα με διαβάθμιση όπου θα ορίζω σε κάθε σώμα ξεχωριστα την ένταση που θα καίει;
http://brunata.com/products/radiator-valves/
Τι διαφορά θα έχει αυτό στον κεντρικό θερμοστάτη αφού και πάλι από ένα σημείο πάλι θα παίρνει μέτρηση; Πχ τα σώματα που θα κλείσω θα είναι σαν να τα έβαζα στο 0 του θερμοστατικού και τα άλλα πχ στο 3-4 αλλά πάντα τη ρύθμιση δε θα τη κάνει ο κεντρικός θερμοστάτης στο χωλ (και θα επηρεάζεται από τα κλειστά);
οπως μελετησα την σελιδα της εταιριας αυτο που σας προτεινουν ειναι να βαλετε μετρητη σε καθε θερμαντικο σωμα και εκεινος θα στελνει τις μετρησεις σε μια κεντρικη μοναδα ωστε να βγουν οι λογαριασμοι του καθε διαμερισματος .Δεν καταλαβαινω για θα σας βαλουν θερμοστατη σε καθε διαμερισμα . Οπως βλεπω την ιστοσελιδα ,τα προιοντα τους ειναι καταπληκτικα και διαλυουν οποιοαδηποτε αμφισβητηση σχετικα με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ καταναλωση θερμανσης . Οποιοσδηποτε ΚΑΚΟΠΙΣΤΟΣ ενοικος της πολυκατοικιας εχει προσβαση στην καταναλωση ΚΑΘΕ διαμερισματος ανα πασα στιγμη οποτε οι εντασεις μεταξυ των ενοικων θα περιοριστουν ασυζητητι !
απ οτι μου ειπαν οι μετρητες ειναι οντως ανα σωμα και ολα μαζι αναβουν ταυτοχρονα και ρυθμίζονται ταυτόχρονα από ενα κεντρικό πινακα που εχει και θερμοστάτη. Ο πινακας αυτος ειναι εγκατεστημενος σε κατι βανες που ερχεται η θερμανση κι απο εκει διακλαδωνεται στο υπολοιπο σπιτι. Πχ αν εγω θελω 20 βαθμους τοτε το ρυθμιζω στον πινακα και αναλογα με την ενδειξη που παιρνει ο θερμοστατης στη θεση που ειναι εγκατεστημενος τοτε αναλογα ρυθμιζει και την ενταση ολων ταυτοχρονα των σωματων.
Αν και δεν έχω δει αναλυτικά τις προδιαγραφές του συστήματος, μάλλον ο κεντρικός θερμοστάτης απλά δίνει τη δυνατότητα να δίνει κανείς κεντρικά εντολή (π.χ. ON ή OFF ανάλογα με το αν μπαίνεις ή βγαίνεις στο διαμέρισμα). Ελέγχει δηλαδή κεντρικά όλες τις κεφαλές (ασύρματα?).
Η φιλοσοφία των κεφαλών βέβαια είναι ότι το κεντρικό σύστημα θερμανσης πρέπει να δουλεύει συνεχώς και οι θερμοστατικές κεφαλές ρυθμίζονται κατά την επιθυμία του εκάστοτε χρήστη δωματίου (π.χ. στην τραπεζαρία που δεν χρησιμοποιείται παρά μόνο σε επισκέψεις ή γεύματα, τις καθημερινές ρυθμίζω στους 17oC και σε επίσκεψη ανεβάζω σε 20oC). Στην Ελλάδα που έχουμε κακές μονώσεις και διακοπτόμενη λειτουργία ο κεντρικός θερμοστάτης βοηθά μόνο στο κεντρικό κλείσιμο, αλλιώς θα έπρεπε να πηγαίνεις σε κάθε σώμα και να γυρνάς κάθε κεφαλή σε 17oC όταν φεύγεις. Άρα ο κεντρικός θερμοστάτης δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να λειτουργεί ως θερμοστάτης αλλά σαν ON/OFF. Μην ξεχνάμε ότι οι θερμοστατικές κεφαλές όταν έχουν τοποθετηθεί σωστά, είναι τοπικοί θερμοστάτες που φυσικά διαβάζουν πιο σωστά και αντιπροσωπευτικά τη θερμοκρασία δωματίου (πολύ καλύτερο και οικονομικότερο από το να ανοιγοκλείνουν όλα βάση της θερμοκρασίας ενός κεντρικού θερμοστάτη στο διάδρομο).
Η εταιρεία που θα πληρωθεί (και καλά απο ότι ξέρω) τί λεέι για το θέμα;
Θα έχει αισθητήτριο σε κάθε σώμα; και τι θα μετράει αυτό; θερμοκρασία;
Ρωτήστε κάποιον που έχει κάνει αυτή τη μετρατροπή. Να σας πεί τις εμπειρίες του.
εμαθα οτι στην Δανια ειναι αξιοπιστη εταιρεια και αναλαμβανει την εκδοση και των κοινοχρηστων.Βεβαια εκει πανω η θερμανση δουλευει συνεχεια και δικαιολογειται η ολη εγκατασταση τους.Αλλα εδω στην Αθηνα πως την εχουν υλοποιησει ; Πριν απο καποια χρονια εκανα μετατροπη απο κεντρικη θερμανση σε αυτονομη με χρηση κεντρικου θερμιδομετρητη στην επιστροφη των σωματων καθε διαμερισματος και εβαλα θερμοστατικες κεφαλες σε ολα τα θερμαντικα σωματα πλην ενος διαμερισματος που δεν ειναι δικιας μας ιδιοκτησιας .Βεβαιως εκανα και προσθετη θερμομονωση οπου μπορουσα και με δεδομενο οτι η οικοδομη ειναι του 1961.Ειδαμε σημαντικη μειωση στην καταναλωση πετρελαιου αρα και στα κοινοχρηστα .Το συστημα της Brunata δινει και στατιστικη επεξεργασια και τηλεμετρηση ολα μαζι .Δεν ξερω κατα ποσον ειναι χρησιμο για την ελληνικη πραγματικοτητα -την οικονομικη και την μηχανολογικη εννοω .