Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 13

Θέμα: Αναποδη αντλια θερμοτητας?

Επίλεκτο μέλος Nikos1977's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2013
    Θέση
    Κομοτηνη
    Ιδιότητα:
    Μηχανικός Εμπορικου Ναυτικου
    Απαντήσεις
    127

Αναποδη αντλια θερμοτητας?

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλησπερα και χρονια πολλα...

Σημερα παρατηρησα το εξης παραξενο που λογικα καπως θα εξηγειται φανταζομαι...
    Με 13 βαθμους εξω στο περιβαλλον ολη μερα η αντλια καταναλωνει περισοτερο απο οτι μεταξυ 4 και 8 βαθμους που ειχα τις προαλλες...
    Εννοειται πως μιλαμε για την ιδια εσωτερικη θερμοκρασια και με την αντισταθμιση να δουλευει...
    Σε καποια στιγμη εχω την εντυπωση οτι εκανε μαλλον και defrost...
    Καμια ιδεα????

Μιλαμε για daikin υψηλων...

Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2013
    Θέση
    Κομοτηνη
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    127
    Click image for larger version. 

Name:	Binder1.jpg 
Views:	23 
Size:	92.0 KB 
ID:	658Αν βοηθαει σε κατι εδω ειναι οι αποδωσεις της αντλιας σε διαφορες θερμοκρασιες...

Εξέχον μέλος ziko's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917
    Η υγρασία που έχετε αυτές τις ημέρες είναι πολύ υψηλή λόγω καιρού φαντάζομαι, αλλά με 13οC δεν είναι λογικό να κάνει τόσο πολύ defrost.

Σίγουρα δεν άλλαξε κάτι άλλο? Μήπως για κάποιο λόγο ζητάς συνεχόμενα υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. μεγάλη κατανάλωση ζεστού νερού χρήσης).

Η θέση του εξωτερικού μηχανήματος είναι αντιπροσωπευτική της εξωτερικής θερμοκρασίας? Μήπως είναι τοποθετημένο σε χώρο όπου είναι σαν πηγάδι (με αρκετά ψηλά εμπόδια σε κοντινές αποστάσεις) με αποτέλεσμα ο αέρας που απορρίπτεται όντας παγωμένος να μην μπορείς να ανανεωθεί σωστά?

Όσον αφορά στην κατανάλωση τι ακριβώς έχεις παρατηρήσει?

Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2013
    Θέση
    Κομοτηνη
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    127
    Με προλαβες και απαντησες ηδη...
    Η υγρασια εχει ανεβει 12% σε σχεση με τις αλλες μερες...
    Η εξωτερικη θερμοκρασια ειναι σωστη δεν εχει αποκλιση με αλλα θερμομετρα που ειδα...
    Δεν ζεσταινω ζνχ με την αντλια καθολου...
    Ειναι εξω σε μπαλκονι η εξωτερικη μοναδα...
    Δεν εχω αλλαξει τπτ σε παραμετρους και την δουλευω οπως παλια...
    Εχω παει σταθερα απο το 1 kw / hr με θερμοκρασια εξω 4 - 8 στο 1.2 kw / hr με θερμοκρασια 13 βαθμους εξω...

Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917
    Δηλαδή 200w περισσότερο. Έτσι όπως το είπες φαινόταν μεγάλη η κατανάλωση. Γενικά με την αύξηση της υγρασίας ένα 5-10% μεγαλύτερη κατανάλωση είναι αναμενόμενο. Θεωρώ ότι είναι λογικό και δεν πρέπει να ανησυχείς.

Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2013
    Θέση
    Κομοτηνη
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    127
    Θεωρητικα απο οτι μας λεει ο κατασκευαστης εχεις διαφορα στην ισχυ 500 watt μεταξυ των 4 και 13 βαθμων αν δεις το πινακακι που ποσταρα...
    Αυτο σιγουρα ειναι για σταθερη υγρασια...
    Απλα σκεφτομαι μηπως το παρακανω με την παροχη τελικα αφου εχω βαλει το Δτ στους 5 βαθμους...
    Αν δεις απο το πινακακι ειναι η μεγιστη ροη εκει και σκεφτομαι μηπως ταλαιπωρω τσαμπα το δικτυο σε μεγαλυτερες ταχυτητες ροης αδικα...
    Υποτιθεται οτι για καλοριφερ θες Δτ 10 αν ειναι υψηλων και Δτ 5 αν ειναι χαμηλων τα καλοριφερ...

Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917
    Ένα Δθ 5 έως 8oC θεωρείται ικανοποιητικό για τις αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών.

Όταν λες χαμηλών και υψηλών θερμοκρασιών σώματα τι εννοείς? Έχεις κάποια συγκεκριμένα μοντέλα στο μυαλό σου?

Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2013
    Θέση
    Κομοτηνη
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    127
    Click image for larger version. 

Name:	Flow Diagram.jpg 
Views:	22 
Size:	90.4 KB 
ID:	659Αυτο ειναι ενα διαγραμμα ροης του τροπου λειτουργιας της αντλιας...
    Αν διαβασεις κατω κατω αναλογα με το τι εχεις σαν μεσο μεταδωσης της θερμανσης η Daikin σου συνιστα και καποιες παραμετρους...
    Εγω εχω τα πανελ τα απλα τα οποια κακως λεω χαμηλης , υψηλης ειναι στην ουσια...απλα υψηλης καπου πηρε το ματι μου οτι συνηθως εννοουν τα κλασσικα παλια σωματα με τις φετες και χαμηλης απο οσο ψαχνω ειναι καινουρια σωματα τα οποια υπολογιζονται οτι πιανουν την μεγιστη αποδοση τους με 55/45 βαθμους το νερο...
    Λανθασμενα ειχα βαλει το Δτ στους 5 βαθμους ενω η daikin λεει 10 αν δεις...
    Τωρα τι γινεται με εμενα...Στο σπιτι προφανως η μελετη οταν το φτιαξανε ηταν για θερμανση με λεβητα (κεντρικη ημι αυτονομη) και εχουν μπει και σωματα μαλλον με το ματι οπως διαβασα και εδω και τελικα ακομα και με 40 βαθμους προσαγωγη με καλυπτουν μεχρι τους 2 βαθμους εξω...
    Τσαμπα εβαλα δλδ την υψηλης αλλα ολα καλα...
    Το θεμα ειναι οτι η αντλια τωρα με καλο καιρο εξω καιει παραπανω απο οτι τις αλλες μερες που σου ειπα που ειχε κρυο...
    Νομιζω οτι μισο kw λιγοτερο με βαση θερμοκρασιας εξω που κερδιζω τωρα δεν πιστευω να το χανω με 5-10 % αυξηση στην υγρασια και επιπλεον να καιω και 0.2 kw περισσοτερο...
    Πιστευω κατι αλλο παιζει...
    Το μυαλο μου παει στο οτι γενικα οταν εχω χαμηλη θερμοκρασια σαν προσαγωγη το Δτ δεν ακολουθει ευκολα...
    Ειναι σαν να αποθηκευεται θερμοτητα ωρα με την ωρα στις επιστροφες αφου αυτη δεν μεταδιδεται στον χωρο μου...
    Οσο πλησιαζουν οι επιστροφες κοντα στο σημειο προσαγωγης τοτε σιγα σιγα αλλαζει η θερμοκρασια προσαγωγης προς τα πανω (μαλλον εχω πιασει ηδη το μινιμουμ της λειτουργιας των συμπιεστων)...
    Δεν ξερω αν υπαρχει καποιο σημειο λειτουργιας στα καλοριφερ που ακομα και να του δωσεις μια ποσοτητα θερμοτητας αυτο δεν αποδιδει τιποτα στο περιβαλλον...
    Πχ 35 βαθμους υποθετικα οποτε οι επιστροφες απο το καλοριφερ να εχουν μικρη πτωση (πχ 33)

Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2013
    Θέση
    Κομοτηνη
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    127
    Και βασικα ενα λαθος στις πραξεις που εκανα...
    Αν δεις στον πινακα για 45 βαθμους προσαγωγη ,
    στους 2 βαθμους εξω η 14αρα καταναλωνει μεγιστο 4,5 kw...
    στους 12 καταναλωνει 3.72 κw...
    Μιλαμε για 0.8 kw διαφορα λογο θερμοκρασιας εξω...
    Εγω στην ουσια με τοση μικρη αυξηση της υγρασιας το βλεπω λιγο περιεργο να μπαινω και μεσα στην καταναλωση κατα 0.2 kw την ωρα δλδ σχεδον 5 kwh την ημερα...
    Εκτος και αν πρεπει να παρακαλαω να χει κρυο εξω...(χαχαχα)
    Μαλλον καποιος απο τους 2 θερμοδυναμικους κυκλους <<τα παιζει>> μιας και μιλαμε για 2 ειδη φρεον που μπλεκει τα πραγματα...

Ημερομηνία εγγραφής
    Mar 2003
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    917

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Ζητάς λοιπόν μια μονοσήμαντη απάντηση σε κάτι αρκετά σύνθετο.

Προσωπικά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η υγρασία των 2 περιπτώσεων που συγκρίνεις είναι διαφορετική και όλες οι άλλες παράμετροι σταθερές. Άλλωστε είναι δύσκολο να το πετύχεις αυτό στην πράξη. π.χ. Η λειτουργία της εγκατάστασής σου είναι διακοπτόμενη ή συνεχής?

Τα σώματά σου είναι πράγματι υψηλών θερμοκρασιών. Χαμηλών θερμοκρασιών είναι σώματα κατασκευασμένα για θερμοκρασίες εισαγωγής/εξαγωγής 45/40oC. Τα δικά σου δουλεύουν θεωρητικά σε θερμοκρασίες εισαγωγής έως 70oC.

Η υγρασία είναι πάντως μια παράμετρος αρκετά επιβαρυντική για την αντλία θερμότητας αέρα/νερού. Σε περιοχές της Ρωσίας που έχουν έως και -20oC αλλά μικρό ποσοστό υγρασίας τα defrost είναι λιγότερα από περιοχές με εξωτερικές θερμοκρασίες 0oC και μεγάλο ποσοστό υγρασίας.

Από αυτά που λες τα σώματά σου είναι πολύ μεγάλα για τις απώλειες που έχεις, το ίδιο και η αντλία θερμότητας που (εσύ απ'ότι θυμάμαι) έχεις επιλέξει. Τα inverter μηχανήματα μπορούν να ρίξουν την αποδιδόμενή τους ισχύ σε ένα ποσοστό συνήθως 30% της ονομαστικής του ισχύος. Από εκεί και κάτω πλέον θα δουλεύουν σαν on/off και φυσικά με τα πολλά start/stop καταναλώνουν περισσότερο απ'ότι πρέπει.

Αν θες στείλε μια κάτοψη και:
    - όλες τις συνοριακές συνθήκες του κελύφους, δηλαδή τι βρίσκεται σε επαφή με το κέλυφος
    - τη δομή του κελύφους (π.χ. διπλό τούβλο με μόνωση, κ.λ.π.)
    - περιοχή και υψόμετρο που βρίσκεται το διαμέρισμα
    - τρόπος λειτουργίας (συνεχής λειτουργία ή διακοπτόμενη με κάποιο προφίλ φορτίου)

ώστε να υπολογίσουμε θερμικές απώλειες σε διάφορα σενάρια εξωτερικών θερμοκρασιών και να δούμε τι γίνεται με την απόδοση της αντλίας θερμότητας και πόσο χαμηλά μπορεί να κατέβει.

Με ένα γρήγορο simulation πάντως στο DAIKIN ALTHERMA SIMULATOR νομίζω ότι προκύπτει στην περίπτωσή σου κατάλληλη επιλογή το ALTHERMA HT 11, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα άλλα 2 μοντέλα (14 και 16) παρουσιάζουν μεγαλύτερο ετήσιο λειτουργικό κόστος, που οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στα on/off.

Παρεμφερή θέματα

1. ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ. ΑΞΙΖΕΙ?
    από ktiniatros στο φόρουμ Αντλίες θερμότητας
    Απαντήσεις: 41
    Τελευταία απάντηση: 30-11-2014, 12:13:24
  2. Αντισταθμιση και Δt σε αντλια θερμοτητας...
    από Nikos1977 στο φόρουμ Αντλίες θερμότητας
    Απαντήσεις: 9
    Τελευταία απάντηση: 27-01-2014, 01:38:32
  3. ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
    από kopernikos στο φόρουμ Αντλίες θερμότητας
    Απαντήσεις: 21
    Τελευταία απάντηση: 29-10-2013, 09:58:01
  4. Χειροποίητη αντλία θερμότητας
    από liangos στο φόρουμ Εγκαταστάσεις κλιματισμού.
    Απαντήσεις: 2
    Τελευταία απάντηση: 22-08-2013, 12:02:02
  5. ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
    από vibob στο φόρουμ Αντλίες θερμότητας
    Απαντήσεις: 4
    Τελευταία απάντηση: 16-02-2012, 23:49:50

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα απάντησης