Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 19

Θέμα: Νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου - τι πρέπει να προσέξω

Νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου - τι πρέπει να προσέξω

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλησπέρα σε όλους.

Εχω πάρει προσφορές για εγκατάσταση φυσικού αερίου με επιτοίχιο λέβητα φυσικού αερίου σε διαμέρισμα σε πολυκατοικία και ψάχνοντας το θέμα μου έχουν προκύψει οι εξής απορίες:

1) Το μηχάνημα θα τοποθετηθεί στην άκρη του μπαλκονιού το οποίο είναι σε σημείο που το χτυπάει ο ήλιος αρκετές ώρες το καλοκαίρι. Δεν θα έχει πρόβλημα με τις θερμοκρασίες? Πχ εμπρος έχει display με κουμπιά κτλ, δεν θα ταλαιπωρείται με τον απ ευθείας ήλιο? Και αντιστοιχα τον χειμώνα με τις βροχές? Υπάρχει το μπαλκόνι του πάνω ορόφου ως μερική σκεπή αλλά ειναι πολύ στενό (60cm) και θεωρώ ότι ειναι ανεπαρκές για προστασία. Βλεπω ότι καποιοι έχουν βαλει τον λεβητα μεσα σε κατασκευή σαν κουτί με πορτάκι εμπρός, μάλλον ξύλινο. Επιτρέπεται κάτι τέτοιο εφόσον το ξύλο καίγεται σε περιπτωση φωτιάς?

2) Στο μπαλκόνι έχω τέντα (την οποία κατεβάζω λίγες μέρες τον χρόνο), υπάρχει περίπτωση να "κοπεί" στον έλεγχο της εγκατάστασης ή δεν υπάρχει πρόβλημα?

3) Στην πολυκατοικία υπάρχουν άλλα 5 διαμερίσματα (οι οποίοι εγγραφως έχουν συμφωνήσει για τις εργασίες). Την αίτηση και το κόστος για την σύνδεση όμως θα τα αναλάβω εγώ. Μπορώ να εξασφαλίσω με κάποιο τρόπο ότι στο μέλλον όποιος θελήσει να συνδεθεί θα μου οφείλει το 1/6 της δαπάνης?

4) Η συσκευή είναι η Ferroli Fereasy D F24. Κανει για εξωτερική χρήση? Διαβάζω ότι κάνει για ημιστεγασμένους χώρους. Σε ένα μπαλκόνι 60cm μπορεί να μπεί?

5) Στην προσφορά που εχω πάρει περιλαμβανεται αναλογικός θερμοστάτης. Να ζητησω ψηφιακό ή θα κάνω την δουλειά μου κι έτσι, δεδομένου ότι οι αναλογικοί εχουν μια ευαισθησία ~ 3 βαθμούς σε αντιθεση με τους ψηφιακούς που παιζουν μεταξύ 0.5 - 1 βαθμό?

6) Σε μια προσφορά μου έχουν εξτρα κυκλοφορητή (με λεβητα Radiant RS 20E) ενώ σε αυτή με τον Ferroli όχι. Γιατι? Δεν επαρκεί του Radiant για ενα διαμερισμα 75τμ ή απλά με χρεώνουν πράγματα που δεν χρειάζονται?

7) Κάτι που πρέπει να προσέξω στην προσφορά/εγκατάσταση?

ευχαριστώ

Διαχειριστής monachus's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,000
    Blog Entries
    1
    1) Το μηχάνημα θεωρητικά δεν έχει πρόβλημα με τον ήλιο, θα πρέπει όμως να μην είναι εκτεθειμένο απ' ευθείας στη βροχή. Καλό θα ήταν να κατασκευάσεις ένα μικρό στεγαστράκι το οποίο να τοποθετηθεί πάνω από το μηχάνημα. Δεν είναι ανάγκη να είναι κλειστό από μπροστά. Αρκεί να σταματάει το νερό της βροχής από κατακόρυφη πτώση πάνω στο μηχάνημα. (Η απάντηση αυτή θα πρέπει να σε καλύπτει και για την ερώτηση (4)) Αν κατασκευάσεις ερμάριο (ντουλάπι), κάντο με λαμαρίνα. Οχι ξύλινο.

2) Για να μην έχεις πρόβλημα, θα πρέπει η καπνοδόχος του μηχανήματος να μην έρχεται σε επαφή με την τέντα η με το μηχανισμό της σε οποιαδήποτε θέση κι αν είναι η τέντα. Επίσης δεν θα πρέπει να "σημαδεύει" την τέντα όταν αυτή είναι κατεβασμένη. Αν το μηχάνημα τοποθετηθεί στο μέσο της τέντας, η καπνοδόχος θα πρέπει να "σημαδεύει" στα πλαϊνά της τέντας (στην ανοικτή περιοχή).

3) Οχι. Τη δαπάνη θα την επιβαρυνθείς εσύ. Αν και είναι πολύ άδικο, όπως και στη ΔΕΗ, ο πρώτος που θα "φέρει" αέριο (ή ρεύμα), πληρώνει και για τους υπόλοιπους. Αδικο μεν, ισχύει δε. Η συμμετοχή των μελλοντικών χρηστών επαφίεται αποκλειστικά στην καλή τους θέληση, την κατανόηση και το αίσθημα δικαίου.

4) Νομίζω θα πρέπει να σε κάλυψα στο 1)

5) Να ζητήσεις έναν θερμοστάτη της προκοπής (π.χ. siemens rdh10 - κόστος ~35€). Ο θερμοστάτης βοηθά στην οικονομία.

6) Ενα διαμέρισμα 75m2 με θερμαντικά σώματα ΔΕΝ χρειάζεται 2ο κυκλοφορητή σε καμία περίπτωση.

7) Να επιλέξεις έναν καλό εγκαταστάτη και κάνε μαζί του μια ξεκάθαρη συμφωνία.
    "Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του είναι εργάτης.
    Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του και το μυαλό του είναι τεχνίτης
    Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του, το μυαλό του και την καρδιά του είναι καλλιτέχνης."

― St Francis of Assisi

ευχαριστώ θερμά. Από τον θερμοστάτη δεν θα έχω on-off ? βλέπω μερικούς που δεν έχουν σχετικό διακόπτη.

Αλλη μια ερώτηση, το καλώδιο που θα πάει στον θερμοστάτη να είναι με δύο αγωγούς ή με τρεις? Βλεπω οτι χρειάζονται μόνο οι δύο (οι επαφες του ρελε) ισχύει γενικά αυτό στους λεβητες αερίου? Γιατι σε άλλες περιπτώσεις (καλοριφέρ κεντρικής θερμανσης) έχω δει με τρείς (φαση ουδέτερο και εντολή).

Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,000
    Blog Entries
    1
    Από το θερμοστάτη θα έχεις on/off σε κάθε περίπτωση. Μερικοί θερμοστάτες διαθέτουν και ξεχωριστή εντολή (για να μην χρειάζεται να πειράζεις τη θερμοκρασία), άλλοι δεν έχουν και το on/off το δίνεις απλώς ζητώντας θερμοκρασία χαμηλότερη από αυτήν που έχεις στο χώρο. (Αν έχεις 21 και ζητάς 18, τότε η θέρμανση είναι "off".
    Η ύπαρξη του επιπλέον επιλογέα δεν είναι απαραίτητη.

Αν αγοράσεις θερμοστάτη με λαμπάκι, για να ανάψει το λαμπάκι χρειάζεται ένα επιπλέον καλώδιο (το 3ο). Ενας θερμοστάτης χωρίς λαμπάκι απαιτεί 2 καλώδια.
    Καλό είναι ακόμη κι αν επιλέξεις θερμοστάτη χωρίς λαμπάκι, όταν τραβηχτεί το καλώδιο αυτό να είναι 3 αγωγών, για να μην δεσμευτείς στο μέλλον.
    Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του, το μυαλό του και την καρδιά του είναι καλλιτέχνης."

― St Francis of Assisi

Σχετικά με το μεταλλικό κουτί προστασίας, υπάρχουν έτοιμες λύσεις ή γίνεται custom κατασκευή κάθε φορά? Για τι κόστος μιλάμε? Ρωτάω ώστε αν ο υδραυλικός μου πει κάτι υπερβολικό, να έχω ένα μέτρο συγκρισης.

Επίσης αν εχει κανείς ιδία εμπειρία από τα Ferroli, θα εκτιμούσα αν έγραφε την άποψή του (αν αυτό επιτρέπεται από τους όρους του φόρουμ), με την έννοια άν είναι τίμια αγορά και αν υπάρχει στην Ελλάδα support, δηλαδή ανταλλακτικά και ανθρωποι που να μπορούν να τα επισκευάσουν σε περίπτωση προβλήματος. Δεν ψάχνω κάτι hi-end γιατι απλά δεν μπορώ να το πληρώσω, απλά προσπαθω να μην πέσω σε κάποια τυχόν γνωστή ως σκάρτη επιλογή.

ευχαριστώ και πάλι.

Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,000
    Blog Entries
    1
    Θεωρώ το Ferroli (και το Divatech, αλλά ειδικά το BlueHelix), εξαιρετική επιλογή επίτοιχου λέβητα. Είναι αξιόπιστο, συμπαγές σε διαστάσεις, καλοσχεδιασμένο (εσωτερικά), και με τεχνικά χαρακτηριστικά που δεν βλέπεις ούτε σε μηχανήματα με διπλάσια τιμή. Οι εταιρίες που το φέρνουν είναι δυνατές, οπότε δεν νομίζω ότι θα έχεις ποτέ πρόβλημα με ανταλλακτικά.

Οσο για το ντουλάπι, υπάρχουν και έτοιμα, αλλά μπορείς να φτιάξεις ένα σε σιδερά. Για τα έτοιμα μην με ρωτάς, ψάξε στο google και θα βρεις αρκετά. Οσο για τον σιδερά, η τιμή του εξαρτάται από το τι θα του ζητήσεις, πόσες πλευρές θα καλύψει (αν είναι σε γωνία σε εσοχή κ.λ.π.), το υλικό κατασκευής (μαύρη λαμαρίνα βαμένη, γαλβανιζέ, ανοξείδωτο κ.λ.π.) και το ήθος του σιδερά.

Ο σιδεράς σου θα πρέπει να φτιάξει το κουτί σε συνεργασία με τον εγκαταστάτη σου / συντηρητή, ώστε να μην γίνει κανένα λάθος στην σχεδίαση και δεν μπορείς να συντηρήσεις το μηχάνημα μετά.

― St Francis of Assisi

Μέσα σε 4 μέρες παρατήρησα πτώση στην πίεση του κλειστού κυκλώματος από 1.5bar στο 1.2bar.Ο υδραυλικός λεει ότι ειναι πολυ μικρή η πτώση για διαρροή και μάλλον πρόκειται για ελλειπή εξαέρωση που γίνεται σιγά σιγά από τα εξαεριστικά. Βρηκα όμως την συνημμένη διαρροή, η οποία είναι δύο ημερών (εχει προηγηθεί σφουγγάρισμα). Εμπειρικά, δικαιολογεί το νερό αυτό πτώση πίεσης της τάξης του 0.3bar σε κύκλωμα 7 σωμάτων, μάλλον 5 σωμάτων γιατι τα δύο δεν τα εχω γεμισει με νερό ακόμα.

Last edited by jomor; 05-06-2014 at 11:23:56.

Επίσης η εγκατάσταση έγινε με χαλκό. Εφοσον τα σώματα ειναι απο χαλυβα, δεν πρέπει τουλαχιστον να μπει και ένα ανόδιο ?

Ενα σε κάθε σώμα ή ένα στο κύκλωμα?

Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,000
    Blog Entries
    1
    Ναι, η διαρροή δικαιολογεί την πτώση πίεσης.

Οσον αφορά στο ανόδιο, όπως σωστά είπατε, η ταυτόχρονη ύπαρξη χαλκού (σωλήνες) και χάλυβα (σώματα) θα οδηγήσει σε ηλεκτροχημική διάβρωση, άρα θα πρέπει να κάνετε κάτι γι αυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι η χρήση ράβδου μαγνησίου στις ατομικές εγκαταστάσεις με επίτοιχους λέβητες δημιουργεί προβλήματα στον λέβητα γιατί καθώς προχωράει το "λιώσιμο" της ράβδου, μπορεί να αποκολληθούν κομμάτια μαγνησίου, τα οποία θα προκαλέσουν ζημιά στο μηχάνημα (κυρίως στη βάνα που "γυρνάει" τη λειτουργία του μηχανήματος από θέρμανση σε ζεστό νερό χρήσης, αλλά και / ή στον εναλλάκτη).

Για να μην έχετε προβλήματα, θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε εξωτερικό ανόδιο, σαν αυτό εδώ:
    http://www.aenaos-sa.gr/συσκευή-καθο...ίου-stopcor-a1

Η τοποθέτηση του είναι πολύ απλή (ένας σφιγκτήρας στη σωλήνα και ένα βύσμα στο τούβλο ή το μπετόν) και λειτουργεί πολύ καλά.

― St Francis of Assisi

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

να ρωτήσω κάτι που μπορεί να μην στέκει αλλά αναρωτιέμαι αν η τάση v1 που θα εφαρμοστεί ως αντιστάθμιση στην διαφορά δυναμικού μεταξύ των δύο μεταλλων v2, αν είναι μεγαλύτερη από την v2 μήπως αντιστραφεί το φαινόμενο και αντί να τρώγεται ο χάλυβας φαγωθεί ο χαλκός?

Επίσης να σημειώσω ότι η γείωση της ηλεκτρικής εγκατάστασης του διαμερίσματος είναι στις υδροσωλήνες και όχι με ηλεκτρόδιο γείωσης. Βαζοντας λοιπόν έναν σφιγκτήρα στον χαλκό κι ένα βύσμα στο μπετόν θα υπάρχει διαφορά δυναμικού για να λειτουργήσει η συσκευή?

Παρεμφερή θέματα

1. Ερωτησεις για ρυθμισεις REV24RF/SET
    από matinaki στο φόρουμ Εγκαταστάσεις θέρμανσης.
    Απαντήσεις: 5
    Τελευταία απάντηση: 30-01-2013, 22:01:41
  2. ερωτήσεις για μπεκ
    από Scrooge στο φόρουμ Εγκαταστάσεις θέρμανσης.
    Απαντήσεις: 1
    Τελευταία απάντηση: 21-07-2012, 17:13:09
  3. Ερωτησεις για θέρμανση
    από kostaschar στο φόρουμ Εγκαταστάσεις θέρμανσης.
    Απαντήσεις: 2
    Τελευταία απάντηση: 09-11-2011, 13:54:14
  4. 3 ερωτήσεις Φωτοβολταϊκών συστημάτων
    από angalt στο φόρουμ Ηλιακή ενέργεια - ηλιακή υποβοήθηση & θέρμανση ΖΝΧ
    Απαντήσεις: 0
    Τελευταία απάντηση: 19-04-2010, 14:13:10
  5. Συμβουλές - Ερωτήσεις.
    από DimitrisNL στο φόρουμ Επαγγελματικά & φορολογικά θέματα.
    Απαντήσεις: 4
    Τελευταία απάντηση: 14-04-2005, 06:50:01

Ετικέτες Θέματος

Δικαιώματα απάντησης