Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 6 από 6

Θέμα: Εναλλαγές κρύου ζεστού σε ηλιακό θερμοσίφωνα

Εναλλαγές κρύου ζεστού σε ηλιακό θερμοσίφωνα

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλησπέρα, επειδη δεν θελω να ανοιξω νεο θεμα για μια ερώτησή μου , την κανω σε αυτο το θέμα, οποιος μπορει ας βοηθήσει.

Στις 05/07/2014 τοποθετησα στη κεραμοσκεπή μου ενα επιλεκτικό ηλιακο της Ηλιακμής (160λτ). Η αποδοση του είναι πολυ καλη , το νερο αχνίζει, αλλα οταν το αναμιγνύω με κρυο (θεση μπαταρίας προς το κρυο) μου κανει εναλλαγες κρυου - ζεστου , οχι πολυ έντονες αλλα αισθητες.

Τι μπορει να φταιει?

Να σημειώσω ότι στο σπιτι έχω και πιεστικο.

Επισης να σημειωσω ότι οταν εκανα χρήση του μποιλερ (με πετρελαιο - πριν βαλω τον ηλιακό) δεν είχα τετοιο προβλημα.

Εχθες μου ειπε καποιος συναδελφος ότι επειδη το μποιλερ μου εφερνε 60οc ενω τώρα ο ηλιακος περιπου 80οc μου δημιουργει αυτο το πρόβλημα, και εαν βάλω μια θερμοστατικη βαλβίδα πανω στον ηλιακό θα βελτιωθει αρκετα.

Αλλη μια εκδοχη απο υδραυλικό είναι οτι ο μηχανισμός της μπαταρίας καπου κολλάει και θέλει αλλαγή.

Εσεις τι λετε ?

Eχθες εκλεισα το πιεστικο , και χρησιμοποιησα του δικτυου (οχι ευδαπ, απο ιδιωτη) και παρατηρηρησα οτι αυτες οι εναλλαγές (κρυου-ζεστου) δεν γίνονται πλεον.
    Να υπαρχει προβλημα στο μηχανισμο της μπαταρίας δεν υφισταται διοτι το κάνει και σε άλλες μπαταρίες.

Αυτο που με προβληματιζει είναι ότι με τη χρηση του μποιλερ δεν μου το έκανε.

Μηπως εχει να κάνει με το μειωτηρα πιεσης που ειχα στο μποιλερ , ενω τωρα το έχω παρακάμψει ? και με τη χρηση του πιεστικού δημιουργει αυτο το προβλημα?

Διαχειριστής monachus's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,002
    Blog Entries
    1
    Το πρόβλημα οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε μεγάλες υδραυλικές τριβές στο κύκλωμα του ηλιακού.

Αν οι σωληνώσεις που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν από τον ηλιακό έχουν μεγάλο μήκος και είναι μικρής διατομής (π.χ. 30m + 30m Φ16) ενώ αντίθετα το κύκλωμα του κρύου νερού είναι "κοντό" (δεν έχει μήκος γιατί δεν χρειάζεται να ανέβει το κρύο νερό στο δώμα), τότε αυτή είναι η αιτία που εμφανίζεται το πρόβλημα:

- Οταν πάρει μπρος το πιεστικό, τόσο το ζεστό όσο και το κρύο φτάνουν στην βρύση με την ίδια πίεση γιατί η πίεση του πιεστικού "αναπληρώνει" κατά κάποιον τρόπο την απώλεια πίεσης στη γραμμή του ζεστού.
    - Οταν το πιεστικό σταματήσει, το ζεστό νερό δυσκολεύεται να φτάσει στη βρύση (λόγω του μεγάλου μήκους και της μικρής διατομής = τριβές) ενώ το κρύο φτάνει μια χαρά. (άρα για να διατηρηθεί η θερμοκρασία σταθερή θα πρέπει να ανοίξουμε το ζεστό για να το βοηθήσουμε - αν δεν το ανοίξουμε κρυώνει το νερό).

Η αυξομείωση της πίεσης στην μπαταρία δημιουργεί το φαινόμενο "κρύο - ζεστό". Η υψηλή θερμοκρασία του ηλιακού κάνει το φαινόμενο πιο έντονο (σε σχέση με ένα μπόιλερ).

Η εξήγηση αυτή δικαιολογεί και το γιατί δεν είχατε πρόβλημα με το μπόιλερ (δεν είχατε μεγάλο μήκος σωληνώσεων στο ζεστό).

Η λύση στο πρόβλημα είναι να μεγαλώσετε τις σωλήνες στο ζεστό (για να μην υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά πίεσης μεταξύ κρύου / ζεστού) και να μειώσετε τη διαφορά πίεσης που "παίρνει" και "κόβει" το πιεστικό.

Το τελευταίο μπορείτε να το κάνετε:
    α) Ρυθμίζοντας μικρότερη διαφορική πίεση στον πρεσσοστάτη του πιεστικού.
    β) μεγαλώνοντας το δοχείο διαστολής του πιεστικού αν δεν αρκεί το α)
    γ) Ρυθμίζοντας το συγκρότημα από τον ελεγκτή του (αν είναι inverter)

Δεν ξέρω γιατί είχατε εγκαταστήσει μειωτή στο ζεστό, η ύπαρξη του πάντως θα δημιουργούσε ένα παρόμοιο πρόβλημα μάλλον παρά θα το έλυνε.
    "Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του είναι εργάτης.
    Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του και το μυαλό του είναι τεχνίτης
    Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του, το μυαλό του και την καρδιά του είναι καλλιτέχνης."

― St Francis of Assisi

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Προκειται για μονοκατοικία με υψος 8μ. Οι γραμμες απο τον ηλιακό προς το σπίτι είναι διατομής Φ18x2,5mm και οι σωλήνες που συνδεόνται είναι σε χαλκό Φ15. Να μεγαλώσουν οι χαλκοσωλήνες του ζεστού είναι λίγο δύσκολο διότι υπάρχουν τμήματα σωλήνα μη εμφανή (εντός μπετού & εντός τσιμεντοσανίδας).

- Η αυξομείωση της πίεσης στην μπαταρία δημιουργεί το φαινόμενο "κρύο - ζεστό". Η υψηλή θερμοκρασία του ηλιακού κάνει το φαινόμενο πιο έντονο (σε σχέση με ένα μπόιλερ). Αν τοποθετηθει μια θερμοστατική βαλβίδα δεν θα βοηθήσει ? Kάνοντας την αρχική θερμοκρασία χαμηλότερη πχ στους 60C αντι για 75-80C.

- Ρυθμίζοντας μικρότερη διαφορική πίεση στον πρεσσοστάτη του πιεστικο. Θα κατεβάσω δοκιμαστικά τη πίεση απο τα 4 στα 3bar.

Διαχειριστής monachus's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,002
    Blog Entries
    1

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Παρένθεση Αρχικά δημοσιευμένο από τον TS9312 Εμφάνιση απάντησης
    Ευχαριστώ για την απάντηση.

- Η αυξομείωση της πίεσης στην μπαταρία δημιουργεί το φαινόμενο "κρύο - ζεστό". Η υψηλή θερμοκρασία του ηλιακού κάνει το φαινόμενο πιο έντονο (σε σχέση με ένα μπόιλερ). Αν τοποθετηθει μια θερμοστατική βαλβίδα δεν θα βοηθήσει ? Kάνοντας την αρχική θερμοκρασία χαμηλότερη πχ στους 60C αντι για 75-80C.

- Ρυθμίζοντας μικρότερη διαφορική πίεση στον πρεσσοστάτη του πιεστικο. Θα κατεβάσω δοκιμαστικά τη πίεση απο τα 4 στα 3bar.
    1. Δεν είμαι σίγουρος ότι η θερμοστατική θα λύσει το πρόβλημα.

2. Εγραψα ρύθμιση διαφορικού και της πίεσης παύσης. Ο πρεσσοστάτης, εκτός από την επιθυμητή πίεση, έχει ρύθμιση και διαφορικού. Η διαφορική πίεση ορίζει στην ουσία το "πότε να ξαναπάρει" το πιεστικό, με ρύθμιση της διαφοράς πίεσης από την επιθυμητή.
    π.χ. ένα πιεστικό με ρύθμιση 4bar και διαφορικό 1bar, ξεκινά να λειτουργεί στα 3 bar και σταματάει στα 4.
    "Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του είναι εργάτης.
    Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του και το μυαλό του είναι τεχνίτης
    Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του, το μυαλό του και την καρδιά του είναι καλλιτέχνης."

― St Francis of Assisi

Παρεμφερή θέματα

1. Τι ηλιακό θερμοσίφωνα να αγοράσω;
    από Markoni στο φόρουμ Ηλιακή ενέργεια - ηλιακή υποβοήθηση & θέρμανση ΖΝΧ
    Απαντήσεις: 71
    Τελευταία απάντηση: 24-10-2019, 16:17:34
  2. Ποιον ηλιακό θερμοσίφωνα να αγοράσω;
    από scorpios123 στο φόρουμ Ηλιακή ενέργεια - ηλιακή υποβοήθηση & θέρμανση ΖΝΧ
    Απαντήσεις: 8
    Τελευταία απάντηση: 04-11-2018, 08:33:47
  3. πρόβλημα (?) με ηλιακό και ηλεκτρικό θερμοσίφωνα
    από eskhm στο φόρουμ Υδραυλικά - σωληνώσεις.
    Απαντήσεις: 2
    Τελευταία απάντηση: 23-11-2013, 20:09:33
  4. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΗΛΙΑΚΟ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ
    από lcharal στο φόρουμ Ηλιακή ενέργεια - ηλιακή υποβοήθηση & θέρμανση ΖΝΧ
    Απαντήσεις: 9
    Τελευταία απάντηση: 04-03-2013, 09:22:13
  5. ΣΚΑΦΗ ΓΙΑ ΗΛΙΑΚΟ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ?
    από abc9510gr στο φόρουμ Υδραυλικά - σωληνώσεις.
    Απαντήσεις: 3
    Τελευταία απάντηση: 04-09-2009, 21:33:28

Δικαιώματα απάντησης