-
Νέο μέλος
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά.
Με λένε Μανώλη και γράφω από το Ηράκλειο Κρήτης.
Δεν είμαι Κρητικός αλλά πλέον μένω μόνιμα στο Ηράκλειο.
Δυστυχώς στην πολυκατοικία που μένω έχουμε προβλήματα (όχι και τόσο σπάνιο φαινόμενο) με δυο ιδιοκτήτες που θέλουν να αποχωρήσουν από την κεντρική θέρμανση.
Πιο συγκεκριμένα η περίπτωση έχει ως εξής:
Η πολυκατοικία έχει 4 ορόφους και 10 διαμερίσματα.
Κατασκευάστηκε πριν 20 περίπου χρόνια και έχει κεντρική θέρμανση.
Τα δύο δ/ατα του 4ου ορόφου έκλεισαν τα καλοριφέρ τους και δήλωσαν ότι δεν θέλουν να πληρώνουν πετρέλαιο γιατί θα χρησιμοποιούν κλιματιστικά.
Υποστηρίζουν ότι επειδή είναι στον τελευταίο όροφο, δεν ωφελούνται καθόλου από την κεντρική θέρμανση που θα λειτουργεί για τους άλλους και για το λόγο αυτό δεν θέλουν να πληρώνουν καθόλου πετρέλαιο.
Υπάρχει καταστατικό για την πολυκατοικία που λέει ρητά ότι για να φύγει κάποιος από την κ. θέρμανση πρέπει να έχει το διαμέρισμα εντελώς κλειστό για 60 τουλάχιστον μέρες και να πάρει την σύμφωνη γνώμη της γεν. συνέλευσης.
Η λύση της αυτονόμησης υπάρχοντος, παλαιού δικτύου, είναι πανάκριβη και μπελαλίδικη !
Όπως κάθε σόφρων άνθρωπος, δεν θέλουμε να καταφύγουμε στα δικαστήρια για τέτοιου είδους διαφορές. Για το λόγο αυτό προσπαθώ να βρώ την άκρη, παρόλο που είμαι ο μοναδικός ενοικιαστής από τους 10. Οι υπόλοιποι διαμένοντες είναι ιδιοκτήτες.
Θα ήθελα να μου πει κάποιος εφόσον φυσικά το γνωρίζει, τι να κάνουμε για να ξεμπερδέψουμε...
Πιο συγκεκριμένα:
Έχει δικαίωμα κάποιος να αποχωρήσει από την κεντρική θέρμανση και να μην συμμετέχει στη συντήρηση και στο πετρέλαιο?
Υπάρχει κάπου σχετική νομοθεσία που καθορίζει τέτοιου είδους θέματα όπου μπορώ να βασιστώ?
Πως πρέπει να γίνει η κατανομή κοινοχρήστων θέρμανσης από εδώ και πέρα?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και εύχομαι σε όλους σας Χρόνια Πολλά, καλή νέα χρονιά, Υγεία και προσωπική ευτυχία !!!!
-
Εξέχον μέλος
Πέρα από το δικαστικό τρόπο επίλυσης, συνήθως οι αντιδικίες προκαλούνται από κάποια πραγματική αιτία. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει αυτή η αιτία; Δηλαδή ζεσταίνονται οι άνθρωποι εκεί πάνω, ή απλά πληρώνουν και μάλιστα πάρα πολύ; Μήπως τα διαμερίσματα του πρώτου ορόφου έχουν 24 βαθμούς και τα διαμερίσματα του τετάρτου ορόφου έχουν 17 βαθμούς;
Το λέω αυτό γιατί αν όντως υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, και αυτό δεν λυθεί, τότε είναι πολύ δύσκολο με δικαστικά ή άλλα μέσα να ηρεμήσει η κατάσταση...
Η εξίσωση είναι σωστή γιατί είναι όμορφη. - Dirac
-
Νέο μέλος
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα. Οι δυο ιδιοκτήτες που θέλουν να αποχωρήσουν υποστηρίζουν ότι πληρώνουν πολλά και δεν ζεσταίνονται.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπάρχει καταστατικό για την πολυκατοικία το οποίο καθορίζει το ποσοστό που πρέπει να πλωρώνει το κάθε διαμέρισμα. Δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να επιβεβαιώσω την ορθότητα των αναφερομένων στο καταστατικό.
Ωστόσο, δεν νομίζω ότι είναι λογικό ένας ιδιοκτήτης να αποφασίζει μια ωραία μέρα (χωρίς να έχει συνενοηθεί με κανέναν πιο πριν) ότι δεν θέλει να συμμετέχει πλέον στην θέρμανση και να δηλώνει προκλητικά στη γενική συνέλευση ότι "...εγώ έκλεισα την παροχή και δεν πληρώνω δραχμή από δω και πέρα...".
[u]Υποτίθεται ότι ζούμε όλοι κάτω από την ίδια στέγη και εκτός των δικαιωμάτων μας έχουμε και υποχρεώσεις....
Εξάλου με την ίδια λογική, κάποιος άλλος ένοικος δεν θα θέλει να συμμετέχει στις δαπάνες για το ασανσέρ (δηλώνοντας ότι θα ανεβοκατεβαίνει με τα πόδια), άλλος στον καθαρισμό κ.ο.κ.
Για να μην παρεξηγούμαι, προσπαθώ να βρω μια λογική λύση για να λήξει αυτό το πρόβλημα, χωρίς να αδικηθεί (κατά το δυνατόν) κανείς.
-
Εξέχον μέλος
Έχεις δίκιο σε αυτό που λες.
Στην περίπτωση που η πολυκατοικία είναι πολύ παλιά, και οι εν λόγω είναι ιδιοκτήτες, το πρόβλημα μάλλον είναι πολύ παλιό.
Όπως έχω παρατηρήσει τελευταία, διάφορα προβλήματα με τη θέρμανση που γίνονταν ανεκτά επί σειρά ετών, τώρα πια προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις λόγω του συνδυασμού γενικώτερης οικονομικής δυσπραγίας και παράλογα ακριβής τιμής πετρελαίου. Έχω δει να αναφύονται τέτοια ζητήματα σε πολυκατοικίες 30 ετών όπου όλοι γνώριζαν ότι κάποιοι πληρώνουν αλλά δεν ζεσταίνονται, όμως οι θιγόμενοι δεν μιλούσαν.
Οπωσδήποτε είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, αλλά επειδή πέραν της τυπολατρείας υπάρχει και η πραγματικότητα, καλό είναι να διαπιστωθεί με ένα θερμόμετρο αν όντως υπάρχει πρόβλημα γιατί εκεί βρίσκεται η λύση και όχι στα δικαστήρια ούτε στα νούμερα που γράφει κάποιος πίνακας και που μπορεί να μην έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Σκέψου μόνο και την άλλη πλευρά, που μπορεί να απαιτήσει δικαστικά να γίνει αυτοψία και μελέτη εξαρχής για να διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση και μετά να προχωρήσει σε αγωγές προς τους υπόλοιπους απαιτώντας τα χρήματα που έχει αχρεωστήτως καταβάλλει επί τόσα χρόνια...
Οπωσδήποτε όλα αυτά μπορεί να διαταράξουν ανεπανόρθωτα τις σχέσεις γειτόνων, γι αυτό και προτείνω τη συμβιβαστική λύση.
Εξάλλου τα θερμόμετρα είναι φθηνά, και η διαδικασία μέτρησης της θερμοκρασίας σε κάθε διαμέρισμα πολύ εύκολη.
Αν διαπιστωθούν ανισότητες στη θερμοκρασία, τότε με εξισορρόπηση του δικτύου μπορεί να επέλθει ειρήνη στην πολυκατοικία.
Είναι και γιορτινές μέρες...
Ειρήνη Υμίν!
-
Νέο μέλος
Κατ'αρχάς, θέλω να σε ευχαριστήσω που μπήκες στον κόπο να διαβάσεις και να ασχοληθείς με το πρόβλημά μου.
Η τοποθέτησή σου είναι εξαιρετική αλλά ταιριάζει σε ανθρώπους ήπιων τόνων, που δέχονται ότι υπάρχει και ... η άλλη άποψη. Όχι σε ανθρώπους που απαιτούν κάτι (παράλογο ή μή) και δεν δέχονται δεύτερη κουβέντα...
Για να στο θέσω διαφορετικά, οι... αποχωρούντες, δεν δέχονται διαπραγματεύσεις. Είναι αμετακίνητοι στη θέση τους. Για να καταλάβεις, τους πρότεινε η συνέλευση να γίνει μελέτη θέρμανσης για να διαπιστωθεί αν πράγματι αδικούνται με την προϋπόθεση να συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση , μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης. [u]Η απάντηση ήταν απόλυτα αρνητική: Δεν πληρώνουμε καθόλου πετρέλαιο !
Κάποιος που θέλει να βρεθεί μια λύση, το συζητάει, το ψάχνει και γενικά δείχνει αν μη τι άλλο καλή διάθεση...! Δεν στέκεται αμετακίνητος, απαιτώντας από τους υπόλοιπους να αποδεχτούν την όποια απόφασή του !
Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες είναι έξω φρενών με την στάση των δυο...
Δεν σου κρύβω ότι και εγώ έχω εκνευριστεί, ωστόσο προσπαθώ να γίνω ...η φωνή της λογικής...!
[u]Αυτό που με απασχολεί δεν είναι το να βρω πάτημα να τους πάω στα δικαστήρια...! Προσπαθώ να μάθω τι πρέπει να κάνω για να αποφύγουμε τα δικαστήρια!
Εσύ τι θα έκανες αν ήσουν διαχειριστής (διευκρινίζω ότι εγώ δεν είμαι...) και οι δύο ιδιοκτήτες ήθελαν να σου πληρώσουν μόνο μέρος των κοινοχρήστων?
Στα επόμενα κοινόχρηστα οι "αποχωρούντες" δεν θα θέλουν να πληρώσουν το πετρέλαιο που τους αντιστοιχεί. Τι θα γίνει? Δεν υπάρχει κάποιο πάγιο ποσοστό πετρελαίου που κάθε διαμέρισμα πληρώνει είτε θερμαίνεται έιτε όχι?
-
Εξέχον μέλος
-
Νέο μέλος
Ελπίζω να βγάλω κάποια άκρη.
Σ'ευχαριστώ πολύ.
Χρόνια πολλά σε όλους...!
-
Super Moderator
Φίλε μου, για να μπορέσω να σε βοηθήσω κι εγώ με την σειρά μου θέλω να μου απαντήσεις σε δύο απλές ερωτήσεις:
α) Πότε εκδόθηκε η άδεια οικοδομής;
β) Πώς γίνεται αυτή την στιγμή η κατανομή των δαπανών κεντρικής θέρμανσης;
Τι να λέει..
-
Διαχειριστής
Πολύ απλά. Φεύγεις από την οικοδομή και βρίσκεις μιά που να έχει αυτονομία με θερμιδομετρητές. Αυτό έκανε προχθές και η κόρη μου.
Ε μα ποια κάποτε πρέπει να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες να μην βγάζουν από την μύγα ξύγκι. Ας προχωρήσουν στην θερμιδομέτρηση.
Δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη φίλε μου και δεν πρόκειται να γίνει τίποτε ακόμη και στα δικαστήρια να πάτε. Αφού δεν θέλουν να πληρώσουν δεν θα πληρώσουν ότι και να κάνετε.
http://levitostasia.com
-
Εξέχον μέλος
Όντως Μάστορα μου έχει τύχει περίπτωση όταν έμενα Χαριλάου στη Σαλόνικα, νοίκιαζα σε μια πολυκατοικία και ένας εκ των ιδιοκτητών δεν πλήρωνε ποτέ τίποτε, ούτε πετρέλαιο ούτε κοινόχρηστα ούτε τίποτε άλλο. Αυτό γινόταν και πριν πάω εκεί, και συνέχισε μέχρι που έφυγα, οι υπόλοιποι απλά λέγανε "άστον αυτόν, είναι μ.....ς" και η ζωή συνεχιζόταν κανονικά μιας και ήταν ιδιοκτήτης και δεν θα έφευγε ποτέ από εκεί. Η πολυκατοικία είχε 5 ή 6 διαμερίσματα συνολικά.
Τι να πω, συμβαίνουν (και) αυτά...
Δικαιώματα απάντησης