Μπορείτε να μας δώσετε διαστάσεις στο σκαρίφημα;
Μη βιάζεστε.....αυτο το s μετα το ftx ξερετε τί σημαίνει και πόσο το πληρώνετε....;
Στα χρήματα που διαθέτετε υπάρχουν πολύ δυνατές προτάσεις.
Καλησπέρα .
Πρώτη φορά γράφω αν και από καιρό διαβάζω το φόρουμ και ενημερώνομαι .
Ηθέλα τη βοήθεια σας σχετικά με την αγορά ενός κλιματιστικού που πρόκειται να κάνω . Μερικά χρήσιμα στοιχεία .
- Το σπίτι ειναι στον 2ο κατασκευή 2010 με αλουμίνια και ότι προβλέπεται κατασκευαστικά . Κ Κάποαι ιδιαίτερη μέριμνα για θερομομονώση , από πλευράς κατασκευαστή δεν εχω υπόψη μου.
- Η βεράντα του σαλονιού βλέπει νότια προς Καλαμάκι Αττικής , με αποτέλεσμα τον χειμώνα ο ήλιος να μπαίνει μέσα αρκετές ώρες και να διατηρείται στο σαλόνι μια θερμοκρασία πάνω από τους 18° C. Αντίθετα το καλοκαίρι ο ηλιος κανει πορεία πιο ψηλά στον ορίζονται και δεν μπαινει καθόλου μέσα . Παράλληλα ανοίγει και η τέντα .Το χειμώνα το κλιματιστικό που θα αποκτηθεί θα δουλεύει με σκοπό να διατηρείται μια θερμοκρασία 18-19 βαθμών , ίσως και λίγο παραπάνω , στο σαλόνι . Εκεί θα υπάρχουν και δυο παιδάκια , εκ των οποίων το ένα το περιμένουμε με το καλό τον Φεβρουάριο . Τα υπνοδωμάτια έχουν ξεχωριστά θερμαντικά σώματα .
- Το διαμέρισμα είναι διαμπέρες και το καλοκαίρι ανοίγοντάς μπαλκονόπορτες σαλονιού και υπνοδωματίων δημιουργείται μια ευχαριστη φυσική ροή αέρα . Το βράδυ όμως λόγω φασαρίας κλείνουμε και τα τζάμια στα υπνοδωμάτια .Θα ήθελα το κλιματιστικό , ειδικά τις ανυπόφορες ημέρες , να μπορεί να δροσίσει τα υπνοδωμάτια . Να το βάζω ας πούμε να λειτουργεί απο τις 11 το βράδυ μέχρι τις 4-5 το πρωί .
- Οπως βλέπεται και στο άθλιο σχέδιο , εύκολη εγκατάσταση μπορεί να γίνει στο σαλόνι . Εκει θα μπουν εσωτερική και εξωτερική μονάδα πλάτη πλάτη με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες .Οπουδήποτε αλλού θα απαιτηθεί σωλήνωση και τρύπες που στην παρούσα φάση αποκλείονται λόγω συζύγου Έχοντας μικρή εμπειρία με κλιματιστικά 9αρια και 12αρια . πιστεύω πως ενα καλό 18αρι το σαλόνι σχετικά γρήγορα το χειμώνα θα το καταφέρνει . Δεν ξέρω όμως αν και κατά πόσο θα μπορεί το καλοκαίρι να δροσίσει ουσιαστικά σαλόνι και τα δυο υπνοδωμάτια . Ενα 24 αρι ενδεχομένως να τα καταφέρει καλύτερα , παρατηρώ όμως ότι τα 24αρια γενικότερα χάνουνε σε απόδοση και ανεβαίνουν σε τιμή . Ενα 24αρι πάλι με απόδοση Α+ και άνω (ή όπως αλλιώς μετράται) ανεβαζει κατακόρυφα την τιμή του , και είναι πιθανό να παραδώσει πνεύμα πριν δω την απόσβεση .
- Προτιμώ κάτι μεταξύ Daikin , Mitsubishi , Toshiba κατά προτίμηση Japan made. Δεν με γοητεύουν κοσνουμεριστικα gadgets με wifi και δώρο tablets . Ούτε φανταχτερά φιλτρα με τιτάνια και γω δεν ξέρω τι άλλο , τα οποία ένας θεός ξέρει τι κόστος αντικατάστασης έχουν . Δεν λέω όχι στην υγιεινή βεβαία αλλά θα προτιμούσα κάτι που μπορώ ο ίδιος να αντικαθιστώ και ακόμα καλύτερα να καθαρίζω .
Θα ήθελα λοιπόν , με βάση τα παραπάνω τις προτάσεις παρατηρήσεις σχετικά με κάποια μοντέλα που θα έπρεπε να με απασχολήσουν και που ίσως ταιριάζουν παραπάνω στην δομή του σπιτιού . Προφανώς θα απευθυνθώ και σε κάποιον επαγγελματία του είδους οταν έρθει η ώρα , προς το παρόν ψάχνομαι . Διαθέτω εγκατεστημένο , μέχρι 1500€ τοπ για κάτι εξαιρετικό , θα προτιμούσα να μην ξεπεράσουμε τα 1000 με 1200 € . Είναι και οι καιροί δύσκολοι . Μια ματιά που έριξα στον κατάλογο της Daikin 2014 ας πούμε , οικονομικά αντέχω μέχρι το FTXS50K με τα παρακάτω χαρακτηριστικά . Αν υπάρχει θέμα διαφήμισης σβήστε ότι δεν σας αρέσει .
Κατασκευαστης Daikin Συνιστάται για χώρους εως (m2) 60 Ονομαστική Απόδοση Ψύξης (ελαχ-μεγιστ, BTU/h) 17.100 (5.814-18.126) Ονομαστική Απόδοση Θέρμανσης (ελαχ-μεγιστ, BTU/h) 19.836 (5.814-22.230) Ενεργειακή κλάση Ψύξης A++ Ενεργειακή κλάση Θέρμανσης (Μεση Ζώνη - Κεντρική Ευρώπη) A+ Βαθμός Απόδοσης Ψύξης (EER) 6.80 Βαθμός Απόδοσης Θέρμανσης (SCOP) 4.20 Τάση/Συχνότητα/Φάση (V/Hz/Ph) 220-240V/50Hz Ονομαστική Κατανάλωση Ρεύματος (ψύξη/θέρμανση, KW) 1,41-1.45 KW Στάθμη Θορύβου Εσωτερικής Μονάδας (DB) 24/34/40/46
Ευχαριστώ και συγνώμη για το μακροσκελές
![]()
Μπορείτε να μας δώσετε διαστάσεις στο σκαρίφημα;
Μη βιάζεστε.....αυτο το s μετα το ftx ξερετε τί σημαίνει και πόσο το πληρώνετε....;
Στα χρήματα που διαθέτετε υπάρχουν πολύ δυνατές προτάσεις.
Ευχαριστώ για την απάντηση , ο πληθυντικός ειναι περιττός . Ακριβώς τι σημαίνει το S δεν ξέρω , ακόμα στο διάβασμα είμαι . Πάντως αν λιανική κινείται στα 1400 το s το χωρίς S αν θυμάμαι καλά πάει στο χιλιάρικο (ενδεικτικές τιμες σκρουτζ). Το σαλόνι κατά προσέγγιση πρέπει να είναι 7 με 8 μέτρα (στο μέγιστο μπαλκονόπορτα εσωτερική πόρτα) στο μήκος Χ 5 μέτρα στο πλάτος , ο διάδρομος γύρω στο 1,5 με 2 μέτρα μήκος επί 1,5 φάρδος και τα δωμάτια 3Χ4 , πάντα στο περίπου .
Ευχαριστώ .
To s είναι από το sensor. Το εν λόγω μοντέλο λοιπόν διαθέτει έναν επιπλέον αισθητήρα ο οποίος «αντιλαμβάνεται» την ανθρώπινη παρουσία και κάνει βασικά δύο πράγματα:
1.Κατευθύνει τον αέρα σε άλλη περιοχή από αυτή που «βλέπει» άνθρωπο. Αν δει δύο ανθρώπους το πάει στη μέση.
2. Αν για 20 λεπτά δεν «βλέπει» άνθρωπο, μειώνει την απόδοση του για να εξοικονομήσει ενέργεια. Η λειτρουγία επανέρχεται στην επιλεγμένη μόλις ο αισθητήρας «δει» εκ νέου ανθρώπινη παρουσία.
Τα παραπάνω εφόσον τα επιλέξετε από το χειριστήριο, δουλεύουν και το ξέρω γιατί το έχω εγκαταστήσει. Το θέμα είναι αν χρειάζεσαι ι κάτι τέτοιο. Είναι και λίγο πιο όμορφο και μπορεί να συνδυαστεί με πολυδιαιρούμενα συστήματα multi της daikin (ένα έξω, πολλά μέσα).
Προσοχή λοιπόν στις καταλήξεις των μοντέλων…αλλάζουν πολλά.
Π.χ. «Ν» Μαλαισία, «V» Κίνα κ.α.
Αυτά γενικά. Πάμε στα ειδικά.
Είτε 18άρι είτε 24 απαιτεί κατάλληλη ηλεκτρολογική παροχή. Υπάρχει υποδομή, ή χρειάζεται να φέρεις γραμμή από τον ηλεκτρολογικό πίνακα. Αν σας πουν ότι το 18 αρι μπορεί να δουλέψει σε 10αρα ασφάλεια, δεν ισχύει.
ΠΡΟΣΟΧΗ:ΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΑΣΦΑΛΊΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ. Μην σας αλλάξει κάποιος ασφάλεια με μεγαλύτερη πρίν δει τι καλώδια ασφαλίζει.
Τα παραπάνω τα αναφέρω για να σιγουρέψεις τη θέση….
Χωρίς να έχω κάνει μελέτη, με βάσει τα όσα αναφέρεις, το 18άρι φτάνει για σαλόνι και να δροσίσει λίγο τα δωμάτια. Σίγουρα ΟΧΙ να τα ζεστάνει.
Λάβε υπόψη ότι οι αποδόσεις των κλιματιστικών είναι για σχετικά γρήγορες ταχύτητες ανεμιστήρα, κάτι που δεν αρέσει γιατί δημιουργεί ρεύματα αέρα. Επίσης ο αποδόσεις μειώνονται στο πολύ κρύο και στον καύσωνα.Τέλος, τα inverter ρίχνουν την απόδοσή τους όταν δε χρειάζεται, για παράδειγμα το 24άρι μπορεί να δουλεύει σαν 10άρι, όταν δεν έχει φορτία γιατι ας πούμε «έπιασε» θερμοκρασία.
Αρα, το 18άρ με μικρό ρίσκο, το 24άρι είναι η σίγουρη λύση για να μην έχεις ανασφάλειες.
Μιας και έρχεται νέο μέλος, το μπάνιο πώς θα το θερμάνεις; Πολύ σημαντικό για βρέφος…..
Δούλεψε λίγο τα παραπάνω και εδώ είμαστε εμείς…..
Καλημέρα .
Το διάβασα αυτό με το sensor , και όντως δεν με πολυαπασχολεί . Απαίτηση μου είναι το χειμώνα να πιάνει μια ευχάριστη θερμοκρασία το σαλόνι κυρίως τις βραδυνές ώρες .Οταν λέω ευχάριστη δεν εννοώ να κυκλοφορούμε με τα κοντομάνικα . Το μπάνιο και τα υπνοδωμάτια τα καλύπτω με θερμοπομπούς ή καλοριφέρ . Για το μωρό θα βάζω τον θερμοπομπό (AEG 2000W ) και σε 5 λεπτά έχει γίνει φούρνος. Τώρα σχετικά με την παροχή σε δωμάτια και σαλόνι έχει πρίζες σε σημεία ψηλά για τοποθέτηση κλιματιστικού . Αν είναι 16αρες οι ασφάλειες δεν ξέρω να σου πω γιατί είμαι εκτός τώρα , μια φορά πάντως που τις έψαξα για να τις μαρκάρω όταν πρωτομπήκα στο σπίτι , δεν θυμάμαι να έχει αποκλειστικά ασφαλισμένη κάθε πρίζα , δλδ η παροχή στο σαλόνι πάει με κάποια φώτα και πρίζες . Φαντάζομαι και ελπίζω να είναι 16αρες με την ανάλογη διατομή (αν θυμάμαι 3 Χ1.5) καλωδίου . Να έχει βάλει 3 Χ 2.5 το βλέπω κομματάκι δύσκολο με την λογική των κατασκευαστών συν το γεγονός οτι έχει τραβήξει πρίζες ψηλά σε όλα τα δωμάτια , σαν να μου λέει να βάλω μικρά 9αρια . Επίσης αν θυμάμαι καλά ο πίνακας είναι μονοφασικός με "ενισχυμένη" ασφάλεια 65 Α .Τέλος ξέχασα να αναφέρω , αν παίζει κάποιο ρόλο , ότι έχω βάλει νυχτερινό τιμολόγιο , αν και με τις κιλοβατόρες που κάνουμε τσάμπα πληρώνουμε το πάγιο .
Οσο το σκέφτομαι στο μυαλό μου ωριμάζει η ιδέα του 18ριου , αφού η χρήση τόσο σε ψύξη όσο και σε θέρμανση θα είναι βοηθητική και με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία οπού ανάβουμε την θέρμανση 5-10 βράδια το χρόνο και η ζέστη γίνεται αφόρητη άλλες 10 με 15 μέρες το καλοκαίρι υπολογίζω να δουλεύει το μηχάνημα 30 με 40 το πολύ ημέρες το χρόνο . Νομίζω πως για τέτοια χρήση το 24 είναι υπερβολή .
Στα 18 είναι εύκολο (αν επιτρέπεται ) να μου προτείνετε κάποιες επιλογές και μια σύντομη αιτιολόγηση υπέρ αυτών .Η για να περιορίσουμε λίγο μεταξύ Daikin και Mitsubishi μια και στην γειτονία μου (Αγ.Δημήτριος) έχω δει έναν έμπορο/εγκαταστάτη που φέρνει Mitsubish . Να πάω διαβασμένος να το κουβεντιάσω το θέμα . Η αγορά θα γίνει κάποια στιγμή μέσα Οκτώβρη που θα ξαναβρεθω Αθήνα .
Και πάλι ευχαριστώ
ΥΓ . Αν δυστυχώς δεν υπάρχει 16αρα ασφάλεια αλλά 10ρες παντού με 3Χ1 (δεν θέλω καν να το σκέφτομαι ) το 18αρι το ξεχνάω ? Και τι κοιτάζω μετά ?
Για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση χρειάζεται αυτοψία για το «μοιρασμα» που έχει κάνει ο ηλεκτρολόγος. Πιθανών να μπορεί να συνδυαστεί ένα 12άρι με έναν θερμοπομπό.
Μοντέλα δεν μπορώ να προτείνω δημόσια κάποιο καλύτερο γιατι δεν είναι σωστό. Ούτε θέλω να κάνω τον πονηρο σε κάποιον, ο οποίος μπορεί με τη σειρά του να είναι πονηρός αλλα αφού τον εμπιστεύεσαι, ποιος ο λόγος…..
Στο μπανιο προσοχή με τους κωδικούς ηλεκτρολογικής προστασίας ip24 κ.α. . Συνήθως προτείνω αερόθερμα πιστοποιημένα για λουτρό γιατι θερμαίνουν πολύ πιο γρήγορα και στεγνώνουν και τις πετσέτες!