Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 14

Θέμα: Σύνδεση ατομικής μονάδας αερίου με ηλιακό θερμοσίφωνα

Μέλος Master Yoda's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Apr 2009
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Αρχιτεχνίτης Εγκαταστάσεων Καύσης - Τεχνικός Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
    Απαντήσεις
    39

Σύνδεση ατομικής μονάδας αερίου με ηλιακό θερμοσίφωνα

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Έστω πως σε ένα διαμέρισμα υπάρχει ατομική μονάδα αερίου και ένας ηλιακός τριπλής ενέργειας.
    Το καλοκαίρι το ΖΝΧ είναι ολοφάνερο πως το παίρνουμε από τον ήλιο έχοντας την βάνα του ΖΝΧ κάτω από την μονάδα κλειστή και την έξοδο του ΖΝΧ από τον ηλιακό ανοιχτή.
    Τον χειμώνα λογικά θα κλείσουμε την έξοδο του ΖΝΧ στον ηλιακό (εδώ προκύπτει και το ερώτημα της υπερθέρμανσης σε περιπτώσεις ηλιοφάνειας) και θα ανοίξουμε την έξοδο ΖΝΧ στην μονάδα.
    Το ερώτημα είναι αν συμφέρει το παρακάτω:
    τον χειμώνα αντί να πάρουμε άμεσα ΖΝΧ από τον εναλλάκτη της μονάδας αερίου, να κρατήσουμε κλειστή την βάνα εξόδου ΖΝΧ της μονάδας, να ανοίξουμε τους διακόπτες του κλειστού κυκλώματος θέρμανσης στον ηλιακό κι έτσι να εκμεταλευτούμε το (κάπως προθερμασμένο) αποθηκευμένο νερό του ηλιακού.

Διαχειριστής monachus's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,002
    Blog Entries
    1
    Αυτό είναι το πιο σωστό ενεργειακά, αλλά δεν γίνεται ανοιγοκλείνοντας βάνες μόνο.
    Θα πρέπει είτε η μονάδα αερίου έτοιμη για σύνδεση με ηλιακό, ή να αγοράσετε μια πεντάοδη βάνα για αυτή τη δουλειά.
    Και στις δύο περιπτώσεις, όταν ο ηλιακός έχει νερό προθερμασμένο (ακόμη και το χειμώνα), το νερό αυτό θα περνάει σε σειρά με τη μονάδα αερίου, ώστε να το ζεσταίνουμε από εκεί και πάνω, και όχι από εντελώς κρύο.
    "Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του είναι εργάτης.
    Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του και το μυαλό του είναι τεχνίτης
    Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του, το μυαλό του και την καρδιά του είναι καλλιτέχνης."

― St Francis of Assisi

Ημερομηνία εγγραφής
    Apr 2009
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Αρχιτεχνίτης Εγκαταστάσεων Καύσης - Τεχνικός Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
    Απαντήσεις
    39
    Ίσως να μην έγινα σαφής ως προς την υποβοήθηση.....

Το έχω κάνει κι αυτό που μου προτείνεις. Δηλαδή έχω χρησιμοποιήσει τον ηλιακό σαν δευτερεύων πηγή θέρμανσης ΖΝΧ.
    Πέρασα την παροχή πρώτα από τον ηλιακό και μετά έριξα την έξοδό του σε ένα μπόϊλερ λεβητοστασίου το οποίο είχε και εναλλακτικές τον λέβητα πετρελαίου και την αντίστασή του.
    Εκεί (πληροφοριακά) αντιμετώπισα το πρόβλημα της καθυστέρησης του ΖΝΧ......ο ηλιακός και το μπόϊλερ ήταν 30m μακριά και η τελευταία παροχή άλλα 30...! Αν και είχα φτιάξει ανακυκλοφορία, το ζεστό νερό αργούσε χαρακτηριστικά. Τέλος πάντων...

Τώρα θέλω να χρησιμοποιήσω τον ηλιακό τριπλής ενεργείας σαν κύρια πηγή ΖΝΧ με την βοήθεια του κλειστού κυκλώματος θέρμανσης και όχι του ΖΝΧ της μονάδας όπως μου πρότεινες.

Αλλά μιας και το ανέφερες, θα προσθέσω και την δική σου ιδέα στο ερώτημά μου...
    Τι από τα 3 συμφέρει:
    1) ΖΝΧ απευθείας από τον εναλλάκτη της μονάδας
    2) ΖΝΧ από τον ηλιακό στον εναλλάκτη της μονάδας κι από εκεί στην κατανάλωση
    3) ΖΝΧ απευθείας από τον ηλιακό ο οποίος υποστηρίζεται από το κλειστό κύκλωμα θέρμανσης

Συντονιστής nkx's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2009
    Θέση
    Αθήνα-Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    975
    Το δεύτερο σενάριο θεωρώ ότι είναι αποτελεσματικότερο.
    Εκμεταλευόμαστε την έστω και μικρή προθέρμανση απο τον ήλιο, όπως για παράδειγμα σε συνθήκες μερικής ηλιοφάνειας, χωρίς να αποθηκεύουμε ζνχ που χρειάστηκε καύσιμο και που ίσως μείνει ανεκμετάλευτο.

http://www.aenaos-sa.gr/ferroli_bluehelix_25c
    kx13578 @ yahoo.gr

facebook : inclima heating-air conditiong-solar

web :https://inclimate.gr/

Διαχειριστής monachus's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,002
    Blog Entries
    1
    Παρένθεση Αρχικά δημοσιευμένο από τον Master Yoda Εμφάνιση απάντησης
    Ίσως να μην έγινα σαφής ως προς την υποβοήθηση.....

Το έχω κάνει κι αυτό που μου προτείνεις. Δηλαδή έχω χρησιμοποιήσει τον ηλιακό σαν δευτερεύων πηγή θέρμανσης ΖΝΧ.
    Πέρασα την παροχή πρώτα από τον ηλιακό και μετά έριξα την έξοδό του σε ένα μπόϊλερ λεβητοστασίου το οποίο είχε και εναλλακτικές τον λέβητα πετρελαίου και την αντίστασή του.
    Εκεί (πληροφοριακά) αντιμετώπισα το πρόβλημα της καθυστέρησης του ΖΝΧ......ο ηλιακός και το μπόϊλερ ήταν 30m μακριά και η τελευταία παροχή άλλα 30...! Αν και είχα φτιάξει ανακυκλοφορία, το ζεστό νερό αργούσε χαρακτηριστικά. Τέλος πάντων...

Τώρα θέλω να χρησιμοποιήσω τον ηλιακό τριπλής ενεργείας σαν κύρια πηγή ΖΝΧ με την βοήθεια του κλειστού κυκλώματος θέρμανσης και όχι του ΖΝΧ της μονάδας όπως μου πρότεινες.

Αλλά μιας και το ανέφερες, θα προσθέσω και την δική σου ιδέα στο ερώτημά μου...
    Τι από τα 3 συμφέρει:
    1) ΖΝΧ απευθείας από τον εναλλάκτη της μονάδας
    2) ΖΝΧ από τον ηλιακό στον εναλλάκτη της μονάδας κι από εκεί στην κατανάλωση
    3) ΖΝΧ απευθείας από τον ηλιακό ο οποίος υποστηρίζεται από το κλειστό κύκλωμα θέρμανσης
    Εγώ θα έλεγα ότι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα εξαρτάται από τις θερμοκρασίες:

- Αν ο ηλιακός έχει σχετικά υψηλή θερμοκρασία και θέλει λίγη ενέργεια για να ολοκληρωθεί η φόρτιση του, τότε συμφέρει το 2)
    - Αν ο ηλιακός είναι εντελώς κρύος, συμφέρει το 1)
    - Το 3 δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση.

Τα παραπάνω είναι και ο λόγος που εγκαθιστούμε την πεντάοδη βάνα : Οταν ο ήλιος έχει έτοιμο νερό, το τραβάμε από εκεί. Οταν το νερό θέλει λίγη θέρμανση το τραβάμε από τον ηλιακό και το θερμαίνουμε λίγο ακόμα στη μονάδα και όταν ο ηλιακός είναι κρύος, τότε τον θέτουμε εκτός κυκλώματος (by pass).
    "Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του είναι εργάτης.
    Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του και το μυαλό του είναι τεχνίτης
    Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του, το μυαλό του και την καρδιά του είναι καλλιτέχνης."

― St Francis of Assisi

Ημερομηνία εγγραφής
    Apr 2009
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    39
    Παρένθεση Αρχικά δημοσιευμένο από τον monachus Εμφάνιση απάντησης
    Εγώ θα έλεγα ότι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα εξαρτάται από τις θερμοκρασίες:

- Αν ο ηλιακός έχει σχετικά υψηλή θερμοκρασία και θέλει λίγη ενέργεια για να ολοκληρωθεί η φόρτιση του, τότε συμφέρει το 2)
    Την ερώτηση του θέματος την έκανα γιατί θέλω να αντικαταστήσω έναν ηλιακό 3πλής ενεργείας σε διαμέρισμα το οποίο θα αλλάξει την κεντρική θέρμανση σε ατομική μονάδα αερίου.
    Οπότε πρέπει να αποφασίσω αν ο νέος ηλιακός θα είναι πάλι 3πλής ενεργείας ή όχι.
    Σύμφωνα με τα λεγόμενα σου δεν συμφέρει να είναι 3πλής ενεργείας...
    Κάτι ακόμη....το σπίτι είναι κύρια κατοικία στην Θεσσαλονίκη και το ΖΝΧ χρησιμοποιείται σχεδόν κάθε μέρα. Επίσης ο ηλιακός είναι πάνω σε βάση κεραμοσκεπής με κλήση 30-35 μοίρες και νότιο προσανατολισμό.
    Σκεφτόμουν για σωλήνες κενού.

Συντονιστής nkx's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2009
    Θέση
    Αθήνα-Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    975
    Οι σωλήνες κενού θέλουν πολύ προσοχή στη διαστασιολόγηση και την επιλογή. Κυκλοφορούνε Κινέζικοι οι οποίοι το πρώτο καλοκαίρι θα πούνε αντίο στις κολλήσεις τους... Δε νομίζω να αξίζει για έναν θερμοσίφωνα να πάς σε συλέκτες κενου. Εξα΄ρταται και το προφίλ του πελάτη. Εχει και το πολυκατάστημα με τις "μπογίες" που σε λίγο θα πουλάει και υποβρύχια. Ούτε να τα πλησιάσεις.....η απόδοση τους είναι χειρότερη απο επιλεκτικούς συλλέκτες.
    kx13578 @ yahoo.gr

Ημερομηνία εγγραφής
    Apr 2009
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    39

Cool

Παρένθεση Αρχικά δημοσιευμένο από τον nkx Εμφάνιση απάντησης
    Εξα΄ρταται και το προφίλ του πελάτη.
    Ο πελάτης είμαι εγώ ...και δεν έχω σκοπό να αγοράσω ηλιακό από "Χρώματα-Σιδηρικά".
    Θα βάλω κάτι επώνυμο πχ. calpak, elco κτλ. με Solar Keymark και ότι άλλο χρειάζεται. Μπορώ να επιλέξω τα σωστά ποιοτικά υλικά μιας και είμαι αρκετά χρόνια στο επάγγελμα.
    Μέχρι στιγμής κατέληξα σύμφωνα με τις συμβουλές σας, να μη χρησιμοποιήσω το κύκλωμα θέρμανσης και να αποφύγω την αγορά ηλιακού 3πλής ενεργείας.
    Το θέμα είναι αν αξίζει να κάνω αυτό που μου προτείνει ο monachus.
    Παρένθεση Αρχικά δημοσιευμένο από τον monachus Εμφάνιση απάντησης

Σκέφτομαι πως αν είναι να επιλέξω την 2η λύση η οποία εκμεταλλεύεται υψηλή θερμοκρασία (και σε συνδιασμό με το γεγονός πως η κλήση των συλλεκτών είναι 30 μοίρες και όχι 40) τότε μήπως ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσω ηλιακό με σωλήνες κενού.
    Το μόνο που φοβάμαι είναι η περίπτωση που λείψω καμιά βδομάδα μέσα στο καλοκαίρι, μην έχω θέματα υπερθέρμανσης...
    Λες να έχω πρόβλημα?

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2012
    Θέση
    koropi, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    11
    Δηλαδή όλοι εμείς που σκαρφαλώνουμε στις ταράτσες για να σκεπάσουμε τους ηλιακούς , τι είμαστε κορόιδα?
    Να σοβαρευτώ τώρα, η άποψη μου είναι ότι ακόμα και απλός ηλιακός χρειάζεται κάλυψη το καλοκαίρι, ειδικά αν λείπει κανείς , πόσο μάλλον αν είναι κενού.
    Last edited by pts; 09-12-2014 at 21:20:56.

Συντονιστής nkx's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2009
    Θέση
    Αθήνα-Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    975

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Η αναγκη κάλυψης των ηλιακών, είναι συνάρτηση των συνεργαζόμενων τμημάτων, δηλαδή της επιφάνειας των συλλεκτών και του όγκου των θερμοδοχείων, άν πρόκειται για ηλιακό σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας ή θερμοσιφωνικό, άν υπάρχει ανακυκλοφορία και εν τέλει τις προδιαγραφές εγκατάστασης που θέτει ο εκάστοτε κατασκευαστής.
    Οι αναλογίες επιφάνειας συλλεκτών / όγκου θερμοδοχείου δεν είναι τυχαίες.
    Πάντως για θερμοσιφωνικά συστήματα με απλούς συλλέκτες, εφόσον τηρούνται οι αναλογίες που θέτει ο κατασκευαστής, δεν υπαρχει ανάγκη κάλυψης. Μετα το καλοκαίρι συμπληρώνουμε πιστοποιημένο και καταλληλο για αυτή τη χρήση, υγρο. (το αντιψυκτικό αυτοκινήτου δεν πληρεί όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται.)
    kx13578 @ yahoo.gr

Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία

Παρεμφερή θέματα

1. Αέριο vs πετρέλαιο
    από xristos_78 στο φόρουμ Φυσικό αέριο - υγραέριο - LPG
    Απαντήσεις: 18
    Τελευταία απάντηση: 08-10-2012, 11:18:34
  2. Από πετρέλαιο σε αέριο
    από nyannaco στο φόρουμ Φυσικό αέριο - υγραέριο - LPG
    Απαντήσεις: 40
    Τελευταία απάντηση: 17-05-2011, 19:44:57
  3. BOILER-ΑΕΡΙΟ
    από mecha1 στο φόρουμ Φυσικό αέριο - υγραέριο - LPG
    Απαντήσεις: 2
    Τελευταία απάντηση: 12-11-2007, 11:42:42
  4. Φυσικό αέριο και GIS
    από Salvatore στο φόρουμ Φυσικό αέριο - υγραέριο - LPG
    Απαντήσεις: 11
    Τελευταία απάντηση: 19-07-2007, 10:54:51
  5. Φυσικό αέριο.
    από ziko στο φόρουμ Υδραυλικά - σωληνώσεις.
    Απαντήσεις: 0
    Τελευταία απάντηση: 13-04-2003, 22:53:02

Δικαιώματα απάντησης