Καλησπέρα σε όλους,μίλησα με μια εταιρία που κάνει τέτοιες δουλειές και μου είπε οτι είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί ένα τέτοιο κύκλωμα και οτι το καλύτερο θα ήταν να βάλω ένα φίλτρο στην επιστροφή του λέβητα.Τι άποψη έχετε γι αυτό?
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για αυτό το τρομερό forum,που ομολογώ πως έχω μάθει πολλά πράγματα εδώ που στην σχολή ούτε καν τα έχουμε ακούσει.Καταρχάς να σας πω πως είμαι(ήμουν γιατί το έχω παρατήσει λόγο δουλειάς) στο τει ενεργειακής τεχνολογίας αθήνας.Λοιπόν στο θέμα μας τώρα,έχουμε αναλάβει μα επισκευάσουμε έναν λέβητα 500.000 θερμίδες μαντεμένιο.Τον ίδιο λέβητα τον είχαμε ξαναεπισκευάσει πριν ένα χρόνο και του είχαμε αλλάξει τον πίσω καθρέπτη και μια φέτα.Τώρα έσπασε πάλι ο πίσω καθρέπτης.Μετά απο συζήτηση που είχα με την επίσημη αντιπροσωπία βγάλαμε το συμπέρασμα ότι πρέπει να καθαριστεί το κύκλωμα και μετά να γίνει η επισκευή.Το ίδιο μας είχανε πει και την προηγούμενη φορα απο την αντιπροσωπία της γαλλίας που τους είχαμε φέρει για να λύσουμε το πρόβλημα.Ήθελα να ρωτήσω εαν έχει ασχοληθεί κανένας με το αντικείμενο και πως γίνεται η διαδικασία.Ο λέβητας βρίσκεται σε ένα συγκρότημα πολυκατοικιών και το δίκτυο ξεκινάει με 4 ιντσες και είναι αρκετά μεγάλο.Ο λέβητας τροφοδοτεί ζεστό νερό σε περίπου 80 διαμερίσματα.
Θα χαρώ πολύ να λαμβάνω μέρος στις συζητήσεις και μοιραζόμαστε τα προβλήματα μας.
Καλησπέρα σε όλους,μίλησα με μια εταιρία που κάνει τέτοιες δουλειές και μου είπε οτι είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί ένα τέτοιο κύκλωμα και οτι το καλύτερο θα ήταν να βάλω ένα φίλτρο στην επιστροφή του λέβητα.Τι άποψη έχετε γι αυτό?
Δυστηχώς όχι.Όντως κάποιες εταιρίες μετά απο κάποιες θερμίδες σε υποχρεώνουν να βάλεις φίλτρο στην επιστροφή όπως πολλές φορές και bybass κυκλοφορητή στο κύκλωμα του λέβητα όταν υπάρχει τετράοδη.
Η τοποθέτηση φίλτρου στην επιστροφή πριν τον λέβητα, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ, δεν έχει σχέση με την εταιρία κατασκευής του λέβητα και θα πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση.
Φυσικά υπάρχουν πολλοί΄"τεχνίτες" που θεωρούν την τοποθέτηση φίλτρου περιττή πολυτέλεια, αφού το σύστημα "δουλεύει" και χωρίς το φίλτρο.
"Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του είναι εργάτης.Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του και το μυαλό του είναι τεχνίτηςΑυτός που εργάζεται με τα χέρια του, το μυαλό του και την καρδιά του είναι καλλιτέχνης."
― St Francis of Assisi
Το σπάσιμο της τελευταίας φέτας, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι οφφείλεται στην έλλειψη φίλτρου.
Πίσω από τον λέβητα θα πρέπει να υπάρχει είτε τρίοδη βάνα είτε κυκλοφορητής που να βραχυκυκλώνει την προσαγωγή με την επιστροφή του λέβητα ώστε το νερό στην επιστροφή να μην έχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας από το νερό της προσαγωγής.
Αν το δίκτυο σας είναι εκτεταμένο και ειδικά αν υπάρχει τμήμα του που να είναι εκτεθειμένο στο περιβάλλον, τότε η έλλειψη της παραπάνω διάταξης θα έχει ως αποτέλεσμα το σπάσιμο της τελευταίας φέτας από το θερμικό σοκ που υπόκειται όταν μπαίνει από την επιστροφή νερό χαμηλής θερμοκρασίας.
Αν η διάταξη υπάρχει, τότε το επόμενο πράγμα που πρέπει να ελεγθεί είναι η καθαριότητα εσωτερικά της φέτας.
Ο χημικός καθαρισμός του λέβητα γίνεται με αντλία ανακυκλοφορίας και ειδικό χημικό υγρό που προστίθεται μέσα στον λέβητα διαλυμένο στο νερό.
Ο καθαρισμός θα πρέπει να διαρκέσει 3 με 4 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο η αντλία ανακυκλοφορίας θα πρέπει να λειτουργεί συνεχώς.
Καλό είναι στις 2 μέρες να ελεγθεί το νερό, και αν βρεθεί να είναι πολύ βρώμικο, να αδειάσει ο λέβητας και να επαναληφθεί η διαδικασία με καθαρό νερό και χημικό.
"Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του είναι εργάτης.Αυτός που εργάζεται με τα χέρια του και το μυαλό του είναι τεχνίτηςΑυτός που εργάζεται με τα χέρια του, το μυαλό του και την καρδιά του είναι καλλιτέχνης."
― St Francis of Assisi
Ο χημικός καθαρισμός των σωληνώσεων είναι πολύ επικίνδυνος αν οι σωληνώσεις είναι χαλύβδινες, αφού μπορεί να "τελειώσει" τις σωληνώσεις που είναι έτοιμες να παραδώσουν πνεύμα.
Για να αποφασίσεις τι πρέπει να κάνεις, θα πρέπει να ελέγξεις το είδος της βρωμιάς που θα βρεις στον λέβητα.
Αν βρεις στερεά κατάλοιπα και άλατα, τότε η τοποθέτηση ενός φίλτρου θα πρέπει να είναι αρκετή.
Αν βρεις λάσπη, τότε θα πρέπει να τοποθετηθεί διάταξη απομάκρυνσης λάσπης σαν αυτή της φωτογραφίας.
Πρόκειται για ένα ειδικό φίλτρο που κατακρατά την λάσπη του δικτύου η οποία αφαιρείται από την βάνα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του.
Ψάξε στο διαδίκτυο για τον όρο "spirovent λάσπη" και θα βρεις εταιρίες που τον εμπορεύονται.
― St Francis of Assisi
monachus καλησπέρα.Στο λέβητα υπάρχει κυκλοφορητής bybass.Αυτόν τον είχα τοποθετήσει διότι στον λέβητα είχα επιστροφές 30 βαθμούς.Το πρόβλημα αυτό λύθηκε με το bybass.Λύνοντας την φέτα σε πρώτη φάση ο λέβητας είχε λάσπη,αλλά και η σωλήνα της επιστροφής.Το δίκτυο είναι πολύ μεγάλο και δεν νομίζω ότι θα καθαριστεί σωστά αλλά και δεν θέλω να το ακουμπίσω για τους λόγους που είπες παραπάνω.Τους έχω ήδη προτείνει το ειδικό φίλτρο για την λάσπη αλλά και μεμονωμένο καθαρισμό με χημικά μόνο στον λέβητα.Όσον αφορά για τα φίλτρα τους διαχωριστές σωματιδίων,όπου υπάρχει χαλύβδινο δίκτυο και μαντεμένιος λέβητας και ειδικά μεγάλος είναι απαραίτητα.