Σελίδα 1 από 4 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 32

Θέμα: Ανεξάρτητοι κυκλοφορητές ή ηλεκτροβάνες

Ανεξάρτητοι κυκλοφορητές ή ηλεκτροβάνες

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Ξεκίνησα καινούριο topic για το θέμα αυτό, μιας και είναι ανεξάρτητο από την ενδοδαπέδια
    quote:Originally posted by dimis

quote:Originally posted by monachus

Εγώ πάντως dimi όταν φτιάχνω τέτοιες εγκαταστάσεις βάζω 4 κυκλοφορητές (έναν ανα κύκλωμα) μετά την τρίοδη και όχι έναν πρίν την τρίοδη. Είναι πιό σωστό, και επιδέχεται πολύ καλύτερη ρύθμιση.
    w w w . m o n a c h o s . g r
    Μα και εγώ αυτό κάνω και αυτό προσπαθώ να εξηγήσω μέρες τώρα στον φίλο μας. Έχει και ακόμη ένα πλεονέκτημα αυτό ότι μπορείς να κάνεις και ισοστάθμιση ανά όροφο ή ανά συλλέκτη μειώνοντας ή αυξάνοντας τις στροφές κάθε κυκλοφορητή
    http://levitostasia.com
    Δυο ερωτήσεις επί των προηγούμενων:
    α) Οι κυκλοφορητές τοποθετούνται όλοι στο λεβητοστάσιο και ανεβαίνουν ανεξάρτητες κατακόρυφες στήλες προς κάθε (οροφο)διαμέρισμα; Ή υπάρχει μια κατακόρυφη στήλη και ο κυκλοφορητής κάθε γραμμής μπαίνει αμέσως πριν τον συλλέκτη του διαμερίσματος; (Μπορεί να είναι τελείως βλακεία αυτό που λέω. Ανεχτείτε με... :-)
    β) Δεν θα ήταν εξίσου αποτελεσματική η χρήση ηλεκτροβανών και ενός κυκλοφορητή με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο αριθμό στροφών (ώστε να κρατάει σταθερή την πίεση στην κατακόρυφη στήλη); Στην περίπτωση αυτή βέβαια δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι κυκλοφορητές για ισοστάθμιση όπως προτείνει ο dimis, αλλά ούτως ή άλλως με τις 2 ή 3 επιλογές ταχύτητας που έχουν οι κυκλοφορητές υποθέτω ότι δεν μπορείς να κάνεις ισοστάθμιση με ακρίβεια (θα χρειαζόταν "συνεχής" ρύθμιση στροφών για κάτι τέτοιο, όχι 2-3 ρυθμίσεις μόνο - συνεχής με την έννοια ότι ο αριθμός στροφών μπορεί να πάρει οποιαδήποτε τιμή).

Διαχειριστής dimis's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2002
    Θέση
    Δήμος Βόλβης Ν. Θεσσαλονίκης
    Ιδιότητα:
    Υδραυλικός
    Απαντήσεις
    1,200
    α) Τον κυκλοφορητή τον τοποθετούμαι σε οποιοδήποτε σημείο της εγκατάστασης αρκεί να είναι τοποθετημένος πριν από όλα τα θερμαντικά σώματα και στην αναρόφηση του να υπάρχει το δοχείο διαστολής. Με αυτό που λες δηλαδή με μια κεντρική γραμμή για όλα τα διαμερίσματα ουσιαστικά τι κάνεις? Έναν τεράστιο σε μήκος συλλέκτη έτσι δεν είναι?. Οπότε ναι μπορεί να μπει αμέσως πριν τον συλλέκτη του διαμερίσματος και θα πρέπει να μπει στην προσαγωγή και το δοχείο διαστολής στο λεβητοστάσιο στην επιστροφή.
    β)Δες εδώ και αν νομίζεις οτι ένας με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενος στροφές μπορεί να αντικαταστήσει τα προταιρήματα ε τότε εξήγησε και σε μας το γιατί http://levitostasia.net/viewtopic.php?f=7&t=4
    http://levitostasia.net

Κάτσε να δοκιμάσω
    Λοιπόν παίρνω με τη σειρά τα μειονεκτήματα των ηλεκτροβανών τα οποία βάση του link που μου έστειλες λύνονται με τους ανεξάρτητους κυκλοφορητές:
    α) Μεταβλητή παροχή προς τους καταναλωτές και αυτό γιατί έχουμε σταθερή παροχή όγκου νερού από τον κυκλοφορητή.
    β) Μεταβαλλόμενη πτώση πίεσης στους κλάδους, για τον ίδιο λόγο όπως παραπάνω.
    γ) Ανομοιόμορφη θέρμανση προς τους καταναλωτές (οι πρώτοι όροφοι θερμαίνονται και γρηγορότερα και περισσότερο).
    δ) Θόρυβοι λόγω της πτώσης πίεσης , τους οποίους δημιουργεί ο κυκλοφορητής αν κλείσουν κάποιες βάνες αυτονομίας.
    ε) Σπατάλη ενέργειας.
    στ) Ελλιπή θέρμανση των μακρινών διαμερισμάτων και αυτό γιατί ο κυκλοφορητής στέλνει νερό, εκεί που θα βρει μεγαλύτερη ευκολία να το κάνει.
    ζ) Υδραυλικά πλήγματα, από το άνοιγμα και κλείσιμο των βανών αυτονομίας.
    η)Χαμηλές θερμοκρασίες επιστροφής στον λέβητα, πράγμα που καταστρέφει τον λέβητα.
    Τα υπόλοιπα που αναφέρονται πιο κάτω στο link στην ενότητα "Προτερήματα" νομίζω ότι έχουν ήδη καλυφθεί από τα προηγούμενα. Όσον αφορά το θέμα της εξισορρόπησης, όπως είπα και στο προηγούμενο post μου, νομίζω ότι δύσκολα μπορεί να γίνει με τους κυκλοφορητές, δεδομένου ότι περιορίζεται κανείς μόνο στις 2-3 ταχύτητες που μπορείς να επιλέξει σε κάθε κυκλοφορητή.
    Ελπίζω να μην σας κουράζω πολύ με τις απορίες μου. Αν κάποια στιγμή γίνω κουραστικός, απλώς πείτε τό μου. Ούτως ή άλλως νιώθω ότι έμαθα πολλά πράγματα μέχρι τώρα. Θεωρώ όμως ότι όσο περισσότερα γράφονται σε αυτό το site, τόσο περισσότερο θα βοηθηθούν άνθρωποι σαν εμένα που "ψάχνονται". Και πάλι ευχαριστώ!

Διαχειριστής monachus's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,002
    Blog Entries
    1
    Μήν τρελαίνεστε ρε παιδιά...
    Οι ηλεκτροβάννες είναι μία χαρά φθηνή και αξιόπιστη λύση αν είναι αξιόπιστες (π.χ. siemens) και έχει τοποθετηθεί φίλτρο στην εγκατάσταση.
    Στο προηγούμενο topic μιλούσαμε για ενδοδαπέδια όπου ΔΕΝ μπορείς να κάνεις αυτονομία με ηλεκτροβάννες, οπότε πρέπει να εγκαταστήσεις κυκλοφορητή ανα κύκλωμα ενδοδαπέδιας και κυκλοφορητή για το boiler.
    Τα υδραυλικά πλήγματα τα παίρνει έτσι κι αλλιώς το δοχείο διαστολής, και τα πλήγματα δέν είναι μεγάλα γιατί οι ηλεκτροβάννες ball κλείνουν τόσο αργά ώστε να μήν έχουμε σχεδόν καθόλου πλήγμα κατα το ανοιγοκλείσιμο.
    Το πρόβλημα της εξέχουσας παροχής λύνεται μία χαρά με βαλβίδα διαφορικής πίεσης. Δυστυχώς πολλοί λίγοι τεχνικοί έχουν καταλάβει την λειτουργία της βαλβίδας αυτής, και αυτό είναι το πρόβλημα μάλλον...

Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,002
    Blog Entries
    1
    Τέλος, ΔΕΝ υπάρχει μαγική συνταγή ή απάντηση στο ερώτημά σου ώστε να κάνεις πάντα αυτό που πρέπει. Κάθε εγκατάσταση είναι διαφορετική, και πρέπει να αντιμετωπίζεται κατα περίπτωση ανάλογα με τα δεδομένα, τις επιθυμίες και την τσέπη του πελάτη.

Διαχειριστής dimis's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2002
    Θέση
    Δήμος Βόλβης Ν. Θεσσαλονίκης
    Ιδιότητα:
    Υδραυλικός
    Απαντήσεις
    1,200
    Βάνες αυτονομίας αλλάζω σχεδόν κάθε μέρα επειδή χαλάνε (και δεν τις έχω τοποθετήσει εγώ) κυκλοφορητές σπάνια αλλάζω. Πριν λίγες μέρες άλλαξα 5 μαζεμένες σε μια οικοδομή γιατί από λάθος (τρύπιο μπόιλερ ανέφερα αλλού την περίπτωση) ανέβηκε η πίεση του δικτύου και πέρασε νερό από την φλάντζα του κορμού στο μοτερ.
    Δεν αλλάζω με τίποτε την αυτονομία με κυκλοφορητές. Όπου έκανα τέτοια εγκατάσταση ησύχασε το κεφάλι μου ενώ με τις ηλεκτροβάνες πάντα προβλήματα υπήρχαν και υπάρχουν (ευτυχώς δηλαδή για να έχουμε δουλειά)
    Άντε βάλε μια μονάδα με μαντεμένια διαφράγματα μέσα (όχι με τούμπα) και κάνε αυτονομία μετά τον κυκλοφορητή με ηλεκτροβάνες. Πρόσεξε να έχεις καλή βαλβίδα ασφαλείας γιατί τον βλέπω να τινάζεται στον αέρα μια και η θερμοκρασία του θα έρθει στιγμή που θα ξεπεράσει τους 120 βαθμούς (τόση δείχνει το θερμόμετρο γιατί δεν έχει άλλη ένδειξη μεγαλύτερη να δείξει, στο 120 σταματάει ο δείκτης)
    Ότι και να κάνεις ακόμη και υδροστάτη που να ανοίγει μια ηλεκτροβάνα όταν το νερό θέρμανσης ανέβει στους 90 βαθμούς να βάλεις πάλι δεν προλαβαίνεις γιατί μέχρι να ανοίξει τελείως και να δώσει εντολή στον κυκλοφορητή τόχασες το παιχνίδι μια και ο κυκλοφορητής δεν πρόκειται να δουλέψει με γεμάτη την φτερωτή ατμό.
    Το ίδιο ισχύει και για τους μαντεμένιους λέβητες και για χαλύβδινους με μεγάλη επένδυση πυρίμαχου υλικού στην πόρτα
    Κυκλοφορητές λοιπόν και κοιμάσαι ήσυχος.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Sep 2004
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    820
    Συμφωνώ Μάστορα, λέβητας της πλάκας με τούμπα, και by-pass στην τελευταία ηλεκτροβάνα πάντοτε.
    Η εξίσωση είναι σωστή γιατί είναι όμορφη. - Dirac

Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,002
    Blog Entries
    1
    Και εγώ συμφωνώ εν μέρει.
    Δέν δέχομαι όμως να απαξιώνεται ένα υλικό που μας έχει λύσει τα χέρια όπως οι ηλεκτροβάννες επειδή δέν μπορούμε ή δέν θέλουμε να σκεφτούμε πώς να το εγκαταστήσουμε σωστά.
    Εχω εγκατεστημένες βάνες siemens (ΜΕ ΦΙΛΤΡΟ!!!) εδώ και 12~13 χρόνια, και δέν έχω αλλάξει ούτε μία.
    Το θέμα του κρυώματος των σωλήνων λύνεται με διάφορους τρόπους ανα περίπτωση, και δέν αναιρεί τις ηλεκτροβάννες.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    quote:Originally posted by digeorgeous

Ξεκίνησα καινούριο topic για το θέμα αυτό, μιας και είναι ανεξάρτητο από την ενδοδαπέδια
    quote:Originally posted by dimis

quote:Originally posted by monachus

Εγώ πάντως dimi όταν φτιάχνω τέτοιες εγκαταστάσεις βάζω 4 κυκλοφορητές (έναν ανα κύκλωμα) μετά την τρίοδη και όχι έναν πρίν την τρίοδη. Είναι πιό σωστό, και επιδέχεται πολύ καλύτερη ρύθμιση.
    Μα και εγώ αυτό κάνω και αυτό προσπαθώ να εξηγήσω μέρες τώρα στον φίλο μας. Έχει και ακόμη ένα πλεονέκτημα αυτό ότι μπορείς να κάνεις και ισοστάθμιση ανά όροφο ή ανά συλλέκτη μειώνοντας ή αυξάνοντας τις στροφές κάθε κυκλοφορητή
    Δυο ερωτήσεις επί των προηγούμενων:
    α) Οι κυκλοφορητές τοποθετούνται όλοι στο λεβητοστάσιο και ανεβαίνουν ανεξάρτητες κατακόρυφες στήλες προς κάθε (οροφο)διαμέρισμα; Ή υπάρχει μια κατακόρυφη στήλη και ο κυκλοφορητής κάθε γραμμής μπαίνει αμέσως πριν τον συλλέκτη του διαμερίσματος; (Μπορεί να είναι τελείως βλακεία αυτό που λέω. Ανεχτείτε με... :-)
    β) Δεν θα ήταν εξίσου αποτελεσματική η χρήση ηλεκτροβανών και ενός κυκλοφορητή με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο αριθμό στροφών (ώστε να κρατάει σταθερή την πίεση στην κατακόρυφη στήλη); Στην περίπτωση αυτή βέβαια δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι κυκλοφορητές για ισοστάθμιση όπως προτείνει ο dimis, αλλά ούτως ή άλλως με τις 2 ή 3 επιλογές ταχύτητας που έχουν οι κυκλοφορητές υποθέτω ότι δεν μπορείς να κάνεις ισοστάθμιση με ακρίβεια (θα χρειαζόταν "συνεχής" ρύθμιση στροφών για κάτι τέτοιο, όχι 2-3 ρυθμίσεις μόνο - συνεχής με την έννοια ότι ο αριθμός στροφών μπορεί να πάρει οποιαδήποτε τιμή).
    www.udravlikos.gr

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Γεια σας τελικα τι δουλευει καλλυτερα [?]απο οτι καταλαβα η αυτονομιες με κυκλοφορητες η τριοδη που μπαινει εαν εχεις μονο σωμματα [?]
    Μπορουμε να αντικαταστησουμε εαν εχουμε τρεις στηλες τους τρεις κυκλοφορητες με ενα inverter.

Ευχαριστω.

Δικαιώματα απάντησης