Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 3 από 3

Θέμα: Ζεστό νερό από αντλία θερμότητας σε boiler ηλιακού.

Ζεστό νερό από αντλία θερμότητας σε boiler ηλιακού.

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλησπέρα σε όλους. Πρόσφατα έβαλα μια τριφασική αντλία GREE Versatti II monobloc (GRS-CQ14Pd/Nac-M). Η έξοδος με το ζεστό νερό διακλαδίζεται σε δύο άλλες σωλήνες. Η μία μπαίνει σπίτι και η δεύτερη ανεβαίνει και συνδέεται στο boiler του ηλιακού χωρητικότητας 150L. Ο κυκλοφορητής της αντλίας δουλεύει διαρκώς, ανεξάρτητα αν το νερό στην έξοδο είναι ζεστό ή όχι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στέλνει κρύο νερό στον ηλιακό και παρότι τις προηγούμενες μέρες είχε ήλιο, το ζεστό νερό να χάνεται.

Επειδή ο κυκλοφορητής δε σταματάει καθόλου, η λύση που μου πρότειναν είναι να τοποθετηθεί μια ηλεκτροβάνα κοντά στο σημείο που διακλαδίζεται η έξοδος του ζεστού νερού από την αντλία και να ανοίγει όταν το νερό ξεπεράσει μια θερμοκρασία της τάξης των 45 - 50 βαθμών.
    Το πιο σωστό, είπαν, θα ήταν ένας διαφορικός θερμοστάτης, αλλά ο ηλιακός δεν έχει κατάλληλη υποδοχή οπότε τεχνικά θα ήταν δυσκολότερο.

Αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν αυτή η λύση είναι δόκιμη και συμφέρει ή είναι προτιμότερο να βγάλω τον ηλιακό τελείως έξω από το κύκλωμα και όταν δεν έχει ήλιο να ανάβω απλά την αντίστασή του, όπως έκανα μέχρι τώρα.

Σημείωση: Στο σπίτι υπάρχει μωρό και ζεστό νερό μπορεί να χρειαστεί οποιαδήποτε στιγμή.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια το χρήστη nkx , για το ενδιαφέρον του και τη βοήθεια του σε ένα θέμα θορύβου που αντιμετώπισα με το κύκλωμα και το οποίο θέλω να πιστεύω πως λύθηκε.
    Συνημμένες μικρογραφίες Συνημμένες μικρογραφίες image-0-02-05-a25ed4c6fad1ad8ca2c29e2e1391e2869a8e2aa424845a4b59db899bd7d4293b-V.jpg‎  

Συντονιστής nkx's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2009
    Θέση
    Αθήνα-Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    975
    Ευχαριστώ.

Από όσα είπαμε και στο τηλέφωνο, η εγκατάσταση σου γενικά έγινε λίγο ανορθόδοξα. Το ζητούμενο τώρα είναι, να κάνουμε αυτό που έχεις να δουλέψει όσο καλύτερα γίνεται.
    Λύσεις για το ζεστό νερό χρήσης (ΖΝΧ, DHW, domestic hot water), υπάρχουν πάρα πολλές.
    Αυτό με το να στέλνει η αντλία θερμότητας συνέχεια στο ηλιακό είναι λάθος και το ξεχνάμε, για τους λόγους που ανέφερες και για άλλους που θα ανακάλυπτες βρισκόσουν σε πιο κρύα περιοχή.

Θέλω να πιστεύω ότι η αντλία θερμότητας σου έχει προγραμματιστεί να δουλεύει με αντιστάθμιση. Αν όχι, πλήρωσες χρήματα για μια αντλία θερμότητας μεταβλητών στροφών (inverter) την οποία δεν χρησιμοποιείς αποδοτικά, εφόσον αυτή δουλεύει σαν on/off.

Εφόσον λοιπόν έχεις αντιστάθμιση η έξοδος της α/θ δεν θα είναι ποτέ σταθερής θερμοκρασίας.

Με βάση τα παραπάνω έχεις τις εξής επιλογες:
    1.Να ανάβεις την ηλεκτρική αντίσταση συμπληρωματικά με τον ήλιο.
    2.Να μπει μία τρίοδη η οποία:Θα ελέγχεται από το λογισμικό της α/θ. Όταν το θες εσύ, χειροκίνητα ή με χρονοπρόγραμμα τις ώρες του μειωμένου τιμολογίου, η α/θ θα ανεβάζει 50-55 βαθμούς έξοδο νερού και η τρίοδη θα στέλνει ΜΟΝΟ στον ηλιακό. Τα σώματα δε θα χάσουν και πολύ. Μπορείς να το κάνεις τα χαράματα και να ξυπνάς με τα σώματα ζεστά, αφού η λειτουργία θα έχει επανέλθει στην κατάσταση ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΟΥ και τον ηλιακό γεμάτο με ζεστό νερό, που θα έχει παραχθεί με το ελάχιστο κόστος (Α/Θ + ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ).
    3. Να μετατρέψεις την εγκατάσταση ώστε να λειτουργεί με πρωτεύων/δευτερεύων κύκλωμα.

Υπάρχουν και μερικά άλλα σενάρια (αισθητήρα ηλιοφάνειας με ελεγκτή, διαφορικός ελεγκτής κ.α.) αλλά μάλλον θα σε μπερδέψω παρά θα βοηθήσω.

Τα παραπάνω προυποθέτον ότι η σερπατίνα του ηλιακού σου ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ Α/Θ.

Το παραπάνω είναι κάτι που δεν το τσεκάρει σχεδόν κανείς. Το ότι ένα boiller δούλευε με νερό από λεβητοκαυστήρα (70+ βαθμούς), δε σημαίνει ότι θα δουλέψει και με α/θ μεσαίων ή χαμηλών θερμοκρασιών.
    Πρέπει να μελετηθεί η ενεργός επιφάνεια του εναλλάκτη.
    kx13578 @ yahoo.gr

facebook : inclima heating-air conditiong-solar

web :https://inclimate.gr/

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

"Θέλω να πιστεύω ότι η αντλία θερμότητας σου έχει προγραμματιστεί να δουλεύει με αντιστάθμιση. Αν όχι, πλήρωσες χρήματα για μια αντλία θερμότητας μεταβλητών στροφών (inverter) την οποία δεν χρησιμοποιείς αποδοτικά, εφόσον αυτή δουλεύει σαν on/off. "

Εμ δεν έχει προγραμματιστεί να δουλεύει έτσι. Η αλήθεια είναι πως έως τώρα δεν έχει δουλέψει σχεδόν καθόλου λόγω του καιρού. Μόνο ο κυκλοφορητής γυρίζει αενάως το νερό, και άντε η αντλία να παίρνει μπροστά λίγο προς το ξημέρωμα. Αυτό που έχω κάνει είναι με τον εσωτερικό αισθητήρα να ζητάω θερμοκρασία δωματίου τους 20 βαθμούς.
    Εντωματαξύ δεν έχω ιδέα τι είναι αντιστάθμιση. Το μόνο σχετικό για αντιστάθμιση στο manual που έχω είναι ότι φαίνεται στην εικόνα που παραθέτω. Υπάρχει κανά post με οδηγίες;
    Click image for larger version. 

Name:	20161124_192753.jpg 
Views:	19 
Size:	89.3 KB 
ID:	1143
    Last edited by gkaikov; 24-11-2016 at 20:47:34.

Παρεμφερή θέματα

1. Πρόβλημα με Ζεστό Νερό Χρήσης από Boiler
    από theodorez στο φόρουμ Εγκαταστάσεις θέρμανσης.
    Απαντήσεις: 6
    Τελευταία απάντηση: 16-11-2013, 22:40:56
  2. Ζεστο νερο χρησης ηλεκτρολεβητας ή boiler
    από aekaras21 στο φόρουμ Εγκαταστάσεις θέρμανσης.
    Απαντήσεις: 1
    Τελευταία απάντηση: 29-10-2012, 19:52:48
  3. Σύνδεση Boiler σε αντλία θερμότητας
    από nick_nick στο φόρουμ Διαχείριση ενέργειας
    Απαντήσεις: 14
    Τελευταία απάντηση: 09-05-2012, 01:54:21
  4. Ζεστό Νερό Χρήσης από Ηλιακό και Boiler
    από tgeorgakis στο φόρουμ Εγκαταστάσεις θέρμανσης.
    Απαντήσεις: 9
    Τελευταία απάντηση: 17-05-2011, 08:15:10
  5. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ BOILER ΚΑΙ ΛΕΒΗΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ
    από infokast στο φόρουμ Εγκαταστάσεις θέρμανσης.
    Απαντήσεις: 4
    Τελευταία απάντηση: 15-09-2009, 21:52:59

Δικαιώματα απάντησης