Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 9 από 9

Θέμα: Τοποθέτηση καλοριφερ σε ημιυπαίθριους χώρους

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2006
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    10

Τοποθέτηση καλοριφερ σε ημιυπαίθριους χώρους

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλησπέρα και Καλή Χρονιά
    Είμαι μηχανολόγος (εκπαιδευτικός στη Β/θμια Εκπ/ση) και διαχειρίστρια σε πολυκατοικία 17 διαμερισμάτων, η οποία έχει κεντρική θέρμανση με αυτονομία και σύστημα ωρομέτρησης. Η πολυκατοικία χτίστηκε πριν από 10 χρόνια (1996). Τα 14 από τα 17 διαμερίσματα διαθέτουν ημιυπαίθριους χώρους οι οποίοι βεβαίως έχουν μετατραπεί σε δωμάτια, μη θερμαινόμενα. Τα τελευταία χρόνια,παρόλο που απαγορεύεται από το καταστατικό της πολυκατοικίας για προφανείς λόγους (κλεψιά!), 4 ιδιοκτήτες τοποθέτησαν παράνομα και στα κρυφά , καλοριφέρ στα δωμάτια αυτά και μάλιστα κατά την κρίση τους, όσον αφορά τη θερμική ισχύ τους(πολύ μεγάλα). Το γεγονός αυτό έγινε τώρα αντιληπτό και επειδή δεν είμαι άνθρωπος της αντιπαράθεσης και της αντιδικίας, το θέμα συζητήθηκε σε Συνέλευση Ιδιοκτητών και συμφωνήσαμε εφόσον ο λέβητας "σηκώνει" να δηλώσουν ποιοι άλλοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να βάλουν καλοριφέρ στους ημιυπαίθριους χώρους αλλά να γίνει αλλαγή στον τρόπο κατανομής δαπανών και συγκεκριμένα στον συντελεστή ei. Γνωρίζοντας όλη τη διαδικασία για έναν τέτοιο υπολογισμό,και αφού πρόκειται για "εσωτερική συμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών", θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
    1) Σε ποιο "στάδιο" βρίσκεται η πρόταση του ΤΕΕ για την αλλαγή της ΤΟΤΕΕ 2427/83,σχετικά με την Κατανομή των Δαπανών; Έχουμε κάποια εξέλιξη με το θέμα ωρομέτρηση -θερμιδομέτρηση;
    2) Θα μπορούσα να ζητήσω κάποια στοιχεία της μελέτης της Κ.Θ.,που μου χρειάζονται για τους υπολογισμούς, από το μηχανικό (όπως ειδικές βασικές απώλειες του κτιρίου, απώλειες διαμερισμάτων κλπ), ή θα πρέπει να κάνει ο ίδιος όλους τους υπολογισμούς αλλαγής ei =Qi/ΣQi
    3) Είναι δίκαιο το fi παραμείνει ως έχει; Αφού θερμένεται επιπλέον δωμάτιο δεν θα έπρεπε να αλλάξει και ο όγκος του διαμερίσματος, άρα και το fi; (Νομίζω βέβαια ότι η διαφορά που θα προκύψει θα είναι αμελητέα γιατί αν αλλάζει κάτι είναι μόνο ο συντελεστής y )
    4)Θα μπορούσαμε να κάνουμε υπολογισμό βάσει εγκατεστημένων θερμαντικών σωμάτων; Ο παράγοντας όγκος ή επιφάνεια διαμερίσματος εισάγεται στους υπολογισμούς; (δεν γνωρίζω ακριβώς τη διαδικασία)
    Ευχαριστώ

Super Moderator
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2003
    Θέση
    Αθήνα
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    328
    Μπορώ να σου δώσω κάποιες συμβουλές ξεκινώντας από το τέλος διότι μου έχει τύχει αρκετοί συνάδελφοι να με ρωτήσουν ίδια περίπου πράγματα. Ελπίζω να έχεις (κι όσοι διαβάσουν) υπομονή...
    Λοιπόν, ο υπολογισμός θερμικών απωλειών γίνεται με την λογική της μετέπειτα αντιμετωπισή τους κατά την εκλογή των θερμαντικών σωμάτων. Με απλά λόγια, η ονομαστική θερμική ισχύς των σωμάτων που εκλέγουμε (σύμφωνα με τις αναγκαίες προσαυξήσεις λόγω θέσης, σειράς στον βρόγχο - προρυθμίσεις κ.λ.π) θα πρέπει να είναι σαφώς περισσότερη από από τις θερμικές απώλειες που έχουν υπολογισθεί.
    Στην περίπτωση τώρα που θέλεις να συντάξεις έναν πίνακα κατανομής δαπανών με βάσει την εγκατεστημένη ισχύ των θερμαντικών σωμάτων είναι σαν να κάνεις μια "άτυπη" παραδοχή ότι οι ολικές θερμικές απώλειες του κτιρίου είναι ίσες με την συνολική εγκατεστημένη ισχύ (έχει "κάποια" λογική εφόσον όπως προαναφέρα τα σώματα επιλέγονται για να καλύψουν αυτές τις απώλειες).
    Όμως το θέμα (που δυστυχώς ξεφεύγει και σε αρκετούς συνάδελφους) είναι το εξής:
    Στις ολικές θερμικές απώλειες Qολ.(και κατά "παραδοχή" στην συνολική εγκατεστημένη ισχύ) συμπεριλαμβάνονται το QFi. (απώλειες εξωτερικών ανοιγμάτων) και το Qαi. (απώλειες χαραμάδων).
    Όπως είναι γνωστό για να υπολογιστούν οι ολικές βασικές απώλειες Qβ.ολ. θα πρέπει από το Qολ. να αφαιρεθούν το QFi. και το Qαi., δηλ. Qβ.ολ. = Qολ. - Σi(QFi + Qαi).
    Πράγμα που σημαίνει πως αφού παραδεχόμαστε πως το Qολ. "ισούται" με την συνολική εγκατεστημένη ισχύ, θα πρέπει ομοίως να αφαιρεθούν από αυτή τα QFi και τα Qαi. Εάν δεν γίνει αυτό, το σφάλμα που προκύπτει στον πίνακα είναι σημαντικό! Το εi πάει περίπατο!!! (είπαμε να κάνουμε μια παραδοχή όχι να το χέσουμε το θέμα! ).
    Παράδειγμα, δύο διαμερίσματα ίσου όγκου π.χ. 50 κ.μ. με ισχύ Qoλ.1=1500 kcal/h και Qολ.2=1000 kcal/h άρα Qολ1.2=2500 kcal/h
    α. Περίπτωση χωρίς να αφαιρέσουμε το QFi και το Qαi (δηλ. Qβολ.=Qολ.)
    ειδικές βασικές απώλειες : qβ = (1500+1000)/(50+50) = 25 kcal/κ.μ.h
    απώλειες επιβάρυνσης διαμερίσματος : Q1=25 * 50 = 1250 kcal/h και Q2=25 * 50 = 1250 kcal/h
    συντελεστής ε1=1250/2500=0,5 και ε2=1250/2500=0,5
    Συμπέρασμα 1: Σε περίπτωση που έχουμε διαμερίσματα ίδιου όγκου, ανεξάρτητα με το μέγεθος της διαφοράς των θερμικών απωλειών που θα έχουν μεταξύ τους, με αυτόν τον τρόπο θα προκύπτει πάντα ότι θα έχουν ίσες απώλειες επιβάρυνσης και συνεπώς ίδιο εi!!! [B)]
    β. Περίπτωση που αφαιρούμε το QFi και το Qαi
    έστω ότι QF1=50 kcal/h, Qα1=50 kcal/h και QF2=25 kcal/h, Qα2=25 kcal/h
    άρα Qβ.ολ = (1500+1000) - (50+50+25+25) = 2350 kcal/h
    ειδικές βασικές απώλειες : qβ = 2350 /(50+50) = 23.5 kcal/κ.μ.h
    απώλειες επιβάρυνσης διαμερίσματος : Q1=23.5 * 50 + 50 + 50 = 1275 kcal/h και Q2=23.5 * 50 + 25 + 25 = 1225 kcal/h
    συντελεστής ε1=1275/2500=0,51 και ε2=1225/2500=0,49
    Συμπέρασμα 2: Θα μου πείς, ρε καρ.......ζη, τόση ώρα μας κάνεις θέμα για διαφορά 0,01 (!). Σοβαρά? Έστω f1=f2=0,40 (τόσο βγαίνει) και ώρες ω1=ω2=10 άρα π1=51% και π2=49% άρα για γέμισμα 1000 euro το διαμέρισμα 1 θα δώσει 510 euro και το διαμέρισμα 2 θα δώσει 490 euro, ενώ στην προηγούμενη περίπτωση θα έπρεπε να δώσουν από 500 euro ο καθένας! (να δώ πως θα εξηγήσουν μερικοί, ώ μη γέννητω, αυτά τα 10 euro επί (x) χρόνια στον δικαστή!!!).
    Συμπέρασμα 3: Και αφού έχουμε επιλέξει "σώνει και καλά" (γιατί βαριόμαστε? δεν γουστάρουμε να πληρώσουμε?)να υπολογίστεί ο πίνακας με την εγκατεστημένη ισχύ αλλά να αποφύγουμε το προαναφερθέν σφάλμα, τα QFi και τα Qαi που θα τα βρούμε? Μήπως θα πρέπει να τα υπολογίσουμε? ΣΩΣΤΑ!!!
    Κι αν είναι έτσι, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΣΩΣΤΑ!!! [}]
    Καλή μου φίλη, χωρίς παρεξήγηση το post σου μου έδωσε αφορμή για να θίξω ένα θέμα μου με απασχολεί καιρό και για να σου ανταποδόσω το "βήμα" που μου παραχώρησες θα γίνω πιο συγκεκριμένος στο πρόβλημά σου,
    1) Όσον αφορά την αλλαγή της ΤΟΤΕΕ, άγνωστο...
    2) Τα στοιχεία της μελέτης που χρειάζονται βρίσκονται ήδη στον πίνακα κατανομής δαπανών που δικαιούται να τον έχει κάθε ιδιοκτήτης, βέβαια κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρουσιάσει έναν νέο πίνακα χωρίς να είναι αρμόδιος (εννοείται μηχανολόγος) και να είναι αποδεκτός από όλους τους ιδιοκτήτες.
    3) Και φυσικά το fi υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει εφόσον όπως ορθά λές θα αλλάξει το y αλλά λόγο του εμβαδού (εφόσον θα προστεθεί ο Η/Χ) κι όχι του όγκου (το y επιλέγεται βάσει του εμβαδού της ιδιοκτησίας).
    4) Εάν βάλεις στον πίνακα την εγκατεστημένη ισχύ τότε από τον υπάρχον πίνακα χρησιμοποίησε τα FQi και Fαi αλλά εάν είναι δυνατόν (για να είσαι εν μέρει σωστή) πρόσθεσε και αυτά των Η/Χ (αν υπάρχουν διαφορές στα νέα ανοίγματα). Επίσης, από την επιφάνεια (εμβαδό) του διαμερίσματος προκύπτει ο όγκος, ο οποίος χρησιμοποιείται στον υπολογισμό του qβ (ειδικές βασικές απώλειες) και των Qi (θερμικών απωλειών που επιβαρύνουν τα διαμερίσματα). Επίσης, το εμβαδόν παίζει ρόλο στην επιλογή του y και κατά συνέπεια στον υπολογισμό του fi.
    Ελπίζω να σε βοήθησα (κι όχι μόνο εσένα)...
    Τι να λέει..

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2006
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    10
    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε για τις απορίες μου.
    Θα μελετήσω προσεκτικά το mail γιατί πάσχω από έλλειψη χρόνου και θα επανέλθω. Πάντως, με δοκιμές που έκανα όντως το ei πήγε περίπατο!
    Επίσης, στον πίνακα κατανομής ποσοστών συνιδιοκτησίας που έχω στα χέρια μου, έχω εμβαδό, όγκο διαμερίσματος, συνολικό όγκο διαμερίσματος (αλήθεια ποιο από τα δύο λαμβάνεται υπ΄ όψη στους υπολογισμούς), ei ,fi. αλλά όχι τα FQi και Fαi. Να υποθέσω ότι κάτι μου λείπει;

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2006
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    10
    Καλησπέρα σας,
    Επανέρχομαι στο θέμα για την τοποθέτηση θερμαντικών σωμάτων στους ημιυπαίθριους χώρους και τον υπολογισμό των ei, σε σύστημα θέρμανσης με αυτονομία και ωρομέτρηση. Έκανα κάποιους υπολογισμούς και θα ήθελα να μου πείτε αν σκέφτομαι σωστά.
    Βάσει της έκθεσης του ΤΕΕ «Αλλαγή της ΤΟΤΕΕ 2427?83» και συγκεκριμένα βάσει της παραγράφου 4.1, Ειδικές περιπτώσεις (Αυθαίρετη επαύξηση θερμαντικής επιφάνειας των θερμαντικών σωμάτων), οι θερμίδες των επιπλέον θερμαντικών σωμάτων να υπολογισθούν ως πρόσθετα φορτία Qπρ και να προστεθούν στις απώλειες αερισμού Qαi και ανοιγμάτων Qfi και να υπολογισθεί εκ νέου ο ei.
    Από τη Μελέτη Κατανομής Δαπανών Κεντρικής Θέρμανσης πήρα όλα τα στοιχεία για το κάθε διαμέρισμα.
    Διαδικασία υπολογισμού:
    1. στα Qαi και Qfi των συγκεκριμένων διαμερισμάτων πρόσθεσα τις θερμίδες των επιπλέον σωμάτων, Qπρ.( σύνολο = 5449 kcal/h)
    2. Το Qολ του κτιρίου αλλάζει από 68666 kcal/h ,σε 74115 kcal/h=Q’ολ
    3. τα Σ(Qαi + Qfi) αλλάζουν από 44290 σε 49739 kcal/h
    4. Οι ολικές βασικές απώλειες του κτιρίου Qολβ παραμένουν ίδιες, αφού σαν διαφορά Qολ- Σ(Qαi + Qfi) παραμένει ίδια
    5. Οι ειδικές βασικές απώλειες του κτιρίου qβ παραμένουν ίδιες , γιατί το Σvi (ολικός όγκος του κτιρίου) δεν αλλάζει. Αυτό βέβαια συμβαίνει , γιατί θεώρησα ότι το πρόσθετο σώμα τοποθετήθηκε σε νόμιμο χώρο και όχι σε παράνομο δωμάτιο, άρα ο όγκος Vi του διαμερίσματος δεν αλλάζει.(αυτό για να είμαστε ok με την πολεοδομία)
    6. Βάσει του τύπου Qi =Vi* qβ +( Qαi + Qfi +Qπρ) γίνεται ανακατανομή των θερμικών απωλειών στα διαμερίσματα και προκύπτουν τα Qi’ . Εννοείται ότι στα διαμερίσματα που δεν άλλαξε τίποτα, το Qπρ =0
    7. Τα νέα ei προκύπτουν από τον τύπο ei= Qi’/ Q’ολ
    8. Τελικά τα ei αυξάνονται στα 4 διαμερίσματα ενώ συγχρόνως μειώνονται στα υπόλοιπα 13.
    9. Τα Fεξi , Fπαρi , ω,x,y,z και συνεπώς τα fi δεν αλλάζουν , αφού δεν έγιναν αλλαγές στα Vi.
    Ερωτήσεις :
    1. Είναι σωστό να προσθέτω τις επιπλέον θερμίδες(5449) και στις ολικές απώλειες του κτιρίου Qολ ;
    2. Αν δεν τις προσθέσω, αλλάζει το Qολβ άρα και το qβ . Ως αποτέλεσμα αυτών, θα αλλάξει το Qi;’ , καθώς και τα ei , τα οποία αυξάνονται ακόμα περισσότερο για τα 4 διαμερίσματα που έκαναν τις αλλαγές.
    Τελικά ποιο είναι το πιο σωστό;

Super Moderator
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2003
    Θέση
    Αθήνα
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    328
    Καλή μου μην μπερδεύεσαι..[:I] Εάν διαβάσεις προσεκτικά την παρ. 4.1. για την αλλαγή της ΤΟΤΕΕ θα διαπιστώσεις πως ορθώς η επαύξηση της θερμαντικής επιφάνειας των θερμαντικών σωμάτων αφορά αποκλειστικά και μόνο τις ιδιοκτησίες που την επεδίωξαν.. αλλά δεν αναφέρει κάτι εξίσου σημαντικό ό,τι αυτό ισχύει στην περίπτωση που αλλάζει η εγκατεστημένη θερμική ισχύς κί όχι στην περίπτωση που η αύξηση οφείλεται σε προσθήκη χώρου! Διάβασε επίσης προσεκτικά την παρ. 4.4., καθώς και τα παρακάτω, και είμαι σίγουρος πως θα καταλάβεις..
    Στο ΦΕΚ 631Δ/85, ο ορισμός για το Qολ λέει, "οι ολικές θερμικές απώλειες του κτιρίου όπως προκύπτουν από την μελέτη θέρμανσης του κτιρίου" συμπεριλαμβάνοντας τις γνωστές προσαυξήσεις προσανατολισμού, διακοπών κ.λ.π. Συνεπώς το Qολ έχει να κάνει με την δεδομένη, από κατασκευής, συμπεριφορά του κτιρίου. Τί εννοώ; Όταν κάνουμε μελέτη θέρμανσης (συγκεκριμένα όταν υπολογίζουμε τις θερμικές απώλειες) λαμβάνουμε, πρώτα απ' όλα, υπόψη όλες τις κατασκευαστικές παραμέτρους του εξωτερικού κέλυφους του κτιρίου (και κατά προέκταση των επιμέρους ιδιοκτησιών του). Δηλ. θερμομόνωση τοιχοποιίας, δαπέδου, οροφής, προσανατολισμό, ανεμόπτωση κ.λ.π. Επίσης το QFi και το Qai είναι οι θερμικές απώλειες δια μέσου των εξωτερικών ανοιγμάτων και οι απώλειες χαραμάδων, αντίστοιχα. Που θέλω να καταλήξω.. Ότι το Qολ, και κατ΄επέκταση το Qβ.ολ. (ολικές βασικές απώλειες) έχουν να κάνουν μόνο με δεδομένα που προκύπτουν λόγω του υφιστάμενου τρόπου κατασκευής και ποιότητας υλικών του κτιρίου ενώ η επαύξηση της θερμαντικής επιφάνειας των σωμάτων έχει να κάνει με "παρέμβαση" της εγκατεστημένης ισχύος από την οποία επωφελείται μόνο ένα τμήμα του κτιρίου (π.χ. μια ιδιοκτησία).
    Με απλά λόγια, άλλο θερμικές απώλειες κι άλλο θερμική ισχύς. ¶λλο π.χ. το να αλλάζεις την ποιότητα των εξωτερικών κουφωμάτων (όπου εκεί αλλάζει η συμπεριφορά του κτιρίου συνεπώς και οι θερμικές απώλειες) κι άλλο το να αυξάνεις την θερμική ισχύ για να αντιμετωπίσεις τις υπάρχουσες, δεδομένες θερμικές απώλειες.
    Α) Στην περίπτωση τώρα που μιά ιδιοκτησία σε ένα κτίριο αυξήσει την θερμαντική επιφάνεια των σωμάτων (μιλάμε μόνο για αλλαγή ισχύος), παραμένουν σταθερά:
    α) το Qολ (εδώ είναι σημαντικό να μην μπερδευτούμε με την περίπτωση της προσθήκης ατομικού boiler το οποίο σε αντίθεση προστίθεται στο Qολ, βλ. παρ. 4.2.)
    β) τα QFi και τα Qai
    γ) συνεπώς και το Qβ.ολ. εφόσον, το [u]ξανατονίζω, δεν άλλαξε τίποτα, από κατασκευαστικής απόψεως στο κτίριο.
    δ)βάσει αυτού και το qβ (ειδικές βασικές απώλειες) παραμένει το ίδιο.
    ε) το fi (συντελεστής παραμένουσας επιβάρυνσης)
    αλλάζουν :
    α) το Qi (θερμικές απώλειες που θα επιβαρύνουν την εν λόγω ιδιοκτησία) εφόσον θα προσθέσουμε το Qπρ (πρόσθετο φορτίο).
    β) το εi (συντελεστής επιβαρύνσεων της εν λόγω ιδιοκτησίας).
    (Το οποίο elfoto να σου θυμίσω πως είναι εi=Qi/ΣQi κί όχι Qi/Qολ).
    Β)Περίπτωση τώρα που μιά ιδιοκτησία σε ένα κτίριο αυξήσει την συνολική θερμαντική επιφάνεια των σωμάτων προσθέτοντας ένα ακόμη δωμάτιο (να τον πούμε Η/Χ? ). Προσοχή! Εδώ τώρα μιλάμε για κατασκευαστική αλλαγή που επηρεάζει το κέλυφος του κτιρίου (άρα τις θερμικές απώλειες όλου του κτιρίου Qολ) κι όχι μονο για αλλαγή ισχύος! Παράδειγμα, άν "κλείσω" τον Η/Χ του διαμερίσματός μου κι από κάτω το διαμέρισμα προεκτεινόταν εξαρχής μέχρι το έξω όριο του δικού μου Η/Χ, το τμήμα της οροφής του (δάπεδο δικού μου Η/Χ) θα είχε υπολογισθεί με Δt εξωτερικής θερμοκρασίας ενώ τώρα ουσιαστικά θα συνορεύει με θερμαινόμενο χώρο άρα Δt = 0. Ή αντίστροφα, μου την βιδώνει εμένα τώρα και παίρνω έναν γκασμά και κατεβάζω έναν τοίχο κάνοντας Η/Χ (σίγουρα..). Ο απο-κάτω την πάτησε.. . Κατάλαβες τώρα; . Επίσης, μην ξεχνάς πως ο χώρος που "κλείνει" αλλάζει αυτομάτως το εμβαδόν της ιδιοκτησίας κι όπως είναι αυτονόητο τον όγκο της. ¶ρα, αλλάζουν :
    α) το Qολ (εφόσον "κλείνοντας" τον Η/Χ ίσως να "επηρεάζω" το κάτω και πάνω διαμέρισμα)
    β) τα QFi και τα Qai (σε περίπτωση που στον εξωτερικό τοίχο που "προεκτείνω" αλλάξω τα αρχικά κουφώματα)
    γ) συνεπώς και το Qβ.ολ.
    δ)βάσει αυτού και το qβ (ειδικές βασικές απώλειες) εφόσον αλλάζει το Qβ.ολ. και το πιο βασικό, ο όγκος Vi (και φυσικά το ΣVi)!
    ε) Τώρα το καλό.. εάν στον χώρο που "κλείνεις" τοποθετήσεις μεγαλύτερο σώμα από αυτό που προκύπτει από την νέα μελέτη θερμικών απωλειών τότε στο Qi θα προσθέσεις και Qπρ, όπως δηλ. ισχύει στην περίπτωση (Α). Καλό εεε!!
    ε) το fi (συντελεστής παραμένουσας επιβάρυνσης) μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που επηρεάζεται ο παράγοντας εμβαδού (y).
    μένουν ίδια,
    α) πλάκα μου κάνεις!!!
    Τέλος, συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω έχουμε τις εξής περιπτώσεις "παρεμβάσεων" σε υπάρχον Πίνακα Κατανομής Δαπανών Κ.Θ.
    1) Αλλαγή της εγκατεστημένης θερμικής ισχύος του κτιρίου με αυθαίρετη επαύξηση της θερμαντικής επιφάνειας των θερμαντικών σωμάτων μιας ιδιοκτησίας. (βλ. παρ. 4.1.)
    2) Προσθήκη ατομικού Boiler (άλλου παπά ευαγγέλιο..) (βλ. παρ. 4.2.)
    3) Προσθήκη κεντρικού - κοινόχρηστου Bolier (κουβέντα.. [B)]) (βλ. παρ. 4.3.)
    4) Αρχιτεκτονικές Αλλαγές (π.χ. αυθαίρετη προσθήκη δωματίου) (βλ. παρ. 4.4.)
    5) Συνδυασμός των παραπάνω.. (π.χ. αυθαίρετη προσθήκη Η/Χ ο οποίος θερμαίνεται από θερμαντικό σώμα μεγαλύτερης θερμαντικής επιφάνειας από αυτό που θα προβλεπόταν σε περίπτωση υπολογισμού θερμικών απωλειών για τον εν λόγω χώρο. Τί λές; Να βάλλουμε κι ένα boiler; )
    Καλή μου elfoto το πιο σωστό και δίκαιο είμαι σίγουρος πως γνωρίζεις καλά πιο είναι απλά πιστεύω πως δεν θέλεις να δυσαρεστήσεις κόσμο και να χαλάσεις καρδιές. Εγώ στην θέση σου θα πρότεινα στην γενική συνέλευση να γίνει μια σωστή μελετούλα, κοινής αποδοχής, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις "μαμουνιές" (επεκτάσεις, μεγαλύτερη ισχύ, κανά ξεχασμένο boiler στο πατάρι κ.λ.π.) που σαν σκοπό θα έχει την [u]δίκαιη κατανομή και να έληγε εκεί το θέμα δίχως να μπλέξετε Πολεοδομίες και κουραφέξαλα, αλλιώς... One way!
    Ελπίζω να σε βοήθησα και προβλημάτισα (κί όχι να σε κούρασα, μπέρδεψα, πονο-κεφάλιασα, δυσαρέστησα, κ.λ.π.)
    Also spratch..
    Τι να λέει..

Διαχειριστής dimis's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2002
    Θέση
    Δήμος Βόλβης Ν. Θεσσαλονίκης
    Ιδιότητα:
    Υδραυλικός
    Απαντήσεις
    1,200
    Την elfoto νομίζω ότι την βοήθησες αλλά εμένα με πονοκεφάλιασες
    Δεν έχει σημασία όμως Κάτι έμαθα και εγώ ο άσχετος
    http://levitostasia.com

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2006
    Θέση
    ΝΙΚΑΙΑ
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    304
    Καλημέρα σε όλα τα μέλη.
    Να προσθέσω μόνο την άποψη του κ. Φίλιππου Ζαχαριάδη
    (Μ-Η,Οικονομολόγου μέλους της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ) που δημοσιεύθηκε στο Δελτίο του ΤΕΕ και αφορά "επεμβάσεις στην αρχική εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης μιας πολυκατοικίας από ενοίκους όπως π.χ. τοποθέτηση κ' σύνδεση με την εγκατάσταση Κ.Θ. θερμοσίφωνα διπλής ενέργειας ώστε να έχουν ζεστό νερό όταν δουλεύει η εγκατάσταση Κ.Θ., πρόσθεση ή αύξηση επιφάνειας θερμαντικών σωμάτων."
    Συμπερασματικά άν μια ιδιοκτησία έχει Qol.=8000kcal/h, Qf=2500kcal/h, Qa=1900kcal/h και προσθέσω 1300kcal/h θα έχουμε στην περίπτωση μας Qol.=9300kcal/h, Qf=2500kcal/h, Qa=1900kcal/h και Qe=1300kcal.
    Παρατηρούμε ότι το Qβ(βασικές απώλειες) δεν αλλάζει δηλ. Qβ=Qol.-Qf-Qa-Qe=9300-2500-1900-1300=3600kcal/h, οπότε και το qβ παραμένει αμετάβλητο.
    Αλλάζει μόνο το Q1 (θερμικές απώλειες που βαρύνουν την ιδιοκτησία) κατά 1300kcal/h (δηλ. την επιβάρυνση) με αντίστοιχη αύξηση του συντελεστή ε1 της ιδιοκτησίας που ήταν και το ζητούμενο.
    Οι νέοι συντελεστές ε1' αφορούν μόνο τη δαπάνη κατανάλωσης και όχι την παραμένουσα επιβάρυνση (fi*εi) για την οποία θα ισχύουν οι παλαιοί συντελεστές ε1. Αρα θα έχουμε :

α) Δαπάνες λειτουργίας
    εi'*Ωi
    πi=[fi*εi'+ ------- *(1-Σfi*εi)
    Σεi'*Ωi
    β) Εκτακτες Δαπάνες λειτουργίας
    πi=εi'*100

Να περνάτε καλά

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2006
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    10
    Καλησπέρα σε όλους,
    Όλες οι παρατηρήσεις του dimis με βοήθησαν πάρα πολύ και ξεκαθάρισα πολλά πράγματα. Παρατήρησα όμως το εξής:
    Ας υποθέσουμε ότι είμαστε στην πρώτη περίπτωση, όπου μία ιδιοκτησία σε ένα κτίριο αυξήσει την θερμαντική επιφάνεια των σωμάτων. Συμφωνώ ότι το ei=Qi/ΣQi και όχι Qi/Qολ (ήταν λάθος εκ παραδρομής!) ,αλλά (να ΄ναι καλά αυτός που ανακάλυψε το Excell και κάνω δοκιμές), για να αλλάξουν τα ei μόνο των ιδιοκτητών που έκαναν την επαύξηση και να μείνουν τα υπόλοιπα ei ίδια, θα πρέπει στον τύπο ei=Qi/ΣQi όπου ΣQi μπει το προηγούμενο ΣQi (68666 kcal/h) το οποίο όμως ισούται με Qολ για τις ιδιοκτησίες που δεν έκαναν αλλαγές, ενώ για τις ιδιοκτησίες που έκαναν αλλαγές θα πρέπει όπου ΣQi να μπεί το ΣQi΄ (74115 kcal/h) . Έτσι τα ei για τους πρώτους παραμένουν ίδια , ενώ για τους άλλους αυξάνονται. Όμως κάνοντας το άθροισμα Σei δεν είναι ίσο με 1,000 (χιλιοστά) αλλά Σei> 1,000 !!! Πρόβλημα !
    Αν τώρα υπολογίσω για όλους ei=Qi/ΣQi΄ όπου ΣQi΄ (74115 kcal/h) θα αλλάξουν σε όλους τα ei και συγκεκριμένα μειώνονται σε αυτούς που δεν έκαναν αλλαγές (το οποίο βέβαια βάσει της παρ 4.1 για την αλλαγή της ΤΟΤΕΕ δεν πρέπει να γίνει) , ενώ αυξάνονται σε αυτούς που έκαναν και το Σei=1,000 ( χιλιοστά) ! Τι κάνω λοιπόν;
    Πιστεύω να έγινα κατανοητή και να μην σας πολυζαλίζω!

Η παρατήρηση του and για το ότι τα νέα ei΄ θα αφορούν μόνο τη δαπάνη κατανάλωσης είναι πολύ καλή!
    Ευχαριστώ για τη βοήθειά σας !

Super Moderator
    Ημερομηνία εγγραφής
    Nov 2003
    Θέση
    Αθήνα
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    328

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλή μου.. μην μπερδεύεσαι!
    Ποιός σου είπε πως τα εi των ιδιοκτητών που δεν έκαναν προσαυξήσεις σωμάτων θα παραμείνουν σταθερά! [}]
    Η ΤΟΤΕΕ, όταν λέει πως αφορά τους μόνο ιδιοκτήτες που την επεδίωξαν, εννοεί πως θα αλλάξουν (αυξηθούν) οι θερμικές απώλειες (Qi) που τους [u]επιβαρύνουν. Επομένως, εφόσον το εi είναι ποσοστό επί του συνόλου των θερμικών απωλειών επιβάρυνσης, θα αλλάξει ανάλογα για όλες τις ιδιοκτησίες του κτιρίου!
    "Λογικό" είναι πως εάν τα κρατήσεις σταθερά τα εi των ιδιοκτητών που δεν έκαναν αλλαγές, το Σεi θα είναι < > της μονάδας, έλα όμως που δεν σωστό.. Στο τονίζω πάλι, [u]το εi είναι ποσοστό επί του συνόλου!
    Υποθετικό παράδειγμα : Έστω ένα κτίριο με 4 ιδιοκτησίες όπου έχουν ίδιο εi. Ο.Κ? Το άθροισμα των εi πρέπει να είναι πάντα μονάδα. Ο.Κ.? Κάθε εi θα ισούται με 1/4 της μονάδας. Ο.Κ? Τώρα, εάν η μονάδα ήταν μία πίτα και τα εi ήταν κομμάτια της πίτας, θα είχαμε 4 ίδια κομμάτια. Ο.Κ.? Εάν κάποιος "μεγάλωνε" το κομμάτι του (άσε κάτω το δικό μου ), δεν θα ήταν σαν να "έτρωγε" ανάλογα από τους άλλους? Δεν θα μίκραιναν τα δικά μας κομμάτια - εi? ΑΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ (ευνοϊκότερο) ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ!
    Για να καταλάβεις καλύτερα, θα σου βάλω έναν προβληματισμό, που θα σου δώσει όμως την λύση..
    <<Εάν πάμε αντίστροφα, δηλ. εάν κάποιο διαμέρισμα "αποκοπεί" από την κεντρική θέρμανση, που σημαίνει ότι "αφαιρείται" θερμικό φορτίο (αντί να προστίθεται όπως στην περίπτωση που εξετάζαμε μέχρι τώρα), τότε τί πρέπει να γίνει;>>
    Περιμένω απάντηση, από εσένα!
    Υ.Σ. Μου φαίνεται πως δεν διάβασες προσεκτικά το reply που σου έκανα.. Να σου θυμίσω..
    "Α) Στην περίπτωση τώρα που μιά ιδιοκτησία σε ένα κτίριο αυξήσει την θερμαντική επιφάνεια των σωμάτων (μιλάμε μόνο για αλλαγή ισχύος), παραμένουν σταθερά:
    α) το Qολ (εδώ είναι σημαντικό να μην μπερδευτούμε με την περίπτωση της προσθήκης ατομικού boiler το οποίο σε αντίθεση προστίθεται στο Qολ, βλ. παρ. 4.2.)
    β) τα QFi και τα Qai
    γ) συνεπώς και το Qβ.ολ. εφόσον, το ξανατονίζω, δεν άλλαξε τίποτα, από κατασκευαστικής απόψεως στο κτίριο.
    δ)βάσει αυτού και το qβ (ειδικές βασικές απώλειες) παραμένει το ίδιο.
    ε) το fi (συντελεστής παραμένουσας επιβάρυνσης)
    αλλάζουν :

α) το Qi (θερμικές απώλειες που θα επιβαρύνουν την εν λόγω ιδιοκτησία) εφόσον θα προσθέσουμε το Qπρ (πρόσθετο φορτίο).
    β) το εi (συντελεστής επιβαρύνσεων της εν λόγω ιδιοκτησίας).

(Το οποίο elfoto να σου θυμίσω πως είναι εi=Qi/ΣQi κί όχι Qi/Qολ)."
    Βάσει των παραπάνω, το ΣQi δεν θα αλλάξει?
    Τι να λέει..

Δικαιώματα απάντησης