Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 10 από 18

Θέμα: Πρόβλημα με ηλιακό τριπλής ενέργειας.

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2006
    Θέση
    Patra
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    20

Πρόβλημα με ηλιακό τριπλής ενέργειας.

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Αρχικά είχα στην πλάκα ηλιακό θερμοσίφωνα ανοιχτού κυκλώματος. Πριν 2 χρόνια περίπου αποφάσισα να αλλάξω μόνο το μπόιλερ και να το αντικαταστήσω με ένα κλειστού κυκλώματος τριπλής ενέργειας, ώστε να το συνδέσω και με το καλοριφέρ.
    Μετά από ένα χρόνο παρατήρησα οτι έσταζε η βαλβίδα ασφαλείας του λέβητα (αν λέγεται έτσι) και η πίεση στο κύκλωμα του καλοριφέρ ήταν πολύ ανεβασμένη. Προφανώς ο ηλιακός έχει κάποια διαρροή στη σερπαντίνα του, με αποτέλεσμα το νερό από το δίκτυο πόλεως (υψηλής πίεσης) να επιστρέφει στο κύκλωμα του καλοριφέρ και να ανεβάζει την πίεση.
    Δυστυχώς η εταιρεία από την οποία αγόρασα το μπόλερ έκλεισε και δεν μπορώ να κάνω χρήση της εγγύησης. Επειδή φοβήθηκα για τυχόν ζημιές έχω αποσυνδέσει πλέον τον ηλιακό από το καλοριφέρ.
    Τι μπορώ να κάνω εκτός από το να αγοράσω νέο ηλιακό, ή μόνο μπόιλερ και να καταργήσω τον ηλιακό; Ένας υδραυλικός που ήρθε και το είδε είπε πως δεν αλλάζει η σερπαντίνα του.
    Σκέφτηκα να βάλω μια βαλβίδα μειωσης πίεσης στην είσοδο κρύου νερού του ηλιακού από το δίκτυο πόλης (παρόμοια με αυτή που υπάρχει στην εγκατάσταση του καλοριφέρ). Αλλά χρειάζομαι και μια παρόμοια αλλά αντίστροφης ροής (υπάρχει κάτι τέτοιο για την έξοδο του ζεστού νερού από τον ηλιακό πλέον.
    Έχετε καμια άλλη ιδέα για το τι μπορώ να κάνω;
    Ο καυστήρας και ο κυκλοφορητής βρίσκεται στο υπόγειο και δεν είχε σχεδιαστεί για σύνδεση με το μπόιλερ που βρίσκεται στην πλάκα. Υπάρχει κανένα πρόβλημα είτε στον κυκλοφορητή είτε στο δοχείο διαστολής; Τι λέτε;
    Υ.Γ. Συγχαρητήρια για το forum που έχετε φτιάξει! Ειλικρινά χαίρομαι πολύ που υπάρχει κάτι τέτοιο πλέον και στην Ελλάδα.

Διαχειριστής dimis's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2002
    Θέση
    Δήμος Βόλβης Ν. Θεσσαλονίκης
    Ιδιότητα:
    Υδραυλικός
    Απαντήσεις
    1,200
    Μήπως το μπόιλερ είναι διπλής ενέργειας? Δηλαδή οι παροχές από τους συλλέκτες συνδέονται στο ανοικτό κύκλωμα του μπόιλερ και οι παροχές από τον λέβητα στο κλειστό κύκλωμα το λέβητα? Δηλαδή μήπως έγινε κάποια πατέντα? Μπορείς να μας περιγράψεις λίγο το μπόιλερ? Πόσες αναμονές για σύνδεση έχει?
    Απ ότι φαντάζομαι πάντως σου τρύπησε το μπόιλερ. Κομπογιανίτικες λύσεις υπάρχουν πολλές αλλά κάνε μια περιγραφή σε παρακαλώ του μπόιλερ και αν μπορείς στείλτο σε φωτογραφία.
    http://levitostasia.com

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2006
    Θέση
    Patra
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    20
    Φυσικά και μπορώ να το περιγράψω, απλά δεν το ανέφερα πριν μήπως θεωρηθεί διαφήμιση κτλ.
    Το μπόιλερ το αγόρασα από την Φυρογενης και είναι το ST 170/2.9 με κιτ μετατροπής ανοιχτού κυκλώματος σε κλειστό, λόγω του ότι και το παλιό μπόιλερ ήταν της ίδιας εταιρείας. Μάλιστα στο κλειστό κύκλωμα των συλλεκτών τοποθετήθηκε και ένα μικρό δοχείο διαστολής.
    Εκτός από αυτές τις υποδοχές (για τους συλλέκτες) στην αριστερή πλευρά του μπόιλερ υπάρχουν άλλες 4. Οι 2 για σύνδεση με τον λέβητα (είσοδος-έξοδος) και οι άλλες 2 για είσοδο κρύου νερού δικτύου πόλεως και έξοδος για ζεστό νερό οικιακής χρήσης.
    Αν μπορέσω αύριο θα ανέβω πάνω να βγάλω και καμιά φωτογραφία να σας την δείξω, και να μου πείτε εαν είναι συνδεδεμένο σωστά. Την εγκατάσταση δεν την έκανα εγώ αλλά ενας υδραυλικός. Όταν αργότερα αντιμετώπιζα το πρόβλημα με την πίεση στο καλοριφέρ και αποσύνδεσα το μπόιλερ από τον λέβητα, έσταζε νερό από τις αναμονές του μπόιλερ σιγά σιγά.
    Δοχείο διαστολής πάντως δεν υπάρχει (που να συνδέεται δηλαδή στο νερό χρήσης) και δεν ξέρω μήπως τρύπησε γι'αυτό το λόγο.
    Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!

Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2002
    Θέση
    Ιδιότητα:
    Υδραυλικός
    Απαντήσεις
    1,200
    Ωραία. Το κύκλωμα των συλλεκτών λοιπόν είναι κλειστό. Έχεις δηλαδή μέσα αντιψυκτικό. Άρα το μπόιλερ είναι τριπλής και ζεστένεται από τον λέβητα με σερμπαντίνα που είναι εμβαπτισμένη μέσα στο νερό χρήσης (σαν ένα είδος ηλεκτρικής αντίστασης δηλαδή)
    Τώρα λες ότι έβγαλες τις σωλήνες που ήταν από τον λέβητα τις έκλεισες (με τάπα?) και άφησες ανοικτές τις αναμονές που υπάρχουν πάνω στο μπόιλερ και στις οποίες συνδεόταν οι σωλήνες του λέβητα? Και από εκεί έσταζε νερό? Και όταν λες έσταζε τώρα τι κάνει σταμάτησε να στάζει? Αν δεν σταμάτησε να στάζει είναι φανερό ότι έχει τρυπήσει η σερμπαντίνα αυτή και περνάει το νερό από το δίκτυο πόλις στο κλειστό κύκλωμα του λέβητα.
    Η σερμπαντίνα που έχει μέσα το μπόιλερ αυτό δύσκολα τρυπάει και μάλιστα σε ένα χρόνο.
    Αν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω και διαπιστώσεις ότι σύγουρα δεν αλλάζει η σερμπαντίνα αυτή (λογικά πρέπει να αλλάζει) τότε θα σου πω ένα κομπογιανίτικο τρόπο (που κάπου αλλού εδώ μέσα τον κορόιδευα) για το τι θα κάνεις μια και δεν θέλεις να αλλάξεις μπόιλερ
    Πάντως μου φαίνεται παράξενο να μην αλλάζει η σερμπαντίνα. Δεν είναι δυνατόν να είναι φιξαρισμένη.

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2006
    Θέση
    Patra
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    20
    quote:Originally posted by dimis

Ωραία. Το κύκλωμα των συλλεκτών λοιπόν είναι κλειστό. Έχεις δηλαδή μέσα αντιψυκτικό. Άρα το μπόιλερ είναι τριπλής και ζεστένεται από τον λέβητα με σερμπαντίνα που είναι εμβαπτισμένη μέσα στο νερό χρήσης (σαν ένα είδος ηλεκτρικής αντίστασης δηλαδή)
    Ναί, έτσι είναι.

Τώρα λες ότι έβγαλες τις σωλήνες που ήταν από τον λέβητα τις έκλεισες (με τάπα?) και άφησες ανοικτές τις αναμονές που υπάρχουν πάνω στο μπόιλερ και στις οποίες συνδεόταν οι σωλήνες του λέβητα? Και από εκεί έσταζε νερό? Και όταν λες έσταζε τώρα τι κάνει σταμάτησε να στάζει? Αν δεν σταμάτησε να στάζει είναι φανερό ότι έχει τρυπήσει η σερμπαντίνα αυτή και περνάει το νερό από το δίκτυο πόλις στο κλειστό κύκλωμα του λέβητα.
    Στις σωληνώσεις από το λέβητα προς το μπόιλερ είχα βάλει 2 βάνες. Έκλεισα λοιπόν τις βάνες και αποσύνδεσα τα ρακόρ (και τα 2) από το μπόιλερ και το άφησα για μια μέρα περίπου. Έσταζαν συνεχώς οι αναμονές του μπόιλερ. Μετά απλά τις σύνδεσα πάλι, αλλά δεν άνοιξα τις βάνες.

Η σερμπαντίνα που έχει μέσα το μπόιλερ αυτό δύσκολα τρυπάει και μάλιστα σε ένα χρόνο.
    Αν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω και διαπιστώσεις ότι σύγουρα δεν αλλάζει η σερμπαντίνα αυτή (λογικά πρέπει να αλλάζει) τότε θα σου πω ένα κομπογιανίτικο τρόπο (που κάπου αλλού εδώ μέσα τον κορόιδευα) για το τι θα κάνεις μια και δεν θέλεις να αλλάξεις μπόιλερ
    Πάντως μου φαίνεται παράξενο να μην αλλάζει η σερμπαντίνα. Δεν είναι δυνατόν να είναι φιξαρισμένη.
    Τι να πώ; Ίσως ήταν ελαττωματικό από την αρχή και ο υδραυλικός που έκανε την εγκατάσταση δεν το κατάλαβε. Το οτι δεν αλλάζει η σερπαντίνα μου το είπε ένας άλλος υδραυλικός που ήρθε και το είδε. Σκέφτομαι να το λύσω μόνος μου να δω τι γίνεται. Κι εγώ αυτήν την εντύπωση είχα, οτι αλλάζει η σερπαντίντα.
    Μου έχει καεί και η αντίσταση αυτές τις μέρες και δεν έχω νερό...

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Sep 2004
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    820
    Όλα στραβά φαίνονται σε αυτόν τον ηλιακό... φωτογραφίες επειγόντως!!!
    Η εξίσωση είναι σωστή γιατί είναι όμορφη. - Dirac

Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2002
    Θέση
    Ιδιότητα:
    Υδραυλικός
    Απαντήσεις
    1,200
    Αν έχεις ένα μπάνιο και επομένως δεν χρειάζεσαι μεγάλη ποσότητα ζεστού νερού στην στιγμή τότε πάμε στα αρχικά σου ερωτήματα
    Θα τοποθετήσεις ένα μειωτή πίεσης (προσοχή όχι σαν αυτό που έχεις στο λέβητα) στην είσοδο κρύου νερού από το δίκτυο προς το ηλιακό. Ο μειωτής έχει ένα βέλος πάνω στον κορμό του. Το βέλος αυτό να δείχνει προς το μπόιλερ. Έτσι θα μειώσεις την πίεση της ύδρευσης μόνο στον ηλιακό και δεν θα σου ανοίγει η βαλβίδα ασφαλείας του λέβητα (που είναι συνήθως 3bar. Στην παροχή του ζεστού νερού από το μπόιλερ προς το σπίτι θα βάλεις μια βαλβίδα αντεπιστροφής (μισής ίντζας φαντάζομαι είναι το μπόιλερ σου) με το βέλος ροής να δείχνει από το μπόιλερ προς το σπίτι (αυτό για τις θερμομικτικές μπαταρίες)
    Θα ρυθμίσεις τον μειωτή πίεσης το πολύ 2 bar και θα κάνεις πάλι έλεγχο σε ώρες που δεν έχει κατανάλωση το δίκτυο πόλης αν η πίεση αυτή έμεινε στα 2 bar
    Όλα αυτά βέβαια είναι μπακαλίστικα και προσπάθησε όσο μπορείς πιο γρήγορα είτε να αλλάξεις σερμπαντίνα είτε να αλλάξεις μπόιλερ.
    Πρόσεξε τώρα. Όταν κάνει κάποιος μπάνιο να μην ανοίγετε άλλη βρύση γιατί το ζεστό νερό δεν θα είναι αρκετό σε ποσότητα να καλύψει τις δύο παροχές.
    Τα δύο υλικά θα τα ζητήσεις όπως τα γράφω εδώ (μιά βαλβίδα αντεπιστροφής 1/2 και ένα μειωτή πίεσης 1/2)
    Όταν τοποθετήσεις τα εξαρτήματα αυτά σύνδεσε τις παροχές από τον λέβητα και άνοιξε τις βάνες (ίσως χρειαστεί να κάνεις εξαέρωση αν δεν έχει αυτόματα εξαεριστικά)
    Κάτι άλλο τώρα
    Για να σου έχει τρυπήσει και η ηλεκτρική αντίσταση συμαίνει πως δημιουργείται ηλεκτρόλυση. Τα ανοικτού τύπου ηλιακά οι συλλέκτες (οι παλιοί τουλάχιστον) είναι από γαλβανισμένη σωλήνα. Οι σερμπαντίνες είναι από χαλκό Οπότε δημιουργείται μεγάλη ηλεκτρόλυση. Αν έχει ανόδιο μαγνησίου το μπόιλερ προφανώς έχει φθαρεί (θέλει κάθε χρόνο έλεγχο και αντικατάσταση αν έχει λειώσει). Αν είναι οι συλλέκτες όπως λέω (γαλβανιζέ σωλήνα τυλιγμένη σαλίγκαρος) τότε θα σου συνιστούσα ή να αλλάξεις και τους συλλέκτες ή να κάνεις δύο φορές το χρόνο έλεγχο το ανόδιο γιατί αλλιώς πάντα προβλήματα θα έχεις

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2006
    Θέση
    Patra
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    20
    Συγνώμη για την αργοπορία αλλά τώρα μπόρεσα να βγάλω φωτογραφίες.
    Τράβηξα την αριστερή πλευρά,
    http://xmpatras.freegr.net/dsc1.jpg (105kb)
    http://xmpatras.freegr.net/dsc2.jpg (123kb)
    τη δεξιά,
    http://xmpatras.freegr.net/dsc4.jpg (118 kb)
    http://xmpatras.freegr.net/dsc5.jpg (148 kb)
    μπροστά
    http://xmpatras.freegr.net/dsc3.jpg (96 kb)
    καθώς και τα χαρακτηριστικά του:
    http://xmpatras.freegr.net/dsc6.jpg (80 kb)
    Στον πίνακα στην τελευταία φωτογραφία γράφει προστασία και δίπλα έχει το σύμβολο της σταγόνας. Τι σημαίνει αυτό;
    Ανοδική προστασία υπάρχει μόνο στο καλοριφέρ, στο χώρο του λεβητοστασίου. Η σύνδεση από το καλοριφέρ μέχρι ενός σημείου είναι με χαλκοσωλήνα και στη συνέχεια με πλαστική μέχρι την ταράτσα όπου και βρίσκεται το μπόιλερ. Ωστόσο το θέμα της διάβρωσης των μετάλλων υπάρχει. Αν θυμάμαι καλά, είχα ρωτήσει τον υδραυλικό για ανόδιο και μου απάντησε οτι αυτά τα μπόλιερ έχουν ενσωματομένο και δεν χρειάζεται αλλαγή. Στην εγκατάσταση πάντως δεν τοποθετήθηκε προστασία. Τώρα που ξανακοίταξα τις οδηγίες που ήρθαν μαζί με το μπόιλερ λέει πως κάθε 5 χρόνια χρειάζεται έλεγχος για το ανόδιο, οπότε λογικά θα αλλάζει.
    Οι συλλέκτες δεν είναι οι αρχικοί. Λόγω του οτι έχουμε πολλά άλατα στο δίκτυο, είχαν βουλώσει οι παλιές σωληνώσεις των συλλεκτών και δεν ζέστενε καθόλου το νερό. Έτσι αντί να τους αντικαταστήσουμε, τους ανοίξαμε και αντικαταστήσαμε τις σωλήνες με χαλκοσωλήνες μεγαλύτερης διαμέτρου από της αρχικής για να μην ξαναβουλώσουν. Βέβαια μετά την αλλαγή δεν έχουν την απόδοση που είχαν στην αρχή. Όλα αυτά, χρόνια πριν αντικατασταθεί το μπόιλερ με αυτό που έχω τώρα.
    Για να ανοίξω το μπόιλερ και να κοιτάξω για τη σερπαντίνα, την αντίσταση κτλ πρέπει πρέπει να ξεβιδώσω το μπόιλερ από την δεξιά πλευρά του, σωστά;
    Έχω δώσει τα χαρακτηριστικά της αντίστασης σε ένα μαγαζί και περιμένω να μου φέρει αντίσταση για να το ανοίξω μια και καλή. dimis αυτό είχα σκεφτεί να κάνω κι εγώ αλλά δεν ήξερα αν γίνεται ακριβώς και με τι υλικά. Αν τελικά δεν αλλάξει η σερπαντίνα θα υλοποιήσω τη λύση που μου πρότεινες προς το παρόν.
    Και κάτι άλλο. Μέσα στα υλικά που ήρθαν μαζί με το μπόιλερ υπήρχε και ένα συγκρότημα βαλβίδων όπως φαίνεται στη φωτογραφία http://xmpatras.freegr.net/dsc7.jpg (71 kb). Ο υδραυλικός θυμάμαι συγκεκριμένα οτι έβγαλε τη βαλβίδα ασφαλείας κενού και μάλιστα τον είχα ρωτήσει, γιατί την βγάζει. Και μου είπε δε χρειάζεται. Όπως φαίνεται και παραπάνω στη θέση της υπάρχει τάπα. Υπάρχει περίπτωση να δημιούργησε κανένα πρόβλημα η έλειψή της;
    Σας έχω πρήξει, το ξέρω, αλλά δεν εμπιστεύεομαι κανέναν πλέον γιατί όλοι κοιτάνε πως να πάρουν τα λεφτά και να φύγουν.

Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2002
    Θέση
    Ιδιότητα:
    Υδραυλικός
    Απαντήσεις
    1,200
    Άλλο το ανόδιο για την θέρμανση και άλλο το ανόδιο για το νερό χρήσης. Βρίσκονται σε διαφορετικά κυκλώματα.
    Η βαλβίδα ασφαλείας κενού είναι μια πατέντα του Φυρογένη (δεν την είδα αλλού)Η βαλβίδα αυτή έχει τον εξείς ρόλο. Αν χαλάσει η βαλβίδα αντεπιστροφής και δεν έχει νερό το δίκτυο πόλης τότε υπάρχει περίπτωση να αδειάσει το μπόιλερ στο δίκτυο πόλης. Επειδή όμως είναι κλειστό θα δημιουργηθεί υποπίεση η οποία μπορεί να παραμορφώσει το μπόιλερ. Η βαλβίδα αυτή επομένως το βοηθάει να αδειάσει άνετα. Δημιουργεί όμως και προβλήματα (σου έρχεται το ζεστό νερό με φυσαλίδες) Συνήθως δεν την τοποθετούμε οι υδραυλικοί. Αν κάνουμε καλά ή όχι δεν το ξέρω.
    Για το προστασία που λες με σήμα την σταγόνα δεν ξέρω.
    Καλά έκλεισε ο Φυρογένης?

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2006
    Θέση
    Patra
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    20

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Ναι, έχει κλείσει νομίζω 2-3 χρόνια τώρα.
    Δυστυχώς

Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία

Δικαιώματα απάντησης