Σελίδα 3 από 18 ΠρώτοΠρώτο 1234513 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 21 μέχρι 30 από 175

Θέμα: Πυροσβεστικά συγκροτήματα

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Originally posted by mhxanologos1976

Καλημέρα σε όλους!
    Μήπως γνωρίζετε επίσης κατά το άνοιγμα των Π.Φ τι πρέπει να δείχνει το μανόμετρο στο δυσμενέστερο κλάδο (τα 4,5 bar που ζητάει η πυροσβεστική είναι σε ροή ή σε στατική πίεση)-(μήπως επίσης όλοι αυτοί οι έλεγχοι βρίσκονται σε κάποιο πρώτυπο ή νομοθεσία?)
    Σας ευχαριστώ πολύ
    Πολλά πράματα για τους ελέγχους λέει η σχετική τοτεε, η εφαρμογή της οποίας έχει γίνει υποχρεωτική όσο αφορά την κατασκευή, την ποιότητα των υλικών και τους ελέγχους. Δεν ξέρω μήπως καταργήθηκε τήρησή της. Θα έλεγα ότι εκεί αναφέρει αρκετά πράματα και σχετικά σχολαστικά. Δεν έχω κάνει πυροσβεστικό ποτέ, τώρα την ψάχνω τη δουλειά. Όλα αυτά γίνονται; Υπάρχει πχ κλάδος μετά τις αντλίες, ο οποίος αποχετεύεται και που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μετρήσεις, με τη βοήθεια δακτύλιων στραγγαλισμού;

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    quote:Originally posted by Mark

καλημέρα σε όλους.
    φτιάχνουμε ένα πυροσβεστικό σε ένα γκαράζ , η δεξαμενή είναι κάτω από το δάπεδο του υπογείου και θα τοποθετήσουμε ποτήρι.
    Σκεφτόμουν αν σαν "προσθετη" δικλείδα ασφαλείας θα είχε νόημα να βάλω και έναν αυτόματο πλήρωσης με ένα αντεπίστροφο από το δίκτυο ώστε αν το ποτήρι κάποια στιγμή χάσει λίγο να μην δημιουργθεί πρόβλημα.Μήπως υπάεχει καποιο πρόβλημα με αυτό που δεν το έχω σκεφτεί?
    Για πείτε οι ειδικοί...
    Αν υπάρξει πρόβλημα με την υδροδότηση τότε πιθανώς να μην παν καλά τα πράματα αν πάει να δουλέψει η αντλία τη στιγμή που υπάρχει το πρόβλημα της υδροδότησης. Βέβαια κάτι τέτοιο ίσως να είναι σατανική σύμπτωση και μάλον έχει πολύ μικρές πιθανότητες να συμβεί.
    Για να γίνω συγκεκριμένος, ένα σενάριο είναι το εξής. Το κοινόχρηστο νερό, από το οποίο τροφοδοτείς την αναρρόφηση είναι κομμένο. Συγχρόνως υπάρχει μια βρύση ανοιχτή. Αν τεθεί η αντλία σε λειτουργία τότε θα αναρροφήσει αέρα που θα μπαίνει από τη βρύση στο δίκτυο ύδρευσης.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Η ΤΟΤΕΕ πραγματεύεται το θέμα αυτό στην παράγραφο 4.8.4.1.

Το αντιμετωπίζει με τρόπο που είναι κοντά στο σκεπτικό που πρότεινε χθες ο greg400rr.

Εν συντομία, λέει η τοτεε να μπαίνει υπερυψωμένο δοχείο που τροφοδοτεί την αναρρόφηση. Το δοχείο αυτό γεμίζει από το δίκτυο ύδρευσης και από σωλήνα που έρχεται από την κατάθλιψη της αντλίας.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    quote:Originally posted by miltos
    Πολλά πράματα για τους ελέγχους λέει η σχετική τοτεε, η εφαρμογή της οποίας έχει γίνει υποχρεωτική όσο αφορά την κατασκευή, την ποιότητα των υλικών και τους ελέγχους. Δεν ξέρω μήπως καταργήθηκε τήρησή της. Θα έλεγα ότι εκεί αναφέρει αρκετά πράματα και σχετικά σχολαστικά. Δεν έχω κάνει πυροσβεστικό ποτέ, τώρα την ψάχνω τη δουλειά. Όλα αυτά γίνονται; Υπάρχει πχ κλάδος μετά τις αντλίες, ο οποίος αποχετεύεται και που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μετρήσεις, με τη βοήθεια δακτύλιων στραγγαλισμού;
    Θα παραθέσω μερικά πράματα που διάβασα εδώ, από τα οποία προκύπτει η παραπάνω απορία μου σχετικά με το αν καταργήθηκε η εφαρμογή της ΤΟΤΕΕ.

Σε διαφορετικά σημεία αυτού του topic ο Περικλής έγραψε:

quote:Σε μεγάλες ηλεκτροκίνητες αντλίες, πολλές φορές η συνδεσμολογία στην εκκίνηση είναι ορθολογική (ξεκινά από εντολή στον πιεζοστάτη), αλλά ΔΕΝ τερματίζει με την ίδια εντολή!
    quote:Ειδικά αυτές με τα στεγανά, κολλάνε πολύ πιο εύκολα από τις κλασικές με την σαλαμάστρα και το μόνιμο δάκρυσμα. Καλό είναι λοιπόν μια φορά το μήνα να τις γυρίζεις πλήρως (υπό φορτίο-προυποθέτει βάνα bypass, ή άνοιγμα φωλιάς πχ) για να είσαι σιγουρότατος.
    Φαντάζομαι ότι τα παραπάνω αναφέρονται για "προβλεπέ" εγκαταστάσεις οι οποίες παίρνουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας.

Όμως η ΤΟΤΕΕ ορίζει ότι:

-Μετά την εκκίνηση (από τον πρεσσοστάτη προφανώς, σε περίπτωση πυρκαγιάς) η αντλία πρέπει να λειτουργεί μέχρι να σταματήσει χειροκίνητα, δηλαδή να γίνεται πάντα αυτό που λέει σχετικά ο Περικλής, και όχι απλά πολλές φορές.

-Ότι πρέπει να υπάρχει κλάδος που οδηγεί σε αποχέτευση με τη βοήθεια του οποίου γίνονται δοκιμές. (Άρα δεν χρειάζεται να ανοίξεις φωλιά)

Τα παραπάνω βέβαια τα αναφέρει στο μέρος Β για δίκτυα καταιονητήρων αλλά έχω την εντύπωση πως τουλάχιστον το πρώτο (χειροκίνητη διακοπή λειτουργίας) το ορίζει και για δίκτυα με φωλιές.

Τι γίνεται ρε παιδιά;

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Ουδέν σχόλιο;

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103
    Το πρόβλημα στην συνδεσμολογία που αναφέρθηκες και αναφέρθηκα, είναι ότι σε περίπτωση που πάρει μπροστά από σφάλμα πχ, δεν θα κόψει. Και όλα είναι θέμα πιεζοστάτη και σημείου τοποθέτησής του. Πάντως σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει υποχρεωτικά να βάζεις και βαλβίδα ασφαλείας μεγάλης διατομής και με ρύθμιση κανά 2 bar πάνω από τη νορμάλ πίεση.
    ΟΛΑ τα πυροσβεστικά περνάνε!!![:0] Είτε έχουν bypass είτε συνδεσμολόγία είτε και γω δεν ξέρω τι και πώς. Έχω δεί τα πάνδεινα!
    Είναι βέβαια θέμα προς συζήτηση...
    Κλάδος προς αποχέτευση είναι υποχρεωτικός για τα sprinklers διότι για να δοκιμάσεις flow switch, υδροκούδουνο και αντλίες, τι θα κάνεις? Θα σπάσεις κεφαλή?[:0][B)] Μπαίνει στο τέλος ενός κλάδου και ονομάζεται κλάδος δοκιμής.
    Εάν τώρα σέβεσαι τον εαυτό σου, πρέπει να έχεις και ικανό bypass στην έξοδο των αντλιών που να μπορείς από κει να δοκιμάζεις αντλίες.
    Αυτά που γράφει η ΤΟΤΕΕ είναι σωστά και θα πρέπει να εφαρμόζονται, αλλά πρακτικά.... εφαρμόζονται μόνο οι αντίστοιχες πυροσβεστικές διατάξεις. Με κάποια βέβαια δεν συμφωνώ (όπως προείπα), ενώ σε κάποια άλλα πρέπει να επέλθουν διορθώσεις λόγω αλλαγής στην τεχνολογία υλικών και συστημάτων.

Περικλής
    Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Αν έχεις όρεξη για συζήτηση, πιστεύω ότι ορθώς η ΤΟΤΕΕ λέει να κόβονται οι ανλτίες χειροκίνητα. Φαντάσου σε ένα δίκτυο με sprinkler και φωλιές απλά να σπάσει από φωτιά ένα sprinkler. H αντλία θα είναι άψε σβήσε εμπλοκή, με τα μικρά δοχεία διαστολής που μπαίνουν. Αυτό που σκέφτομαι είναι να βάζω δύο μικρότερες ηλεκτροκίνητες αντλίες αντί μιας (πέρα από την πετρελαιοκίνητη). Και φυσικά κάτι θερμικά που έχω δει σε έτοιμα συγκροτήματα μάλον είναι για πέταμα. Από την άλλη προστασία έναντι ξηρής λειτουργίας με χρονοκαθυστέρηση στην επανάταξη είναι κάτι που πρέπει να δούμε. Δηλαδή να μη σου καούν οι ανλτίες αν αδειάσει η δεξαμενή. Να κόψουν και να δοκιμάσουν λίγο αργότερα αφού έχει μαζευτεί κάποιο νερό στη δεξαμενή.

Βαλβίδα ασφαλείας είπες. Χμ... Αν ξαναγυρνούσε και το νερό μέσα στη δεξαμενή... Δε "φοβάσαι" όμως να κάνεις πράματα που δεν προβλέπονται; Προσωπικά θα το σκεφτόμουν αρκετά πριν κάνω κάτι τέτοιο διότι δεν έχω σχετική εμπειρία.

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103
    quote:Originally posted by miltos

Φαντάσου σε ένα δίκτυο με sprinkler και φωλιές απλά να σπάσει από φωτιά ένα sprinkler. H αντλία θα είναι άψε σβήσε εμπλοκή, με τα μικρά δοχεία διαστολής που μπαίνουν.
    Το πολύ να δουλέψει η jockey. Ένα και δύο sprinkler δεν βγάζουν νερό, κατουράνε. Η αντλία, εάν είναι καλής ποιότητας και νορμάλ ισχύος, δεν έχει πρόβλημα να δουλεύει σταμάτα, ξεκίνα για ένα λογικό όριο. Αλλιώς θα βάζαμε μόνο flow switch για έναρξη εντολής και όχι πιεζοστάτες. Τα μικρά δοχεία δεν μου λένε τπτ, εάν είναι μαλ..ια από την αρχή υπολογισμένο, κλάφτα. Και που να δεις να σου τρέμει και στην λειτουργία οκτάιντση σωλήνα και να σπάει τα αχλάδια...[:0]
    Εάν όμως σπάσει σωλήνα, σύνδεσμος και κάτι τελος πάντων στο δίκτυο, βράδυ, γιατί να πλυμμηρίσεις?

quote:
    Αυτό που σκέφτομαι είναι να βάζω δύο μικρότερες ηλεκτροκίνητες αντλίες αντί μιας (πέρα από την πετρελαιοκίνητη). Και φυσικά κάτι θερμικά που έχω δει σε έτοιμα συγκροτήματα μάλον είναι για πέταμα.
    Μόνο με έγγραφη και σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη σε ΥΔ διότι θα το κόψουν στην πυροσβεστική. Άσε που αυτό δεν έχει νόημα, παρά μόνο σε πολύ μεγάλα συγκροτήματα, με πολλούς κλάδους και διαφορετικούς και όσον αφορά την παροχή, αλλά και τον τύπο. Τα θερμικά είναι άλλη ιστορία, αλλά αρκεί να είναι επώνυμα. Οι σοβαρές αντλίες έχουν και δικό τους μέσα στο κυτίο.
    quote:
    Από την άλλη προστασία έναντι ξηρής λειτουργίας με χρονοκαθυστέρηση στην επανάταξη είναι κάτι που πρέπει να δούμε. Δηλαδή να μη σου καούν οι ανλτίες αν αδειάσει η δεξαμενή. Να κόψουν και να δοκιμάσουν λίγο αργότερα αφού έχει μαζευτεί κάποιο νερό στη δεξαμενή.
    Βάζεις ηλεκτρόδιο στάθμης και εντολή προς τον πίνακα πχ.
    Όλα τα άλλα είναι παπ..ιές κατά την ταπεινή μου γνώμη.
    quote:
    Βαλβίδα ασφαλείας είπες. Χμ... Αν ξαναγυρνούσε και το νερό μέσα στη δεξαμενή... Δε "φοβάσαι" όμως να κάνεις πράματα που δεν προβλέπονται; Προσωπικά θα το σκεφτόμουν αρκετά πριν κάνω κάτι τέτοιο διότι δεν έχω σχετική εμπειρία.
    και τι θα γίνει εάν πάρει μπροστά από μαλ...ια μια αντλία 60KW, οπου δεν κόβει από τον πιεζοστάτη? Καταστροφή, θα τα σπάσει όλα!![:0]

Περικλής

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Δεν το είχα σκεφτεί ότι ένα sprinkler "παίρνεται" από τη jokey!

Για την πλημμύρα που λες απαιτείται παροχή που δεν μπορεί να καλύψει η jokey, άρα ούτως ή άλλως δεν θα πλημμυρίσεις; Εννοείται η jokey κόβει αυτόματα.

Τα θερμικά συνίσταται να αποφεύγονται και από τον 384 νομίζω. Θα το ψάξω και εκεί.

Για το ηλεκτρόδιο στάθμης συμφωνώ, αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται να υλοποιηθεί και ένα "διαφορικό", είτε με χρονοκαθυστέρηση, είτε με επιπλέον ηλεκτρόδιο. Δηλαδή να μην ανεβαίνει ένα χιλιοστό η στάθμη και παίρνει η αντλία.

Δεν έχω φτιάξει πυροσβεστικό και ούτε θα φτιάξω στο άμεσο μέλον, οπότε δεν έχω μελετήσει καμπύλες αντλιών για να δω πόση πίεση σηκώνουν με μηδενική παροχή (ώστε να τα σπάσουν όλα).

Την υπεύθυνη δήλωση τη θέλουν αν πρόκειται να μπουν δύο μικρές ηλεκτροκίνητες αντί για μία; Νομίζω πάντως ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από την ΤΟΤΕΕ.

Διαχειριστής
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Thessaloniki, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    3,103

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Εάν πάρουν μπροστά αυτά, τότε καήκαμε! (χωρίς να κλείνουν εννοείται).
    Λοιπόν εν τάχει για να γινόμαστε και πιό κατανοητοί, διότι καλή η κουβέντα αλλά χωρίς σχεδιάκια και φωτό... μηχανικοί είμαστε, βλέπεις ένα πυροσβεστικό από 2 κύριες, μία εφεδρική και 1 jockey. Ισχύς 2Χ45+75+3=168KW. (είναι όλες πάνω σε ζεύγος).
    Οι 45άρες ανεβάζουν μανομετρικό 12 bar σε μηδενική παροχή, το ίδιο και η εφεδρική. Η jockey ίσα ίσα καλύπτει τις ανάγκες των 8 με 8,5 που είναι η προρύθμιση.
    Η ρύθμισή τους είναι ώς εξής:
    Πρώτα παίρνει η jockey, μετά μια κύρια που κόβει, μετά η άλλη κύρια που δεν κόβει και τελευταία η εφεδρική που επίσης δεν κόβει. Υπάρχει δηλ η δυνατότητα να έχουμε και πλήρη ισχύ σε λειτουργία. ¨ομως η κύρια μεγάλη, εάν θα πάρει, κόβει για ευνόητους λόγους.

Τώρα τα ηλεκτρόδια στάθμης συνήθως είναι 2, ένα που κόβει και το δεύτερο (κάπως ψηλότερα και σίγουρα όχι στο χιλιοστό (10-15cm) που ξαναδίνει. Αυτό για να αποφύγεις και τον κυμματισμό που μπορεί να σου δώσει λάθος στάθμη.

Αυτό με το θερμικό πρώτη φορά το ακούω και δεν νομίζω να είναι έτσι, διότι είναι απαραίτητη προυπόθεση για την ασφαλή λειτουργία τους. Άλλωστε κινητήρες με soft starter & inverter έχουν ενσωματωμένη τη λειτουργία θερμικού σαν επιλογή ρύθμισης (overcurrent protection).
    Επίσης εάν πάρει μια αντλία μπροστά με λειστές παροχές ή πολύ μικρές, τότε δεν είναι μόνο ο κίνδυνος καταστροφής του δικτύου, αλλά και την ίδιας της αντλίας που θα βράσει τα νερά της και θα καταστρέψει τουλάχιστον το υδραυλικό μέρος της, αν όχι και το ηλεκτρικό από υπερφόρτωση, που εάν δεν έχει θερμικό! είναι και σχεδόν σίγουρη η νέα εστία πυρκαγιάς!!![:0]

Στην πυροσβεστική υπάρχει η τάση να κόβεται οτιδήποτε θεωρείται πλεονασμός, εκτός εάν το ζητήσει εγγράφως ο ιδιοκτήτης. Αυτό έγινε επειδή (όχι τώρα, χρόνια πριν) υπήρχαν μελετητές που ήταν και κατασκευαστές ή έμποροι ή φίλοι εμπόρων, που "φόρτωναν" τις εγκαταστάσεις για το κάτι τις παραπάνω
    Και παραπονέθηκαν όπως ήταν φυσικό οι ιδιοκτήτες...

Περικλής

Δικαιώματα απάντησης