Την εγκατάσταση θα την κάνεις μόνος σου?
Γεια σας.
Έχω ανακαλύψει το φόρουμ εδώ και λίγο καιρό και έχω βρει πάρα πολλά χρήσιμα πράγματα.
Εκτιμώ πάρα πολύ τη δουλειά σας.
Είπα λοιπόν να σας στείλω κάποια σχέδια που έχω δημιουργήσει για μια νέα εγκατάσταση κρύου/ζεστού, καλοριφέρ και αποχέτευσης που θέλω να κάνω.
Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο κατατοπιστικός γίνεται και αν μπορείτε να μου λύσετε κάποιες απορίες.
Το σπίτι είναι παλιό, 70τμ, μονή τοιχοποιία με γυψοσανίδες/μόνωση που θα προστεθούν σύντομα.
Η εγκατάσταση θα είναι με πίνακες υδροληψίας, οι οποίοι θα είναι εξωτερικά και θα προστεθεί μόνωση, ενώ θα ντυθούν και με ινοσανίδα.
Πάμε πρώτα στο πόσιμο νερό.
1-Η παροχή πριν το υδρόμετρο είναι 1 ίντσα, η οποία στο υδρόμετρο γίνεται 1/2 ίντσα.
Είναι η μαύρη/μπλε σωλήνα.
Από εκεί προτείνετε να πάω σε Φ28 μέχρι τον πίνακα υδροληψίας;
Μπορώ να αλλάξω το άκρα του υδρομέτρου; Τώρα πρέπει να είναι ¾ σε ½ ίντσα. Να γίνει δηλαδή ¾ σε ¾.
2-Πίεση είχα μετρήσει πριν λίγους μήνες, αλλά δε θυμάμαι ακριβώς (ίσως κάπου 4 bar, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος). Θα το ξέρω σε περίπου 2 εβδομάδες που θα ξαναπάω.
3-Η παροχή κρυμμένη 30 πόντους στη γη σε σωλήνα pvc ή γαλβανιζέ.
4-Καταλήγει σε πίνακα υδροληψίας με κολεκτέρ κρύου/ζεστού και εξαεριστικά πάνω τους.
5-Από εκεί δίνει στις παροχές εντός του σπιτιού, στον θερμοσίφωνα με φίλτρο αλάτων και στον λέβητα μέσω αυτόματου πλήρωσης και με ασφαλιστικά.
Από τον θερμοσίφωνα (4 μέτρα περίπου από το έδαφος) έρχεται στο κολεκτέρ του ζεστού και από εκεί στα ζεστά του σπιτιού.
6-Από τον θερμοσίφωνα έρχεται στο κολεκτέρ του ζεστού και από εκεί στα ζεστά του σπιτιού.
7-Έχω υπολογίσει τις γραμμές κρύου/ζεστού χρήσεως να περνάνε μέσα από τον σκελετό των γυψοσανίδων, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια αλλαγή λόγω διαρροής κλπ, να χρειάζεται λιγότερο μερεμέτι.
8-Για σωλήνες, λέω να βάλω πολυστρωματική valsir Φ16 ή Φ18 με μόνωση. Τι λέτε;
9-Κουρμπαδορο λέω να αγοράσω έναν οικονομικό.
Πρέσα σύσφιξης δεν έχω και σκεφτόμουν να νοικιάσω μία Rothenberger μπαταρίας.
Είναι δύσκολη στη χρήση της;
Ή να πάω καλύτερα σε ρακόρ μηχανικής σύσφιξης;
Στη θέρμανση, το νερό του λέβητα φεύγει και πηγαίνει στο κολεκτέρ και από εκεί προς τα σώματα.
1-Μια παροχή για κάθε σώμα και μια επιστροφή από κάθε σώμα, όπως επίσης και για τον θερμοσίφωνα και με ασφαλιστικά.
Δισωλήνιο είναι αυτό, σωστά;
2-Στα κολεκτέρ θα υπάρχουν εξαεριστικά.
3-Σωλήνες πολυστρωματικές valsir Φ18 με μόνωση.
4-Οι σωλήνες περνούν κάτω από το πάτωμα και κάνουν κάποιες κούρμπες για αποφυγή συστολών/διαστολών.
5-Έχει νόημα να μπει τουμπόραμα αντί για πολυστρωματική στα δίκτυα θέρμανσης;
6-Πρέπει να κάνω κάποια στήλη εξωτερικά ή μου αρκούν οι σωληνώσεις από και προς τα κολεκτέρ; Το σπίτι είναι μονοκατοικία και δεν πρόκειται να χτιστεί από πάνω τίποτα.
Ηλεκτροβάνα φαντάζομαι δεν απαιτείται. Δε με ενδιαφέρει να διαχωρίσω ζεστά από μπόιλερ.
7-Απαιτείται υδραυλικός διαχωριστής;
8-Τα σώματα είναι 7 ή 8 (συμπεριλαμβάνονται και 2 πετσετοκρεμάστρες). Οι κυκλοφορητές των μικρών λεβήτων μπορούν να διαχειριστούν τόσα σώματα σε έναν όροφο;
Έχω υπολογίσει τις θερμικές απώλειες γύρω στις 14000 θερμίδες. Το σπίτι, όπως προείπα είναι παλιό και έχει απώλειες.
Όσο μπορώ έχω σχεδιάσει τα σώματα κοντά στα ανοίγματα (σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι εφικτό λόγω των επίπλων που θα μπουν κλπ).
Προφανώς δεν είμαι μηχανολόγος και μπορεί να πέφτω έξω, με τις όποιες συνέπειες φυσικά.
Ελπίζω να μην πέφτω τόσο έξω.
Έτσι κι αλλιώς, λέβητα πετρελαίου με λιγότερες από 18000 θερμίδες δεν έχω βρει, οπότε με καλύπτει (αν κάνω λάθος, ενημερώστε με). Επίσης, θα υπάρχει ξυλόσομπα στο σαλόνι.
Είχα το εξής στο μυαλό μου:
Σαλόνι 2 σώματα Χ 2800 θερμίδες
Κουζίνα 1 σώμα Χ 1400 θερμίδες
Κρεβατοκάμαρα 1 σώμα Χ 2000 θερμίδες
Παιδικό 1 σώμα Χ 2000 θερμίδες
Μπάνιο 1 πετσετοκρεμάστρα Χ 1000 θερμίδες
WC 1 πετσετοκρεμάστρα Χ 500 θερμίδες
Χωλ 1 σώμα Χ 1500 θερμίδες
Αποχέτευση (που με προβληματίζει και περισσότερο νομίζω).
1-Φ110 από τις λεκάνες στα 2 μπάνια.
2-Πέφτουν στην κεντρική Φ100 που καταλήγει στον βόθρο.
3-Η Φ110 του WC πέφτει 90 μοίρες, διασχίζει το δάπεδο του άλλου μπάνιου με κλίση 3% και πέφτει στην κεντρική Φ100, όπου συνεχίζει με 3% κλίση.
4-Η Φ110 του κύριου μπάνιου βγαίνει κατευθείαν έξω με 90 μοίρες και ακολούθως στην κεντρική, όπου συνεχίζει με 3% κλίση.
5-Οι δύο έξοδοι απέχουν περίπου 30 εκατοστά.
6-Περίπου 5 μέτρα πιο κάτω, πέφτει κατακόρυφα η κεντρική για μισό μέτρο περίπου (και λιγότερο μάλλον) και συνεχίζει με κλίση 3% ως το βόθρο.
7-Στις 2 εξόδους στην ένωση με την κεντρική υπάρχουν 2 εξαεριστικά.
8-2 σιφώνια valsir πέφτουν στην κεντρική.
Στο ένα πέφτουν με Φ40 ο νιπτήρας και η ντουζιέρα και στο άλλο ένα νιπτηράκι.
Και τα 2 καταλήγουν στην κεντρική με Φ50.
9-Η αποχέτευση του νεροχύτη (Φ75φεύγει από την κουζίνα με 3% κλίση, βγαίνει από τον τοίχο και πέφτει κατακόρυφα περίπου ένα μέτρο στην κεντρική.
Να βάλω και στην αποχέτευση του νεροχύτη εξαεριστικό ή μίκα; Να βάλω λιποσυλλέκτη;
10-Πριν τον βόθρο υπάρχει μηχανοσίφωνας και στον βόθρο υπάρχει εξαεριστικό.
11-Για σιφώνια προτείνετε valsir 12 εκατοστών;
12-Φ40 οι είσοδοι στα σιφώνια και Φ50 οι έξοδοι προς την κεντρική αποχέτευση;
13-Υπάρχει πρόβλημα που οι αποχετεύσεις των λεκανών και των σιφωνιών θα πέφτουν στην κεντρική αποχέτευση σε μικρή απόσταση μεταξύ τους; (περίπου ένα/ενάμισυ μετρο).
Μπορεί να μεγαλώσει αυτή η απόσταση αν χρειάζεται.
14-Στα σιφώνια valsir, οι σωληνώσεις μπαίνουν εφαρμοστές ή με κόλλα;
15-Οι σωλήνες να είναι pvc;
16-Άσπρη αποχέτευση στις λεκάνες και γκρι στα σιφώνια;
17-Η κεντρική αποχέτευση χρειάζεται κάποια στήριξη στα σημεία που δεν εφάπτεται με το έδαφος;
Με bold τα σημεία όπου έχω τις κυριότερες απορίες.
Ευχαριστώ.
Την εγκατάσταση θα την κάνεις μόνος σου?
Έτσι λέω. Έχω γνώση/ικανότητα να χειριστώ εργαλεία.
Σίγουρα όμως δε γνωρίζω τεχνικές λεπτομέρειες, οπότε για αυτό και έθεσα τα ερωτήματα.
Είμαστε πολύ στενά και το σπίτι πρέπει οπωσδήποτε να έχει ολοκληρωθεί έως την άνοιξη, για αυτό βάζω προσωπική εργασία όπου μπορώ.
Θεωρείς ότι έχω πολλά σφάλματα στο σχέδιο που έχω σκεφτεί;
Στην θέρμανση κάνε όπως έχει υπολογίσει. Αν κάνεις την εγκατάσταση με μονοσωλήνιο, έχεις το πλεονέκτημα της αντικατάστασης σε περίπτωση ζημιάς. Δεν χρειάζεσαι υδραυλικό διαχωριστή. Τα σώματα στο σαλόνι με 18 και κανονικα χιαστί σύνδεση. Τα άλλα με 16.
Στην ύδρευση δεν χρειάζεται να πειράξεις το υδρόμετρο. Το φ28 είναι υπερβολικό, μπορείς να βάλεις φ25 πολυαιθυλένιο για πόσιμο νερό. Οι συνδέσεις μπορούν να γίνουν με ρακόρ μηχανικής σύσφιξης. Αφού θα έχεις κάθε γραμμή μόνη της από το κολεκτέρ μπορείς και φ16.
Στην αποχέτευση, οι λεκάνες φ100 δεν χρειάζεται 110. Το χρώμα στους σωλήνες δεν παίζει ρόλο. Σιφώνια valsir δεν χρειάζονται κόλλα, είναι με λάστιχα. Βάλε και στην κουζίνα εξαερισμό στην αποχέτευση. Λιποσυλλέκτης καλό κάνει αλλά έχει δουλειά, μπορείς και να μην βάλεις. Ηαποχέτευση που θα είναι στον αέρα θέλει στηρίγματα κμάθε ενάμιση μέτρο. Καλή δουλειά.
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
Ελπίζω να πάνε όλα καλά.
Λογικά η δουλειά θα ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο.
Όταν είναι όλα έτοιμα (και αν όλα έχουν πάει κατ' ευχην) θα ανεβάσω φωτογραφίες.