-
Νέο μέλος
Μελέτη κατανομής εξόδων και συντελεστής ωi
Γεια σας,
μένω σε μια νέα μικρή πολυκατοικία τεσσάρων ετών με 5 συνολικά διαμερίσματα. Εγώ μένω στον πρώτο, που έχει δύο διαμερίσματα, υπάρχει ολόιδιος δεύτερος όροφος και ρετιρέ στον 3ο ελάχιστα μικρότερο από τους κάτω δύο ορόφους.
Στο ισόγειο κάτω από εμένα υπάρχει κατάστημα με τζαμαρία παντού που δεν θερμαίνεται από την κεντρική θέρμανση.
Το δίπλα διαμέρισμα μου έχει από κάτω του τρία κλειστά γκαράζ.
Ο ιδιοκτήτης του ρετιρέ χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης προχώρησε σε έκδοση νέας μελέτης εξόδων θέρμανσης επειδή θεωρούσε ότι πληρώνει πολλά και δεν θερμαίνεται αρκετά. Στην αρχή μας είπε ότι θα φέρει μηχανικό να ελέγξει την εγκατάσταση. Ο μηχανικός που ήρθε μέτρησε τις διαστάσεις των σωμάτων των καλοριφέρ και προχώρησε σε αυτήν την μελέτη πέρνοντας ένα διαφημιστικό φυλλάδιο από τον "Λακιώτη" που προμηθεύτηκε ο κατασκευαστής τα σώματα.
Τώρα ο ιδιοκτήτης του ρετιρέ μας ζητάει τα "σπασμένα"... δηλαδή την αμοιβή του μηχανικού και από εδώ και στο εξής για την θέρμανση να υπολογίζονται τα νέα μεγέθη.
Θέλω να σημειώσω ότι εγώ έχω 2 τ.μ. ημιυπαίθριο που έχω κλείσει, ο πάνω από εμένα έχει κλείσει όλο του τον ημιυπαίθριο (σχεδόν 5 τ.μ.) και αυτός με το ρετιρέ έχει κλείσει επίσης όλο του τον ημιυπαίθριο (15 τ.μ.).
Το θέμα είναι ότι ο ιδιοκτήτης του ρετιρέ με αυτήν την μελέτη γλυτώνει σε αυτόν τον μήνα αν δεχτούμε την μελέτη που έκανε 25 ευρώ (από 440 θα πληρώσει 415 ευρώ μόνο για την θέρμανση).
Δεν έχει ζητήσει να αλλάξουμε την κατανομή των εξόδων για το ασανσέρ, την καθαριότητα, το ρεύμα και το κοινόχρηστο νερό, μάλλον επειδή θα έχει περισσότερα τετραγωνικά μέτρα και έτσι θα πληρώνει περισσότερα.
Και στις δύο μελέτες που έχουν γίνει από τον κατασκευαστή του κτιρίου αναγράφονται τα τ.μ. της άδειας και όχι τα πραγματικά.
Τι να κάνω; Να δεχτώ την νέα μελέτη και να ζητήσω και νέα κατανομή κοινοχρήστων για τα άλλα έξοδα της πολυκατοικίας με βάση τα νέα τ.μ.? Αυτά όμως τα μεγέθη βρίσκονται και στα συμβόλαια των σπιτιών μας. Το ίδιο ισχύει και για τα μέγέθη της μελέτης της θέρμανσης;
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι ότι στην δική μου περίπτωση - έχω κατάστημα από κάτω μου - ο συντελεστής ω από 0,6 που ήταν στην προηγούμενη μελέτη πήγε σε 0,65, δηλαδή θεωρεί ότι είμαι ενδιάμεσο διαμέρισμα. Των δίπλα μου που έχουν κλειστά γκαράζ από κάτω τους παρέμεινε στο 0,55. Στην προηγούμενη μελέτη ο συντελεστής μου ήταν, με βάση αυτά τα λίγα που βρήκα στο internet, για ισόγειο ή ημιυπόγειο ενώ τώρα είναι για ενδιάμεσο διαμέρισμα. Η αλήθεια είναι ότι έχω την δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στο κτίριο που σημαίνει ότι έχω μεγάλες απώλειες ήδη. Βλέπω την κατανάλωση αντίστοιχου διαμερίσματος στον δεύτερο όροφο και είναι στο 60% της δικής μου. Είναι δυνατόν να έχω τον ίδιο συντελεστή με αυτόν που είναι από τους ευνοημένους;
Του διπλανού διαμερίσματος η κατανάλωση που είναι 4 τ.μ. μικρότερο από το δικό μου είναι σχεδόν η ίδια όλους τους μήνες του χρόνου δηλαδή 5-10 ώρες διαφορά.
Τα τ.μ. των διαμερισμάτων που δεν έχουν ημιυπαίθριους, ενώ δεν έπρεπε να τα αυξήσει τα αύξησε από 61 τ.μ σε 62.5 τ.μ. γιατί όπως είπε υπολογίζει κάποιον κοινόχρηστο τοίχο "βάση του νόμου" (???!!!).
Τα μεγέθη των τριών πρώτων στηλών της νέας μελέτης έχουν αλλάξει δραματικά. Στην πρώτη στήλη λέει ότι έβαλε τις θερμίδες των καλοριφέρ. Ισχύει αυτό; Στην μελέτη που μας έδωσε η επεξήγηδη λέει ότι είναι οι συνολικές απώλειες βάση της μελέτης θέρμανσης του κτιρίου.
Στις άλλες δύο στήλες που είναι οι απώλειες από οπές, ανοίγματα, παράθυρα κλπ. τα μεγέθη είναι σχεδόν διπλάσια για όλα τα διαμερίσματα.
Τί να κάνω και τι να δεχτώ; Θεωρώ ότι η ενέργεια του αυτή - χωρίς την απόφαση της συνέλευσης της πολοικατοικίας και του διαχειριστή - είναι απαράδεκτη και έχω την εντύπωση ότι η μελέτη έχει γίνει με δόλο από τον μηχανικό του.
Περιμένω να ακούσω επίσης και την γνώμη των μηχανικών του κατασκευαστή.
Έχω χάσει τον ύπνο μου με αυτή την κατάσταση και δεν ξέρω τι να κάνω. Στην πρώτη επαφή που είχα με τον πολιτικό μηχανικό του κατασκευαστή του κτιρίου μου, μου είπε ότι κάτι τέτοιο πρώτη φορά του συμβαίνει.
-
Νέο μέλος
-
Νέο μέλος
Δεν θέλω να δικαιολογηθώ, αλλά όταν έγινε η αγορά του σπιτιού από τη συζηγό μου, δεν είχαμε γνωριστεί καν και ο κατασκευαστής δεν της έδωσε να καταλάβει και πολλά πράγματα για το τι συμφωνούσε...
Και πάλι ενώ μπορούσε να κλείσει 5 τ.μ. έκλεισε 1,7 τ.μ. Δεν είναι εκεί το θέμα μου, αλλά στο ότι αν χάνω στην θέρμανση και κερδίζω στα κοινόχρηστα του ανελκυστήρα και του ρεύματος κάνω μία τρύπα στο νερό αν έρχομαι στα ίδια έξοδα σε ετήσια βάση. Σωστά;
Γιατί να πληρώσω κάτι που με φέρνει στα ίδια λεφτά σε ένα χρόνο;
-
Διαχειριστής
Εχουμε πεί πάρα πολλές φορές ότι το ΦΕΚ631/δ/85 ορίζει ότι η κατανομή των δαπανών θέρμανσης γίνεται βάσει των θερμικών απωλειών και όχι των εγκατεστημένων θερμίδων.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ!
μας αρέσει δέν μας αρέσει αυτός είναι ο νόμος.
Ο πίνακας που συνέταξε ο αντίδικός σου είναι ΑΚΥΡΟΣ, και παράνομος.
Δέν είναι και κακούργημα βεβαίως βεβαίως, αλλά...
Απο εκεί και μετά, η λύση είναι μία:
ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΗΣΗ!
αυτά έχω να πώ. Μπορείς να κάνεις search "ωρομέτρηση προβλήματα" και θα δείς τί εννοώ.
w w w . m o n a c h o s . g r
-
Νέο μέλος
Δικαιώματα απάντησης