-
Νέο μέλος
Ζεστό νερό χρήσης
Γεια σας, είμαι νέος στο forum και σχετικά νέος στο επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού. Δεν έχω ασχοληθεί μέχρι τώρα με κτιριακά έργα καθώς συνεργάζομαι με ένα γραφείο που εκπονεί μελέτες στατικές τεχνικών έργων (γέφυρες, σήραγγες κτλ). Τυχαίνει όμως να κατασκευάζουμε οικογενειακώς μια πολυκατοικία για να καλύψουμε τις στεγαστικές μας ανάγκες και το βάρος έχει πέσει σε μένα. Βρισκόμαστε στην φάση που πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με την θέρμανση και μας απασχολεί η επιλογή για το ζεστό νερό χρήσης. Θα ήθελα κάποιες πληροφορίες για τη χρήση boiler διπλής ή τριπλής ενέργειας και πως υλοποιείται κάτι τέτοιο καθώς στο μηχανολόγο που απευθύνθηκα για την μελέτη (έχει κάνει και τη μελέτη που κατατέθηκε στην πολεοδομία) δεν έλαβα ξεκάθαρες απαντήσεις και γενικά τα πράγματα είναι λίγο συγκεχυμένα στο κεφάλι μου. Να αναφέρω ότι πρόκειται για τετραόροφη οικοδομή με pilotis, με τέσσερα διαμερίσματα στα οποία θέλουμε αυτονομία. Ο μηχανολόγος που μίλησα μου είπε ότι το κόστος της εγκατάστασης με boiler τριπλής ενέργειας είναι δεκαπλάσιο αυτού με boiler διπλής(καυστήρας και ρεύμα). Ισχύει κάτι τέτοιο; Αν ναι υπάρχει τρόπος το σύστημα να εγκατασταθεί ως διπλής και να γίνει αργότερα η προσθήκη της ηλιακής ενέργειας.
Αν εγκατασταθεί το τριπλής ενέργειας ποια διαμόρφωση της εγκατάστασης βολεύει σε ένα τέτοιο κτίριο (οικονομικώς αλλά και από πλευράς άνεσης); Τα boiler θα είναι στα διαμερίσματα ή στην ταράτσα μαζί με τους συλλέκτες κάθε διαμερίσματος; Τα boiler θα μπορούν να ανάβουν ανεξάρτητα από την θέρμανση ή ταυτόχρονα με αυτή;
Θα καταλάβατε ότι είμαι μπλεγμένος. Οποιαδήποτε βοήθεια θα μου ήταν πολύ σημαντική.
Ευχαριστώ πολύ.
-
Εξέχον μέλος
Προτείνω έναν ηλιακό ανά διαμέρισμα, τριπλής ενεργείας, σε ανεξάρτητο κύκλωμα από τη θέρμανση του αντίστοιχου διαμερίσματος, με δική του ηλεκτροβάνα και αισθητήριο θερμοκρασίας, και θερμοστάτη χώρου με εντολή για boiler σε κάθε διαμέρισμα, ώστε να είναι δυνατή η ανεξάρτητη από τη θέρμανση λειτουργία.
Εκτός της αγοράς των ηλιακών (με επιπλέον αισθητήριο, πρόσεξέ το αυτό, πολλοί δεν έχουν) θα χρειαστείς πίνακα αυτονομίας με τις διπλάσιες θέσεις, διπλάσιες ηλεκτροβάνες, πιο ακριβούς θερμοστάτες χώρου μιας και θα έχουν εντολή για boiler.
Αν τώρα δεν βάλεις ηλιακούς, αλλά απλά boiler διπλής ενεργείας, όντως το κόστος είναι πολύ μικρότερο, ίσως τόσο που λέει ο μηχανολόγος σου, και προκύπτει από τη διαφορά στην τιμή αγοράς ενός ηλιακού, σε σχέση με ένα boiler, μιας και όλα τα άλλα εξαρτήματα μπαίνουν έτσι κι αλλιώς.
Ο ηλιακός είναι (σχετικά) ακριβός στην αγορά, αλλά το επίπεδο χλιδής που παρέχει δεν συγκρίνεται, όπως λέει κι ο Πρόεδρος!
Η εξίσωση είναι σωστή γιατί είναι όμορφη. - Dirac
-
Εξέχον μέλος
Και ο πίνακας αυτονομίας με by-pass στην τελευταία ηλεκτροβάνα φυσικά!
-
Νέο μέλος
Το τριπλής ενέργειας μπόιλερ ζεσταίνεται από ηλιακή ενέργεια, ρεύμα και από το ζεστό νερό του λέβητα της κεντρικής θέρμανσης. Μπορεί το κόστος εγκατάστασης να είναι μεγαλύτερο (λόγω των συλλεκτών φαντάζομαι και κάποιον επιπλέον σωληνώσεων) αλλά το κόστος χρήσης θα είναι σαφώς οικονομικότερο και σε βάθος χρόνου θα γίνει η απόσβεση των χρημάτων.
Επιπλέον μην ξεχνάμε το πόσο φιλική είναι η ηλιακή ενέργεια ως προς το περιβάλλον και είναι κρίμα (ειδικά στην Ελλάδα με την τόση ηλιοφάνεια) να την αφήνουμε να πηγαίνει χαμένη.
Όσον αφορά την εγκατάσταση, αυτό που ξέρω είναι οτι τα μπόιλερ (4 λογικά έ, ένα για κάθε διαμέρισμα) μπορούν να εγκατασταθούν είτε στην ταράτσα πάνω από τους συλλέκτες (για φυσική κυκλοφορία), είτε χαμηλότερα (αλλά εκεί θα χρειαστεί ένας επιπλέον κυκλοφορητής-νομίζω). Αυτά και περισσότερες πληροφορίες στο site του dimis (να 'σαι καλά) http://levitostasia.com/~dimis/enalaktes1/1.htm
Πρότασή μου πάντως είναι να μπουν μπόιλερ τριπλής ενέργειας.
-
Νέο μέλος
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Αν καταλαβαίνω σωστά οι διπλές ηλεκτροβάνες, οι διπλές θέσεις στον πίνακα αυτονομίας και οι ακριβοί θερμοστάτες χρειάζονται αν έχω ανεξαρτησία της θέρμανσης από το ζεστό νερό χρήσης. Όλα αυτά θα ισχύουν και στην περίπτωση του boiler διπλής όπως και στην περίπτωση του boiler τριπλής ενέργειας. Άρα η διαφορά τιμής έγκειται στην αγορά του ηλιακού σε σχέση με την αγορά του boiler , ενώ το κόστος της υπόλοιπης εγκατάστασης είναι αντίστοιχο στις δύο περιπτώσεις. Αν δεν υπάρχει ανεξαρτησία κσι το boiler τριπλής ενέργειας τροφοδοτείται από την θέρμανση όποτε είναι αυτή ανοικτή ,έχω σημαντική μείωση του κόστους της εγκατάστασης;
Τέλος υπάρχει δυνατότητα να εγκαταστήσω τώρα ένα boiler διπλής ενέργειας (με προπτική τριπλής) και να έχω κάνει την εγκατάσταση ώστε να προσθέσω αργότερα τους συλλέκτες; Πόσο κοστίζει αυτό παραπάνω από μια εγκατάσταση διπλής ενέργειας χωρίς αυτή την πρόβλεψη.
Ελπίζω να μην γίνομαι κουραστικός με τις ερωτήσεις μου.
Ευχαριστώ και πάλι
-
Εξέχον μέλος
Kαι μην ξεχνάς τους θερμιδομετρητές για την κατανομή δαπανών ...
-
Εξέχον μέλος
Αν βάλεις boiler διπλής, σε λίγο καιρό που θα έρθει και το καλοκαίρι... θα το μετανοιώσεις.
Αν βάλεις ηλιακούς αλλά δεν ανεξαρτητοποιήσεις τα κυκλώματα των boiler και θέλεις ζεστό νερό μια μέρα με συννεφιά και ήπιο καιρό, θα ανοίγεις τα παράθυρα από τη ζέστη... αφού θα αναγκαστείς να ανάψεις τη θέρμανση.
Όλα τα παραπάνω φαίνονται φθηνότερα την ώρα της αρχικής εγκατάστασης, αλλά οδηγούν σε μεγάλο κόστος χρήσης αργότερα, όπως και σε χειρότερη ποιότητα διαβίωσης που δεν αποτιμάται σε χρήμα.
Και επειδή ουδέν μονιμώτερο του προσωρινού, φτιάξτα σωστά από τώρα.
Για το θέμα της κατανομής δαπανών, εκεί είναι που πρέπει να προσέξεις πολύ, ειδικά αν θέλεις να μιλάς με τους άλλους ιδιοκτήτες και μετά από τον πρώτο χειμώνα...
Δικαιώματα απάντησης