Εχει δικιο ο Γρηγορης οντως... Αρα και εγω ειμαι λαθος εδω...
-->
Δεν γίνετε αυτό Νίκο...σε αυτή την περίπτωση θα έστελνε στο μπόιλερ νερό χαμηλής θερμοκρασίας όταν θα ήταν αυτό τελευταίο και θα κρύωνες το νερό χρήσεως...quote:
Για να δουλέψει σωστά το σύστημα με το μονό κυκλοφορητή και τις ηλεκτροβάνες, θέλει πίνακα αυτονομίας συνδεσμολογημένο έτσι ώστε να αφήνει πάντα την τελευταία ηλεκτροβάνα ανοιχτή, αλλιώς στην καλύτερη περίπτωση θα κλαίνε μόνο τον κυκλοφορητή κάποια στιγμή - το πότε είναι θέμα τύχης.
Αυτές τις εγκαταστάσεις απλά τον κυκλοφοριτή τον κόβουν μαζί με τις ηλεκτροβάνες....και φυσικά τίθεται θέμα αποθέρμανσης.
Εγώ θα ρωτούσα τον Μουστάκια άμα είναι σίγουρος ότι ο κυκλοφοριτής δουλεύει ότν κλείσουν και οι 2 βάνες....μου φαίνεται αδιανόητο να γίνετε αυτό χωρίς να τα έχει τινάξει ο κυκλοφορητής.
www.udravlikos.gr
Εχει δικιο ο Γρηγορης οντως... Αρα και εγω ειμαι λαθος εδω...
-->
Το πιο πιο απλό και πρόχειρο που μπορεί να κάνει είναι να καταργήσει την ηλεκτροβάνα της θέρμανσης και η ηλεκτροβάνα του μπόιλερ να ανοίγει μέσα από έναν υδροστάτη όταν το νερό είναι πάνω απο 60β....
Θα μου πεις το καλοκαίρι τι θα κάνει.....θα βάζει χεράκι και θα κλείνει χειροκίνητες βάνες..
www.udravlikos.gr
Εψαχνα τροπο να μην χασει την "αυτονομηση" των 2 κυκλωματων.. Φανταζομαι οτι εχει ξεχωριστο διακοπτη για να παιζει το μποιλερ μονο του οποτε θελει χωρις τα σωματα (ζεσταινοντας βεβαια ολο το καζανι απο την αρχη)..
Παλι ακυρος ειμαι bypass μετα τον κυκλοφορητη και πριν της Η/Β θα τα κανει ανω κατω... Δεν σκεφτομαι σωστα σημερα.. Κατι θα βρω αυριο.. Εχω μερικα κατα νου
Ακριβώς επειδή τίθεται θέμα αποθέρμανσης, και μάλιστα πολύ σοβαρό με κάποιους λέβητες, και επειδή είμαι παθός και μαθός [:I], προτείνω τη συγκεκριμένη λύση. Οσο για το να μην κυκλοφορεί νερό για αποθέρμανση σε θερμοκρασίες κάτω από τις 60 του μπόιλερ και να κρυώνει το ΖΝΧ, αυτό λύνεται με τη χρήση δεύτερου υδροστάτη και αυτοματισμού ώστε όταν δεν λειτουργεί ο καυστήρας ο κυκλοφορητής να σταματάει στους 70. Το συζητήσαμε πρόσφατα εδώ:quote:Originally posted by gregori
σε αυτή την περίπτωση θα έστελνε στο μπόιλερ νερό χαμηλής θερμοκρασίας όταν θα ήταν αυτό τελευταίο και θα κρύωνες το νερό χρήσεως...
Αυτές τις εγκαταστάσεις απλά τον κυκλοφοριτή τον κόβουν μαζί με τις ηλεκτροβάνες....και φυσικά τίθεται θέμα αποθέρμανσης.
http://www.monachos.gr/forum/topic.a...89&whichpage=5
Θα το υλοποιήσω αυτές τις μέρες που θα πάω για Πάσχα στο εξοχικό, και θα σας πω και εντυπώσεις. Πληροφοριακά, το επιπλέον κόστος είναι γύρω στα 40-45 ευρώ.
Νίκος
Ναι το έχω διαβάσει το ποστ και τον αυτοματισμό με ρελέ και τον δεύτερο υδροστάτη που προτείνεις...το συζητήσαμε και μία μέρα και με τον καυστηρατζή μου και μου είπε πως είναι εφικτό...
Σαν σκέψη μπορεί να είναι πολύ καλή αλλά δεν την εφαρμόζουν συνήθως αυτοί που κάνουν την ηλεκτρολογική εγκατάσταση....
Για να συνεχίσουμε την κουβέντα θα ήθελα να ακούσω γνώμες στο παρακάτω.
Πως θα ήταν η ιδανική εγκατάσταση υδραυλικά αλλά και ηλετρολογικά για την περίπτωση που μιλάμε παραπάνω.
Εμένα η γνώμη μου είναι αυτονομία με κυκλοφοριτές και πίνακα αυτονομίας που αφήνει συγκεκριμένο κυκλοφοριτή ανοιχτό για αποθέρμανση...δηλαδή αυτό του μπόιλερ.
Τι λέτε?
www.udravlikos.gr
Γρηγόρη, η λύση αυτή για μένα είναι η καλύτερη, από δύο απόψεις:
Πρώτον, όλοι συμφωνούμε, φαντάζομαι, ότι η αυτονομία με κυλοφορητές υπερέχει των ηλεκτροβανών, για λόγους που έχουν ήδη συζητηθεί - πόσο πιο ακριβή είναι δεν ξέρω, αλλά δεδομένου ότι σε μια τέτοια περίπτωση που δεν χρειάζεται η ωρομέτρηση, μπορεί ένας καλός ηλεκτρολόγος να μην χρησιμοποιήσει καθόλου πίνακα αυτονομίας, μάλλον όχι πολύ. Μικρό μειονέκτημα η λίγη θέρμανση με φυσική κυκλοφορία όταν ανάβει μόνο το μπόιλερ (εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκατάστασης), και η ανάγκη να κλείνει χεράτα η στήλη της θέρμανσης το καλοκαίρι (τρίχες πρόβλημα).
Δεύτερον, μου αρέσει σαν ιδέα η αποθέρμανση στο μπόιλερ σε κάθε περίπτωση - το σκεφτόμουνα και για τη δική μου στην αρχή, αλλά ο καυστηρατζής προτίμησε να κάνει αυτά που ήξερε (έχω αναφερθεί σε κάποιο τόπικ)... εγώ φταίω που τον άφησα.
Αν ξανάφτιαχνα τώρα μια τέτοια εγκατάσταση, μάλλον έτσι θα την έκανα.
Νίκος
Νίκο δεν έχεις θέρμανση με φυσική κυκλοφορία γιατί έχει ανεπίστροφα πάνω και απο τους δυό κυκλοφοριτές....και το ανάμα δεν το κάνεις χεράτα αλλά απο τον θερμοστάτη που έχει και επιλογή μπόιλερ.quote:Μικρό μειονέκτημα η λίγη θέρμανση με φυσική κυκλοφορία όταν ανάβει μόνο το μπόιλερ (εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκατάστασης), και η ανάγκη να κλείνει χεράτα η στήλη της θέρμανσης το καλοκαίρι (τρίχες πρόβλημα).
www.udravlikos.gr
Κάτι που δε μου πολυαρέσει είναι το τι θα γίνει αν χαλάσει το boiler. Γι αυτό κλίνω προς την αποθέρμανση στην τελευταία Η/Β ή κυκλοφορητή ανάλογα την περίπτωση, χωρίς να είμαι και απόλυτος. Θα μου πεις αυτό κοιτάς τώρα το τι θα γίνει αν χαλάσει το boiler; Είπα όμως, δεν είμαι απόλυτος...quote:Εμένα η γνώμη μου είναι αυτονομία με κυκλοφοριτές και πίνακα αυτονομίας που αφήνει συγκεκριμένο κυκλοφοριτή ανοιχτό για αποθέρμανση...δηλαδή αυτό του μπόιλερ.
Τι λέτε?
Και τι θα γίνει άμα σου χαλάσει το μπόιλερ?....Θα σου κάνει υπερθέρμανση ο λέβητας έως να το φτιάξεις ή φωνάζεις κάποιον για συνδέσει τον κυκλοφοριτή της θέρμανσης να είναι τελευταίος ως να φτιάξεις το μπόιλερ....Εδώ ο συγκεκριμένος κάνει χρόνια υπερθέρμανση....
www.udravlikos.gr