Εμφάνιση αποτελεσμάτων 1 μέχρι 9 από 9

Θέμα: Κλιματιστικό vs καλοριφέρ

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2005
    Θέση
    THESSALONIKI, , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    22

Κλιματιστικό vs καλοριφέρ

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλή σας μέρα!
    Θα ζητήσω για μια ακόμη φορά την κατάθεση της πολύτιμης εμπειρίας σας & της προσωπικής σας άποψης, στο δίλημα που με βασανίζει, καθώς τελειώνει ο φετινός χειμώνας: κλιματιστικό ή καλοριφέρ για τον επόμενο χειμώνα????
    Οι (αδιάψευστοι) αριθμοί, που αφορούν τη θέρμανση (βάσει ωρομετρητή) του διαμερίσματός μου έχουν ως εξής, λοιπόν:
    α). Σύνολο ημερών λειτουργίας του καλοριφέρ: 122 ημέρες
    β). Σύνολο ωρών κατανάλωσης: 345 ώρες
    γ). Συνολικό καταβληθέν ποσό για θέρμανση: 612 Ευρώ.
    Οι προαναφερόμενοι αριθμοί αφορούν:
    Απ'τον απλούστατο επιμερισμό των προηγούμενων αριθμών (α), (β) και (γ) προκύπτει:
    1). Μέση ημερήσια κατανάλωση ωρών θέρμανσης: 2,82 h/day
    2). Μέση ημερήσια δαπάνη για πετρέλαιο θέρμανσης: 5,02 Ε/day (!!!)
    3). Μέση τιμή για κάθε ώρα κατανάλωσης πετρελαίου: 1,77 Ε/h (!!!)
    Εδώ κλείνω το 1ο σκέλος του σκεπτικού μου, που αφορά στη θέρμανση με καλοριφέρ.
    Το 2ο σκέλος, για θέρμανση με κλιματιστική μονάδα, έχει ως εξής:
    α). Για την επαρκή θέρμανση του ενιαίου χώρου στο σπίτι μου, εντός του οποίου κινούμεθα ως επί το πλείστον (εμβαδού ~38m2), απαιτείται κλιματιστική μονάδα θερμαντικής απόδοσης μεταξύ 15.000-18.000Btu/h.
    β). Με δεδομένη την ισχύ ενός τέτοιου κλιματιστικού (~2000W) και υποθέτοντας ότι η εσωτερική μονάδα θα δουλεύει π.χ. 3 ώρες ημερησίως (δηλ. όσο περίπου και το καλοριφέρ που προείπα), τότε η κατανάλωση θα είναι:
    2000Wχ3h=0,6ΚWh x 0,071 E/kwh= 0,0426 E/day +ΦΠΑ= 0,0507 Ε/day
    ([u]η αντίστοιχη ημερήσια κατανάλωση με καλοριφέρ ήταν 1,77 Ε/day, δηλαδή YΠΕΡ-ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ!!)
    Όπερ σημαίνει ότι σε 4 το πολύ μήνες, κάνεις και απόσβεση του ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ του A/C!!
    Βρε μαστόρια, πείτε μου: μήπως κάνω κάποιο τραγικό λάθος υπολογισμού και οδηγούμαι σε τέτοια κραυγαλέα διαφορά ή μήπως η λύση του κλιματιστικού ως μέσο θέρμανσης είναι όντως Η ΠΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ???
    Χίλια ευχαριστώ!! Περιμένω εναγωνίως τις απαντήσεις σας
    Δεν πάμε να ρίξουμε αυτούς που μας γκρέμισαν. Πάμε να τους δείξουμε πως δεν πέσαμε!
    Δεν πάμε να ρίξουμε αυτούς που μας γκρέμισαν. Πάμε να τους δείξουμε πως δεν πέσαμε!

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Αν η εξωτερική θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή, η απόδοση ενός συστήματος θέρμανσης με αντλία θερμότητας π.χ. είναι τέτοια που συμφέρει έναντι του πετρελάιου. Κατ'επέκτασιν το ίδιο ισχύει και για τα splitάκια. Αν όμως έχεις συστηματικά χαμηλές θερμοκρασίες τότε μπορεί να φτάσεις ακόμα και σε σημείο να μη λειτουργούν τα κλιματιστικά. Η διαφορά πάντως δεν είναι τόσο μεγάλη όσο υπολογίζεις γιατί τα κλιματιστικά πρέπει να δουλεύουν περισσότερες ώρες απ'ότι τα καλοριφέρ για να διατηρήσεις την θερμοκρασία του χώρου. Επίσης η ισχύς που αναφέρεις είναι η ισχύς ρεύματος που καταναλώνεται αλλα το κλιματιστικό (σε όχι πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες επαναλαμβάνω) έχει βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο της μονάδας (οσο κουφο και αν φαίνεται αυτό, γιατί απλώς μεταφέρει θερμότητα απο έξω προς τα μέσα και δεν την παράγει..). Κάπου έχω ένα excel που κάνει τέτοιες συγκρίσεις για θέρμανση κάποιου βιομηχανικού χώρου. Αν σε ενδιαφέρει να ψάξω να το βρώ...
    Επίσης 2kW*3h = 6kWh

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Sep 2004
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    820
    Η αλήθεια είναι ότι πληρώνεις πάρα πολλά για το καλοριφέρ σου, λόγω της κατανομής δαπανών.
    Με 612 Ευρώ που πλήρωσες για τον φετινό χειμώνα αγοράζεις χίλια λίτρα και κάτι πετρέλαιο. Αν είχες αυτόνομη θέρμανση με δικό σου σύστημα δεν νομίζω να κατάφερνες να κάψεις αυτή την ποσότητα, ειδικά με τις ώρες που το λειτουργείς και την απαράδεκτα χαμηλή θερμοσρασία που υπάρχει στο χώρο σου.
    Το πρόβλημα είναι στην ωρομέτρηση και στην εγκατάσταση που μπορεί να έχει γίνει για να ευνοεί κάποιον και να αδικεί τους άλλους, ακόμα και αν δεν συμβαίνει άμεση κλοπή.
    Συγκριτικά τώρα με κλιματιστικό, που θα σε εξυπηρετεί και το καλοκαίρι, είναι οπωσδήποτε μια λύση, γιατί δεν πρέπει να συγκρίνουμε ένα διαμέρισμα που ζεσταίνεται σωστά και η ποιότητα της θέρμανσης με καλοριφέρ είναι ανώτερη από τη θέρμανση με κλιματιστικό, αλλά ειδικά για τη δική σου περίπτωση, όπου δεν ζεσταίνεσαι καθόλου (και απορώ και πως αντέχεις εκεί μέσα...)
    Πάντως η γνώμη μου είναι, αν δεν φύγεις από εκεί (κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει) να βρεις ένα γνωστό σου δικηγόρο και να ετοιμάσεις κανένα εξώδικο προς τον ιδιοκτήτη σου όπου να ζητάς να ελεγχθεί η εγκατάσταση και η μελέτη από μηχανολόγο κοινής αποδοχής, αναφέροντας και τα στοιχεία κατανάλωσης όλων των διαμερισμάτων και να λες επίσης ότι επιφυλάσεσαι για την άσκηση όλων των ένδικων μέσων και όλων των δικαιωμάτων σου, που περιλαμβάνουν και απρόσκοπτη πρόσβαση στο χώρο του λεβητοστασίου και των ωρομετρητών, επίσης ζήτα να πάρεις στα χέρια σου τη μελέτη και ζήτα να γίνει αντιπαραβολή της μελέτης με αυτό που έχει κατασκευαστεί.
    Το κόστος του εξώδικου είναι μικρότερο από το κλιματιστικό ειδικά αν έχεις και κανένα γνωστό δικηγόρο και μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ειδικά σε περιπτώσεις σαν τη δική σου.
    Το άλλο που μπορώ να πω, είναι βρίσκουν και τα κάνουν...
    Διότι με τα στοιχεία που δίνεις, 5 Ευρώ πετρέλαιο είναι πάνω από 8 λίτρα, που τα καις σε λιγώτερο από 3 ώρες, μας προκύπτει περί τα 3 λίτρα πετρέλαιο την ώρα. Με αυτή την ποσότητα, μάλλον θερμαίνεις όλη την οικοδομή (το δικό σου διαμέρισμα, συν ένα όμοιο και τον ιδιοκτήτη από πάνω).
    Έτσι προκύπτει γιατί δεν είναι συγκρίσιμο αυτό το κόστος με το κόστος λειτουργίας ενός κλιματιστικού, που φυσικά δεν μπορεί να θερμάνει όλη την οικοδομή...
    Τώρα πως κατέληξες εσύ να πληρώνεις αυτά τα απίθανα ποσά... δικηγόρος γρήγορα!
    =================================================
    Η εξίσωση είναι σωστή γιατί είναι όμορφη. - Dirac

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2005
    Θέση
    Nikea, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2,979
    Επιπλέον η χρήση της ηλεκρικής ενέργειας για θέρμανση θα πρέπει να αποφεύγεται για περιβαλλοντικούς λόγους, αν και σαν κράτος μάλλον μας συμφέρει λόγω της περίσσειας του λιγνίτη στο υπέδαφος. Βέβαια δεν νομίζω πως η ΔΕΗ έχει την υποδομή να υποστηρίξει μια μαζική στροφή των καταναλωτών σε θέρμανση μέσω ηλεκτρικού ρεύματος. Ουτε κάν οι ηλεκτρικοί πίνακες των κατοικιών δεν έχουν την υποδομή αυτή.

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2005
    Θέση
    THESSALONIKI, , .
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    22
    Καλημέρα & ευχαριστώ που διαθέσατε χρόνο προς απάντηση.
    κ. Ανδρόνογλου, συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σας για επίδοση εξωδίκου (ως ύστατη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος)...
    Κακά τα ψέματα όμως...Όταν απ'τη διαμονή αυτή (με τα όποια προβλήματά της) εξαρτώμαι όχι μόνο εγώ (που στο κάτω-κάτω κοιμάμαι και στρωματσάδα στο γραφείο), αλλά κι ένα 6χρονο παιδί, τότε δύσκολα αποφασίζει κανείς να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και ν'ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του... Αν, μάλιστα, υπεισέρχεται και μια low profile ιδιοσυγκρασία, τότε... άστα να πάνε[:I]
    Να έχετε μια όμορφη & αισιόδοξη μέρα!

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Sep 2004
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    820
    Έχεις δίκιο Έλσα, ένας λόγος παραπάνω που αυτός που τα κάνει αυτά σε βάρος σου έπρεπε να ντρέπεται...
    Κατά τα άλλα, βρες τον dimi, και είμαι σίγουρος ότι θα τη βρει την άκρη, στην Ασπροβάλτα συχνάζει.
    Dimi, σε καλεί το καθήκον!

Διαχειριστής dimis's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jan 2002
    Θέση
    Δήμος Βόλβης Ν. Θεσσαλονίκης
    Ιδιότητα:
    Υδραυλικός
    Απαντήσεις
    1,200
    elsa όταν ακούω για παιδιά τρελλαίνομαι. Το επόμενο μου όνειρο είναι να δω εγγόνια. Στείλε μου εδώ info@grportal.com όνομα διεύθυνση και τηλέφωνο και θα έρθω Σαββάτο ή Κυριακή να σε δώ (τσίπουρο δεν θέλω)
    http://levitostasia.com

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Sep 2004
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    820
    Θέλει, θέλει αλλά δεν το λέει... δώστου εσύ, ξέρεις από αυτό από το Ν.Ρύσιο!!!
    Και βγάλτον και μια φωτογραφία με τα εργαλεία στο ένα χέρι και το τσίπουρο στο άλλο !!!!!!

Μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Apr 2006
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    46

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Καλημέρα
    Προσωπικά είμαι υπέρ της λύσης των κλιματιστικών γιατί μου προσφέρουν την "γρήγορη" θέρμανση όταν την θέλω. Βέβαια να έχεις κατά νου πως τα κλιματιστικά ξυραίνουν αρκετά την ατμόσφαιρα, και ίσως αυτό να είναι πρόβλημα για το πιτσιρίκι σου ή και για εσένα- ειδικά αν λ.χ. φοράς φακούς επαφής ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα βρογχικών. Επίσης, θα τα λειτουργείς περισσότερες ώρες (όπως προαναφέρθηκε) και ετοιμάσου για το σοκ όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, το κλιματιστικό να σου βγάζει κρύο αέρα (η διαδικασία αποπάγωσης- defrost- του στοιχείου).
    Δες αν μπορείς να κινηθείς με κάποιο ατομικό σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου ή πετρελαίου για να γλυτώσεις τους πολλούς δικηγόρους (Δικηγόροι, λογιστές και άλλα κακοποιά στοιχεία...).
    Και κάτι τελευταίο: το κλέψιμο που γίνεται και στο θέμα κατανομής δαπανών (στο στάδιο κατασκευής) αλλά και στους μετρητές είναι απίστευτό! Επίσης, πάντα υπάρχει και το σενάριο κλοπής διαχειριστή/ προμηθευτή, κάτι το οποίο συνέβει σε εμένα και έκανα ανελέητο τρέξιμο να αποδείξω και πως με κλέβανε, αλλά και πως δεν είμαι ελέφαντας! Πως σας φαίνεται € 125 κοινόχρηστα, έχοντας "κάψει" καλοριφέρ 1-2 ώρες την ημέρα, με θερμοκρασία χώρου 20 βαθμών?
    Ελπίζω να βοήθησα.

Δικαιώματα απάντησης