-
Μέλος
αποριες σε πυρασφαλεια
καλησπερα σε ολους
1. ποτε χρεαιζονταικαταιονιστηρεσ σε υπογειο που εχει αυοκινητα?
2. οταν εχω περισοτερες απο 10 χωρουσ σταθμευσησ τι αλαζει στην νομοθεσια?
3. οταν το υπογειο μου ειναι μεγαλυτερο απο 300 τ.μ τοτε θελει πυροσβεστικεσ φωλιεσ μονο η' και καταιονισ΄τηρες?
-
Super Moderator
Διάβασε,
α) Το αρθρ. 13 του Π.Δ. 71/88 [Όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε
με την Υ.Α. 58185/2474/1991 (ΦΕΚ 360 τ. Α’)]
β) Την ΥΠ. ΑΡΘ. 39112 Φ701.2/12-10-98 ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΩΝ -ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΓΩΝ ΕΠΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ Π.Δ. 71/88
"13. Χώροι στάθμευσης οχημάτων και πρατήρια υγρών καυσίμων (άρθρο 13)."
θα τα βρείς εδώ : http://www.fireservice.gr/pyrpro/index.htm
Τι να λέει..
-
Μέλος
σ ευχαριστω πολυ.
Ειμαι στο ξεκινημα μου, διαβαζω συνεχεια, και εχω χασει την μπαλα!
-
Νέο μέλος
Καλησπέρα!
Πριν ενα μήνα μου ανέθεσαν να κάνω μελέτη πυρασφάλειας σε κτίριο με γραφεία. Δεν ήξερα τίποτα γιατί ποτέ δεν ασχολήθηκα. Τελικά 'επεσε στα χέρια μου ένα τεχνικό φυλλάδιο της 'ΣΕΛΚΑ-4Μ' και είχε κατάλογο βιβλίων. Μπήκα και στα site www.tekdotiki.gr και έκανα παραγγελία ένα τετράδιο (όπως τα λένε) 'Μελέτες Πυρασφάλειας' που συνοδευόταν και από CD-ROM. Πολύ πρακτικό βιβλιαράκι και με βοήθησε όσο δεν φαντάζεστε!
-
Μέλος
φιλε/η αρια
πωσ λεγεται το βιβλιαρακι που σε βοηθησε ? πεσ μου γιατι ......καιγομαι [
]
-
Επίλεκτο μέλος
Αν δουλέυεις με το γνωστό πρόγραμμα της αγοράς ανοιξε την "πυρασφάλεια" και στο μενού βιβλιοθήκες έχει καταρχήν τις πυροσβεστικές διατάξεις. Το βασικό εργαλείο είναι το 71-88 που ανέφερε και ο A.S. Diamond. Θα σε συμβούλευα να το τυπώσεις,έστω τα άρθρα 1-5, τα 8,9 (καταστήματα -γραφεία) και το 13 για τα γκαράζ γιατί συχνά ανατρέχεις εκεί για να σιγουρευτείς για διάφορα.(εγώ έτσι έκανα και με βόλεψε πολύ στην αρχή).
Από ότι καταλαβαίνω μιλάμε για κατοικίες ( αν ήταν κάτι άλλο θα το ανέφερες) .Τα υπόγεια γκαράζ στις πολυκατοικίες αντιμετωπίζονται ως δευτερεύουσες χρήσεις, με τους όρους που ορίζει το άρθρο 5 για τις κατοικίες.Καταλαβαίνεις ότι οι διατάξεις αυτές είναι αρκετά "ήπιες" .Σε επίπεδο ενεργητικής πυροπροστασίας , απαιτείται ένας πυροσβεστήρας ΡΑ 6kg ανά 50 μ2 χώρου στάθμευσης ή όχι σε απόσταση μικρότερη των 15 μέτρων μεταξύ τους.Οι φωλιές που τυχόν βάλεις στο υπόγειο είναι απλές, δηλαδή τροφοδοτούνται από το δίκτυο πόλης- ουσιαστικά είναι απλές βρύσες.
Όταν περάσεις τις 10 θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο, τότε υποχρεωτικά εξετάζεις το χώρο με τις διατάξες του άρθρου 13.
Αυτό σημαίνει ότι καταρχήν δε γλιτώνεις το αντλιοστάσιο και το πυροσβεστικό συγκρότημα ακόμα και αν δε βάλεις springlers.Απαιτείται μόνιμο υδροδοτικό δίκτυο, δηλαδή φωλιές υπό πίεση, που σημαίνει αντλίες, αντλιοστάσια, δεξαμενή κλπ. Springlers βάζεις αν επιπλέον το γκαράζ είναι >300τ.μ. Το μεγαλύτερο κόστος όμως είναι το συγκρότημα και ο χώρος που δεσμεύεις.
Σημαντικό επίσης είναι ότι όταν περνάς τις 10 θέσεις, στην πυροσβεστική σε ψειρίζουνε πάρα πολύ.για να στο πω απλά , αντιμετωπίζεται σχεδόν σαν επαγγελματικό γκαράζ.
Επίσης, κάτι που είναι παράδοξο αλλά συμβαίνει , είναι ότι επειδή οι μέγιστες οδευσεις μικραινουν, μπορεί να χρειαστείς δυο εξόδους διαφυγής αντί για μια.
Συνάδελφοι αν λέω κάτι λάθος παρακαλώ διορθώστε με.
-
Επίλεκτο μέλος
Κάτι που ξέχασα: Όταν βάλεις πυροσβεστικό συγκρότημα θα σου ζητήσουν μάλλον και αναλυτικούς υπολογισμούς στα ηλεκτρολογικά , αφού η ασφάλεια των κοινοχρήστων θα είναι σίγουρα πάνω από 35Α.
Η δεξαμενή που απαιτείται για μια φωλιά και 10 sprnglers και τον απαιτούμενο χρόνο βγαίνει περίπου 30 κυβικά.
Επίσης σε κάποιες πολεοδομίες όταν έχεις τέτοιο υπόγειο σου ζητάνε και μελέτη τεχνητού εξαερισμού.
Συμπέρασμα : Η αμοιβή σου από πυρόσβεση και εξαερισμό θα είναι μεγαλύτερη, και το κόστος κατασκευής χοντρικά καμια 30αριά χιλιάδες ευρώ επίσης. Πρόσεξε μόνο μη σε βάλουν και υπογράψεις καμιά επίβλεψη από κατι τέτοιο χωρίς να το φτιάξουν. Δεν παίζουν με αυτά.
-
Super Moderator
Εξαερισμός (και συνεπώς μελέτη) σε υπόγειο χώρο στάθμευσης ζητείται όταν το άθροισμα των επιφανειών των ανοιγμάτων (πόρτες - παράθυρα) είναι μικρότερο του 5% της επιφάνειας του χώρου με την εν λόγω χρήση. (βλ. παρ. 3.4. του αρθρ. 13 του Π.Δ. 71/88).
Τι να λέει..
-
Μέλος
απο εμπιρεια μια που δεν ειμαι μηανολογος.
γκαραζ 310 μ2 ειναι περιπου 25 σπρινκλερς.
δηλαδη θα δουλευουν μαζι μια φωλια και το 10% των σπρινκλερς αρκη να μην ειναι κατω απο 10 τεμαχια σπρινκλερς.
οποτε 1 φωλια και 10 σπρινκλερς.= μηχανημα 40μ3 στα 60 μανομετρικο.
δεξαμενη 25 μ3. μιωτης πιεσεως στην γραμμη των σπρινκλερς και φλοου σουιτς στην γραμμη των σπρινκλερς. μανομετρο στην πιο δυσμενη φωλια και στο πιο δυσμενες σπρινκλερς, ( δηλαδη τα πιο μακρινα)
ριθμηση του μιωτη στα 2- 2,5 bar για τα σπρινκλερς. εξατμηση ντιζελομηχανης εκτος υπογειου για την απομακρηνση των καυσαεριων γιατι κατα τον μηνηεο ελεγχο οποιος το βαζη μπροστα να το συντηρη θα παθενη ασφιξια αλλα και θα μπουκονουν οι ανυχνευτες στο υπογειο αν υπαρχουν πιο ευκολα και θα θα διχνουν σηνεχως σφαλμα η δεν θα δουλεβουν. στο συγκροτημα αντικραδασμηκα ελασικα μεταξη δικτιου και δεξαμενης αν ειναι μεταλικη και αναμενσα μηχανημα και δυκτιο για να μην ειναι κουδουνιστρα καθε φορα που περνη μπροστα και μπορει να κοψει και καμια ενωση κοντα του απο τους κραδασμους. επησεις οπος δηποτε μπαι μπας να επιστρεφεις με μια σωληνα τουλαχιστον 2¨ στο νερο στην δεξαμενη για την ευκολη συντηριση του συγκροτηματος καθως ετσι θα ριχνης την πιεση και θα βλεπεις αν περνη μπροστα μονο του το συγκροτημα και δεν εχουν κολισει οι πρεσοστατες του. να προτημας να εχεις θετηκη αναροφηση στο μηχανιμα μιας που με τον καιρο τα ποτηρια χανουν και πρεπει να πεσεις σε πατεντες για να μπορεσεις να εχεις 100% εξασφαλισμενα γεματη την αναροφηση. η δεξαμενη οσο μπορεις πιο κοντα στο μηχανημα. τα πυροσβεστηκα πασχουν στην αναροφηση και αν την βαλεις μακρια κανει σπιλεωση μεσα στην αντλια και τα φτηνη. καλο θα ειναι επισεις να εχεις βαλει και εσθητηρα ξηρας λειτουργιας μην καψεις της ανλτιες απο εληψη νερου.
αυτα απο εμπιρεια.
γιωργος
-
Μέλος
σας ευχαριστω,
εξαλλου
επιτυχια = (σωστη καθοδηγηση)Χ (αριθμος ατομων) + λαδωμα πολεοδομια
Δικαιώματα απάντησης