-
Νέο μέλος
Εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Έδεσσα
Καλημέρα,
Ανακάλυψα το site σας και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο.
Θα ήθελα να κάνω και εγώ μια ερώτηση.
Χτίζω σπίτι στην Έδεσσα (μια μεζονέτα) και βρίσκομαι στην φάση να
δώσω τα χαρτιά μου στην πολεδομία για τελική έγκριση για να πάρω ρεύμα.
Έχει γίνει από τον μηχανικό και μελέτη φυσικού αερίου. Για την Έδεσσα
δεν προβλέπεται να έρθει φυσικό αέριο πριν από 20 χρόνια.
Αυτό που μου ζητάνε είναι να κάνω την εγκατάσταση (σωληνώσεις,
εξαερισμούς και καπνοδόχους) για να έρθουν από την ΔΕΠΑ για έλεγχο. Το
παράλογο, κατά την γνώμη μου, είναι να προετοιμάσω μια εγκατάσταση η οποία
μετά από 20 χρόνια θα είναι άχρηστη και σάπια. Αυτό είναι άσκοπο κόστος
και επεμβάσεις στο σπίτι που για αυτήν την στιγμή δεν χρειάζονται π.χ.
εξαερισμοί στην κουζίνα. Το επόμενο παράλογο είναι ότι θα πρέπει να
έρθει μηχανικός από την ΔΕΠΑ στην Αθήνα και θα πρέπει να τον πληρώσω.
Χάθηκε ο κόσμος να έχουν και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα υποκαταστήματα για να
γίνεται γρήγορα η δουλειά μας π.χ. Θεσσαλονίκη?
Μήπως γνωρίζετε τι ακριβώς πρέπει να κατασκευάσω από την εγκατάσταση
έτσι ώστε να μπορέσω να περάσω τον έλεγχο.
Μία ερώτηση ακόμα.Είμαι μηχανολόγος ΤΕΙ, και έχω άδεια ασκήσεως
επαγγέλματος. Δεν έχω όμως δελτίο παροχής υπηρεσιών καθώς δουλεύω σε εταιρία
υπάλληλος. Μπορώ να υπογράψω κάποια μηχανολογική μελέτη του σπιτιού
μου.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω τις απόψεις σας.
Φιλικά
Χρήστος
Chris Nik
-
Εξέχον μέλος
Μα σε ποιά χώρα συμβαίνουν όλα αυτά; Μήπως στην ... χώρα των καραγκιόζηδων;;;
=================================================
Η εξίσωση είναι σωστή γιατί είναι όμορφη. - Dirac
-
Super Moderator
Πίστεψε με το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και στην Αθήνα σε περιοχές που θα "αργήσει" το αέριο καθώς και με ιδιοκτήτες που δεν το επιθυμούν καθόλου. Το θέμα είναι πως υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί άσχετα με το ποιός οφελείται στην κυριολεξία..
Στο πρόβλημά σου τώρα.. Η εγκατάσταση "κανονικά" πρέπει να υλοποιηθεί βάσει της εγκεκριμένης, από την ΕΠΑ, μελέτης που σημαίνει ότι σε περίπτωση που υπάρχουν παρεκκλίσεις και κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση και να γίνει μελέτη εφαρμογής.
Από εκεί και έπειτα, θα πρέπει να υλοποιηθεί το δίκτυο σωληνώσεων από την βάννα μετά τον μετρητή (Κ.Α.Δ.) μέχρι την αναμονή κάθε συσκευής (βάννα και τάπωμα).
Τώρα, ποιά τμήματα και τί μπορείς να αποφύγεις.. Εγώ κάνω το εξής, συντάσσω μια Υπεύθυνη Δήλωση, την οποία υπογράφει ο ιδιοκτήτης, κι αναφέρει πως έχει ενημερωθεί πλήρως για τις απαιτήσεις της εγκατάστασης αλλά κατόπιν [u]δικής του ευθύνης και λόγω του ότι το κεντρικό δίκτυο αερίου δεν προβλέπεται να κατασκευαστεί άμεσα, επιθυμεί προς το παρόν, να μην κατασκευαστούν τα εντός εδάφους τμήματα (λόγω απρόσκοπτης διάβρωσης) καθώς και τα ανοίγματα αερισμού. Επίσης, να αναφέρεται στο κείμενο ό,τι δεσμεύεται ο ιδιοκτήτης με την παρούσα δήλωση να "συμορφωθεί" με την μελέτη στο μέλλον όταν θα υλοποιηθεί το δίκτυο. Όσαν αφορά την καπνοδόχο, εδώ υπάρχει πρόβλημα εφόσον δεν "σηκώνει" μελλοντικό μερεμέτι εκτός κι άν είναι εξωτερική. Πάντως εάν έχεις λεβητοστάσιο και "φαίνεται" στην αρχιτεκτονική μελέτη τότε σίγουρα η μια παροχή θα πάει στον λέβητα άρα η καπνοδόχος ούτως ή άλλως θα κατασκευαστεί. Εάν έχει δειχτεί στην μελέτη και θερμαντήρας νερού (συσκευή αερίου) που απαιτεί κι άλλη καπνοδόχο, τότε εαν κάνετε τροποποίηση δείξτε boiler για να την αποφύγετε.
Το "κόλπο" με την Υπεύθυνη Δήλωση είναι πως αφού μπαίνει στον φάκελλο που κατατίθεται στην ΕΠΑ, το λαμβάνει υπόψη του ο ελεγκτής και εάν έχει ένσταση για κάτι με ειδοποιεί και ξέρω κι εγώ πως να κινηθώ με τους ιδιοκτήτες.
Δικαίωμα υπογραφής δεν έχεις. Πρέπει να κάνεις έναρξη στην εφορία για να έχεις δελτίο παροχής υπηρεσιών..
Τι να λέει..
-
Νέο μέλος
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, είναι πολύ διαφωτιστικές.
Είναι εύκολο να μου στείλεις(A.S.Diamond) ένα υπόδειγμα της υπέυθυνης δήλωσης που καταθέτεις έτσι ώστε να κάνω και εγώ το ίδιο πράγμα?
Από ότι κατάλαβα πάντως, τις σωληνώσεις πρέπει να τις "τραβήξω" έτσι και αλλιώς.
Ξέρω πάντως, σχετικά με την δυνατότητα υπογραφής, ότι οι πολιτικοί μηχανικοί, για κατασκευή δικού τους σπιτιού, την άνευ αμοιβής σύνταξη μελέτης.
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.
Χρήστος
Chris Nik
Δικαιώματα απάντησης