Ρε παιδιά συμπαθάτε με αλλά θα παίξω τον δικηγόρο του διαβόλου.
Ξαναμπήκα μέσα στο topic αυτό το οποίο όπως βλέπετε επισκέπτονται πάρα πολλοί. Το θέμα του για κάποιον επισκέπτη που ψάχνει το ελληνικό ή ξένο διαδίκτυο είναι «πώς θα συνδέσω τους ηλιακούς συλλέκτες ώστε να έχω την μέγιστη απόδοση». Η ερώτησή μου είναι: θα βγάλει εξ' όσων γράφτηκαν κάποιο θετικό συμπέρασμα; Μήπως από κάποια στιγμή και μετά βγήκαμε έξω από το θέμα μιλώντας για πάστες και αλοιφές ή ψειρίζοντας τη μαϊμού; (Το λέω για εμένα τον ίδιο και τον Μίλτο).
Τώρα μάλιστα που ο moderator νοικοκύρεψε (και πολύ σωστά) τα topics και έφτιαξε τον τόμο περί ηλιακής ενέργειας, το θέμα αυτό έγινε από τα πλέον καυτά. Και αν θέλετε και τη γνώμη μου την εξ' ιδίας πείρας: [u]και στην πράξη όντως αυτό το θέμα είναι από τα πλέον καυτά! Δεδομένου ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ηλιακών συλλεκτών ήδη εγκατεστημένων στις ταράτσες δεν είναι συνδεδεμένοι με τον κατάλληλο τρόπο.
Τελικά ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος σύνδεσης ηλιακών συλλεκτών; Κατά τη γνώμη μου το θέμα σταμάτησε μετά το ενδιαφέρον post του Κωνσταντίνου στις 17/7/08 το οποίο το ξαναποστάρω:
http://ape.chania.teicrete.gr/ape/ep...pedosilekt.htm
3. ΔΙΑΤΑΞΗ -ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ
Η διάταξη των σωληνώσεων διασύνδεσης μιας συστοιχίας συλλεκτών πρέπει να εξασφαλίζει την κατά το δυνατόν
καλύτερη απόδοση του συνόλου των συλλεκτών με το μικρότερο δυνατό κόστος . Οι συλλέκτες τοποθετούνται
στην οροφή συνήθως κάποιου κτιρίου σε παράλληλες σειρές . Οι συλλέκτες κάθε σειράς συνδέονται μεταξύ
τους είτε παράλληλα είτε εν σειρά , είτε σε συνδυασμό και των δύο ( μικτή συνδεσμολογία) Σχ.5.Όταν οι
συλλέκτες συνδέονται εν σειρά , η απόδοση τους διαφέρει από τον ένα συλλέκτη στον άλλο , καθώς η θερμοκρασία
εισόδου του θερμικού μέσου σε κάθε συλλέκτη είναι αυτή που αντιστοιχεί στην έξοδο του προηγούμενου.
Στη μικτή σύνδεση συνεπάγεται πιο ομοιόμορφη κατανομή της ροής και θερμοκρασίας στους συλλέκτες. Οι διαδοχικές
σειρές συνδέονται μεταξύ τους παράλληλα κατά το τρισωλήνιο σύστημα Tichelman σx.6. Μικρές ανομοιομορφίες στη
ροή μεταξύ των σειρών των συλλεκτών ελάχιστα επηρεάζουν τη συνολική απόδοση του συστήματος.
Καθώς και αυτό απο το ΤΕΕ Θεσσαλίας:
http://13tee-thess.thess.sch.gr/SOLA...si%20nerou.htm
""Στα μεγάλα κεντρικά συστήματα τοποθετούνται πολλοί συλλέκτες μαζί και συνδέονται είτε σε σειρά
(για επίτευξη ψηλών θερμοκρασιών) είτε παράλληλα (για μεγάλη παροχή), είτε μικτά (ομάδες σε σειρά και
μεταξύ τους παράλληλες). Ο τρόπος σύνδεσης και ο συνολικός τους αριθμός είναι θέμα της μελέτης που
γίνεται πριν την εγκατάσταση.""
Από κει και μετά έκανε ο Μίλτος μία παρατήρηση περί ροής του νερού και ...κολήσαμε εκεί με τις πάστες και τις θεωρίες περί θερμικής συναλλαγής μέσω εναλλακτών νερού/νερού. Κατά την γνώμη μου βγήκαμε από το θέμα!
Και κάνοντας την αρχή συνεχίζω από κει και μετά:
Θεωρώ ότι η καλύτερη σύνδεση είναι η τελευταία (κατά tickelman). Το θέμα είναι από ποιες επιφάνεις και πάνω κάνουμε tickelman; Και σε μικρότερες επιφάνειες τι κάνουμε;
Κουρσάρος των πεπαλαιωμένων topics

Απάντηση σε αυτήν την απάντηση