Λέγομαι Λεωνίδας και θα ήθελα καταρχήν να δώσω συγχαρητήρια για το site, είναι πολύ ενδιαφέρον και αρκετά χρήσιμο σε ειδικούς ή μή περι της κεντρικής θέρμανσης. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι το εξής :
Μένω στο δεύτερο όροφο σε πολυκατοικία με 6 ορόφους. Η πολυκατοικία διαθέτει κεντρική θέρμανση (μονοσωλήνιο σύστημα). Το διαμερισμά μου έχει 6 σώματα καλοριφέρ εκ των οποίων τα 4 δεν είχαν ικανοποιητική απόδωση λόγω του ότι διέθεταν λίγες "φέτες" και τα δωμάτια ήταν αρκετά μεγάλα.
Μετά την αντικαταστασή τους με άλλα μεγαλύτερα τα εν λόγω σώματα δεν ζεσταίνονται καθόλου, δηλαδή τα δύο που δεν υπέστησαν την αλλαγή ζεσταίνονται κανονικά σε λιγότερο από ένα λεπτό ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα δεν ζεσταίνονται καθόλου όση
ώρα και να μείνουν ανοικτά.
Παρατήρησα ότι παρ' όλο ότι τα σώματα δεν ζεσταίνονται οι διακόπτες τους (εννοώ τους
διακόπτες που ενώνουν το σώμα με την παροχή εισόδου-εξόδου, τις δύο σωλήνες από το δάπεδο) σχεδόν πυρακτώνονται από το πρώτο λεπτό λειτουργίας τους.
Αυτό πρέπει να σημαίνει ότι έρχεται ζεστό νερό αλλά δεν μπαίνει στο σώμα. Ο εγκαταστάτης υδραυλικός δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει μάλλον αέρας μέσα στα σώματα. Για αυτό το λόγο, άδειασε τα 4 σώματα και τα ξανατοποθέτησε ανοίγωντας σιγά-σιγά την παροχή και περιμένωντας μέχρι να γεμίσει πλήρως το σώμα. Την συγκεκριμένη ημέρα τα σώματα δούλεψαν (όχι πολύ καλά) αλλά ήταν μια βελτίωση. Την επόμενη ημέρα πάλι τα σώματα δεν ζέστάθηκαν και τα εξαέρωσα
μόνος μου. Εχω ξανα-εξαερώσει καλοριφέρ και ξέρω ότι αρχικά βγαίνει μόνο αέρας και μετά από λίγο βγαίνει καυτό νερό. Στην περιπτωσή μου όμως βγήκε αρχικά κρύο νερό χωρίς αέρα. Περίμενα αρκετή ώρα βγάζοντας από την αρχή κρύο νερό (σχεδόν πρέπει να έβγαλα όλο το νερό του καλοριφέρ) και τελικά ήρθε το ζεστό νερό. Την επόμενη μέρα πάλι τα ίδια. Στο μεσοδιάστημα ρώτησα τον εγκαταστάτη
καθώς φίλους και γνωστούς και οι απαντήσεις που πήρα ήταν :
1) Τα σώματα στο διαμέρισμα ή η κεντρική θέρμανση έχει αέρα.
2) Τα σώματα είναι μεγάλα και δεν τα "σηκώνει" το σύστημα.
Αφού η πολυκατοικία διαθέτει αυτονομία θέρμανσης και το κάθε διαμέρισμα είναι ανεξάρτητο πως γίνεται
να συσσωρεύεται αέρας μόνο στα καινούργια σώματα? Επιπλέον από την βαλβίδα εξαέρωσης του κάθε σώματος βγαίνει κατευθείαν νερό. Οσο για το δεύτερο λόγο δεν γίνεται κατανοητός, γιατί εχω δοκιμάσει να κλείσω όλα τα σώματα εκτός από ένα ή δύο και πάλι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δεν γνωρίζω τι
πρέπει να κάνω. Ο εγκαταστάτης μου προτείνει να αλλάξω τους διακόπτες ώστε να βάλω ένα σωλήνα και να μετατρέψω τον μονό διακόπτη σε διπλό (από μια είσοδο-έξοδο σε διαφορετική είσοδο στην κορυφή του σώματος και σε διαφορετική έξοδο στην βάση του σώματος) για καλύτερη κυκλοφορία.
Επειδή δεν γνωρίζω τι πρέπει να κάνω και δυστυχώς το πρόβλημα παραμένει θα ήθελα σας παρακαλώ να με βοηθήσετε να λύσω το πρόβλημα θέρμανσης. Σας ευχαριστώ
Αν χρειάζεται να ελέγξω κάτι άλλο η χρειάζεσαι κάποια άλλη πληροφορία σας παρακαλώ να με ενημέρωσετε.
Edited by - leon on 02 December 2002 10:30:46
Edited by - monachus on 07 February 2003 05:17:22