Θλιβερή ελληνική πραγματικότητα... αλλά ακόμα και έτσι, οι αντιστάσεις προστίθενται
Νίκος
Ε και? και τα κάνεις όλα όμορφα και ωραία και φτιάχνεις και 6 μεζονετούλες και βάζεις και τα υδρομετράκια σου, και έρχεται ο Δήμος και σου δίνει παροχή για όλους ένα Φ18......quote:Originally posted by King
Γαλβανιζε 3/4''
Τουμποραμα Φ22
Ρεχαου Φ25
Χαλκος Φ22
[:0]
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
Θλιβερή ελληνική πραγματικότητα... αλλά ακόμα και έτσι, οι αντιστάσεις προστίθενται
Νίκος
ναι, φυσικά δεν αντιλέγω, όμως οι αρχικά "υπολογισμένες" αντιστάσεις με συγκεκριμένη παροχή, έχουν πάει στο βρόντο και πρακτικά μπορείς πλέον να πέσεις 1-2 διατομές κάτω, μόνο και μόνο επειδή με στενή διατομή και δεδομένη πεθαμένη πίεση δικτύων, δε θα πιάσεις τον "στόχο" που λένε και οι εμπορικοί παράγοντες.quote:Originally posted by nyannaco
Νίκος
Το σωστό να λέγεται, όπως πολύ καλά είπες Νίκο, απλά ορισμένες φορές νιώθω μια ματαιοδοξία... όπως και στο σπίτι μου πχ που 9 μεζονέτες παίρνουμε από ένα Φ22 τουμπόραμα.... που καρφώνει πάνω σε συλλέκτη 2.5" και μετά ο κάθε ένας έχει ουρίτσα υδρομέτρου 1/2 και διατομή εξόδου Φ22 πάλι τουμπόραμα....
Έτσι κι αλλιώς δε βαρφιέσαι, δε χρειάζεται και πολύ, διότι ΟΛΟ το καλοκαίρι η πίεση είναι από 0 έως 1.5 bar.... νά ναι καλά η δεξαμενή και η grundfos
Περικλής
Εάν δεν ξέρεις εσύ, ξέρει κάποιος άλλος...
Κλασσικα χημεια...
Αντιστοιχη κατασταση με τις δεξαμενες και τα πιεστικα εχουμε στο νησι με το σπιτι να υδρευεται απο ενα Φ15 τουμποραμα που κανει 100μ πορεια μεχρι την κεντρικη που εχει 1-1.5bar πιεση..
Η ΕΥΔΑΠ παντως στις καινουργιες παροχες κουμπωνει 28ρι πλαστικο μπλε με ριγα πριν τον μετρητη της απ οτι εχω δει..
Το προβλημα ειναι οτι ακομα και τωρα αρκετοι βαζουν Φ15 χαλκο ή τουμποραμα για παροχη σπιτιου... Και κρεμανε ολα..
Ασχετοσυνη συνηθεια ή περιορισμος κοστους??? Απορω..
Γεια σας και απο εμένα , παρακολουθώ το forum σας και εχω πάρει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες θα ήθελα λοιπόν να ξαναφέρω το συγκεκριμένο θέμα στην επιφάνεια γιατι έχω ακριβώς την ίδια ερώτηση.
Εμένα η ΕΥΔΑΠ μου δίνει Φ22 με 4-5 bar μετρημένο με ενα μανόμετρο στο ισογειο και ενω μεσολαβεί 16αρα σωλήνα μέχρι εκει
Εχω φτιάξει ενα πίνακα υδροληψίας που δινω Φ16 (πολυστρωματική valsir) σε όλο το σπιτι στον πρωτο όροφο και η αποσταση απο το ρολόι στον πινακα είναι 8 μόνο μετρα και η διαφορα ύψους 4 μέτρα(πρώτος όροφος υπερυψομένος)
2 υδραυλικοί μου είπαν να τραβήξω Φ18 (πολυστρωματική επίσης) απο το ρολόι στον πίνακα αλλα και για αναμονες για δευτερο και τρίτο όροφο, όχι για λόγους κόστους αλλά οτι είναι πιο σωστο αφου είναι τόσο μικρή η απόσταση
Απο αυτα που διαβάζω εδω είναι λάθος και εγώ λέω να βάλω πολυστρωματική Φ22
Αυτό αλλά θελω να ρωτήσω και εσας μηπως μου το είπαν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο που αφορά τις συγκεκριμένες συνθήκες που προανέφερα η απλά γιατί ετσι έχουν συνηθίσει
ευχαριστω πολύ
Η ΕΥΔΑΠ τα τελευταια χρονια βαζει Φ25 πολυστρωματικη μπλε με πρασινη ριγα.. Εισαι σιγουρος για το Φ22?
Μετα την Φ18 πας σε Φ20 και Φ26 στις λευκες πολυστρωματικες και Φ25 στην Rehau. Αντιστοιχα Φ25 και σε θερμοκολλητικη.
Βαλε μια Φ26 μεχρι καθε πινακα και απο εκει μην τα μοιραζεις ολα Φ16..
Βρες στο φορουμ πως ειναι μια σωστη αντιστοιχια παροχων σε εναν πινακα ανα καταναλωση εχει γραφτει αρκετες φορες..
Ευχαριστώ για την απάντηση σου , εχω κάνει μια έρευνα (ιντερνετική)και εχω παρει και κάποιες προσφορές το θέμα είναι οτι άκουσα τελείως διαφορετικά πράγματα απο εξίσου καταρτισμένα άτομα (μηχανολόγους και υδραυλικούς) φαντάζομαι οτι θα υπάρχει ΜΙΑ αλήθεια αλλα αν δεν είσαι μηχανολόγος αντε βρές την , όλοι έχουν μια χαρά επιχειρήματα.
Τελος πάντων επειδή είμαι στην φάση της αποπεράτωσης του έργου και ο μηχανολόγος είναι συνεργάτης του υδραυλικού(η το ανάποδο) και ακόμα μπορούν να αλλάξουν κάποια πράγματα θα εκτιμούσα μια αναφορά στις βασικές αρχές ωστέ να συγκρίνω με το σχέδιο που μου έχει προταθεί
Βασικές αρχές που να εξυπηρετουν στη διάρκεια ζωής αλλα και στη απόδοση αλλά επειδη δεν θέλω να σας βάλω να γράψετε έκθεση αν σας είναι ευκολο να μου επισυμανεται κάποιος λάθος του μηχανολογου έστω θεωρητικά σε αυτά που περιγράφω παρακάτω με κάποιο επιχειρημα να του το στηρίξω κιόλας αν υπάρχει βέβαια
1.Παροχή 8 μετρα απο τον πίνακα και 4 μετρα υψος διαφορα καιπίεση 4-5 bar σταθερά μετρημένη στα 10 μέτρα απο το ρολόι σε μια 16αρα χάλκινη σε μια θυληκή γωνία μισής ιντσας(το λέω μπας και επιρεάει την μέτρηση)
1.Ο πίνακας υδροληψίας είναι προγραμματισμένος για να μοιράσει παντου με 16αρες πολυστρωματικές valsir (σε μπάνιο-κουζινα-και κανα 2 εξωτερικές βρύσες)ολα αυτα με πρεσαριστά εξαρτήματα
Θα έπρεπε κάπου να βάλει μεγαλύτερες διατομές πχ σε μπάνιο - ντούζ για υδρομασάζ και ένα μεγάλη πλάκα οροφής που σκοπέυω να βάλω(καταλαβαίνω οι χρειαζεται μλέτη αυτό απλά να καταλάβω την γενική ιδέα
2.Το ρολόι της ΕΥΔΑΠ έχει τοποθετηθεί το 96 δεν ξέρω την διατομή ακριβώς αλλα είναι κάτω της μιας ιντσας σιγουρα 3/4 ίσως όπως προανέφερα μου έβαλε 18αρα λέγοντας μου οτι καλύπτει αλλα εμένα μου φαίνεται λίγη γιατι απο εκεί πέρνει και μια γκαρσονιέρα συολικα δηλαδή 16 κρύες
3.Τα καλοριφέρ τα έβγαλε tubo με πίνακα όλα απευθείας εκτός απο ενα που βόλευε να το κάνει λούπα με ένα άλλο (δυο σώματα σε μια γραμμή) επειδή ήταν δίπλα και πολυ μικρά και τα δύο όπως είπε έιναι σωστο αυτό?
οτιδήποτε άλλο μπορείτε να παρατηρήσετε είναι ευπρόσδεκτο
Ευχαριστώ
Μανώλη φυσικά υπάρχει μία αλήθεια αλλά αυτή απαιτεί μηχανολογική ανάλυση δικτύων.quote:φαντάζομαι οτι θα υπάρχει ΜΙΑ αλήθεια αλλα αν δεν είσαι μηχανολόγος αντε βρές την , όλοι έχουν μια χαρά επιχειρήματα.
Μετά υπάρχει κάποιος κανονισμός ΤΟΟΤΕ 2411 που για κλάδους διανομής απαιτεί όχι μικρότερη διατομή απο φ20.
Τέλος υπάρχει ή εμπειρία αλλά και η μ@λ@κί@του καθενός.
Η δικιά μου εμπειρία ή μ.......λέει ότι με φ20 θα είσαι ικανοποιημένος.
http://udravlikos.gr
Εμένα πάλι η δική μου (εμπειρία ή μ....ία όπως θέλετε πείτε το) λέει όχι Φ20 αλλά DN20. Εννοώ εσωτερική διάμετρο 20mm, μιας και το Φ20 σε πλαστικές δίνει συνήθως εσωτερική διατομή γύρω στη 1/2''. Το σωστό πάντα είναι να λέμε την ονομαστική διατομή, ή ακόμα καλύτερα εξωτερική διάμετρο επί το πάχος (π.χ. 20x2.5mm).
Συνεχώς διψασμένος για γνώση...
http://www.technomech.gr
Εκανα τελικά ενα γερο ψάξιμο και είδα οτι χρειαζονται αρκετες μετρησης η λεγόμενη μηχανολογική μελετη , μετρήσεις που δεν ειδα να κάνει ο μηχανολόγος , όπως αποσταση σωλήνας , υψομετρική διαφορά , στατικά bar , στροφές σωλήνας , μέχρι και θερμοκρασία βρήκα να αναφέρουν τελικά κάνοντας διαφορους υπολογισμου κατάλαβα γιατι ο μηχανολόγος δεν ασχολήθηκε και πολυ .Γιατι ειναι τόσο μικρή η απόσταση και μονο δυο οι στροφες που οι μετρήσεις δεν θα αλλάξουν την διατομή παρα μόνο μικρομετρικά. Κατέληξα όμως επίσης μετα και απο τις συστάσεις σας στο οτι η διατομή 18χ2,5 είναι εξορισμού λάθος .οπότε κατι καλό βγήκε απο το ψάξιμο
Τελικά λεω να βάλω 26χ3 Πολυστρωματική οπως είπε ziko αυτο είναι καθαρό 23 εσωτερικό απο οτι κατάλαβα είναι λιγο υπερβολικό αλλά δεν βρήκα πουθενα καμια αναφορα οτι θα μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα πέρα της μείωσης της ταχύτητας ροής που πάλι δεν καταλαβαίω γιατι το είδα να αναφέρεται ως αρνητικό αφου χαμηλή ροή σημαίνει λογικά μικρότερη καταπόνηση και όταν τελικά φτάνει στον πίνακα που μειώνονται οι διατομές θα αυξάνεται και η ροή. Αν έχετε κάτι να προσθέσετε η να αφαιρέσετε καλοδεχούμενο
Οσων αφορά την θέρμανση βρήκα ενα ωραιο προγραμματακι με τον τυπο και υπολόγισα οτι όλα ειναι καλά εκτος απο μια σωλήνα 16ara που ειναι να δωσει μονοσωληνια σε 3 σωματα για 33 τετραγωνικά τα οποία θελουν περιπου 7500kcal μαζι με τις απώλειες
Το υπολογισα με το Q = m * cp * Δθ (http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=91)
και μου βγαίνει οτι θέλει 18αρα το μόνο που δεν είμαι σιγουρος είναι οτι εβαλα όπως λέει και στο link διαφορα θερμ 20 βαθμών αυτό είναι κάτι σαν default??
Οταν τα είπα στον υδραυλικό με κοίταζε σαν εξωγήινο και του είπα να κανονίσει νεο ραντεβού με τον μηχανολόγο που αν με κοιτάξει και αυτος σαν εξωγήινο κάτι θα βρωμάει...νομίζω ... και θα πρέπει να ελέγξω και την πρόταση για τα σώματα και να του ζητήσω την μελέτη γιατι βρήκα στο μηχανικός.gr ενα δωρεάν ωραίο προγραμματάκι που κάνει αυτη την δουλεια, αλλα αν είναι ρε παίδια να πληρώνω μηχανολόγο και υδραυλικό για να τους κάνω την δουλειά τότε αστα να πάνε...