Σελίδα 12 από 14 ΠρώτοΠρώτο ... 21011121314 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 111 μέχρι 120 από 140

Θέμα: Αντιμετώπιση υπερθέρμανσης λέβητα

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Αν ανάβεις το boiler μια φορά τις 2-3 μέρες, τότε ζεσταίνεις πχ 100 lt νερό στο boiler που είναι τα ωφέλιμα, αλλά έχεις αφήσει ζεστά κάποια ακόμα λίτρα νερό μέσα στο λέβητα και στις σωλήνες. Επίσης αφήνεις ζεστή τη μεταλλικά μάζα του λέβητα (ένα μέρος της οποίας είναι καυτή, πχ διαφράγματα). Το 0,85 είναι μία καλή προσέγγιση του βαθμού απόδοσης του λέβητα (όχι μόνο της κάυσης), αλλά θεωρώντας σαν ωφέλιμη την ενέργεια που πήρες για να ζεστάνεις όλα τα παραπάνω. Οπότε ο πραγματικός β.α της όλης διεργασίας πέφτει. Τώρα πόσο χαμηλά φτάνει δεν μπορώ να εκτιμίσω. Εξαρτάται από τη χωρητικότητα του λέβητα και του δικτύου, τη μάζα του λέβητα κλπ

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Ο θεωρητικός ΒΑ του λέβητα είναι 0.92 (λέμε τώρα...), η χωρητικότητά του σε νερό είναι πολύ μικρή, το boiler είναι στο ένα μέτρο με μονωμένους σωλήνες... άντε να είναι 0.82 ο ολικός ΒΑ τελικά, και να μου στοιχίσει 0.20 ευρώ παραπάνω το μήνα Δε σώνομαι, μου λείπουν πολύ περισσότερα!

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Δε θέλω να σε ωθήσω στο να αλλάξεις καύσιμο, αλλά έτσι για την κουβέντα:

0,92 είναι ο β.α της καύσης. Μαζί με τις απώλειες του λέβητα προς το περιβάλλον πας χαλαρά έστω στο 0.9.

Ο λέβητας δεν περιέχει καμιά 10αριά λίτρα νερό; Το 10% δηλαδή από ένα 100άρι boiler. Τα οποία είναι μάλιστα πιο ζεστά από το νερό του boiler. Άλλα τόσα τουλάχιστον δεν έχεις αν πάρεις την ισοδυναμία θερμοχωρητικότητας χάλυβα-νερού (1:8 περίπου από ότι θυμάμαι);

Συνεπώς 0.9*100/120 = 0.75 με μάλον συντητητικούς υπολογισμούς-προβλέψεις. Πιστεύω ότι είναι και πιο χαμηλό.

Κοντεύεις να χρεωθείς ένα πακέτο τσιγάρα σε ένα μήνα. Ή το κόβεις ή ανάβεις ρεύμα για ζεστό νερό.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Με έπεισες, θα καπνίζω ένα τσιγάρο λιγότερο τη μέρα
    Πέρα από την πλάκα, πάντως, μου άρεσε η προσέγγισή σου.

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    quote:Originally posted by gregori
    Αν έχεις μονοσωλήνιο θα μου φανεί περίεργο ότι κάνει αποθέρμανση με φυσική κυκλοφορία.
    Λοιπόν, η αποθέρμανση με φυσική κυκλοφορία φαίνεται ότι επαρκεί τουλάχιστον για να μην πετάει συνέχεια το θερμικό, όταν η τελευταία Η/Β που μένει ανοιχτή είναι της θέρμανσης. Οταν όμως είναι του μπόιλερ, δεν φαίνεται να γίνεται δουλειά - αναμενόμενο, μια και ουσιαστικά δεν υπάρχει υψομετρική διαφορά... είδα στο θερμόμετρο του λέβητα 107 βαθμούς!
    Επομένως, πρέπει να εμπλακεί και ο κυκλοφορητής στην αποθέρμανση. Εδώ, τώρα, είμαι σε δίλημμα και θέλω γνώμες. Εχω δύο πιθανές λύσεις:
    1. Να ανεβάσω τη θερμοκρασία του υδροστάτη του κυκλοφορητή στους 60 βαθμούς, ώστε όταν η ανοιχτή Η/Β κατά την αποθέρμανση είναι του μπόιλερ, να μην κρυώνει το νερό.
    2. Να αφήσω τον υδροστάτη στους 45, και να βάλω ένα δεύτερο υδροστάτη (πχ στους 70) αποκλειστικά για την αποθέρμανση. Ενα ρελέ με μεταγωγική επαφή, ελεγχόμενο από τη φάση που τροφοδοτεί τον καυστήρα, θα αναλάβει να δίνει φάση στον κυκλοφορητή μέσω του αντίστοιχου υδροστάτη ανάλογα αν ο καυστήρας λειτουργεί (45+ βαθμοί) ή όχι (70+ βαθμοί).
    Τί λετε;

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Πιστεύω πως είναι καλύτερο να βάλεις δεύτερο υδροστάτη.

Οι υδροστάτες έχουν υστέρηση. Ας πάρουμε τη φάση που πας να ανάψεις τον λέβητα ενώ είναι κρύος. Αν ο υδροστάτης του κυκλοφορητή είναι στους 60 πιστεύω ότι ο κυκλοφορητής θα πάρει μπρος αφού η θερμοκρασία πάει πάνω από τους 70 με πιο πιθανές τιμές 75-80. Έτσι θα στείλεις "αιφνίδια" ζεστό νερό στις σωληνώσεις και κρύο ως παγωμένο νερό στο λέβητα.

Αντι για δεύτερο υδροστάτη μπορείς να χρησιμοποιήσεις την δεύτερη (no) επαφή του υδροστάτη του καυστήρα, αρκεί αυτός να παίρνει πάντα ρεύμα όταν ο διακόπτης του πίνακα του λέβητα είναι on.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Μίλτο, μου φαίνεται πολύ λογικό αυτό που λες, αν και δεν περίμενα να είναι τόσο μεγάλη η υστέρηση! Είναι παρατήρηση ή υπόθεση αυτό;

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Είναι παρατήρηση. Είχα ανοίξει και σχετικό topic: http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1758

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Σωστός... το έιχα διαβάσει τότε, αλλά δεν το θυμόμουνα. Αυτό που μου είχε κάνει περισσότερη εντύπωση και μου είχε μείνει ήταν το λάδι.

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Ο μικρός λέβητας που λέω εκεί είναι Τhermostahl όρθιος!

Δικαιώματα απάντησης