Σελίδα 13 από 14 ΠρώτοΠρώτο ... 311121314 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 121 μέχρι 130 από 140

Θέμα: Αντιμετώπιση υπερθέρμανσης λέβητα

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Δηλαδή μόνο τη φωτογραφία μου δεν έβαλες

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Χε χε.

Πλεόν βάζω τον υδροστάτη του κυκλοφορητή το πολύ στους 40. Δεν αλλάζει και τίποτα αν το σκεφτείς στη λειτουργία του λέβητα, όσο αφορά το αν δουλεύει με κρύο νερό. Το κρύο νερό της εγκατάστασης θα περάσει έτσι και αλλιώς μια βόλτα μέσα από το λέβητα μέχρι να ζεσταθεί. Έτσι το βλέπω τουλάχιστον

EDIT: θα μου πεις, το νερό κάνει κύκλους μέσα σε μία σωλήνα που φεύγει από τον λέβητα και επιστρέφει σε αυτόν. Το νερό διακλαδίζεται, και πρωτού περάσει όλο από το λέβητα έχουν επιστρέψει κάποιες επιστροφές που αναμιγνύονται με το υπόλοιπο νερο. Οπότε όσο πιο ζεστές είναι οι επιστροφές τόσο πιο πολύ σπάει η θερμοκρασία που μπαίνει το νερό στο λέβητα. Αλλά είναι τόσο σημαντικό αυτό;

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Α, κάτι άλλο. Το καλοκαίρι που θα δουλεύει ο λέβητας μόνο για το boiler σε τι θερμοκρασία θα έχεις τον υδροστάτη του καυστήρα; Αν τον έχεις χαμηλωμένο ίσως να μην σου ανεβάζει πολύ ψηλή θερμοκρασία. Τον χειμώνα θα έχεις έτσι και αλλιώς ανοιχτή ηλεκτροβάνα. Ή μήπως και το boiler το έχεις με Η/Β;

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    quote:Το καλοκαίρι που θα δουλεύει ο λέβητας μόνο για το boiler σε τι θερμοκρασία θα έχεις τον υδροστάτη του καυστήρα; Αν τον έχεις χαμηλωμένο ίσως να μην σου ανεβάζει πολύ ψηλή θερμοκρασία.
    Πέρσι το καλοκαίρι που δεν είχα αλλάξει ακόμα τη συνδεσμολογία για να μένει η τελευταία Η/Β ανοιχτή, με τον Υ/Σ του καυστήρα στους 62-63 μου πέταγε το θερμικό όλη την ώρα, επομένως το χαμήλωμα δεν είναι λύση. Επιπλέον, έχω την αντύπωση ότι δουλεύοντας σε χαμηλή θερμοκρασία πέφτει ο βαθμός απόδοσης του λέβητα, ή κάνω λάθος; Τέλος, ένα βασικό πλεονέκτημα της πετρελαιοθέρμανσης σε σχέση με το ρεύμα είναι η ταχύτητα, και θα μειωθεί αν κατεβάσω τη θερμοκρασία του λέβητα.
    quote:Τον χειμώνα θα έχεις έτσι και αλλιώς ανοιχτή ηλεκτροβάνα. Ή μήπως και το boiler το έχεις με Η/Β;
    Ναι, και το boiler είναι με Η/Β, μου αρέσει η πλήρης ανεξαρτησία από τη θέρμανση.

Και για να προλάβω ερωτήσεις για την περίπτωση που η δεύτερη εναλλακτική μου δεν ήταν πολύ σαφής, η συνδεσμολογία:

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Ο βαθμός απόδοσης του λέβητα μεγαλώνει όσο πιο κρύος είναι. Τα καυσαέρια κρυώνουν πιο εύκολα όταν έρχονται σε επαφή με κρύες επιφάνειες.

Θα συνιστούσα να βάλεις τον υδροστάτη των 70C εμβαπτιζόμενο, αν χωράει, ώστε ακόμα και αν κόψει ο καυστήρας σε θερμοκρασία<70C να δουλέψει ο κυκλοφορητής μόλις ανεβεί η θερμοκρασία. Αν ο υδροστάτης είναι στη σωλήνα δε θα καταλάβει τι γίνεται στο λέβητα, αν ο κυκλοφορητής είναι κλειστός, εφόσον δε δημιουργείται φυσική ροή.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Η υποδοχή του λέβητα για αισθητήρια έχει ήδη τέσσερα μέσα (Υ/Σ καυστήρα, Υ/Σ κυκλοφορητή, Υ/Σ ασφαλείας, θερμόμετρο) και δεν νομίζω να χωρέσει πέμπτο... πάντως θα πάρω αποστάσεως, και αν δεν καταφέρω να το χώσω μέσα θα το κολλήσω με σιλικόνη στο σώμα του λέβητα, ακολουθώντας τη συμβουλή του andronoglou.
    Αν έβαζα επαφής θα τον έβαζα ακριβώς στο σημείο που βγαίνει ο σωλήνας από το λέβητα, που είναι μονοκόμματος με το σώμα του λέβητα από τη χύτευση, άρα λογικά δεν θα έχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Προτιμάω τον αποστάσεως κυρίως για λόγους καλύτερης θερμικής σύζευξης.
    quote:Ο βαθμός απόδοσης του λέβητα μεγαλώνει όσο πιο κρύος είναι. Τα καυσαέρια κρυώνουν πιο εύκολα όταν έρχονται σε επαφή με κρύες επιφάνειες.
    Κι όμως, έχω την εντύπωση ότι κάπου εδώ διάβασα ότι στους κλασσικούς λέβητες δεν αρέσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες - πιθανόν όχι για λόγους βαθμού απόδοσης, δεν θυμάμαι ακριβώς - θα το ξανακοιτάξω. Αλλωστε, γιατί είναι ειδική κατηγορία οι λέβητες χαμηλών θερμοκρασιών;

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Το βρήκα, είναι σε αυτό το thread:
    http://www.monachos.gr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=447
    quote:Originally posted by monachus

Αλλο πράγμα η θερμοκρασία εκκίνησης του κυκλοφορητή που με ρώτησες στο προηγούμενο post, και άλλο η θερμοκρασία λειτουργίας του λέβητα.
    Η θερμοκρασία του κυκλοφορητή θα πρέπει να είναι 40~45 βαθμούς όπως σου είπα παραπάνω.
    Η θερμοκρασία του λέβητα θα πρέπει να είναι μεταξύ 75 και 90 βαθμών. Η θερμοκρασία αυτή έχει να κάνει με την απόδοση σε θερμίδες στα σώματα.
    Βεβαίως, ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες και κυρίως κατα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες η απόδοση των σωμάτων υπερκαλύπτει τις απώλειες οπότε μπορούμε να κατεβάσουμε θερμοκρασία στο νερό προσαγωγής. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται με τρίοδη βάνα και όχι χαμηλώνοντας την θερμοκρασία στον θερμοστάτη του καυστήρα. Ο καυστήρας δηλαδή θα πρέπει να συνεχίσει να παράγει νερό υψηλής θερμοκρασίας το οποίο με ανάμιξη θα φέρνουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
    Αν χαμηλώσεις την θερμοκρασία του καυστήρα, θα έχεις τα ακόλουθα προβλήματα:
    1. Αναγκάζεις τον καυστήρα σε πολύ συχνές εκκινήσεις και σταματήματα με αποτέλεσμα υπερβολική φθορά του.
    2. Η καύση θα γίνεται με κρύο σχετικά λέβητα αφού ο καυστήρας θα δουλεύει πολύ λίγο κάθε φορά (μιλάμε για θερμοκρασίες 50 βαθμών περίπου), οπότε δέν γίνεται σωστή καύση.
    Αυτό έχει σαν συνέπεια μείωση της απόδοσης του συστήματος (σημαντική), κρύα καυσαέρια (μπούκωμα).
    Τέλος η χαμηλή αυτή θερμοκρασία θα επιφέρει πολλές υγροποιήσεις στην καπνοδόχο λόγω χαμηλής θερμοκρασίας καυσαερίων, οι οποίες σε λάθος σχεδιασμένες καπνοδόχους μπορεί να επιστρέψουν στον λέβητα και να επισπεύσουν την καταστροφή του. (τραβηγμένο λίγο, αλλά μπορεί να συμβεί). Γενικά πάντως σε σωστά σχεδιασμένες εγκαταστάσεις με μονωμένες σωστά διαστασιολογημένες καπνοδόχους και πρόβλεψη συλλογής συμπυκνωμάτων εκτός λέβητα, ο λέβητας δεν θα πάθει τίποτα. Πολύ πιό σημαντική είναι η δραματική μείωση της απόδοσης του συστήματος.
    Το σωστό είναι να υπάρχει τρίοδη βάνα ανάμιξης (χειροκίνητη ή αυτόματη) η οποία με μίξη να ρυθμίζει την θερμοκρασία προσαγωγής.
    Edited by - monachus on 29 January 2004 01:52:13
    Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965
    Το ότι ένας λέβητας έχει καλό β.α. όταν δουλεύει με χαμηλές θερμοκρασίες δεν αναιρεί το ότι μπορεί να "χαλάσει" από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Το πρόβλημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες είναι οι συμπηκνώσεις που δημιουργούνται μέσα στο λέβητα. Αλλά σε θερμοκρασία 70-75 C (αυτό εννοούσα λέγοντας να έχεις χαμηλωμένο υδροστάτη το καλοκαίρι) δεν έχεις κάποιο πρόβλημα. Εξάλλου οι περισσότεροι λέβητες εκεί δουλεύουν.

Τώρα στο θέμα του πως θα βάλεις τον υδροστάτη, μπορείς να κάνεις αυτό που λες με το αισθητήριο του θερμομέτρου. Εκτός αν πιστεύεις ότι έτσι δουλέυει καλύτερα ο υδροστάτης. Να σου πω, δεν έχω ξεκάθαρη άποψη επί του θέματος.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    quote:Originally posted by miltos
    Τώρα στο θέμα του πως θα βάλεις τον υδροστάτη, μπορείς να κάνεις αυτό που λες με το αισθητήριο του θερμομέτρου. Εκτός αν πιστεύεις ότι έτσι δουλέυει καλύτερα ο υδροστάτης. Να σου πω, δεν έχω ξεκάθαρη άποψη επί του θέματος.
    Οχι, ούτε εγώ δεν έχω ξεκάθαρη άποψη, και μου άρεσε η ιδέα σου για το θερμόμετρο.

Νίκος

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Tρίκαλα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    2,965

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Αυτό είναι κάτι που γίνεται συχνά. Μόλις "στενέψει" λίγο η κατάσταση το θερμόμετρο παίρνει δρόμο και απλά μπαίνει μεταξύ σώματος λέβητα και μόνωσης.

Δικαιώματα απάντησης