Σελίδα 3 από 20 ΠρώτοΠρώτο 1234513 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 21 μέχρι 30 από 195

Θέμα: Υλικά σωληνώσεων

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2007
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    2

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Αγαπητοί φίλοι με ενδιαφέρον παρακολούθησα τις απόψεις που παρουσιάσθηκαν σε αυτό το φόρουμ και θα ήθελα να συμπληρώσω τα παρακάτω.
    Ο χαλκός είναι ένα υλικό με μεγάλη αντοχή και διάρκεια ζωής.
    Γεγονός που το παραδέχονται όλοι.
    Οι πλαστικοί σωλήνες έχουν μειωμένες αντοχές στο ζεστό νερό και παρουσιάζουν φαινόμενο γήρανσης.
    Σωλήνες τύπου dowlex, unaveld, unatherm είναι αμφίβολο κατα πόσο είναι κατάλληλες για εγκαταστάσεις θέρμανσης και αν έτσι χαρακτηρίζονται απο εισαγωγείς είναι γιατί στις χωρες απο όπου προέρχονται ο σχεδιασμός της θέρμανσης είναι εντελώς διαφορετικός υπάρχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες μέχρι 60οC και όχι 90-70 που έχουμε εμείς.
    Όσον αφορά τους πολυστρωματικούς σωλήνες μιλάμε κατ'ουσίαν για πλαστικούς σωλήνες με την προσθήκη φύλλου αλουμινίου (ενδιάμεσα των στρωμάτων πλαστικού) το οποίο με κάποιους τρόπους κολλιέται για να γίνει σωλήνας.
    Τα βασικά προβλήματα είναι η αδυναμία στις υψηλές θερμοκρασίες και οι συστολοδιαστολές των 3 διαφορετικών στρωμάτων του υλικού που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αποκολλήσεις του πλαστικού απο το αλουμίνιο.
    Ένα καινούργιο υλικό είναι και το Cusmart που δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτό σαν λάστιχο με φλούδα χαλκού όταν το πάχος του χαλκόυ σε αυτό είναι διπλάσιο από το αλουμίνιο των πολυστρωματικών σωλήνων και όταν η αντοχή του σε πίεση είναι 32 bar στους 95οC όταν οι περισσότεροι πολυστρωματικοί έχουν πίεση λειτουργίας 10 bar στους 70οC.
    θα ήθελα να κλείσω κάνοντας μια μικρή αναφορά στον σωλήνα της Rehau Rautitan stabil.
    Αυξάνοντας πολύ το πάχος του σωλήνα 16,2χ2,6 Φ11 εσωτερική, 20χ2,9 Φ14 εσωτερική σίγουρα αυξάνεις τις αντοχές του σωλήνα και βάζοντας και ένα εξωτερικό λεπτό στρώμα αλουμινίου εξωτερικά μάλλον για φράγμα οξυγόνου είναι δεδομένο ότι σαν πολυστρωματικός θα ξεχωρίζει απο τους υπόλοιπους.
    Αλλα το ερωτημά μου είναι γιατι να δουλέψω αυτόν τον σωλήνα όταν ο μονωμένος 16,2χ2,6 έρχεται στην ίδια τιμή με τον talos ecutherm 15χ1 τον αντίστοιχο μονωμένο χαλκοσωλήνα.
    Και δεν υπολογίζω κόστος εξαρτημάτων εργαλειών κ.λ.π
    Ακόμα και ο απλός αν συνυπολογίσουμε την διαφορά κόστους των εξαρτημάτων σε σχέση με τα κολλητά του χαλκού θα βγει πάνω κάτω στα ίδια λεφτά.
    Υπάρχει κάποιος που μπορεί να υποστηρίξει ότι ο σωλήνας της Rehau είναι καλύτερος σαν σωλήνας (διάρκεια ζωής, αντοχές σε πίεση και θερμοκρασία) από τον χαλκό.
    Για πιο λόγο να βάλω Rehau, πλην κολλήματος σε όνομα - γερμανική προέλευση και λοιπά.
    Αναμένω με ενδιαφέρον απαντήσεις σας.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Γεια σου φίλε psalouf.
    Σχετικά με αυτά που γράφεις θέλω να πώ πως έχω και εγώ τις ίδιες επιφυλάξεις.
    Οι φανατικοί του πλαστικού θα επικαλεστούν την διάβρωση στα μεταλλικά μέρη που όπως και να το κάνουμε είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Αν και φίλος του χαλκού δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αντοχή του πολυαιθηλενίου στην θέρμανση. Υπάρχουν θερμάνσεις σχεδόν 20 χρόνια τώρα με πολυαιθηλένιο πρώτης γενιάς που λειτουργούν με τα όποια προβλήματα...Λάσπη, χάσιμο του σωλήνα όταν ξεβιδωθεί ο διακόπτης,κλπ...Θεωρητικά με την εξέλιξη του πολυαιθυλενίου θα έχουν βελτιωθεί αυτά τα προβλήματα.... Εγώ εντοπίζω το μεγαλύτερο πρόβλημα την συμπεριφορά του πλαστικού σε τυχόν υπερθέρμανση του νερού. Ξανατονίζω...Βασικό προτέρημα σε μία καλοδουλεμένη εγκατάσταση θέρμανσης είναι η δυνατότητα αλλαγής του σωλήνα πολυαιθηλενίου πράγμα που στον χαλκό είναι αδύνατον και στο πολυστροματικό πολύ πιο δύσκολο. Από την άλλη... μία καλοδουλεμένη δουλειά χαλκού πιθανόν να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ποτέ .
    Σχετικά με την σωλήνα Cusmart μου αφήνει την εντύπωση πως είναι μία καθαρά επιχειρηματική κίνηση ανταγωνισμού μετά την τρελή και συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του χαλκού αλλά και την στροφή της αγοράς στα πλαστικά.
    Δυστυχώς εάν συνεχιστεί αυτή η άνοδο σε λίγα χρόνια δεν θα μιλάμε για εγκαταστάσεις χαλκού και αυτό με ενοχλεί.
    Όσο για τα 32 bar στους 95 βαθμούς θα πω αυτό που είχα ξαναπεί
    -Έτσι λένε αυτοί που τα πουλάνε. Ο χρόνος θα δείξει
    Ελπίζω να μην είσαι κάποιος αντιπρόσωπος της Cusmart και στην σπάω.
    www.udravlikos.gr

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    417
    Σχετικα με τον χαλκο ο οποιος πλεον ειναι η αντιπαθεια μου τα χω πει και παραπανω..
    -Πρασινιλα οταν μενει το νερο στασιμο μεσα καιρο και τις οποιες συνεπειες εχει αυτες οταν το πιεις.
    -Μολυβδος στις κολησεις (PbSn) Ιδιαιτερα κλασσικο στις Stannol μαυρες
    Οι οικολογικες που εχουν βγει τωρα (πρασινη) δεν μου γεμιζουν το ματι σαν κολλησεις. Η Bridgit μονο βασιζεται στο νικελιο αλλα δεν κολλανε ολοι με αυτην...
    -Κολλησεις. Λιγη απροσεξια, κουκουρουκου κολληση μπορει να την κανουν την ζημια + οτι ειναι τα ευαισθητα σημεια της εγκαταστασης (τουλαχιστον στο κλασσικο). Το πρεσσαρισμα δυσκολα θα το κανεις λαθος.
    -Ηλεκτρουλυση. Χαλκος παει μονο με χαλκο και τπτ αλλο.
    Το πλαστικο δεν εχει προβλημα με τα σιδερα.
    -Αντοχη σε παγο. Εκτεθιμενη κολληση και γινεται το κρακ.
    Η πλαστικη αντεχει πολυ καλυτερα.
    Χαλκο μονο σε εξωτερικα δικτυα δουλευω λογω μη υπαρξης εναλλακτικης.
    Θερμανση τα πλαστικα με φραγμα ουτε μενα μου γεμιζουν το ματι ασε που θελει παπουτσακια στο δαπεδο κλπ για να κατσει.
    Πολυστρωματικες δουλευονται ωραια και αν κανουν κρακ αλλαζονται με πολυ λιγες ζημιες. Ο χαλκος με τπτ.
    Ο χρονος θα δειξει σιγουρα τι αξιζει το καθε υλικο οτι να λεμε εμεις και οι εταιριες βεβαια..
    Και εχω δει και εγκαταστασεις χαλκου να κανουν κρακ κατω απο τα δαπεδα και οχι απο υπερθερμανση..
    Περι Stabil και κοστους..
    Αν συγκρινεις κλασσικες πολυστρωματικες και στην Stabil ειναι απλα η μερα με την νυχτα.. Αλλο παχος, πολυ πιο σοβαρα εξαρτηματα και χωρις O-ring και εχει αρκετα χρονια που κυκλοφορει..
    Προσωπικα επενδυσα 2000Ε στα εργαλεια της διοτι το ειδα αρκετα σωστο υλικο σε σχεση με Coes κλπ..
    Το κοστος ερχεται σχεδον ιδιο με το χαλκο αλλα θεωρω πιο σιγουρη την εγκατασταση με αυτη + οτι δεν εχει τα μειονεκτηματα του χαλκου..
    Ο κατασκευαστης δινει αντοχη στους 90β (οχι μονιμη λειτουργεια- γιατι παιζει μονιμα στους 90β ο χαλκος για χρονια??)
    Η διατομη του πλαστικου μικραινει αλλα μικραινουν και οι τριβες.
    Η Φ16 χαλκου βγαζει 6000kcal σε ενα κυκλωμα και η Φ16 Rehau 5000kcal.
    Δεν εχω προβλημα γι αυτη την διαφορα..
    Περι Cusmart...
    Απο οσους την εχουν δουλεψει μονο μπινελικια ακουω και οσοι την δοκιμασαν με πρεσσαριστα (δινει αυτη την δυνατοτητα) ειχαν προβληματα.. Σαν υλικο δεν μου γεμιζει καθολου το ματι.. Αν κανει κρακ η φλυδα χαλκου που ειναι μεσα τι γινεται? 32bar μονιμη λειτουργεια αποκλειεται εδω ο χαλκος σου λεει 15bar δοκιμη και 10bar λειτουργεια για να εισαι απολυτα καλυμενος.. Απολυτα απροβληματιστη μεχρι 12-14bar μονιμα για χρονια ειναι η πρασινη σιδεροσωληνα μονο κατα την γνωμη μου..
    Πολλη φορα πηρα ομως και εγινα κουραστικος με το κατεβατο.
    Καταληγω... Θερμανση> Σιδεροσωληνα μαυρη βαρεως τυπου Κ στηλη και πλαστικο στα δαπεδα..
    Υδρευση> Πλαστικο παντου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Από που προμηθεύεσαι υλικά της REHAU?
    www.udravlikos.gr

Σπουδαίο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2006
    Θέση
    Athens, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    417
    Ειναι ενα καταστημα πανω στην Λ Ηρακλειου στο Ν Ηρακλειο.
    Αν θες στοιχεια μπορω να στα στειλω με mail εκτος αν δεν εχει προβλημα το φορουμ..
    Μονο Rehau παιρνω απο εκει για οτιδηποτε αλλο εχω αλλο καταστημα που συνεργαζομαι

Διαχειριστής monachus's Avatar
    Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,002
    Blog Entries
    1
    quote:Originally posted by gregori

Γεια σου φίλε psalouf.
    Σχετικά με αυτά που γράφεις θέλω να πώ πως έχω και εγώ τις ίδιες επιφυλάξεις.
    Οι φανατικοί του πλαστικού θα επικαλεστούν την διάβρωση στα μεταλλικά μέρη που όπως και να το κάνουμε είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Αν και φίλος του χαλκού δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αντοχή του πολυαιθηλενίου στην θέρμανση. Υπάρχουν θερμάνσεις σχεδόν 20 χρόνια τώρα με πολυαιθηλένιο πρώτης γενιάς που λειτουργούν με τα όποια προβλήματα...Λάσπη, χάσιμο του σωλήνα όταν ξεβιδωθεί ο διακόπτης,κλπ...Θεωρητικά με την εξέλιξη του πολυαιθυλενίου θα έχουν βελτιωθεί αυτά τα προβλήματα.... Εγώ εντοπίζω το μεγαλύτερο πρόβλημα την συμπεριφορά του πλαστικού σε τυχόν υπερθέρμανση του νερού. Ξανατονίζω...Βασικό προτέρημα σε μία καλοδουλεμένη εγκατάσταση θέρμανσης είναι η δυνατότητα αλλαγής του σωλήνα πολυαιθηλενίου πράγμα που στον χαλκό είναι αδύνατον και στο πολυστροματικό πολύ πιο δύσκολο. Από την άλλη... μία καλοδουλεμένη δουλειά χαλκού πιθανόν να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ποτέ .
    Σχετικά με την σωλήνα Cusmart μου αφήνει την εντύπωση πως είναι μία καθαρά επιχειρηματική κίνηση ανταγωνισμού μετά την τρελή και συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του χαλκού αλλά και την στροφή της αγοράς στα πλαστικά.
    Δυστυχώς εάν συνεχιστεί αυτή η άνοδο σε λίγα χρόνια δεν θα μιλάμε για εγκαταστάσεις χαλκού και αυτό με ενοχλεί.
    Όσο για τα 32 bar στους 95 βαθμούς θα πω αυτό που είχα ξαναπεί
    -Έτσι λένε αυτοί που τα πουλάνε. Ο χρόνος θα δείξει
    Ελπίζω να μην είσαι κάποιος αντιπρόσωπος της Cusmart και στην σπάω.
    www.udravlikos.gr
    Αυτή η ιστορία με την υπερθέρμανση έχει αρχίσει να μου την δίνει λίγο στα νεύρα...
    Δηλαδή τί ενοείς ρε gregory?
    Οταν η rehau, η COES, η Aquatherm, η Geberit δίνουν ζωή 50 χρόνια για συνθήκες 80οC 10bar το υλικό δεν είναι κατάλληλο; και μάλιστα στα διαγράμματα επιτρέπονται ΣΤΙΓΜΙΑΙΕΣ υπερθερμάνσεις χωρις τα υλικα΄να πάθουν τίποτα.
    Η μήπως εννοείς ότι αν η θερμοκρασία του λέβητα φτάσει τους π.χ. 150οC το υλικό δέν θα αντέξει; Φταίει τότε το υλικό;
    στο κάτω κάτω αν πιάσουμε θερμοκρασίες ατμοποίησης, δέν είναι η σωλήνα που φταίει, αλλά η καφρίλα. Φρόντισε λοιπόν να μήν ανεβάσεις θερμοκρασίες ατμοποίησης αντί να κατηγορείς τα υλικά. Βάλε στο κάτω κάτω διπλά ασφαλιστικά (που κάποιοι τα θεωρούν σπαταλη χρημάτων).
    Είναι σαν να μου λές ότι τα toyota δέν είναι καλά αυτοκίνητα γιατί σπάνε αν τα πετάξεις απο τον γκρεμό. Τί επιχείρημα είναι αυτό;
    Προφανώς αν έχεις παρατεταμένη υπερθέρμανση θα έχεις διάφορα προβλήματα στην εγκατάσταση, και η καταστροφή των σωλήνων θα είναι το μικρότερο, και μάλλον είναι καλύτερα να ανοίξουν οι σωλήνες παρά τίποτε άλλο.
    Γιατί δέν σκέφτεσαι καλύτερα πώς θα αποφύγεις την υπερθέρμανση;
    Τα σημερινά πλαστικά που όπως λές είναι βελτιωμένα σε σχέση με τα παλιά που ήδη άντεξαν 20 χρόνια, γιατί δέν είναι καλά υλικά;
    Και είναι όλα τα πλαστικά ίδια; Το dowlex που το βρήκες; Τί σχέση έχει με το PExA ή το PPR? Δέν μπορείς να συγκρίνεις την rehau (που είναι ο εφευρέτης του πολυαιθυλαινίου και παγκοσμίως γνωστή εταιρία για τα πλαστικά της σε όλους τους τομείς - όχι μόνο στις σωληνώσεις με τα τούρκικα τουμποράματα που ξηλώνεις σε 20 χρονια.
    Και σε προκαλώ να μου βρείς 1 (μία) εγκατάσταση με rautitan που να παρουσίασε πρόβλημα στην σωλήνα. Εχω να σου αναφέρω διάφορα προβλήματα με χάλκινες σωλήνες σε επαφή με καθαριστικά, οξέα κ.λ.π.
    Τα πλαστικα είναι εφεύρεση του Β παγκοσμίου πολέμου και όχι του 1980, και έχουν δοκιμαστεί για ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 40 χρόνια. (Στην αρχη βεβαίως σε βιομηχανικες κατασκευές και αργότερα στα δικά μας.
    Το γεγονός ότι άργησαν να περάσουν στην οικοδομή και έφτασαν στην Ελληνική οικοδομή το 1980 δέν σημαίνει ότι εφευρέθηκαν ή δοκιμ΄΄αστηκαν το 1980!!!
    Τέλος το μεγάλο πρόβλημα των πλαστικών είναι ότι ΔΕΝ αποδομούνται και έχουμε δυσκολία ανακύκλωσής τους.

w w w . m o n a c h o s . g r

Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,002
    Blog Entries
    1
    quote:Originally posted by gregori

Από που προμηθεύεσαι υλικά της REHAU?
    www.udravlikos.gr
    Για να το ψάχνεις μάλλον πείστηκες...
    Και για να μήν παρεξηγηθώ δέν είμαι επιθετικός.
    Εχω βαρεθεί την χαλκίλα και την χαλκομανία.

Ημερομηνία εγγραφής
    May 2001
    Θέση
    Θεσσαλονίκη
    Ιδιότητα:
    Μηχανολόγος Μηχανικός
    Απαντήσεις
    3,002
    Blog Entries
    1
    Κάποια replies σβήστηκαν γιατι ηταν εκτος θέματος.
    Παρακαλώ στα posts να μένετε στο θέμα.
    Οταν θελετε να αλλάξετε θεμα κάντε νέο post και όχι reply.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Αν το ζητούμενο είναι να συμφωνούμε όλοι εδώ μέσα δεν κατάλαβα τον λόγο ύπαρξης του ποστ.
    Και για να μήν παρεξηγηθώ δέν είμαι επιθετικός.
    Το ότι έκανες κάποια delete σε κάποια ποστ μου που δικαίως λες ήταν άσχετα με το θέμα αλλά ήταν απαντήσεις σε ερώτηματα φίλου με ενόχλησε.....
    Θα μπορούσες να μου πεις να τα διαγράψω εγώ για να τα είχα σώσει πρώτα και να τα ποστάριζα σε ποιο κατάλληλο ποστ.
    Έχω διαβάσει αρκετά ποστ που το θέμα ξεκινάει από την ανατολή φτάνει στην δύση αλλά δεν χάνουν το ενδιαφέρον τους.
    Δεν κατάλαβα γιατί σουτάρισες τα δικά μου έτσι στεγνά?
    Φίλε Γρηγόρη πολλά πόστ μου δουλεύω αρκετά για να τα γράψω είτε για να τα σχεδιάσω. Το κάνω με μεγάλο μεράκι και με πονάει άμα τα χάνω και ακόμα περισσότερο αν δεν θυμάμαι ποια έχασα.
    Βρίσκω εντυπωσιακά καλό αυτό το υλικό που έχει δημιουργηθεί με τα χρόνια εδώ πέρα και προσπαθώ να συμβάλω και εγώ.
    Τέλος...Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αναφέρεσαι σε μένα στο παραπάνω ποστ
    δαιβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τα παραπάνω ποστ μου δεν βρήκα πουθενά να αναφέρω ότι τα προιόντα τις Rehau είναι σκάρτα.
    Κάποιες επιφυλάξεις ανέφερα αλλά και προβληματισμούς μου για το τι υλικό να χρησιμοποιώ στις θερμάνσεις. Νομίζω τεκμηριώνω ξεκάθαρα τις θέσεις μου και τους προβληματισμούς μου αν διαβάσει κάποιος τις θέσεις μου προσεκτικά.
    quote:στο κάτω κάτω αν πιάσουμε θερμοκρασίες ατμοποίησης, δέν είναι η σωλήνα που φταίει, αλλά η καφρίλα. Φρόντισε λοιπόν να μήν ανεβάσεις θερμοκρασίες ατμοποίησης αντί να κατηγορείς τα υλικά. Βάλε στο κάτω κάτω διπλά ασφαλιστικά (που κάποιοι τα θεωρούν σπαταλη χρημάτων).
    Τελικά ποιος κατηγορεί τα υλικά εσύ ή εγώ?
    Στην θέρμανση τα κριτήρια επιλογής σωλήνα που μπαίνουν για μένα είναι τα παρακάτω και με αυτή την σειρά.
    1.Ποιο υλικό αντέχει σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες;
    2.Ποιο υλικό αντέχει σε μεγαλύτερες πιέσεις;
    3.Ποιο υλικό αντέχει ποιο πολύ στον χρόνο;
    4.Ποιο υλικό επισκευάζετε ή αντικαταστατέ ανώδυνα;
    5.Ποιο υλικό δεν δημιουργεί προβλήματα στην όλη εγκατάσταση;
    6.Ποιο υλικό έχει καλύτερες μηχανικές αντοχές;
    7.Ποιο υλικό είναι πιο ευκολοδούλευτο;
    8.Τιμή υλικού;
    Στα 3 πρώτα θεωρώ πως ο χαλκός υπερτερεί.
    Στο νούμερο 4 υπερτερεί μακράν το πολυαιθηλένιο.....και είναι κάτι που δεν μπορώ να το αγνοήσω.
    Από ότι λέει ο King και η πολυστρωματική αντικαταστήστε σχετικά εύκολα. Δεν το έχω κάνει ποτέ και έχω επιφυλάξεις αν έχεις ένα μακρύ δίκτυο κατα πόσο μπορεί να αλλάξει. Εάν ο King έχει δίκαιο τότε χωρίς επιφυλάξεις θα χρησιμοποιούσα Rehau για μονοσωλήνια.
    Στο παράδειγμα με το Toyota τι να πω....
    Αν είναι να πέσεις στο γκρεμό ότι μάρκα και να βάλεις θα σπάσει....
    Για να σε πειράξω πάντως θα σου πω πως η πολυστοματική είναι toyota και ο χαλκός τανκς....Δεν καταλαβαίνει από γκρεμούς

www.udravlikos.gr

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Είναι αργά και κάποιος με το nick twksourmn ποσταρεί μ@λ@κίες.
    Ελπίζω να μην κάνει ζημιά.
    www.udravlikos.gr

Δικαιώματα απάντησης