Σελίδα 5 από 8 ΠρώτοΠρώτο ... 34567 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 41 μέχρι 50 από 79

Θέμα: Τριοδη ή Τετράοδη σε ενδοδαπέδια θέρμανση?

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2011
    Θέση
    karistos, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    17

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Δηλαδή με λίγα λόγια η τετράοδη βάνα κρατάει σταθερή την θερμοκρασία επιστροφής στον λέβητα(υψηλή περίπου 60C).Και ο λόγος που το κάνει αυτό είναι για να μην επιστρέφουν χαμηλής θερμοκρασίας νερά στον λέβητα που συντελούν στην διαβρωση και καταστροφή του,σωστά?Απ'όσο ξέρω όμως όσο ο καυστήρας είναι αναμμένος δεν έχουμε πρόβλημα υγροποίησης ό,τι θερμοκρασία και αν εχει το νερό επιστροφής,σωστά? Στο μαντέμι ο κυκλοφορητής ξεκινάει μαζί με τον καυστήρα και όχι στους 45 για την αποφυγή του θερμικού σοκ. Άν τελικά σε όλους τους λέβητες χαλύβδινους και μαντεμένιους το κάνουμε αυτο, το νερό θα κυκλοφορεί συνέχεια και ο καυστήρας θα λειτουργεί συνέχεια.Δηλαδή το νερό θα ανεβάζει θερμοκρασία σταδιακά και όταν φτάσει στους 80 η εισαγωγή το νερό της επιστροφής θα είναι στους 65 οπότε δε θα υπάρχει πρόβλημα υγροποίησης στο εσωτερικό του.Στους 75 που θα ξαναπάρει ο καυστήρας δεν θα έχει προλάβει να κρυώσει η επιστροφή και δε θα υροποιείται ο λέβητας.(το ξέρω πως τα λέω λίγο χοντρά και χωρίς τύπους αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό?)[?]

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    quote:Άν τελικά σε όλους τους λέβητες χαλύβδινους και μαντεμένιους το κάνουμε αυτο, το νερό θα κυκλοφορεί συνέχεια και ο καυστήρας θα λειτουργεί συνέχεια.Δηλαδή το νερό θα ανεβάζει θερμοκρασία σταδιακά και όταν φτάσει στους 80 η εισαγωγή το νερό της επιστροφής θα είναι στους 65 οπότε δε θα υπάρχει πρόβλημα υγροποίησης στο εσωτερικό του.Στους 75 που θα ξαναπάρει ο καυστήρας δεν θα έχει προλάβει να κρυώσει η επιστροφή και δε θα υροποιείται ο λέβητας.(το ξέρω πως τα λέω λίγο χοντρά και χωρίς τύπους αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι
    Ο καυστήρας είναι αδύνατο να λειτουργεί συνέχεια...
    Όταν λέμε εσωτερική υγροποίηση εννοούμε κάτι σαν και αυτό που συμβαίνει με τα τζάμια τον χειμώνα που υγροποιούν...

http://udravlikos.gr

Έχω την εντύπωση ότι αυτό δεν είναι λογικό, όχι μόνο από άποψη οικονομίας της εγκατάστασης, αλλά και από την άποψη των συνθηκών διαβίωσης.
    Δηλαδή, είναι αδύνατο να ζεσταίνεις επί 24ωρου βάσεως εναν χώρο με τέτοιες θερμοκρασίες. Η εμπειρία μου με την 24ωρη θέρμανση έχει δείξει ότι δεν είναι απαραίτητο να παράγεται και αποδιδεται νερό θερμοκρασίας 80 βαθμών σε ένα χώρο. Ο λέβητας θα το παράγει μα η εγκατάσταση θα απαιτεί χαμηλότερες θερμοκρασίες.
    Δηλαδή, σήμερα με 5 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία παράγω νερό 55 βαθμών και είμαι απίστευτα άνετα. Έχω εσωτερική θερμοκρασία 22 βαθμών.

Βέβαια, είναι ξένα χωράφια αυτά, συγκεκριμένα των μηχανολόγων...

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    Θανο όπως και τα υπόλοιπα παιδια που μπήκαν τελευταία στο φόρουμ θα βοηθούσε πολύ να μπείτε στο profile σας και να συμπληρώσετε την ιδιότητα σας...
    Για παράδειγμα εγώ νόμιζα ότι ο Θανος είχε δηλώσει στο πρώτο του πόστ ότι ήταν μηχανολόγος και τώρα μπερδεύτηκα και δεν έχω ιδέα τι είναι...

Παρακαλώ παράκληση σε όλους τους φίλους παλαιοί και νέοι συμπληρώστε στο προφίλ σας την ιδιότητα σας.

quote:Originally posted by gregori

Θανο όπως και τα υπόλοιπα παιδια που μπήκαν τελευταία στο φόρουμ θα βοηθούσε πολύ να μπείτε στο profile σας και να συμπληρώσετε την ιδιότητα σας...
    Για παράδειγμα εγώ νόμιζα ότι ο Θανος είχε δηλώσει στο πρώτο του πόστ ότι ήταν μηχανολόγος και τώρα μπερδεύτηκα και δεν έχω ιδέα τι είναι...

Παρακαλώ παράκληση σε όλους τους φίλους συμπληρώστε στο προφίλ σας την ιδιότητα σας.

Έχεις δίκιο Γρηγόρη, με συγχωρείς... Γεννηθήτω το θέλημά σου...

Νέο μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Oct 2011
    Θέση
    karistos, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Απαντήσεις
    17
    Γρηγόρη,νομίζω καταλαβαίνω τι λές,αλλά έχω απορία,όταν δουλεύει ο καυστήρας υγροποιείται η λαμαρίνα? και όταν ο σωλήνας επιστροφης είναι πάνω από 60 βαθμούς,ούτε τότε? δεν εννοώνα δουλεύει συνέχεια ο καυστήρας αλλά ο κυκλοφορητής να παίρνει εντολή και από τον καυστήρα και από τον θερμοστάτη επαφής(2 φάσεις) το κάνουν πολλοί κατασκευαστές.Με αυτό τον τρόπο ο καυστήρας δουλεύει συνεχόμενα αλλά με λιγότερα ξεκινήματα γιατί την θερμοκρασία την παίρνει ο κυκλοφορητής.Αντί δηλαδή να ανάβει και να σβήνει πιο πολλές φορές.Ο χρόνος λειτουργίας γενικά θα είναι ίδιος.Θα παίρνει ας πουμε 5 φορές από 10 λεπτα αντί 10 φορές από 5 λεπτά.Η απορία μου γεννήθηκε στο ότι δεν έχουμε υγροποίηση όταν το νερό είναι πάνω από 60 ή κατά τη λειτουργία του καυστήρα γιατι ζεστένεται η εσωτερική λαμαρίνα.Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ(γιατί ακόμα και εγω μπερδεύτηκα)...

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    quote:Originally posted by Thanospj

Έχεις δίκιο Γρηγόρη, το έχεις πιάσει απόλυτα και είναι κάτι το οποίο μου είχε διαφύγει και δυστυχώς όχι μόνο σε μένα. Δεν πρόκειται πάντα να είναι σε κατάσταση ανάμιξης, ειδικά τις κρύες νύχτες.
    Μάλλον δεν αποφεύγω την εγκατάσταση και των δύο. Επίσης δεν γίνεται λόγω του ότι έχω ήδη τον κυκλοφορητή στην προσαγωγή εκτός κι αν δεν παίζει κανένα ρόλο. Πάντως, έχοντας στο νου μου το σχέδιο εγκατάστασης θεωρώ πως η θερμοστατική τρίοδη ανάμιξης εγκαθίσταται στην επιστροφή και μέσω bypass συνδέεται στην προσαγωγή. Το αντίθετο ωστόσο πρέπει να συμβαίνει με την χειροκίνητη τρίοδη ανάμιξης, η οποία εγκαθίσταται στην προσαγωγή με bypass στην επιστροφή, καθώς καλείται να ελέγξει την θερμοκρασία του νερού προσαγωγής. Δεν ξέρω κατά πόσο τα έχω σωστά ή μπερδεμένα μέσα στο νου μου και επίσης δεν ξέρω κατά πόσο είμαι εντός θέματος.
    Θανο σκέφτηκα πολύ αν είχα δίκαιο σε αυτό που σου έλεγα...
    Και νομίζω ότι τελικά πως δεν είχα δίκαιο και μπορείς με μια τετραοδη βάνα να επιτύχεις αυτό που λες...
    Σκέψου ότι και τα δύο κυκλώματα θα έχουν ίδιο DT σε κάθε περίπτωση...
    Οχι ίδιες θερμοκρασίες...ίδιο DT...
    Βάλε λοιπόν θερμοκρασίες και παίξε.
    Φυσικά θερμοκρασία προσαγωγής άνω των 75

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    swnamelli...
    Οι λέβητοκαυστηρες είναι μηχανές σταθερής ισχύος...
    Φυσικά υπάρχουν και αναλογικοί αλλά ασε αυτούς.
    Η θερμική ενέργεια που ζητάμε έλα που είναι αναλογική....
    Οι απώλειες μας έχουν μάθει εδώ οι φίλοι μας οι μηχανολόγοι ότι είναι γραμμικές....
    Δηλαδή αν έξω έχει 0 βαθμούς κελσίου και μέσα 20 οι απαιτήσεις μας είναι ας πούμε 10.000 θερμίδες για να διατηρήσουμε την εσωτερική θερμοκρασία στους 20 βαθμούς....
    Αν όμως η εξωτερική θερμοκρασία είναι 10 βαθμούς Κελσίου τότε χρειαζόμαστε 5000 θερμίδες πάλι για να διατηρήσουμε τους 20 βαθμούς....
    Δηλαδή την μισή ισχύ....
    Αν φανταστείς ότι τους λέβητες τους επιλέγουμε πάντα για τις δυσμενέστερες συνθήκες και πάντα με μία προσαύξηση 20%-30% λόγω διακοπτόμενης λειτουργίας, φαντάσου πόσες φόρες θα χρειαστεί να αναβοσβήσει ο καυστήρας.

Τον κυκλοφορητή ξέχνα τον...Αυτός είναι μόνο για να μας γυρνάει τα νερά όταν απαιτούμε θέρμανση.

Θανο σκέφτηκα πολύ αν είχα δίκαιο σε αυτό που σου έλεγα...
    Και νομίζω ότι τελικά πως δεν είχα δίκαιο και μπορείς με μια τετραοδη βάνα να επιτύχεις αυτό που λες...
    Σκέψου ότι και τα δύο κυκλώματα θα έχουν ίδιο DT σε κάθε περίπτωση...
    Οχι ίδιες θερμοκρασίες...ίδιο DT...
    Βάλε λοιπόν θερμοκρασίες και παίξε.
    Φυσικά θερμοκρασία προσαγωγής άνω των 75

To Δt είναι, αν γνωρίζω καλά, είναι διαφορά θερμοκρασίας ; Δηλαδή σε κάθε περίπτωση θα έχω Δτ 10-20 βαθμούς ; Παραδείγματος χάρη, παράγω 75 βαθμούς αλλά προσάγω 55 βαθμούς, καθότι βρίσκεται σε φάση ανάμιξης με την επιστροφή, αλλά τι θα επιστρέψω πίσω στο λέβητα ; Στον λέβητα θα επιστρέψω το άθροισμα της διαφοράς της προσαγωγής με την επιστροφή ; Αυτό δεν χρειάζεται συνεχή ρύθμιση βάσει των συνθηκών και της κατάστασης του δικτύου. Εν τοις πράγμασι άλλη ρύθμιση θέλει κατά την στιγμή που είναι κορεσμένο το δίκτυο και άλλη κατά την στιγμή που είναι ακόρεστο. Θέλω να πω το εξής, δεδομένου ότι δεν θα μπει αυτόματος ελεγκτής θερμοκρασίας πρέπει συνεχώς να μεταβάλω την θέση της τετράοδης προκειμένου να έχω σταθερό Δτ ή κάτι δεν καταλαβαίνω σωστά ; Πάντως είχα σκοπό να βάλω θερμόμετρα σε προσαγωγή δικτύου και επιστροφή λέβητα...

Εκτός και αν με τα χρήματα της θερμοστατικής τρίοδης αγοράσω έναν ελεγκτή, τότε είμαι καλυμμένος... Πάντως ένας της Charmeg που, έχω την αμυδρά υποψία ότι κάνει όσα χρειάζομαι το καπαρώνει το 300 με όλα τα απαραίτητα... Οπότε... [B)]

Γρηγόρη πάντως δεν είναι τόσο απλό όσο πίστευα...

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

swnamelli...
    Οι λέβητοκαυστηρες είναι μηχανές σταθερής ισχύος...
    Φυσικά υπάρχουν και αναλογικοί αλλά ασε αυτούς.
    Η θερμική ενέργεια που ζητάμε έλα που είναι αναλογική....
    Οι απώλειες μας έχουν μάθει εδώ οι φίλοι μας οι μηχανολόγοι ότι είναι γραμμικές....
    Δηλαδή αν έξω έχει 0 βαθμούς κελσίου και μέσα 20 οι απαιτήσεις μας είναι ας πούμε 10.000 θερμίδες για να διατηρήσουμε την εσωτερική θερμοκρασία στους 20 βαθμούς....
    Αν όμως η εξωτερική θερμοκρασία είναι 10 βαθμούς Κελσίου τότε χρειαζόμαστε 5000 θερμίδες πάλι για να διατηρήσουμε τους 20 βαθμούς....
    Δηλαδή την μισή ισχύ....
    Αν φανταστείς ότι τους λέβητες τους επιλέγουμε πάντα για τις δυσμενέστερες συνθήκες και πάντα με μία προσαύξηση 20%-30% λόγω διακοπτόμενης λειτουργίας, φαντάσου πόσες φόρες θα χρειαστεί να αναβοσβήσει ο καυστήρας.

Τον κυκλοφορητή ξέχνα τον...Αυτός είναι μόνο για να μας γυρνάει τα νερά όταν απαιτούμε θέρμανση.

Και γι' αυτό χρησιμοποιούμε τρίοδες που, εκτός από την παράκαμψη κυκλωμάτων, σε συνδυασμό με τους ελεγκτές εξωτερικής θερμοκρασίας ρυθμίζουμε αυτή την ισχύ στις πραγματικές μας ανάγκες. Δεν μας αποδίδουν το μέγιστο της ισχύος του λέβητα όταν δεν είναι απαραίτητο αλλά πάντοτε μόνο το ποσοστό που θα απαιτήσουν οι εξωτερικές συνθήκες, έρχομαι να συμπληρώσω εγώ...

quote:Originally posted by swnamelli

Γρηγόρη,νομίζω καταλαβαίνω τι λές,αλλά έχω απορία,όταν δουλεύει ο καυστήρας υγροποιείται η λαμαρίνα? και όταν ο σωλήνας επιστροφης είναι πάνω από 60 βαθμούς,ούτε τότε? δεν εννοώνα δουλεύει συνέχεια ο καυστήρας αλλά ο κυκλοφορητής να παίρνει εντολή και από τον καυστήρα και από τον θερμοστάτη επαφής(2 φάσεις) το κάνουν πολλοί κατασκευαστές.Με αυτό τον τρόπο ο καυστήρας δουλεύει συνεχόμενα αλλά με λιγότερα ξεκινήματα γιατί την θερμοκρασία την παίρνει ο κυκλοφορητής.Αντί δηλαδή να ανάβει και να σβήνει πιο πολλές φορές.Ο χρόνος λειτουργίας γενικά θα είναι ίδιος.Θα παίρνει ας πουμε 5 φορές από 10 λεπτα αντί 10 φορές από 5 λεπτά.Η απορία μου γεννήθηκε στο ότι δεν έχουμε υγροποίηση όταν το νερό είναι πάνω από 60 ή κατά τη λειτουργία του καυστήρα γιατι ζεστένεται η εσωτερική λαμαρίνα.Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ(γιατί ακόμα και εγω μπερδεύτηκα)...
    Γνωρίζω, ότι υγροποιήσεις έχουμε σε όλα τα καύσιμα καθώς η καύση τους παράγει μεταξύ άλλων και H20 δηλαδή νεράκι. Το ξύλο υγροποιεί όταν η θερμοκρασία της επιστροφής είναι κάτω από 60. Στο λέβητα του πετρελαίου που έχω αναφέρει ελάχιστες θερμοκρασίες επιστροφής για κάθε κάυσιμο που χρησιμοποιείται. Δηλαδή, σε χρήση φυσικού αερίου αναφέρει αν θυμάμαι καλά 65 βαθμούς, στο πετρέλαιο 55. Περιλαμβάνει και το μαζούτ και νομίζω ότι λέει 70, αλλά δεν θυμάμαι... Όχι, ότι θα μου χρειαζόταν...

Δικαιώματα απάντησης