Σελίδα 7 από 8 ΠρώτοΠρώτο ... 5678 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων 61 μέχρι 70 από 79

Θέμα: Τριοδη ή Τετράοδη σε ενδοδαπέδια θέρμανση?

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

quote:Originally posted by dipoli

quote:Originally posted by Pirate

Σήμερα το μεσημέρι μου τηλεφώνησε ο Γρηγόρης και μου παραπονέθηκε πώς είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο θέμα σαν κι αυτό όπου κι ο ίδιος αλλιώς το υπολόγιζε κι αλλιώς του βγήκε στη συνέχεια, πώς είναι δυνατόν τόσοι μηχανολόγοι του πασίγνωστου πια αυτού forum να μην έχουμε ασχοληθεί τόσο δα λίγο και να τον αφήνουμε να κολυμπά στα βαθειά νερά μόνος.
    Επειδή

1. Αγαπώ πολύ τον Γρηγόρη.
    2. Με στενοχώρησε που πιστεύει οτι δεν ασχολούμαι (πραγματι το θεμα δεν το ειχα διαβασει καθολου).
    3. Με εφερε στο φιλοτιμο

εφτιαξα ενα μικρό προγραμματάκι για την περιπτωση της τετραοδης που μάλλον θα σας φανει χρησιμο.
    Θα ειναι διαθεσιμο για λιγες μερες ακομη.

I believe we should all pay our tax with a smile. I tried - but they wanted cash...
    Απλά φοβερό προγραμματάκι κυρίως γιατί είναι παραστατικότατο για την λειτουργία της τετράοδης και με βοήθησε να καταλάβω τι θα κάνω και πως θα λειτουργεί... Ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια όλους... Σύντομα θα την εγκαταστήσω και θα σας πω την γνώμη μου...

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    quote:Και η ερώτηση μου έγκειται στο γεγονός ότι όταν έχει κρυώσει το σύστημα λόγω της απενεργοποίησης του κυκλοφορητή πως έχω στην επιστροφή των σωμάτων 60 βαθμούς στην συνθήκη του 40%-60% ή 30%-70%
    Πρέπει να μας πεις πότε απενεργοποιείται ο κυκλοφορητής στον αυτοματισμό σου. Συνήθως αν ο ΘΧ κόψει, κόβει ο καυστήρας. Αν ταυτόχρονα κόβει κι ο κυκλοφορητής τότε δεν υπάρχουν ροή χαμηλής θερμοκρασίας στον λέβητα.
    Δώσε μας στοιχεία για το σύστημά σου.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jul 2007
    Θέση
    Athens
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,175
    quote:Μελέτησα λίγο τον πίνακα και θεωρώ πως αν έχουν έτσι τα πράγματα τότε η λύση δίδεται με την τετράοδη. Η ερώτηση που έχω είναι η εξής, οι τιμές αυτές αφορούν σταθερή λειτουργία ή περιλαμβάνουν και ποσοστό διακοπής λόγω θερμοστάτη ΕΧ. Και η ερώτηση μου έγκειται στο γεγονός ότι όταν έχει κρυώσει το σύστημα λόγω της απενεργοποίησης του κυκλοφορητή πως έχω στην επιστροφή των σωμάτων 60 βαθμούς στην συνθήκη του 40%-60% ή 30%-70% ; Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση πως αποφεύγω την επιστροφή κρύου νερού, χωρίς αυτόματο ελεγκτή, έπειτα από διακοπή λόγω επίτευξης επιθυμητής εσωτερικής θερμοκρασίας χώρου.
    Μα η λογική της αντιστάθμισης δεν περιλαμβάνει θερμοστάτη χώρου...

http://udravlikos.gr

quote:Και η ερώτηση μου έγκειται στο γεγονός ότι όταν έχει κρυώσει το σύστημα λόγω της απενεργοποίησης του κυκλοφορητή πως έχω στην επιστροφή των σωμάτων 60 βαθμούς στην συνθήκη του 40%-60% ή 30%-70%
    Πρέπει να μας πεις πότε απενεργοποιείται ο κυκλοφορητής στον αυτοματισμό σου. Συνήθως αν ο ΘΧ κόψει, κόβει ο καυστήρας. Αν ταυτόχρονα κόβει κι ο κυκλοφορητής τότε δεν υπάρχουν ροή χαμηλής θερμοκρασίας στον λέβητα.
    Δώσε μας στοιχεία για το σύστημά σου.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
    Πριν συνεχίσω όμως να σας ενημέρωσω ότι πρόκειται για λέβητα στερεών καυσίμων. Ο κυκλοφορητής, όπως σωστά υποθέσατε, απενεργοποιείται ταυτοχρόνως με τον καυστήρα-ανεμιστήρα έπειτα από εντολή του ΘΧ να κόψει. Όταν ο θερμοστάτης δώσει πάλι εντολή, ξεκινάει ο ανεμιστήρας και μετά από 5 λεπτά ξεκινάει και ο κυκλοφορητής. Υπό κανονικές συνθήκες θα ξεκινούσε κατ' ευθείαν μα χρησιμοποιω ένα delay. Αυτό το κάνω για δύο λόγους πρώτον προκειμένου να προλαβαίνει να αναπτυχθεί η φλόγα και ν' αναπτύσσεται θερμοκρασία μέσα στο λέβητα και δεύτερον προς αποτροπή πολλών εκκινήσεων του κυκλοφορητή καθώς ο πίνακας δεν δίνει την δυνατότητα ελέγχου θερμοκρασίας εκκίνησης του κυκλοφορητή και αυτός ξεκινάει και σταματάει μετά και πριν τους 50 αντίστοιχα.

Ωστόσο, θεωρούσα ότι μετά από νέα εκκίνηση του κυκλοφορητή και σε διάστημα μισής και πλέον ώρας από προηγούμενη απενεργοποίηση το σύστημα θα έχει κρυώσει. Συνεπώς, μέχρι την ισορρόπηση του δικτύου σε μια θερμοκρασία ο λέβητας θα υγροποιούσε καθώς σε σταθερή θέση η τετράοδη δεν θα έκανε την σωστή ανάμιξη ώστε να επιστρέψει νερό θερμοκρασίας άνω των 60 καθώς η επιστροφή των σωμάτων δεν θα ήταν 50 έστω ότι έχουμε 55 προσαγωγή, αλλά 35. Βέβαια, το προγραμματάκι του Δημήτρη σε συνδυασμό με την προτροπή του Γρηγόρη και δική σας για θερμοκρασίες της τάξεως των 85 βαθμών, με βοήθησε να προσανατολιστώ κάπως και να περιοριστούν οι ενδοιασμοί. Δηλαδή, βάσει της παρακάτω συνθήκης 85 (προσΛεβ) - 55 (προσΣωμ) = 30 και 35 (επΣωμ) + 30 (Διαφορά προσαγωγών) = 65. Αν και εντελώς εμπειρικά τα σκέφτομαι καλά ;

Άρα, τετράοδη ;

Γρηγόρη, μέχρι να βάλω την αντιστάθμιση θέλω σταθερές θερμοκρασίες επιστροφής, και μέχρι εκείνη την στιγμή θα δουλεύει με τον ΘΧ γι' αυτό και ρωτάω τώρα και θέτω αυτόν τον προβληματισμό. Όταν βάλω την αντιστάθμιση θα φύγει σούμπιτος...

Υ.Γ. Αν πω καμιά κοτσάνα μην βαρέσετε... Απλά το γουστάρω και έχω όρεξη...

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Ποτέ δεν βαράμε κάποιον που θέλει να μάθει και μαθαίνει.
    Βαράμε εκείνον που δεν θέλει να μάθει και δεν μαθαίνει με τίποτα αλλά και ταυτόχρονα πετά (ενσυνείδητα σίγουρα) τις κοτσάνες!
    Εσύ δεν ανήκεις στους δεύτερους. Συνεπώς ρώτα ότι θες και εμείς θα σου δίνουμε γραμμή

Λοιπόν, ένα μειονέκτημα της αντιστάθμισης είναι η λειτουργία την ώρα που το σύστημα θερμαίνεται. Διότι βάσει της ήπιας εξωτερικής συνθήκης το σύστημα θα δώσει χαμηλής θερμοκρασίας νερό στα σώματα και το κρύο νερό που θα προκύψει θα περάσει περήφανα από τον λέβητα! Ζώντας στον δικό μου κόσμο των αυτοματισμών θα σχεδίαζα το σύστημά σου ως εξής:
    1. Δεν θα καταργούσα τον θερμοστάτη χώρου. Θα τον ήθελα διότι κανένα σύστημα δεν λειτουργεί σοφά και ποιος θα με προστάτευε από υπερθερμάνσεις; Αντίθετα θα έψαχνα την επόμενη γενιά θερμοστατών που θα μου έδινε αναλογικό ίσως σήμα; ή θα έβαζα δεύτερο αισθητήριο δικό μου στον χώρο ώστε να γνωρίζω ότι ο χώρος είναι αρκετά πιο κάτω από το set-point και εκείνη τη στιγμή θα φούλαρα.
    2. Θα παρακολουθούσα τον λέβητα. Αν ήταν κρύος πρώτα θα τον θέρμαινα και μετά θα έδινα νερό στην εγκατάσταση.
    3. Θα τον είχα εγώ το κυκλοφορητή. Κανείς άλλος
    4. Εν γένει θα πέταγα την πλαστικαδούρα ετοιματζίδικο αυτοματισμό και θα έφτιαχνα τον δικό μου.

wr/wol = (θμ - θεπ)/(θλ - θεπ)

όπου:
    wr ==> ροή προς σώματα
    wol ==> ροή προς σώματα + ροή προς λέβητα
    θμ ==> θερμοκρασία ανάμιξης
    θεπ ==> θερμοκρασία επιστροφής σωμάτων
    θλ ==> θερμοκρασία προσαγωγής από λέβητα

Τώρα κάνε παιχνίδι...

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Ποτέ δεν βαράμε κάποιον που θέλει να μάθει και μαθαίνει.
    Βαράμε εκείνον που δεν θέλει να μάθει και δεν μαθαίνει με τίποτα αλλά και ταυτόχρονα πετά (ενσυνείδητα σίγουρα) τις κοτσάνες!
    Εσύ δεν ανήκεις στους δεύτερους. Συνεπώς ρώτα ότι θες και εμείς θα σου δίνουμε γραμμή

Λοιπόν, ένα μειονέκτημα της αντιστάθμισης είναι η λειτουργία την ώρα που το σύστημα θερμαίνεται. Διότι βάσει της ήπιας εξωτερικής συνθήκης το σύστημα θα δώσει χαμηλής θερμοκρασίας νερό στα σώματα και το κρύο νερό που θα προκύψει θα περάσει περήφανα από τον λέβητα! Ζώντας στον δικό μου κόσμο των αυτοματισμών θα σχεδίαζα το σύστημά σου ως εξής:
    1. Δεν θα καταργούσα τον θερμοστάτη χώρου. Θα τον ήθελα διότι κανένα σύστημα δεν λειτουργεί σοφά και ποιος θα με προστάτευε από υπερθερμάνσεις; Αντίθετα θα έψαχνα την επόμενη γενιά θερμοστατών που θα μου έδινε αναλογικό ίσως σήμα; ή θα έβαζα δεύτερο αισθητήριο δικό μου στον χώρο ώστε να γνωρίζω ότι ο χώρος είναι αρκετά πιο κάτω από το set-point και εκείνη τη στιγμή θα φούλαρα.
    2. Θα παρακολουθούσα τον λέβητα. Αν ήταν κρύος πρώτα θα τον θέρμαινα και μετά θα έδινα νερό στην εγκατάσταση.
    3. Θα τον είχα εγώ το κυκλοφορητή. Κανείς άλλος
    4. Εν γένει θα πέταγα την πλαστικαδούρα ετοιματζίδικο αυτοματισμό και θα έφτιαχνα τον δικό μου.

wr/wol = (θμ - θεπ)/(θλ - θεπ)

όπου:
    wr ==> ροή προς σώματα
    wol ==> ροή προς σώματα + ροή προς λέβητα
    θμ ==> θερμοκρασία ανάμιξης
    θεπ ==> θερμοκρασία επιστροφής σωμάτων
    θλ ==> θερμοκρασία προσαγωγής από λέβητα

Τώρα κάνε παιχνίδι...

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
    Ήταν ακριβώς αυτό που φοβόμουν ότι θα συμβεί. Η περήφανη πορεία του κρύου νερού προς τον λέβητα, θα μου έκλεινε το μάτι και θα μου έλεγε "ήρθα να σου καταρίψω ότι υπολόγιζες".
    Πάντως, δεν ζείτε μόνο εσείς στον κόσμο των αυτοματισμών.
    Αρχικά, τον θερμοστάτη χώρου θέλω να τον αλλάξω και να βάλω τον RDH 10 της Siemens για μεγαλύτερη ακρίβεια. Παράλληλα, θα του αλλάξω θέση. Σημειωτέον, ένας ΘΧ και για τους δύο λέβητες.
    Τον λέβητα χάρη στο delay καταφέρνω να τον ζεστάνω σε μια ικανοποιητική θερμοκρασία, 85-90 βαθμους, πριν αποδόσει νερό στην εγκατάσταση. Σημειωτέον, το delay το χρησιμοποιούσα αρχικά για την καθυστερημένη εκκίνηση του κυκλοφορητή προκειμένου να προλάβει ν' ανοίξει η ηλεκτροβάνα με την οποία απομονώνω τους λέβητες. Πλέον, όμως δεν γίνεται αυτό καθώς με την επιλογή του λέβητα η ηλεκτροβάνα μένει ανοιχτή.
    Κι εγώ ήθελα να έχω τον κυκλοφορητή, αλλά έχει κάποια χρήσιμα ο πίνακας που με έχουν αποτρέψει πολλές φορές από το να πάρω την βαριοπούλα που έχω εκεί δίπλα και να τον σπάσω. Όχι, βία στον λεβητοστάσιο. Όπως, inverter για τον ανεμιστήρα και εντολή ενεργοποίησης του κυκλοφορητή μετά τους 95 ακόμα και αν είναι κλειστός ΘΧ.

Εν κατακλείδι θα εφαρμόσω τον τύπο και θα παίξω με τους αριθμούς μέχρι να βρω την βέλτιστη θέση. Θεωρώ, πως με 85 βαθμούς προσαγωγή ακόμα και 55 να μου επιστρέψει είμαι καλά. Απλά, πρέπει να το δω αρχικά με τον τύπου και μετά στην πράξη.

Σας Ευχαριστώ πολύ !

Θα σας δώσω και ένα βίντεο της εγκατάστασης προκειμένου να έχετε μια εικόνα. http://www.youtube.com/watch?v=Lj302k5Xaqg. Οι φωτογραφίες είναι καλύτερες αλλά δεν γνωρίζω πως ανεβαίνουν... [:I]

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Dec 2007
    Θέση
    Αθήνα, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    4,414
    Θάνο, έτσι ανεβάζεις φωτογραφίες.

Νίκος

Ευχαριστώ Νίκο αν και έκανα μια μικρή γκάφα, χησιμοποίησα το imageshack.us που ήξερα πως λειτουργεί, ελπίζω να μπορέσετε να τις δείτε.

Εξέχον μέλος
    Ημερομηνία εγγραφής
    Jun 2008
    Θέση
    Glyfada, , Greece.
    Ιδιότητα:
    Αγνωστη
    Απαντήσεις
    3,101
    Μερικές φορές η «βαριοπούλα» είναι η ενδεδειγμένη λύση όταν τα πράγματα λιμνάζουν και οι πληγές χέουν.
    Παρεμπιπτόντως:
    Δεν ξέρω αν έχεις υπ' όψιν σου ότι κάθε μέτρο αλουμινοσπιράλ ή έστω χαλυβδοσπιράλ inox εμφανίζει μια θερμοκρασιακή πτώση γύρω στους 50° σε μία μέση θερμοκρασία των 200°. Χάσιμο βαθμών στην καμινάδα σημαίνει προβλήματα ελκυσμού και υγροποιήσεων. Έχουμε γράψει πολλά γύρω από το θέμα.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου

Ηλεκτρονικό κατάστημα ειδών θέρμανσης και κλιματισμού

Μερικές φορές η «βαριοπούλα» είναι η ενδεδειγμένη λύση όταν τα πράγματα λιμνάζουν και οι πληγές χέουν.
    Παρεμπιπτόντως:
    Δεν ξέρω αν έχεις υπ' όψιν σου ότι κάθε μέτρο αλουμινοσπιράλ ή έστω χαλυβδοσπιράλ inox εμφανίζει μια θερμοκρασιακή πτώση γύρω στους 50° σε μία μέση θερμοκρασία των 200°. Χάσιμο βαθμών στην καμινάδα σημαίνει προβλήματα ελκυσμού και υγροποιήσεων. Έχουμε γράψει πολλά γύρω από το θέμα.

Στίγμα Μαστροκαπετάνιου
    Καλησπέρα, μετά από λίγες μέρες απουσίας. Είχα διαβάσει αρνητικά σχόλια για το αλουμινοσπιράλ και αντέδρασα κάπως υπερβολικά όταν είδα κάτι να αχνοφαίνεται στα χέρια του μάστορα στο βάθος. Μου λέει μην φοβάσαι είναι χαλυδβινο και κάπως ηρέμησα.
    Υπάρχει ένας λόγος όμως χρησιμοποιήθηκε αυτό, πρώτα απ' όλα το μεγάλο κόστος κατασκευής άκαμπτου καπναγωγού και επίσης και είναι το κυριότερο η εύκολη αφαίρεση καθώς κάθε φορά που καθαρίζω τον ξυλολέβητα, πολύ συχνά δηλαδή, βγάζω μισό κιλό στάχτη. Ως λύση ανάγκης μπορώ να την πω. Τα καυσαέρια του ξυλολέβητα αγγίζουν κάπου τους 200-250 ενώ του πετρελαίου τους 210. Η υπόλοιπη καπνοδόχος είναι πλήρως μονωμένη και ανοξείδωτη.

Ξέρω ότι βλέπετε πολλά από αυτά που δεν θα θέλατε να δείτε αλλά σιγά σιγά όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Ανεξαρτητοποίηση ΖΝΧ είναι το αμέσως επόμενο και ανεξαρτητοποίηση ενός δωματίου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί πειραματικά το πρώτο fan coil σε αντικατάσταση ενός AKAN. Εν καιρώ όμως...

Δικαιώματα απάντησης